På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Glem at den har to skjermer, det er lyden du vil ha
LG V10 er Sør-Koreas gave til musikknerdene.
Innhold
- Introduksjon
- Forsinket toppmodell
- LG V10
- Velbygget, og litt tung
- Hæ – enda en skjerm?
- Pastellfarger og flate ikoner
- Ytelse, bruk og kamera
- En deilig musikkformidler
- Vår sprø idé
- Mikser ikke flere lydstrømmer
- LGs sprø idé
- Nyttefunksjoner og batteritid
- Oppdelt e-post
- Godt med valgmuligheter
- Spill og ytelse
- Historisk dårlig fingerleser
- Uvanlig selfiekamera
- Bra hovedkamera
- Konklusjon
- Velbygget telefon
- Lydnerdenes drømmetelefon
- Litt mager batteritid
- Alternativer
Introduksjon
LG V10 er ved første øyekast en litt underlig skapning. Som om ikke den digre skjermen var nok, har den nemlig en bitteliten ekstraskjerm over den vanlige. At baksiden er så tjukt gummiert at telefonen føles litt som et utsnitt av et vinterdekk er også noe vi sjelden støter på.
Mobilprodusenten har slitt med å få grep i det norske markedet de senere år, til tross for en mengde svært gode telefoner, inkludert en av de mest populære Nexus-modellene i manns minne.
Forsinket toppmodell
Det er ikke opplagt at V10 vil bli en storslager heller, ettersom den først treffer det norske markedet noen måneder etter lanseringen i oktober i fjor. Toppmodeller er gjerne avhengige av lanseringsblesten for å virkelig få bein å gå på. Men kanskje kan V10 likevel ha det som trengs?
Hvis vi ser til det fysiske først handler veldig mye om smak. Men det handler også om å skille seg ut. Kjøper du en feiende flott toppmodell i dag er sannsynligheten stor for at du har handlet inn kretskort, batterier og skjerm bygget inn i enten glass eller aluminium. Kanskje begge deler. Telefoner som er minst like glatte som norsk vinterføre og kan smette ut av en svett og stresset hånd fortere enn du rekker å si kake. Det er neppe bare designen som gjør at mobildeksler er populære.
LG V10 derimot er ikke glatt. Den er det motsatte. Den gir så god friksjon mot hånden at den nærmest føles limt fast under bruk, og det er en virkelig god egenskap for en telefon som er så stor. For meg er det også en viktig ting at telefonene ikke umerkelig glir ned fra hva som helst man legger dem på. V10 kan du fint legge på armlenet på en glatt sofa uten å bekymre deg for knall og fall få minutter senere.
Skulle den likevel gå i bakken skal den faktisk tåle det. Den er testet for å være støtsikker, men vi har foreløpig ikke kastet den i bakken i testperioden.
Velbygget, og litt tung
En solid start, altså. I hvert fall for noen av oss. Sidestiller du glass og aluminium med kvalitetsfølelse kan V10 likevel falle gjennom, og det er en utbredt oppfatning. LG selv mener at det spesielle plastmaterialet som er brukt skal være mer slitesterkt enn aluminium. Det er det vanskelig å ta stilling til før telefonen har vært noen tusen ganger opp og ned av lommen.
Telefonen har stållister langs langsidene, plast på øvre og nedre kortside, samt over og under skjermen på fremsiden. Alt virker å sitte veldig godt sammen, og ingenting her knirker.
Denne tingesten veier en del, med sine nesten 200 gram. Det bidrar for mange, undertegnede inkludert, til å gi en følelse av kvalitet. Samtidig er det svært lett å bli lurt her, så slike inntrykk bør tas med en saltklype. Dette er en stor telefon, så det er helt naturlig at den veier litt, men vi vet også at oppfatningen av at vekt og kvalitet går hånd i hånd har vært forsøkt utnyttet av for eksempel Beats. For ordens skyld, det finnes ingen grunn til å mistenke LG for noe liknende. Man bør bare være forsiktig med å sette likhetstegn mellom de to egenskapene.
Som for LG G4 er det også mulig å ta av bakdekselet for å bytte batteri, SIM-kort og minnekort. En relativ uvanlighet i dagens mobilmarked det også.
Hæ – enda en skjerm?
Hva skal man så med den lille ekstraskjermen øverst til høyre? En hel rekke ting, om vi skal ta utgangspunkt i LGs menyer. Her kan du få varslingene dine uten at hele mobilen behøver å lyse opp, og det er plass for både appsnarveier, løpende informasjon og navnetrekk, om man skulle ønske det.
Akkurat hvor super ekstraskjermen er å bruke kommer vi tilbake til, men allerede fra start merker vi at idéen kanskje har noe for seg. For undertegnede er det først og fremst varslingsbiten som er kjekk å ha.
Noen millimeter lenger ned finner vi hovedskjermen som er 5,7 tommer stor og svært høyoppløst. Fargegjengivelsen er det ingenting å si på, og skjermen er skarp og fin. Det burde den også være med 2560 x 1440 piksler.
Testen fortsetter under bildet.
Pastellfarger og flate ikoner
På skjermen kjører den LGs egne menyer oppå Android. Telefonen ble lansert relativt kort tid etter fjorårets Android 6-slipp, men den har fortsatt ikke blitt oppdatert. En slik oppdatering skal være på vei. Inntil videre er det versjon 5.1.1 som gjelder. Et par viktige fordeler med nyeste Android-utgave er at man kan velge hvilke tillatelser som gis til apper, og at nye strømstyringsløsninger er bygget inn. Det må vi altså vente litt på for LG V10.
Testen fortsetter under bildet.
Menyene skiller seg ganske kraftig fra ren Android rent grafisk. Oppbyggingen er omtrent slik vi er vant til, men utbredt bruk av pastellfarger og en enda flatere design enn det Google selv lager, gjør at LGs menyer ser ut som noe ganske annet ved første øyekast.
Menyene er raske og gode i de fleste tilfeller, og det er ganske enkelt å finne frem. LG har lagt til en rekke funksjoner som ikke kommer med vanlig Android, og dermed har du en del tilpasningsmuligheter. For eksempel kan telefonen starte apper automatisk basert på sted eller tilkobling til nye tilbehør.
Alt i alt gjør LG V10 et supert førsteinntrykk, men la oss gå litt dypere inn i materien.
LG V10 er lydnerdens drømmetelefon, men den har sine nykker.
Fordeler
- +Mobilmarkedets beste lyd!
- +Meget bra kamera
- +Flott skjerm
- +Rask og god
- +Fungerer som IR-fjernkontroll
- +Plass for minnekort
- +Utskiftbart batteri
- +Gummibaksiden ligger meget godt i hånden
- +Støtsikker
Ting å tenke på
- —For mange nykker og bugs
- —Svak batteritid
- —Dårlig fingersensor
Ytelse, bruk og kamera
LG V10 er en mobiltelefon vi har uvanlig mye å si om. Den har en svært særegen kameraløsning, den skryter av voldsom lydkvalitet og er nå egentlig ekstraskjermen så nyttig? Og hvordan er batteritiden? LG var tidlig ute med store batterier i telefonene sine, men hva har de å stille opp med nå som dette har blitt hverdags?
Denne gangen velger vi å starte med lyden.
Det er slett ikke uvanlig at mobilprodusenter sier at de satser på lyd. Det som er uvanlig er måten LG har gjort det på her. En egen knapp i menysystemet heter Hi-Fi DAC, og lenger inni menyene opplyses det at den er 32 bit. Mot vanlig 16 eller 24 bit lyd skal dette altså kunne gi en mer høyoppløst lydopplevelse. I hvert fall ser det veldig slik ut på papiret der LG skryter av lydløsningen sin.
En deilig musikkformidler
For å ha det sagt først som sist – vi tviler sterkt på at lydkvaliteten i denne telefonen har noe særlig med å gjøre med antall bits lydkortet jobber i. At lyden er så god som den er tror vi rett og slett handler om gode gammeldagse kvalitetskomponenter og at noen faktisk har tenkt lyd når de har bygget den, slik at støy og annet er holdt nede. Grunnleggende greier, rett og slett.
Lyden i LG V10 virkelig fantastisk. Den er det beste vi har hørt fra noen mobiltelefon.
Vi koblet telefonen til to av de bedre hodetelefonene på markedet: henholdsvis Denon MM400 og Shure SRH1540. Noe av det første vi legger merke til er glassklar og deilig diskant. Det store stereoperspektivet utmerker seg også. Lukkede klokker har gjerne en litt mer klaustrofobisk lydprofil enn åpne, og akkurat her er Shure vesentlig flinkere enn Denon. Men begge låter åpent og fint sammen med V10.
Inne i innstillingsmenyen ser vi at telefonen oppgir å ha stilt på lyden for å passe til portable hodetelefoner. Javel, tenker vi. Kan den flere triks denne her?
Som tenkt, så gjort. En overgang senere og vi har koblet til Sennheisers HD650. Denne hodetelefonen er en real klassiker blant lydnerder, og regnes av mange som den beste lyden du kan oppdrive til rundt 3000 kroner. Men den er også relativt tungdrevet, og krever normalt forsterker for å låte godt. Den har en impedans på 300 Ohm og en følsomhet på 103 dB/W. Portable hodetelefoner pleier å holde seg under en impedans på 50 Ohm.
Vår sprø idé
Så hva skjer når vi kobler LG V10 til HD650? Jo, skjermen som tidligere beskrev optimaliseringer for portable hodetelefoner er nå innstilt for de aller tyngste. Ifølge infoskjermen skal den få til å drive hodetelefoner på inntil 600 Ohm. Stort høyere motstand får du knapt i vanlige hodetelefoner, og vi snakker for lengst om utstyr få ser for seg å ta med utenfor inngangsdøren.
Med HD650 beholder telefonen langt de fleste av sine gode egenskaper. Stereoperspektivet er fortsatt bredt og stødig, og diskanten er krisp og fin. Bassen er fortsatt solid og fin, samtidig som volumet er mer enn høyt nok til å tilfredsstille de fleste. På de høyeste lydvolumene merker vi at kreftene avtar, og at bassen gradvis grumses til, men ... det får da være måte på forventninger.
Det er verdt å merke seg at telefonen selv justerer på utgangseffekten for å tilpasse seg ulike hodetelefoner. Dermed vil ikke volumskalaen være den samme fra hodetelefon til hodetelefon, og heller ikke fra app til app. Noen ganger spiller tredjeparts apper med høyere volum enn den innebygde musikkspilleren, mens det andre ganger er omvendt. Uansett har vi ikke opplevd at det ikke har blitt høyt nok, og kvaliteten virker ikke å lide under dette.
Nå vet vi at mange telefoner tar mål av seg til å være gode på musikk. To av de viktigere er Apples iPhone og HTCs One M9. Vi koblet til samme sett hodetelefoner her. Begge disse lider under en nesten total mangel på stereoperspektiv med HD650, og lyden låter langt mer ullen enn den skal. Her vil vi umiddelbart tilbake til den dedikerte forsterkerløsningen hodetelefonene vanligvis står koblet til. De er rett og slett ikke i nærheten til å klare å hamle opp med disse store klokkene, selv om begge er gode med portable hodetelefoner.
LG V10 kan rett og slett få en musikknerd til å glise. Enten det er basstrommene i Dire Straits - Calling Elvis som faller i hodet på deg som en haug murstein, eller en gammel Paul Oakenfold-låt du har glemt som plutselig våkner til liv byr denne telefonen på en opplevelse.
Mikser ikke flere lydstrømmer
Det som er svært spesielt her er at LGs egen lydløsning lever side om side med det innebygde lydkortet i Snapdragon 808-brikken. Du må ha hodetelefoner koblet til med kabel for å få lov til å aktivere ekstrautstyret. Etter å ha lett litt på Internett finner vi ut at dette mest sannsynlig er for å kutte ned på strømforbruk. Men det har et par andre bivirkninger.
For eksempel gis musikkspilleren full kontroll over DAC-en under bruk. Kommer det systemvarslinger? Da stopper musikken, telefonen bytter lydløsning og den elendige Facebook-bjella får plingre i fred. Så fort den er ferdig hører vi de umiskjennelige lydene av veksling mellom lyddrivere og -maskinvare, før musikken er tilbake igjen.
Det virker altså ikke som om det foregår noe miksing av lyd på programvarenivå her. Det er antakeligvis ikke et dumt valg for lydkvalitetens del, ettersom dette noen ganger kan påvirke lyden negativt. Samtidig er det heller ikke særlig praktisk om du får en del varslinger.
Telefonen er ellers i stand til å spille av en rekke tapsfrie lydformater, inkludert 24 bit lyd. Men forsterkeren og DAC-en virker fint sammen med tredjeparts musikkspillere så som Spotify og Apple Music.
Den innebygde spilleren har en del flere funksjoner. Når du bruker denne detekterer telefonen selv hva slags impedans og følsomhet hodetelefonen har, og velger volum basert på dette. Noen ganger opplever vi å få litt i laveste laget lyd ut av telefonen, og vi hadde foretrukket å kunne overstyre dette. Ellers kan du også styre balansen selv når du bruker innebygget spiller. Ingen av disse to funksjonene påvirker tredjeparts strømmetjenester.
PS! Vi er klar over at også Meizu Pro 5 har innebygget DAC fra ESS og forbedret forsterking sammenliknet med telefoner flest. Vi jobber med å få tak i testprodukt. I mellomtiden utroper vi likevel LG V10 til den beste musikktelefonen, ettersom den er langt mer tilgjengelig og kan kjøpes i de fleste elektronikkbutikker.
LGs sprø idé
Den ekstra skjermen på toppen gir deg en del valg. Her kan du legge til snarveier til appene du bruker ofte, og du kan, av en eller annen grunn legge til noe som likner på signaturen din. Vi skal gi Korea kred for å ha funnet ut hva europeere og øvrige verdensborgere vil ha ganske radig. Mange asiatiske produkter var lenge juletrær fulle av blinkende lys satt til absurde lyder. Det er ikke alt som slår an overalt, og denne trenden med liksomsignaturer på produkter fra Samsung og LG mistenker vi for å være noe kunder i andre markeder liker.
Det var iallfall ingen i redaksjonen som følte de hadde feil telefon fordi den ikke kunne vise navnetrekket i et lite vindu øverst.
De to nyttigste tingene vi har fått ut av denne lille ekstraskjermen er mulighet til å få detaljerte varslinger uten å måtte åpne opp hele telefonen. Du får en forhåndsvisning av samme type som du ellers må til nedtrekksmenyen for å finne. Vi synes også «fjernkontrollen» som styrer mediespilleren er finfin.
Men ellers vet vi ikke helt hva vi skal med skjermen. Mesteparten av tiden får den bare hovedskjermen til å føles større.
Nyttefunksjoner og batteritid
LG V10 kommer med et noenlunde stort batteri på 3 000 mAh, og den lille ekstraskjermen øverst burde spare en del strøm når det kommer inn varslinger. Men vi er likevel grovt skuffet over batteritiden i denne telefonen. Det kan virke som om den eter strøm til morgen, middag og kvelds. I listen over hvilke apper som har spist opp ressursene finner vi ingenting unormalt. Prosentangivelsen ligger omtrent der den burde ligge, mellom skjerm, Android-system og de mest brukte enkeltappene.
Dermed vet vi ikke helt hva som foregår. Vårt testeksemplar sliter vi hardt med å få til å vare i mer enn én hel dag. Det føles rett og slett litt klaustrofobisk å bruke denne telefonen. Vi tar oss selv i å lure på om vi skal bruke funksjoner, fordi det ikke er sikkert telefonen vil holde fra morgen til kveld.
På den positive siden har den hurtiglading som gjør at det i det minste er fort gjort å heve batteriprosenten til fullt igjen.
Hvorfor får vi forresten ikke velge å ha batteriprosenten på den lille ekstraskjermen? Med en telefon som tømmer seg såpass radig hadde det vært kjekt å alltid ha denne informasjonen for hånden.
Vi mistenker uansett at batteritiden vil bedres når Android 6 blir tilgjengelig for telefonen, ettersom Googles siste storoppdatering har en del funksjonalitet som skal sørge for at telefonen ikke bruker opp strømmen når du ikke trenger at den er aktiv.
Ellers noterer vi oss god lydkvalitet under samtale, og et meget godt tastatur til å hamre ned meldinger på. Spesielt liker vi at tastaturet virker så presist. De mange feiltastingene undertegnede stadig gjør på andre enheter forekommer ikke på LG V10.
I tillegg liker vi små fiffige funksjoner så som at mellomromstasten kan brukes som pekeplate for å flytte tekstvelgeren. I disse dager er dette også en funksjon i iOS, men LG var tidligere ute med akkurat dette.
Oppdelt e-post
Selv om Googles egen Gmail-app for lengst har fått støtte for Exchange skal det tydeligvis ta lang tid før støtten siver ut til alle produsentene. Foruten Nexus-telefonene og Sonys Xperia-modeller er det svært få telefoner som har fått støtten. Hos de fleste er du prisgitt flere samtidige e-postapplikasjoner – iallfall dersom du ønsker å dra nytte av Googles gode søkealgoritmer for din egen personlige e-post. For oss som bruker e-post mye er dette en rimelig irriterende løsning.
Vi opplevde også at den innebygde e-postleseren snublet i seg selv da vi skulle sette den opp. Normalen er at vi får sikkerhetsadvarsler og informasjon i et bedagelig tempo etter hverandre. På LG V10 dukket det opp to-tre samtidige advarsler. Akkurat hvor mange de var vet vi ikke. Vi var midt i prosessen med å taste inn navn på kontoen da den første dukket opp og forsvant igjen. Resultatet ble at telefonen resten av dagen varslet om ny e-post, men da vi sjekket kontoen var innboksen tom.
Forsøk på å oppdatere innboksen ledet bare til at e-postleseren krasjet.
Vi satte opp e-posten på nytt, og passet på å la være å taste inn navn og andre uvesentligheter mot slutten, slik at vi var forberedt til å trykke de riktige stedene da meldingene kom opp. Denne gangen fungerte det hele ganske utmerket.
Godt med valgmuligheter
Ellers har LG fortsatt haugevis av valgmuligheter i sin e-postleser. En av de viktigste er muligheten til å sette arbeidstid. Dermed kan telefonen sjekke e-posten oftere når du bruker den, og sjeldnere når den uansett ikke er i bruk. Dette burde spare batteri, men når batteriprosenten uansett styrter mot bakken like raskt som et modent eple føles det litt fåfengt.
Hvis du trenger å redigere dokumenter du mottar er det Google Docs som følger med. Denne virker helt fint til enkel bruk, og er naturligvis koblet inn i søkegigantens øvrige tjenester.
En utmerket filutforsker følger dessuten med, slik at du kan romstere i filsystemet. Kjekt om du behandler vedlegg du ikke har apper installert for å åpne.
Spill og ytelse
Systembrikken i LG V10 er den samme Snapdragon 808-brikken vi også finner i selskapets andre toppmodell, G4. Vi kjenner dette som en svært god brikke som byr på tilstrekkelige mengder ytelse, og i mange tilfeller legger seg svært tett inntil modellen over, Snapdragon 810.
Likevel er det ikke til å stikke under en stol at Samsung, Apple, Huawei og Snapdragon-produsent Qualcomm selv er i ferd med å løpe fra den aldrende 808-brikken. Ytelsen her er altså god, men sammenliknet med de aller nyeste mobile systembrikkene er den ikke lenger helt i toppen.
untitled linkOver tid har vi merket oss at telefonen ikke alltid er like responsiv. Det er spesielt innledningsvis etter at vi legger til konti eller apper at den kan finne på å slå krøll på seg en stund. Det er ikke noe du merker så mye til jevnlig, men det ligger der som et irritasjonsmoment som gjentar seg nå og da. Generelt er telefonen mer enn rask nok i bruk, og ytelsestestene som legger seg omtrent kloss på LG G4-tall viser at systembrikken er omtrent så rask som den skal være.
De spillene vi har lagt inn på LG V10 har fungert helt utmerket enten det har vært enkle titler eller mer påkostede 3D-varianter. Som vanlig skjuler skjermtastene seg i de fleste tilfeller, slik at du får spille på hele det store panelet.
Historisk dårlig fingerleser
LG V10 er selskapets første telefon med fingerleser. Den kunne de antakeligvis like gjerne spart seg. Fingerleseren i LG V10 er antakeligvis den minst presise i noen telefon i dag. Mesteparten av tiden ender vi opp med å måtte taste koden i stedet.
Vi vet ikke helt hva dette skyldes. Vi har betydelig mindre trøbbel med nesten alle andre fingersensorer på markedet, foruten de aller første som ble benyttet i enkelte Android-telefoner. Størrelsen på selve sensoren er ganske liten, men igjen vet vi at Sony bruker en skikkelig knøttete sensor i sine Xperia-mobiler, og den fungerer veldig bra sammenliknet med denne.
Skulle vi brukt V10 over lenger tid ville vi rett og slett gått tilbake til det gode, gamle låsemønsteret i stedet.
Uvanlig selfiekamera
Produsentene kappes om å lage stadig heftigere, og til dels sprø, frontkamera på telefonene sine. LG stikker foreløpig av med seieren i klassen merkeligste løsning. Her får du nemlig valget mellom to forskjellige kamera. Det ene har normal vidvinkel av typen du vanligvis finner foran på en mobil, mens det andre har ultravidvinkel og skal være egnet for gruppefotografering.
Løsningen er fin nok og virker helt greit. Om den vil bli brukt avhenger nok helt av hvem som kjøper telefonen. For mange vil nok funksjonen fort bli glemt, mens den vil være gull verdt for andre.
Foto-i-foto-løsninger har vært med oss lenge, blant annet fra Samsungs Galaxy S4. For å få brukt de tre kameraene til noe kan V10 hente inn bilder fra alle sammen, og montere dem i et rutenett.
Telefonen tar ikke bilder med alle tre samtidig. I stedet må du trykke på utløserknappen tre ganger. Dermed kan du lage ulike komposisjoner med de to frontkameraene, som ellers ville tatt veldig like bilder. Til syvende og sist føles dette mest som en gimmick. Det er fint med bildemontasjer, men hvis bildene uansett ikke skal tas samtidig med alle tre kamera burde man kunne velge å bruke bare hovedkameraet, som uansett tar bedre bilder.
Bra hovedkamera
Spesifikasjonsmessig ser det ut til at LG V10 deler kameradel med G4. Spesifikasjonene er i hvert fall like, selv om vi ikke finner ut eksakt hvilken brikke som er puttet inn. Det betyr at du får bilder på inntil 16 megapiksler fra en sensor på 1/2,6" skjult bak optisk stabilisert glass med blendertall f/1.8.
Appen gir deg en mengde muligheter, og som vanlig lar LG oss ta vare på råfilene rett fra kameraet. Det er en veldig fin praksis som tillater oss å plukke mye mer på bildene i etterkant uten at kvaliteten stuper, slik den ofte vil gjøre om du prøver det samme med JPG-komprimerte bilder.
Råfilene får du bare tatt om du bruker kameraet i manuell modus, men frykt ikke. Samtlige innstillinger er automatiske til du begynner å trekke i spakene selv. Her får du omtrent like mange innstillingsmuligheter som på en enkel speilrefleks, og det meste er ganske enkelt tilgjengelig. Både Microsoft og HTC har enklere løsninger for manuell fotografering enn dette, men det viktigste er at mulighetene er der.
I testperioden var det mest gråvær, men vi klarte akkurat å kidnappe litt sol på siste dagen. I gråværet får vi litt støy på bildene, men støyen er uniform og ikke veldig plagsom. Under bedre forhold blir bildene gode og detaljerte. Det er litt vanskeligere å få gode bilder i motlys enn med Huaweis Mate 8 som vi nylig testet. Men HDR-funksjonen gjør en noenlunde god jobb her også. Det vi ikke får luket ut er internrefleksene som oppstår i optikken. På akkurat dette er Huaweis store telefon vesentlig bedre, men den kan ikke gi deg råfiler slik at du kan berge delvis mislykkede bilder like godt i etterkant.
Alt i alt er det et meget godt kamera LG har prestert i V10, og på de områdene den ikke er helt i topp er det svært få andre telefoner som ville gjort det vesentlig bedre.
LG V10 er lydnerdens drømmetelefon, men den har sine nykker.
Fordeler
- +Mobilmarkedets beste lyd!
- +Meget bra kamera
- +Flott skjerm
- +Rask og god
- +Fungerer som IR-fjernkontroll
- +Plass for minnekort
- +Utskiftbart batteri
- +Gummibaksiden ligger meget godt i hånden
- +Støtsikker
Ting å tenke på
- —For mange nykker og bugs
- —Svak batteritid
- —Dårlig fingersensor
Konklusjon
LG V10 er en meget spesiell telefon. Den har to ulike frontkamera og en ekstra skjerm over den vanlige skjermen. Baksiden ser ut som et bildekk, og LG har bygget inn en lydløsning som er ulik nesten alt annet vi har prøvd.
Her er det med andre ord nok å ta tak i.
Den er ganske diger denne saken her, men den er ikke lett å miste. Det gummierte bakdekselet gjør at telefonen sitter som limt i hånden. Dermed kan kanskje V10 være aktuell for deg som vanligvis synes at skjermer på mer enn fem tommer er for store.
Velbygget telefon
Telefonen virker velbygget, med stålrammer på hver langside, og ellers lite slark noen steder. Den skal tåle støt, men vi ville likevel ikke utsatt den for de verste fallene. Enkelte vil applaudere at batteriet lar seg bytte, og at telefonen har minnekortplass. En flott og høyoppløst skjerm pryder forsiden av telefonen.
Menyene er LGs egne, og de har så godt som alt til felles med dem vi kjenner fra LGs andre toppmodell, G4. Her er det imidlertid fortsatt Android 5.1.1 som gjelder, og dermed er det en del funksjoner fra versjon 6.0 Marshmallow vi ikke får med. Herunder er for eksempel tilgangsstyring for apper og batterioptimalisering blant de viktigste.
Men det vi aller helst skulle sett på en telefon som dette, var at programvaren var mer gjennomført og stabil. Den slår seg litt vrang innimellom, og det skjemmer et produkt som ellers er så flott som V10.
Lydnerdenes drømmetelefon
Spesielt lydnerdene kommer til å sette stor pris på denne telefonen. Her har LG virkelig lagt seg i selen, og de har bygget inn et separat lydkort (DAC) som du kan veksle til når du føler for å lytte til godlyd. Løsningen virker med alle appene vi har prøvd på telefonen, men varslingslyder gjør at telefonen må veksle tilbake til den grunnleggende lydløsningen. Dette gir et kort opphold i lyden.
Har du et påkostet sett hodetelefoner vil sannsynligvis V10 yte dem rettferdighet. Telefonen spiller klart, høyt og kraftfullt. Her får du presis og fin diskant, og en kontant bass som kan filleriste deg om den må. Lyden er ellers balansert og fin, uten for mye av hverken topp eller bunn. Har du heftige hodetelefoner som vanligvis krever forsterker? Plugg dem inn i V10 og vær forberedt på å bli overrasket.
Litt mager batteritid
Den lille toppskjermen er kjekk å se varslinger på, men mesteparten av tiden er den kun en utvidelse av den store hovedskjermen. Kanskje ikke så veldig nyttig når hovedskjermen er 5,7 tommer stor.
Ellers har den et greit utvalg hjelpemidler, uten å være overlesset med tredjeparts apper. Du får Googles Office-løsning og en hel del andre nytteapper. Vi liker dårlig at LG fortsatt ikke har fått Exchange-tilkoblingen inn i Gmail-appen. Støtten fins, men kun noen få telefoner bruker den.
Vårt største ankepunkt mot LG V10 er batteritiden. Det føles litt som om telefonen går strøm fortere enn vi rekker å holde den ladet. Vi har riktig nok brukt den med ekstraskjermen på i perioden, men da har den tidvis ikke holdt dagen ut med middels til forsiktig bruk. Det er snodig gitt batteristørrelsen og produsenten. Vi regner med at en oppdatering kan fikse dette, men enn så lenge får du ikke god batteritid her.
Til samtaler, tekstmeldinger og tasting av notater er telefonen utmerket. Dermed dekker den grunnfunksjonaliteten noenlunde godt.
Alternativer
For lydens del finnes det svært få alternativer som er like gode som LG V10. Vi kunne nevnt Marshall London som har dedikerte forsterkere og lydkort bygget inn, men telefonen er ellers av det enkle slaget med betydelig svakere maskinvare over det hele.
Skal vi se etter alternativer på samme størrelse og ytelsesnivå som V10 må vi heller se til utstyr så som Apples iPhone 6 Plus, eller den nyeste utgaven, iPhone 6S Plus. Begge disse er store telefoner, men der LG går litt bananas og eksperimenterer med funksjoner og lydkort er Apples telefon langt mer forsiktig og holder seg for det meste til etablert funksjonalitet, foruten den trykkfølsomme berøringsskjermen i siste generasjon. Her får du ikke den samme gode lyden, og prisen stiger en del.
Vil du ha en telefon som spiller høyt med portable hodetelefoner kan HTC One M9 være verdt en titt. Den har forholdsvis kraftig forsterker innebygget, og litt mer fokus på bassen i lydbildet. Om det er en bra ting er en smakssak. Men dette er en størrelsesmessig langt mer kompakt telefon, og vil du koble til virkelig krevende hodetelefoner kommer One M9 til kort.
Også den kinesiske telefonen Meizu Pro 5 har innmat som likner på LG V10, men Meizus modeller er ikke i normalt salg i norske elektronikkbutikker. Er du eventyrlysten kan dette også være en mulighet for deg som er glad i godlyd, men vi har foreløpig ikke testet den.
LG V10 er lydnerdens drømmetelefon, men den har sine nykker.
Fordeler
- +Mobilmarkedets beste lyd!
- +Meget bra kamera
- +Flott skjerm
- +Rask og god
- +Fungerer som IR-fjernkontroll
- +Plass for minnekort
- +Utskiftbart batteri
- +Gummibaksiden ligger meget godt i hånden
- +Støtsikker
Ting å tenke på
- —For mange nykker og bugs
- —Svak batteritid
- —Dårlig fingersensor