På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Rådyr luksus, men lyden er nesten magisk god
Innhold
Bang & Olufsen kunne vel knapt ha valgt et verre tidspunkt å slippe sin Beosound Balance på. Midt i coronakrisen skal de overbevise oss om at en multiromshøyttaler til over 20.000 kroner er verdt å anskaffe.
Uansett. Beosound Balance er nok den peneste multiromshøyttaleren vi har sett, og spesielt gjelder det den gull- og trefargede varianten vi har til test. Design er selvfølgelig subjektivt, men undertegnede synes i alle fall den er rålekker, og det er ikke vanskelig å se for seg at denne høyttaleren passer som hånd i hanske i mange minimalistiske skandinaviske hjem. Kommentarer fra andre som har sett den har også pekt i samme retning.
Danskene kan sin møbeldesign, og Beosound Balance blir nærmest å anse som et møbel eller en utsmykning hjemme. Det gjør det i alle fall lettere å svelge den stive prislappen.
Bang & Olufsen Beosound Balance
To basselementer mot hverandre
«Plattformen» i tre huser et oppadrettet basselement, mens delen på toppen inneholder totalt seks elementer – et basselement som peker nedover, to fulltoneelementer foran, to bak og dessuten et eget diskantelement foran. At de to basselementene peker mot hverandre skal bidra til å kansellere vibrasjoner som ellers ville oppstått, ifølge Bang & Olufsen.
Oppå finner vi et touchpanel med de mest vanlige kommandoene. Når du nærmer deg høyttaleren gjør nærhetssensorer at touchfeltene lyser opp, som i seg selv er en lekker liten detalj. Herfra kan du justere volum ved å dra fingeren med eller mot klokka langs kanten, skifte låt eller aktivere taleassistenten.
Favoritter
B & O har dessuten funnet plass til fire favorittknapper som kan brukes til å aktivere innhold eller kommandoer, men de har valgt en litt annen fremgangsmåte enn andre – de fire knappene brukes i praksis kun til å gjenta talekommandoer til Google-assistenten, med de mulighetene og begrensningene det gir.
Du kan for eksempel konfigurere en knapp til å spille av de siste nyhetene, eventuelt i teorien også til å aktivere en spilleliste på Spotify. Nå skal det sies at Beosound Balance foreløpig ikke støtter Spotify Connect, og det er muligens grunnen til at Google-assistenten i testperioden ikke har vært i stand til å sette i gang musikk fra Spotify i det store og hele.
B & O har imidlertid lovet at Spotify Connect-støtte skal være på plass senere i år. Vi hadde dessuten gjerne sett at det var mulig å konfigurere disse forhåndsinnstillingene direkte i appen, og gjerne også uavhengig av Google-assistenten.
Assistenten oppfører seg ellers som vi er vant med, og mikrofonene er i stand til å høre oss gjennom relativt høy musikk eller annen støy. Vil du deaktivere mikrofonene har du for øvrig to valg – du kan dempe dem ved hjelp av en knapp på touchpanelet, eventuelt finnes det også en fysisk knapp under høyttaleren som kutter strømmen til mikrofonene fullstendig.
Vi skulle gjerne ønsket at det fantes en liten lysdiode i front som fortalte at vår «Hey Google»-kommando hadde blitt registrert. Denne dioden er nemlig plassert oppå, og det gjør den veldig vanskelig å se om du for eksempel prøver å snakke til Beosound Balance fra sofaen.
Kan tilpasses rommet
Når du setter opp høyttaleren går du stort sett gjennom de vanlige stegene med tilkobling til wi-fi og installasjon av fastvareoppdatering, men du blir også spurt om du ønsker å gjennomføre en romkalibrering. Beosound Balance vil nemlig kunne tilpasse lyden til rommet den er plassert i, og den merker også om den er plassert inntil en vegg eller ei (B & O anbefaler for øvrig det).
Kalibreringen som gjennomføres er ganske kraftig – undertegnede har for eksempel en stue som ofte kan gjøre at slike høyttalere låter litt i overkant «boomy», og B & O-appen tar også ned bassgjengivelsen betydelig hjemme hos meg. Du kan velge å høre på lyden både med og uten kalibrering, slik at du kan bestemme deg for hva som låter best, og appen har dessuten ikke mindre enn to equalizer-formater som kan brukes til å justere lyden videre.
Vanvittig god lyd
Lyden er i det hele tatt også det mest imponerende med Beosound Balance, og vi kan med hånden på hjertet si at vi aldri har hørt en så raffinert lyd fra en multiromshøyttaler. Beosound Balance låter stort og vanvittig flott, men skinner aller mest i roligere sjangre. Den har først og fremst en klarhet i diskantgjengivelsen som er få høyttalere av denne størrelsen forunt, og er også spesielt flink til å gjengi stillhet der det skal være stillhet.
Beosound Balance-lyden er luftig, detaljert og velbalansert – spesielt i Optimal-modusen som fokuserer lyden rett frem og holder lydgjengivelsen på sitt mest nøytrale – men Beosound Balance klarer definitivt også å levere bass og moro om den blir bedt om det. Den går også imponerende dypt, størrelsen tatt i betraktning, og vibrasjoner eller resonans i kabinettet virker ikke å være et problem nærmest uansett hvor høyt vi spiller.
For anledningen har vi kun hatt Ultimate Ears nye Hyperboom å sammenligne direkte med, en høyttaler som er omtrent like stor, men har til dels store batterier innvendig (og koster en femtedel av Beosound Balance), og det er ingen tvil om at danskehøyttaleren går dypere i bassen enn den.
En felle mindre høyttalere ofte går i er at de ikke klarer å gå tilstrekkelig dypt i bassgjengivelsen, og at det som egentlig skal være dypbass gjengis som en slags nedre mellomtone i stedet. Det grumser til lydbildet og gjør at det ikke blir så luftig og dynamisk som det bør være. Det problemet har definitivt ikke Beosound Balance.
Det problemet hadde for så vidt ikke Denons Home 350, som vi testet nylig, heller, men den var heller ikke like raffinert lenger opp i registeret som B & O-en er, og mangel på romkalibrering gjør også at du er nødt til å stille den inn selv om du har et rom som er litt kronglete lydmessig.
Til fokusert lytting foretrekker vi som nevnt Optimal-modusen, men om du ikke lytter alene eller bare vil ha litt mer futt, kan du også velge å gå over til «Party»-modusen som sprer lyden ut i 360-grader og legger på litt ekstra av både bass og diskant. Den låter også flott, men mister kanskje litt av nerven og gåsehudpotensialet fra Optimal.
Alt i alt er det vel omtrent så flott som dette det er mulig å tenke seg at en multiromshøyttaler av denne størrelsen kan låte.
Google Cast
Det er for øvrig Google Cast som brukes til å sende over lyden, men Beosound Balance støtter også Apples Airplay 2 og kan med det brukes i et multiromsoppsett med høyttalere også fra andre merker.
Spotify Connect er som nevnt varslet at kommer senere i år, og du får også mulighet til å spille av lyd både med blåtann og fra kablede kilder via minijack (kombinert med en optisk inngang).
Stereomodus er støttet, gitt at du virkelig slår på stortromma og investerer i to Beosound Balance, men du kan som nevnt også bruke Airplay 2 til å spille av lyd i flere rom eller på flere høyttalere samtidig.
Konklusjon
Å si at du får hva du betaler for med Bang & Olufsen Beosound Balance er nok å tøye strikken litt langt, men det er likevel vanskelig å komme unna at denne høyttaleren har kvaliteter vi ikke er vante med fra typiske multiromshøyttalere. Den spiller enormt stort og flott, har en voldsom klarhet og detaljrikdom i diskanten og faktisk også rimelig bra med bassressurser å vise til. Beosound Balance er i det hele tatt den multiromshøyttaleren vi har hørt som låter aller best.
Man kan selvfølgelig innvende at man for denne (noe absurde) prisen også får fullverdige stereoløsninger med forsterker og multiromsstøtte, eventuelt fulle multiromssystemer med lyd i alle rom, men vi tviler litt på at det er så veldig mange løsninger som gir deg så god lyd i en såpass kompakt og ikke minst veldesignet pakke.
Det blir rett og slett litt vondt å sende denne tilbake etter endt test.
Fordeler
- +Fantastisk lyd
- +Lekkert design, påkostede materialer
- +Smart touchpanel
- +Airplay 2, Bluetooth og AUX
- +God romkalibrering
- +Pen og brukervennlig app
Ting å tenke på
- —Mangler foreløpig Spotify Connect
- —Litt underlig løsning for favoritter
- —Prisen er naturligvis smått absurd