Vi tester hjemmekinoanlegg
«Film er best på kino» sier uttrykket, men med skikkelig lyd og bilde hjemme blir forskjellen mindre enn noen gang. Da kan komforten i egen stue finne på å overgå stemningen i kinomørket, og fleksibiliteten ved å være sin egen kinomaskinist være enklere enn å måtte rekke starten til forestillingen på kinoen. Med de enorme mengdene av TV-er med høydefinisjons bilde som er solgt i Norge de siste årene, er det all grunn til å regne med at de fleste filmelskere har allerede skaffet seg en førsteklasses bildekvalitet i stua. Da er det bare lyden som gjenstår for å nærme seg den tekniske kvaliteten til kinoopplevelsen.
Les flere artikler:
- Vi tester hjemmekinoanlegg (hovedartikkel)
- Test av Onkyo HT-S9100THX
- Test av Yamaha RX-V465 / NS-210
- Test av Harman/Kardon HS350
Hva vi har testet
Vi har tidligere testet de enkleste hjemmekinoanleggene på markedet. Dette er lydanlegg med flerkanals lyd, men som er priset så lavt som mulig. Når lav pris er det viktigste kriteriet som ingeniørene til fabrikantene får når de skal lage et produkt, så er det klart at lydkvaliteten ikke blir så god som det er mulig å oppnå.
Denne gangen har vi derfor tatt ett skritt opp på prisskalaen, for å finne ut hvor mye bedre lyd litt ekstra penger kan kjøpe. Forrige gang satte vi et pristak på cirka 7 500 kroner, og fikk inn anlegg opp til 9 000 kroner. Denne gangen ba vi fabrikantene om anlegg mellom 10 og 12 000 kroner, og har fått inn anlegg fra 7 500 til 12 000 kroner. Dette er altså hjemmekinoanlegg som du slett ikke må være en fullstendig Hi-Fi-idiot for å vurdere, men som koster litt mer enn de billigste alternativene. Det vi ønsket var å finne bra anlegg for den som er litt mer opptatt av den gode lyden, og vi kan herved bekrefte at slike er det mulig å få tak i uten å måtte ta opp huslån for å finansiere gildet.
Disse anleggene er ikke nødvendigvis komplette, men skal minst omfatte en forsterker og høyttalere. Det du vil trenge i tillegg er TV-en, og i de fleste tilfeller en DVD/Blu-Ray-spiller. Forsterkerne likner som regel på gode gammeldags Hi-Fi-komponenter, slike som er 43 centimeter brede og som skal stå i stereobenken. Vi påla ikke leverandørene å komme med ferdige pakker, vårt minstekrav var at delene skal være mulig å kjøpe i samme butikk. Vi fikk imidlertid ferdige pakkeløsninger, der forsterkeren og høyttalerne kan kjøpes samlet.
Med «filmlyd» mener vi flerkanals lyd som lager et omsluttende lydbilde der du sitter og ser. Dette løses med langt flere høyttalere enn du er vant med fra stereoanlegget ditt. I tillegg til de to hovedhøyttalerne, er det også en senterhøyttaler som skal være rett under skjermen, to bakhøyttalere som skal lage lyd bakfra og en basshøyttaler som gir ekstra lydtrøkk i bunnen. Dette oppsettet kalles for «5.1 surround», og på DVD-er er lyden vanligvis spesiallagd for dette høyttaleroppsettet. Da får man lyd fra alle kanter, og når et fly kommer inn i bildet kan man bokstavelig talt høre det fly gjennom rommet på vei til skjermen. Denne effekten kjenner vi igjen fra kinoen, og den gjør at filmen kommer mye «nærmere» og plasserer oss midt i handlingen på lerretet.
Det går an å gå lengre enn 5.1 surround også. 7.1 surround bruker to høyttalere til rundt lytteren for å lage et enda mer detaljert lydbilde. Det er klart at dette låter enda mer omsluttende enn 5.1, og vi fikk inn ett slikt anlegg i denne testen. For å understøtte dette høyttaleroppsettet med ekte 8-kanals lyd trenges nye lydformater, og det er ikke alle forsterkere som støtter disse. Her tenker vi på avanserte formater som ikke er å finne på DVD-er, men som er utbredte på Blu-Ray-disker med høydefinisjons bilde og lyd. Disse formatene heter Dolby Digital Plus, Dolby True HD, DTS-HD Master Audio og DTS-HD High Resolution Audio. Disse formatene har evne til å støtte langt flere enn åtte kanaler lyd med svært høy lydkvalitet. Forsterkere som klarer å håndtere disse formatene må derfor sies å være mer «framtidssikre» enn forsterkere som ikke gjør det.
Hva vi har lagt vekt på
Den viktigste egenskapen til et hjemmekinoanlegg er naturligvis lyden. Lydkvaliteten på film og musikk er vurdert og gitt poenger. I tillegg har vi vurdert surroundfølelsen som anlegget gir med film etter automatisk justering av lydkanalene. Vi har også vurdert dynamikken i lydgjengivelsen av både film og musikk, både på høyt og lavt lydvolum. Disse kriteriene veier til sammen 40 prosent i denne testen. Anlegget med best lydkvalitet etter disse kriteriene er med god margin Onkyo HT-S9100THX.
Design og funksjoner handler om hvilke tilkoblingsmuligheter anlegget har å by på, og hvilke lydformater forsterkerne klarer å dekode. I tillegg finner vi støtte for lyd- og bildeformater og signalprosessering under denne kategorien. Denne kategorien veier 30 prosent av totalscoren. Også her kommer Onkyo HT-S9100THX best ut.
Vi har vektet brukervennligheten med 20 prosent. I denne sammenhengen tenker vi på enkelhet å koble opp, og ikke minst å stille inn anlegget. I tillegg har vi sett på fjernkontrollen og brukerdialogen til produktet. I denne kategorien vinner også Onkyo, særlig på grunn av den svært gode autojusteringen. Til sist har vi vurdert prisen på anlegget, og lar den telle 10 prosent av totalen. Her går Harman/Kardon HS350 seirende ut, med en prislapp på knappe 7 500 kroner.
Alt i alt vinner Onkyo HT-S9100THX på grunn av funksjoner og den overlegne lydkvaliteten. Prisen er heller ingen ting å klage over.
Under finner du sammendrag av alle testene og lenker til de komplette testene:
Onkyo HT-S9100THX
Dette anlegget fra Onkyo er THX-sertifisert. Det høres, uansett hva slags lyd det skal levere. Med dette anlegget henter Onkyo seg en sekser på terningen vår. Det låter imponerende og overbevisende uansett hva slags materiale vi gir det å jobbe med. Dersom detaljert lydgjengivelse er viktig for deg, så trenger du ikke å lete lengre enn hit. Prislappen gjør anlegget i tillegg oppnåelig for de fleste som er glade i god lyd, og da krever vi ikke mer.
Her kan du lese hele testen av Onkyo HT-S9100THX
Terningkast: 6
Pluss: Svært god lyd, presis autoinnstilling, HD-lyd dekoder.
Minus: Høyest pris.
Internett: www.mono.no
Pris: 11 995 kroner
Yamaha RX-V465 / NS-210
Med denne pakken kommer Yamaha til å gjøre seg gjeldende på markedet for rimelige, men «litt bedre» hjemmekinoanlegg. Når man tenker på den hyggelige prisen, er det klart at dette anlegget gir svært mye for pengene. Det låter selvsagt ikke aller best i verden, men det yter langt bedre enn de billigste anleggene på markedet. Med filmlyd i anlegget er det mye moro å få, mens med musikk kommer det mer an på hva slags musikk du ber anlegget om å spille. Det ofrer enkelte detaljer i et varmt og fyldig klangbilde. Det er i og for seg ikke noe problem med det, men det er klart at denne prioriteringen gjør at spesielt krevende musikk ikke vil låte opp mot sitt maksimale med dette anlegget.
Her kan du lese hele testen av Yamaha RX-V465 / NS-210
Terningkast: 5
Pluss: Lav pris, bra lyd, HD-lyd dekodere.
Minus: Ingen video oppkonvertering.
Internett: www.yamaha.no
Pris: 8 990 kroner
Harman/Kardon HS350
Harman/Kardon lager mange svært gode lydanlegg, men modellen HS350 blir for enkel og gammeldags. Vårt motiv med denne testen er å finne hjemmekinoanlegg som er «litt bedre» enn de aller enkleste og billigste. Dette anlegget fra Harman/Kardon passer ikke i den kategorien, dette er et enkelt pakkeanlegg. Både lyden og prislappen hører mer hjemme i den kategorien, og dermed får anlegget lavere skåre i en test som premierer særlig lydkvaliteten høyt.
Her kan du lese hele testen av Harman/Kardon HS350
Terningkast: 3
Pluss: Lav pris, innebygd DVD-spiller, enkelt menysystem.
Minus: Svak lydkvalitet, få tilkoblinger.
Internett: www.harman-neby.no
Pris: 7 496 kroner