Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Tab A 9.7

Dette Samsung-brettet er for deg som ikke vil betale mer enn nødvendig

Men finnes det nettbrett som gir deg mer for pengene? Vi har testet.

Introduksjon

Noen nettbrett imponerer med egenskaper som svært høyoppløste skjermer, siste generasjon prosessorer og deksler i eksklusive materialer. Samsung Galaxy Tab A 9.7 er det nøkterne alternativet som gjør jobben sin uten fyrverkeri og hornmusikk.

Brettet har en del til felles med forgjengeren i denne kategorien, Samsung Galaxy Tab 4. Men Skjermformatet er endret til 4:3. Det betyr at skjermen har samme høyde/bredde-forhold som Apples iPad, og HTC-brettet Nexus 9.

Lav skjermoppløsning

Men skjermoppløsningen er ikke veldig imponerende. Er du bortskjemt med høyoppløste skjermer på mobil og nettbrett, vil denne føles som et tilbakeskritt. Her er oppløsningen bare på 768 x 1024 punkter, og når skjermen er så stor som dette, betyr det at du enkelt kan legge merke til rutemønsteret pikslene danner på skjermen. Om du vil oppfatte dette som plagsomt er et annet spørsmål. Oppløsningen er den samme som på den første iPad-en som kom i 2010, og det er ikke så mange år siden en skjerm som dette ville blitt rost opp i skyene.

Firekjernerprosessoren i Tab A er ikke på langt nær så kraftig som prosessorene i toppmodellene, men du skal likevel kjøre avansert programvare før denne virkelig begynner å butte.

Spørsmålet er om du får det du betaler for, noe vi kommer tilbake til på de neste sidene >>

Design, funksjoner, bruk

Det er lite å utsette på Samsung Galaxy Tab As design. Ikke at det er mye å skryte av heller, men du får et brett som har en relativt smal ramme om skjermen, og hvor hele skroget er støpt i ett stykke plast med runde kanter. Kameraet stikker litt ut på baksiden, som ellers bare er en ensfarget sort eller hvit flate med to små sirkler til feste av omslaget til brettet. Det er bare den grå tekstilvarianten av omslaget som kommer til Norge. Det produseres i mange farger, men med begrenset etterspørsel ser Samsung åpenbart liten grunn til å fylle lagrene med et bredt utvalg av fargevarianter. Omslaget er ekstrautstyr, men kommer godt med både som beskyttelse og som støtte til brettet.

Tab A har funksjonstasten under skjermen, slik den også er plassert på Samsungs mobiltelefoner. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Mer som en mobiltelefon

Baksiden er i plast. Kameraet stikker litt ut, og mangler fotolys. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Om vi sammenlikner med forgjengeren, Samsung Galaxy Tab 4 10.1, skiller de to modellene seg også på plasseringen av tastene under skjermen. Tab A har tasten på kortsiden, slik som på en mobiltelefon, mens Tab 4, og de andre større Tab-modellene har den på langsiden. Dette har praktiske årsaker. Med det nye skjermformatet er det ikke lenger plass til en tast mellom skjermen og langsiden av rammen uten å gjøre brettet bredere.

Brettet har stereohøyttalere i bunnen. Når du ser film i skjermens fulle bredde havner begge på samme side av bildet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Strømtast og volumtast er plassert på høyre langside, mens ladekontakt, stereohøyttalere og lydutgang er plassert i bunnen av brettet. Hovedkameraet er plassert på midten øverst bakpå brettet, mens frontkameraet sitter opp til høyre over skjermen. Plasseringen er grei nok, og du vil neppe få problemer med å finne et sted å holde i brettet mens du tar bilder. Men brettet mangler fotolys.

2015-07-24 12.18.06. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Materialvalget er ikke eksklusivt, men baksiden på den hvite varianten har en dempet glans som gjør at overflaten minner om anodisert aluminium. Tastene er i hvit plast som ser ut som plast, og det ødelegger litt for totalinntrykket. Fronten har en smal metallramme, og ser ellers ut som en større og bredere utgave av fronten på en hvilken som helst standard Samsung-mobil. Det er ikke noe knirk eller dårlige tilpasninger mellom delene, men holder du i brettet kjenner du likevel at det er i plast.

Tab A 9.7 veier 453 gram. Det er litt over 30 gram lettere enn Tab 4, men vesentlig tyngre enn lettvekterne Sony Xperia Z4, iPad Air 2 og det nylig annonserte Samsung Tab S2-brettet. Men da snakker vi også om brett i en helt annen prisklasse.

Bra programvare

Brettet har de fleste funksjonene du forventer i et nettbrett. Her er alle Google-appene, Microsofts pakke med Skype, skylagring og kontorprogrammer, i tillegg til Samsungs egne SideSync 3.0, Smart Manager og uPick. SideSync lar deg koble brettet mot en PC så du får opp skjermbildet på PC-skjermen og kan betjene brettet fra PC-en. Løsningen skiller seg fra vanlig skjermspeiling ved at du kan bruke funksjoner som «dra og slipp» mellom appene på brettet og PC-en, i tillegg til at du kan dele mus og tastatur, filer og utklippstavle. Du kan lese mer om SideSync her.

Smart Manager lar deg kontrollere minne-, strøm- og sikkerhetsinnstillinger.

SmartManager er en app som har flere komponenter i seg. Her kan du se batteristatus, minnestatus for RAM og ROM, i tillegg til at du kan skanne brettet for potensielle sikkerhetstrusler og aktivere sikkerhetsløsningen Knox. Knox er Samsungs løsning for sikker bruk av nettbrett i bedriftsmiljøer, og neppe noe du vil være veldig opptatt av om du ikke bruker brettet mot arbeidsgivers interne systemer.

uPick er en app hvor du kan velge ulike interesseområder og få tilbud om nettmagasiner, TV-tjenster og annet innhold. Mye av det er gratis i en kortere periode, før du må fortsette som betalende abonnent eller klare deg uten tjenesten.

Dette er appene som lå på brettet da vi fikk til det test, med unntak av 3DMark, Geekbench og AnTuTu, som vi har lagt til selv..

TouchWiz fra Samsung

Brukergrensesnittet er Samsungs TouchWiz, som har mye til felles med rent Android-grensesnitt. Mens det tidligere var langt mer funksjonalitet i TouchWiz enn i ren Android, er forskjellene nå stort sett av kosmetisk karakter.

Den største forskjellen er at du har noen flere måter å organisere apper på, at søkefeltet til Google kan fjernes fra startskjermen, og at du kan kjøre flere apper samtidig på skjermen til en Samsung TouchWiz-enhet. Samsung har også sin egen talesøkfunksjon, S Voice, som er en konkurrent til Googles talesøk.

Selv om brettet er enklere enn Samsungs toppmodeller kan det fremdeles kjøre to apper på samme skjerm.

Svak maskinvare

Maskinvaren i brettet er ikke veldig kraftig, og Samsung Galaxy Tab A 9.7 hevder seg heller ikke særlig bra i ytelsestester. Eller for å være mer presis; den gjør det fryktelig dårlig i ytelsestestene.

Men så dårlig at du ikke kan bruke den til spill er den ikke. Her er nok skjermens lave oppløsning mer påfallende enn den svake ytelsen, så lenge du ikke spiller de mer krevende spillene. Da vil du nok savne raskere innlasting og bedre respons.

Ellers er det meste av teknologi på plass. Velger du modellen med støtte for SIM-kort, så får du et brett som kan surfe på alle de vanlige 2G, 3G og LTE (4G)-frekvensene vi bruker i Norge og de fleste andre steder i verden. Om du ønsker det kan du bruke brettet som en vanlig mobiltelefon, skjønt vi vil nok anbefale at du i så fall bruker det i kombinasjon med øreplugger. Brettet støtter også Bluetooth, så du kan høre musikk eller snakke trådløst i «telefonen».

Kommer ikke med NFC

Omslaget er praktisk og kan brukes som støtte for brettet. Du kan bare velge denne grå varianten i Norge. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

En teknologi du må klare deg uten i dette brettet er NFC. NFC brukes stort sett til å forenkle oppkoblingen av forskjellig trådløst tilleggsutstyr, men det kan også brukes til utveksling av data, og til de kommende banktjenestene for mobilbetaling.

På neste side ser du en tabell som viser ytelsen til Samsung Tab A 9.7 sammenliknet med en del andre nettbrett vi har testet.

Med resultatene fra ytelsestestene i minnet, kan du forledes til å tro at alt er bare sirup og hakking, men slik er det ikke. Menyene virker utmerket, og du kan kjøre HD-video (vises riktig nok bare som 720p), eller du kan bla i fotoalbum uten at det går påfallende tregt.

Underholdningsfunksjoner

Spillene flyter greit nok, selv om de mest grafikktunge titlene nok ser bedre ut på enkelte andre skjermer.
Musikkspilleren fra Google lar deg abonnere på musikk. Du kan også bruke Samsungs egen musikkspiller, eller laste ned andre musikk-apper. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kameraet tar bilder med 5 megapiksler oppløsning. Bildekvaliteten er ikke all verden, så om du har planer om å beholde bildene til senere bruk bør du velge et annet og bedre kamera. Men om du ikke stiller så store krav kan du selvsagt ha glede av minnene du fremkaller med bildene fra dette kameraet også.

Om du vil se film på brettet, så kan du det. Ettersom bildet ikke vises i full HD, kan du nøye deg med å laste inn filer i 720p, og på den måten få plass til flere filmer i minnet. Du kan spille av HD-filmer du har lastet ned også, men da får du ikke fullt utbytte av den høye oppløsningen på filmen. Det er stereolyd på brettet, men siden begge høyttalerne sitter til høyre for skjermen når du ser på film, må du bruke øreplugger eller hodetelefoner for å ha noen glede av dette.

Ellers merker vi oss at brettet sliter med enkelte filformat. Om du har lastet ned filer av litt forskjellig type, kan du likevel løse dette ved å laste ned en spiller med bedre formatstøtte, for eksempel VLC.

Fin til TV

Brettet er ellers helt greit til musikk, TV-titting via Sumo, NRK eller tilsvarende apper. Nettleseren er også standard vare, men her vil den lave oppløsningen bidra til at en del av grafikken virker uskarp, og små bokstaver blir vanskeligere å lese.

Batteriet er ikke det største i klassen, men kapasiteten er likevel god. Det skyldes dels at maskinvaren ikke trekker så mye strøm, og dels at programvaren som regulerer strømforbruket fungerer bra.

Brettet kommer med 16 eller 32 GB minne. Om du synes det er snaut kan du lagre filer på minnekort som du kjøper til en rimelig penge. Du kan også benytte deg av Samsungs tilbud om 100 GB lagringsplass i to år på Microsofts tjeneste OneDrive.

På neste side kan du se noen bilder vi har tatt med brettet, lese vår konklusjon og avslutningsvis se hvilke alternativer vi kan anbefale >>

Ytelsestester og bilder

Huff og huff. Ytelsestabellen levner ikke Tab A mye ære. I praksis oppleves forskjellene likevel ikke som like markante:

Her er noen bilder vi har tatt med Samsung Galaxy Tab A 9.7 (Gå til neste side for å lese konklusjonen >>)

Konklusjon

Samsung Galaxy Tab A er ikke et nettbrett for gamere, tunge forretningsapplikasjoner eller røffe omgivelser. Det er derimot et brett som kan favne om den store delen av forbrukermarkedet som er mer opptatt av å betale en fornuftig pris, enn at ytelsene skal være så rå som bare mulig.

Men selv et budsjettbrett som dette må egne seg til det du har tenkt å bruke det til. For de aller fleste vil nok svaret være at Samsung Galaxy Tab A 9.7 gjør nytten.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 gjør alt det et nettbrett skal gøre. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

God flyt, men ingen racer

Den gjør det kanskje ikke like elegant som de dyreste brettene med superhøyoppløste skjermer og de kraftigste prosessorene. Men jobben får du gjort, enten du velger brettet for å leve ut ditt liv i sosiale medier, eller du vil surfe i sofaen, jobbe med kontorprogrammer eller bla i bilder.

Du kan spille spill også, og du kan se film på brettet. Men dette er de bruksområdene hvor du antakelig vil tenke mest over at brettet godt kunne hatt høyere skjermoppløsning. Nettsurfing på teksttunge sider vil unektelig se bedre ut på et brett med høyere oppløsning, men det blir feil å si at Galaxy Tab A er dårlig egnet til dette. Om du surfer på nettsider som VG eller Aftenposten vil teksten fremstå som helt lesbar, selv om du vil kunne se at bokstavbuene ikke er helt glatte. Det samme vil gjelde om du bruker Facebook.

Omslaget beskytter brettet, og fungerer som fot (se bildet over). Omslaget er ekstrautstyr, og det er bare denne grå varianten som kommer til Norge. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Akseptabel pris

Vi mener dette brettet gir deg en fullverdig nettbrettopplevelse til en pris som er akseptabel. Brettet koster tross alt ikke mer enn en rimelig smartmobil, og kan altså brukes som mobil også, forutsatt at du har versjonen med plass for simkort, og bruker et simkort som støtter mobiltelefoni. Med datasim eller tvillingsim kan du også surfe på nett over alt hvor det er mobildekning.

Også på kameradelen er dette et brett som er greit nok til prisen, men heller ikke noe mer. Vi får legge til at prisnivået på nyere nettbrett har steget i takt med at den norske krona har tapt seg i verdi. Du kan derfor få enkelte eldre nettbrett til lavere priser.

Dekker de fleste behov

Vi mener Galaxy tab A 9.7 dekker de aller fleste behov et nettbrett skal dekke, enten du vil ha det som et oppslagsverk for Wikipedia, Google, kart eller oppskrifter. Det gir deg en fullverdig brukeropplevelse mot sosiale medier som Snapchat, Facebook og Instagram, og du kan se TV, sjekke TV-programmet, skrive og lese e-post og mye mer.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 er ikke det raskeste nettbrettet på markedet, men det er likevel ikke så tregt at vi oppfatter det som irriterende.

Flere alternativer

I skrivende stund koster brettet 2685 kroner (16GB WiFi-versjon). Det er ikke er all verden for et nettbrett, men det finnes konkurrenter som kan gi mer for pengene. Forgjengeren Galaxy Tab 4 er faktisk et bedre kjøp, i alle fall om du ikke er opptatt av kameraet i brettet. Tab 4 er ca 500 kroner billigere enn Tab A, og har også litt høyere skjermoppløsning.

Et annet alternativ med litt mindre, men likevel mye bedre skjerm, er iPad Mini 2. Her sparer du bare et par hundrelapper, men får et brett som er lettere å ta med rundt omkring.

Om du først og fremst er på jakt etter et billig brett, er Lenovo A10-70 (A7600) en svært rimelig inngangsbillett til smartbrett-universet. Skjermen er omtrent som på Samsung Tab 4. Men vi har ikke dette brettet i vår testdatabase, og kan følgelig ikke si noe om hvilker styrker og svakheter det måtte ha. Men når det koster godt under 1500 kroner (en nettbutikk averterer det i skrivende stund for helt ned i 999 kroner), så spiller det antakelig ikke så stor rolle om det er litt mer klumpete og en anelse tregere enn Samsungs budsjettmodell.

Om du ikke er opptatt av pris, er Sony Xperia Z4 Tablet antakelig det heftigste nettbrettet på markedet nå, i alle fall frem til Samsung Galaxy Tab S2 kommer i salg senere i høst.

Her kan du lese hvorfor Sony Xperia Z4 Tablet med tastatur er vår favoritt >>

annonse