TestLogitech G900

Logitechs nye toppmodell er et skikkelig råskinn

Og de tar seg betalt deretter.

Logitech G900

Det blir stadig dyrere å ha det feteste spillutstyret på markedet, og Logitech er virkelig ikke noe unntak. Logitech G933, de trådløse topp-hodetelefonene fra selskapet, koster i underkant av 2000 kroner, det samme gjør det dyreste tastaturet G810 Orion Spectrum, og nå kan en trådløs spillmus føye seg inn i rekken; nemlig den nye rådyre råtassen G900. Til prisen av alle de tre til sammen, kunne du nesten kjøpt to Playstation 4 (nærmere bestemt 1,77 stk., så ikke helt, men likevel...)

Den beste prisen vi finner på G900 er 1820 kroner, men med frakt blir den reelle prisen nærmere 1900. Noe som er en ganske heftig pris med tanke på at vi nylig testet noen av de billigste modellene på markedet, og fant ut at vi sparket omtrent like mye rumpe på den digitale slagmarken med dem som de dyrere alternativene.

Les samletesten her: Du trenger ikke dyrt utstyr for å eie den digitale slagmarken »

Så hva er det Logitech gjør som forsvarer den høye prisen? Vel, kvalitet i alle ledd, ser det ut som. Selskapets beste, optiske sensor, stabil trådløs tilkobling, overlegen responstid, svært god batteritid, «perfekt» vekt, god ergonomisk utforming, tilpasningsbare knapper og RGB-belysning er hovedpunktene. Og en ganske så forsegjort embalasje, men den har jo ikke så mye å si for spillingen. La oss heller se litt nærmere på de tingene som faktisk har det.

Esken G900 kommer i er så flott at vi nesten ikke har råd til å kaste den.

Åtte, ti eller tolv knapper

Vi valgte å bruke musen med sideknapper bare på venstre side, som blir undertegnedes tommelside.

G900 har et såkalt «ambidekstert» design, som er en fin måte å si at den er laget for å ligge like godt i begge hendene, og dermed fungerer like bra for både høyre- og venstrehendte brukere. I tillegg til den vanlige høyre- og venstre museknapp, har G900 to avtagbare, programmerbare knapper på hver side.

Disse er festet med magneter, og kan enkelt byttes ut med et flatt panel, slik at du kan velge om du vil ha knapper på bare den ene siden, begge sider, eller ingen i det hele tatt. Knappene er plassert og uthevet slik at du enkelt når dem med tommelen, og vi endte opp med å bruke musen med ekstraknapper kun på tommelsiden. Med knapper på begge sidene hadde vi nemlig for lett for å trykke på de andre to knappene med ringfingeren uten å mene det, og dermed sendte vi en sjokkgranat rett i fleisen på egne lagkamerater. Lite populært...

Midt på musen finner vi som vanlig rullehjulet, som i tillegg til å gå frem og tilbake kan vippes til hver side. Dette er en funksjon undertegnede nesten aldri bruker, men hvis du for eksempel vil programmere tommelknappene til å være noe annet enn «frem» og «tilbake» når du navigerer i Windows eller på nettet, kan du la sidebryterne på rullehjulet overta akkurat den funksjonen.

Like bak rullehjulet sitter knappen for å skifte fra trinnvis- til trinnløs rulling. Igjen, ikke noe vi bruker ofte, og vi foretrekker helt klart den trinnvise rullingen siden vi som regel bruker rullehjulet til å skifte våpen i skytespill. Den eneste grunnen vi kan tenke oss måtte være for å få vekk lyden av klikkene, men vi kan ikke si at den er spesielt plagsom på G900. Men muligheten er altså der, for de som synes sånt er kjekt. Foretrekker du klikkløse rullehjul? Si gjerne hvorfor i kommentarfeltet.

Bak denne knappen igjen finner vi enda to programmérbare knapper, som i utgangspunktet er satt opp til å bla gjennom musens ulike følsomshetsinnstillinger. Kjekt hvis du for eksempel foretrekker én følsomhet i ett spill, men en annen i et annet. Eller kanskje du vil ha høyere følsomhet når du løper rundt med hagla og stormer bygninger i Battlefield, slik at du kan sjekke hjørnene dine raskere; men vil skifte til en lavere, mer kontrollerbar følsomhet når du er ute med skarpskytterrifla i åpent landskap.

Knappene er i utgangspunktet stilt til å jusere følsomheten mens du spiller, men du kan endre funksjonen hvis du vil. Lysene bak indikerer hvilken følsomhetsinnstilling du er på; her er vi på nr. 3.

Hvis du er av typen som heller lærer deg å mestre alle scenarioer med én følsomhetsinnstilling, kan du alltids programmere disse knappene til noe annet, men plasseringen gjør at de ikke er så enkle å nå i kampens hete, så det beste er nok å bruke dem til noe ditt digitale liv ikke avhenger av, som for eksempel å skifte radiokanal i GTA V.

Ligger like godt eller like dårlig i begge hender

Fra venstre: Logitech G502, G900 og G700s.

G900 er som sagt konstruert for å ligge godt i begge hender, og dermed ikke den typiske «høyresvingen» en del andre, mer ergonomiske spillmus har. Hvor mye dette har å si er noe individuelt, men hvis du bruker mye tid på datamaskinen, er det godt med god ergonomi. Hvis du sitter foran datamaskinen hele arbeidsdagen, og så gjerne spiller én time eller to når du kommer hjem, er du raskt oppe i 9-10 timer om dagen med musen i hånden, og da er det helt klart greit med noe mer ergonomisk utformet for å holde musesyken på avstand.

Hvis vi sammenligner G900 (i midten) med to andre, mer ergonomiske spillmus fra Logitech, nemlig G502 (t.v.) og G700s (t.h.), ser vi at de to siste heller mye mer mot høyre, i tillegg til at de har en mye mer utpreget tommelgrop på venstre siden, for høyre tommel.

Selv om undertegnede hadde ønsket seg et mer ergonomisk design, tilpasset hånden som skal holde den, må vi si at G900 ligger godt i hånden for en «ambidekstern» mus å være. Her får den god hjelp av den forholdvis høye bakbuen som gjør at den ligger fint mot håndroten, samt en god innsving på hver side som gir et godt grep for tommelen på den ene siden, og ring- og lillefingeren på den andre. Disse feltene er ikke gummierte som på enkelte andre modeller, men vi får et godt grep likevel, og det er ikke noe problem å flytte den underveis i spillet.

Den er heller ikke overdrevent teksturert, men har noen enkle fordypninger langs hele bakstykket. Nøyaktig hvor mye effekt disse gir er ikke godt å si, men etter to timer med Battlefield 4 var undertegnede blitt klam nok i hånda til at fingeravtrykkleseren på telefonen ikke ville samarbeide, uten at jeg hadde merket noe til det under spillingen, så det er vel et godt tegn.

Den er ikke glatt, men ikke overdrevent teksturert heller .Det viktigste er uansett at det fungerer, og det gjør det jo.

Batteri og tilkobling

Ekstraknappene og den trådløse tilkoblingsbrukken kom i en egen liten eske i esken, for ryddig oppbevaring og transportering.

Logitech oppgir batteritiden for G900 til 32 timer hvis vi slår av lyseffektene, og 24 timer med lyseffekter. Da vi fikk vårt testeksemplar på en fredag var den på 60 prosent av full lading, og uten at vi slo den av mellom spilløktene (eller om natta, for den saks skyld), holdt batteriet helt til onsdag før den begynte å be om lading. På fullt batteri holder den nok enkelt én uke uten mellom ladingene, selv om du spiller så mye som 3-4 timer til dagen.

Og når ladebehovet dukker opp, leveres den med en 183 centimeter lang, flettet Micro-USB-kabel, som med sine to «gaffeltenner» (se bildet til høyre) sitter svært godt, så du trenger ikke være redd for at den skal miste kontakten hvis du skal spille mens du lader. For at kabelen ikke skal unødvendig oppta en dyrebar USB-port, følger det med en egen Micro-USB til «vanlig»-USB-overgang, slik at du kan bruke samme kabel til det trådløse adapteret når den ikke lader.

Vi elsker trådløst, men en del kabler blir det likevel: Her er åtte smarte tips og noen kjekke dingser som hjalp oss å rydde i kabel-kaoset »

Vi har vært litt i tenkeboksen på hva vi synes om denne løsningen, men har kommet frem til at vi egentlig liker den godt. G900s kanskje sterkeste konkurrenter utenfor Logitech, Sensei Wireless og Razer Mamba, kommer begge med basestasjoner som fungerer som både trådløs tilkoblingspunkt, og ladestasjon. Fordelen med disse er at det er veldig enkelt å lade musen når den ikke er i bruk, ulempen er at de tar litt unødvendig stor plass på skrivebordet, og det er litt mer å ta med på datalan.

Og med en brukstid på 24 til 32 aktive spilletimer, og svært velfungerende ladefunksjon, heller vi mest mot Logitechs løsning på dette punktet. Den eneste ulempen er at G900 ikke har plass til å oppbevare USB-tilkoblingsbrikken under transport, som Logitech gjorde med de trådløse hodetelefonene G933, og slike små USB-tilkoblingsbrikken har lett for å forsvinne. Her snakker vi av dyrekjøpte erfaringer, bokstavelig talt. Men så lenge vi er flinke og oppbevarer tilkoblingsbrikken sammen med USB-overgangen og den tilhørende kabelen, burde det gå fint.

SteelSeries Sensei Wireless (t.v.) med sin basestasjon som også fungerer som musens trådløse tilkobliingspunkt, og Logitech G900 (t.h.) med sitt mye mindre, trådløse tilkoblingspunkt. Den ene er litt enklere å ta med seg enn den andre.

Det eneste vi egentlig kan klage litt på, er at kabelen blir litt for lang, og vi hadde gjerne sett at det fulgte med en kortere utgave slik at man kunne velge. Kanskje er vi kravstore, men for 18-1900 kroner synes vi i grunn at vi bør få lov til å være det.

Den trådløse tilkoblingsbrikken og USB-overgangen som fulgte med.

Vanligvis har undertegnede sine trådløse tilkoblingspunkter koblet til en USB-hub under skjermen, slik at avstanden fra sender til mottaker er så liten som mulig, for best mulig tilkobling. For orden skyld koblet vi likevel G900s tilkoblingspunkt rett i hovedkortet, via den medfølgende tilkoblingskabelen, og la den slik at den lå ved siden av skjermen. I hurtigguiden som fulgte med sto det at vi skulle ha tilkoblingsbrikken minst 60 centimeter fra husets Wi-Fi-ruter, men bare for å provosere forsøkte vi å legge den rett oppå. Og merket ingen forskjell. Den trådløse tilkoblingen er kort fortalt fenomenalt sterk og stabil.

Logitech G900 Chaos Spectrum
9
Imponerende
Anbefalt

Logitech G900 Chaos Spectrum

Fordeler

 • Krysse av
  Svært responsiv
 • Krysse av
  Perfekt vekt
 • Krysse av
  Opp til 12 programmerbare knapper
 • Krysse av
  Fullstedig ambideksternt design, like godt for høyre- som venstrehendte
 • Krysse av
  Lang, flettet ladekabel som sitter godt
 • Krysse av
  Svært godt batteritid
 • Krysse av
  Svært stabil trådløs tilkobling
 • Krysse av
  Avansert men brukervennlig programmvare
 • Krysse av
  RGB-belysning
 • Krysse av
  Passer til flere grep

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke spesielt ergonomisk
 • Bytt
  Ikke nok knapper for spillere som bruker mange makrofunksjoner
 • Bytt
  Savner flere «underprofiler» inne i spillprofilene
 • Bytt
  Høy pris