Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Chromecast gjør det enkelt å få bilde fra mobil til TV

Vi har testet Googles alternativ til Apples AirPlay.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Deling av filmopplevelser og bilder fra den lille til den store skjermen i rommet har blitt det nye. Alt skal deles, og det skal være enkelt å gjøre det. Foruten Apples AirPlay, som er forbeholdt brukere av i-produkter, har det vært få fullgode løsninger på markedet for dette.

Android-brukere har møtt forkortelser som DLNA og WiDi, for ikke å nevne varianter som Miracast, Samsung Cast, MainStage – som alle er del av WiDi-standarden, men likevel ikke snakker sammen.

Gå til Hardware.no for en guide i trådløse overføringsteknologier

Det første oppsettet må gjøres fra PC, siden Chromecast-appen ikke er tilgjengelig i norske Google Play.

Chromecast endrer bildet

Det tryggeste frem til nå, for de av oss som ønsker å dele til den store skjermen i rommet, har vært å kjøpe både liten og stor skjerm samtidig, og fra samme produsent. Googles nye Chromecast-brikke kan endre dette – hvis den ikke ender opp med å bli enda et navn som hverken blir brukt eller snakker med de andre standardene.

Chromecast-brikken er en unnseelig liten dings, med tanke på hvor store konsekvenser den kan komme til å få. Prislappen ligger på rett over 200 kroner i USA, og utseendemessig likner den mest av alt på en litt stor USB-pinne.

I stedet for en USB-kontakt er det imidlertid en HDMI-kontakt som stikker ut av den lille pluggen. I motsatt ende har den en strømkontakt for de skjermene som ikke gir strøm ut gjennom HDMI-kontakten.

Sammenlikningene med Apple TV har vært mange etter lanseringen. Det er likevel en veldig viktig forskjell på de to produktene. Apple TV er nemlig en boks i sin egen rett, med fjernkontroll og mulighet for tastatur. Chromecast har ingen slike muligheter – og er derfor helt unyttig hvis du ikke har en mobiltelefon eller PC å styre den fra.

Ikonet øverst til høyre lar deg vise Netflix-innhold på Chromecast.
Slik ser det ut når du avspiller Netflix-innhold fra en iOS-enhet til Chromecast.

Liten nedtur i starten

Vi plukket frem den nye vidunderdingsen og fulgte den kortfattede bruksanvisningen. Siden vi tester mobiltelefoner, tenkte vi at vi også kunne sette opp Chromecast fra en Android-telefon.

Det vi ikke forutså da vi skulle laste ned Googles app var at Chromecast foreløpig bare selges i USA, og derfor har Google bestemt at appen bare skal kunne lastes ned i USA også. Vi finner den i Google Play, men får beskjed om at den ikke er tilgjengelig for vårt område. Praktisk!

I stedet måtte vi jukse, og plukke frem en bærbar PC med Windows, for å få installert Googles dingsboms.

Dette støttes

Foreløpig skal det bare være tre apper som er offisielt støttet av Chromecast. Netflix-appen, Youtube-appen og Googles egen nettleser, Chrome.

I utgangspunktet skal dette fungere likt, enten du sitter foran PC-en, eller med en mobil enhet med Android eller iOS. I praksis blir det likevel noen forskjeller her. På PC vil du naturligvis stort sett ikke ha en egen Youtube-app, så der fungerer Youtube-streaming rett fra nettleseren.

Både Youtube og Netflix fungerer uten problemer sammen med Chromecast, både på Android og iOS. Chrome ser foreløpig ut til å støtte Chromecast bare i PC-versjon, og vi fikk ikke opp tegnet som varsler oss om muligheten til å dele i Chrome, hverken på Android eller iOS.

Ved siden av dette er Chromecast støttet av tjenestene Google Filmer og Google Musikk. Disse løsningene er imidlertid svært tett koblet til Googles eget innhold, og ingenting av dette er tilgjengelig i Norge per dags dato.

Slik ser det ut i YouTube på en iPhone.
Youtube-appen har en egen spillelistefunksjon der du kan legge til videoer Chromecast skal spille.

Slik fungerer det

Vi skal konsentrere oss mest om Chromecast brukt fra mobiltelefon. Det viktigste ved bruk mot en mobiltelefon er at appene du skal bruke er oppdaterte. I tillegg må mobiltelefonen og Chromestick være koblet til samme nettverk. Ut over det skal dette være plankekjøring.

Og, det er det, i stor grad. Noen korte øyeblikk etter at vi starter Netflix på en Galaxy S4, dukker ikonet som forteller oss om Chromecast-mulighetene opp. Et kjapt klikk på ikonet gir deg en liste over tilgjengelige enheter. Kort tid etterpå starter avspillingen på skjermen.

Det samme er tilfellet for Youtube-appen. Noen sekunder etter oppstart er ikonet der, og Chromecast står klar til å ta over.

Chromecast tar over jobben

Når vi sier "ta over", er det med overlegg. Her handler det nemlig ikke om å hente videoen til telefonen først, den vanligste metoden med eldre løsninger. I stedet ser det ut til at Chromecast får informasjonen den trenger til å starte opp avspillingen akkurat der du var.

Når avspillingen er i gang kan du gjøre som du vil med Android- eller iOS-telefonen din. Du kan til og med kverke appen som startet avspillingen, uten at Chromecast avslutter. Når appen startes igjen, finner den ut at det er en Chromecast-avspilling i gang, og lar deg ta over styringen.

I praksis fungerer altså telefonen som fjernkontroll for hva Chromestick skal gjøre, men så fort oppgaven er overtatt av den lille pluggen, står du fritt til å bruke mobilen din som du vil.

Dette trekker hverken batterikraft eller systemressurser fra telefonen din.

Hvem som helst kan avbryte

Det er ikke lagt til noen tilgangskontroll til løsningen. Med andre ord bruker du ikke passord for å logge deg på Chromecast-brikken, og det er fritt frem for andre enheter i nettverket å overta funksjonaliteten – eller å avbryte filmkvelden.

Siden mobilutgaven av Chrome ikke ser ut til å ha Chromecast-funksjonalitet ennå, får vi ikke streamet innhold direkte fra mobiltelefonen, men må klare oss med å styre filmkvelden fra telefonen.

Litt laber støtte, foreløpig

Gitt at filmkvelden foreløpig er begrenset til Netflix og Youtube, kunne man kanskje ønsket seg mer. Vi er usikre på hvor lang tid det vil ta før Chrome på mobiltelefon eventuelt støttes, og hvor lang tid det vil ta før resten av utviklerverdenen vil legge inn Chromecast-knapper i sine apper.

Vi mener likevel at Chromecast holder lovnadene med tanke på enkelhet. Den lille klossen er akkurat like enkel å bruke som for eksempel Apple TV, men foreløpig mangler den altså en del på innholdssiden.

Les også: Google går i strupen på Apples AirPlay

Les en utfyllende test av Chromecast med PC, nettbrett og mobil på Hardware.no

annonse