Til hovedinnhold

Vado HD: Minimalt HD-kamera

Vado HD: Minimalt HD-kamera

Testresultater

Når du er på tur er det ofte kjekt med et lite videokamera for å fange opp små og store begivenheter. Men kameraet behøver absolutt ikke ta mye plass.

Populære minikameraer

Kameraet The Flip ble for en god stund siden lansert i USA og ble fort svært populært. Kameraet var lite og enkelt og det å ta video hadde knapt nok aldri vært enklere. Creative så potensialet og lanserte sin egen versjon kalt Creative Vado. Tester her i landet var ikke overbegeistret. Kvaliteten på filmen ble nemlig lite bedre enn den du kan ta med en vanlig telefon. Nå har Crative lansert Vado HD og vi har testet om denne fungerer bedre.

Enkelt og kjapt videoopptak

Det første vi kan si er at det nesten aldri har vært enklere å ta opp video. Selv ikke sammenlignet med en mobil. Her finner du nemlig ingen andre egenskaper enn den ene. Kameraet får enkelt plass i brystlommen eller bukselommen og det tar under fem sekunder fra du tar kameraet opp av lommen til det er skrudd på og du er i gang med opptaket. Kameraet har noen få men nødvendige knapper. På siden finner du en av og på knapp og midt på spilleren finner du en opptaksknapp, mulighet til å bla i menyen, knapper for å zoome, spole og en play- og pauseknapp. Spilleren har også en deleteknapp for å frigjøre plass på minnet. Det kameraet mangler er ekstra rom for eksternt minne. Du får ikke utruste kameraet med mer enn de 8GB som følger med. Dette skal likevel holde for to timers opptak.

Kameraet har eller en USB-tilkobling, høytaler, mikrofon og HDMI-utgang. Med dette for hånden kan du altså enkelt ta opp video på farten. Men hvordan blir kvaliteten?

Viktig med stødig hånd

Kameraet, som tar opp video i 720p, får en kvalitet langt bedre enn det vi har sett fra både mobiler og dette kameraets lillebror. Vi ble uten tvil positivt overrasket over resultatet. Her får du krystallklare bilder som gjør seg godt både på PC og TV. Kameraet får derimot noe problemer om du ikke er stødig på hånden, risting er ikke det kameraet liker best. Men for å fange opp små hendelser i hverdagen fungerer kameraet godt.

Lite anvendelig zoom

Zoomfunksjonen på kameraet medfører derimot et betydelig kvalitetstap. Her er det helt klart bedre å gå nærme objektet du filmer enn å satse på den innebygde zoomen.

Pass på lyset

Lyd fanger kameraet helt ok. Her er det ikke glimrende opptak så personer som står langt unna vil du neppe kunne intervjue med kameraet. Men det er neppe de store intervjuene dette kameraet først og fremst er ment å fange opp. Kameraet er samtidig veldig avhengig av lys. Opptak i mørket kan fort bli vanskelig, en gatelykt eller to er derfor gode å ha.

Videoprogram i spilleren

For å overføre videoene til din maskin kobler du ganske enkelt spilleren til datamaskinen din med den medfølgende USB uttaket. Du kan så velge å åpne disken og ta ut bildene manuelt, eller du kan bruke det medfølgende programmet Vado Central som ligger lagret på spilleren. Via Vado Central kan du se gjennom filmene, utføre enkle klipp, laste opp filmene til nett på Youtube, Photobucket og Box og utføre veldig enkel videoredigering. Eventuelt kan du benytte deg av andre programmer om du ønsker det. Så lenge du har Windows er det ikke noe kluss med formater. Om du har Mac er derimot ikke løsningen like god. Det medfølgende programmet kan ikke kjøres på Mac og du må laste ned ekstra codec-er for å spille av filmene i det hele tatt. Det er tydelig at kameraet er skapt med PC-brukere i fokus.

Alt i alt er spilleren en enkel liten sak som neppe vil kunne overgå funksjonaliteten ved proferre og større kameraer. Derimot vil du med denne enkelt kunne ta opp video i høy kvalitet mens du er på farten. Enkelheten med spilleren medfører at den er grei å ta med seg, og du vil trolig ta langt mer video med denne enn med andre kameraer.

Kun ment for PC-brukere?

Personlig ser vi frem til at den samme HD-optikken blir standardutstyr på mobiltelefoner, slik som Samsung nå kommer med. Vi syns samtidig ikke kameraet er perfekt på alle måter. Spesielt syns vi mangelen på Mac-kompabilitet drar ned. Men vi ser samtidig ingen grunn til at ikke Creative Vado HD vil bli en god venn for mange som liker å ta video i nye og ne. Enkelheten med kameraet drar helt klar opp mange hakk.

Prisen er derimot ikke den beste. Creative har satt veiledende pris på 2.395 kroner, forhåpentligvis vil denne falle noe når kameraet kommer i butikk. Kameraet kommer da med 8GB innebygd minne, noe som holder for to timer opptak i HD.

Bildeeksempler

Mer om
annonse