Til hovedinnhold

Ōkamiden (DS)

Det lekre eventyrspillet Ōkami er beskrevet i pressen som en storslagen svanesang. Først og fremst fordi den opprinnelige PlayStation 2-utgivelsen kom mot slutten av den seiglivede konsollens storhetstid, men også fordi spillmagikerne hos utvikler Clover Studios pent måtte takke for seg og stenge sine dører ikke lenge etter at det ferdige produktet kom på gata.

Clovers brå grunnstøtning betød likevel ikke veis ende for en eventuell Ōkami-oppfølger, da rettighetene til serien fra begynnelsen av har tilhørt storebror Capcom, som nå er klar med det som på mer enn én måte kan beskrives som en minioppfølger til et langt større prosjekt.

Stakkars Japan

Med tanke på ren kreativitet, flommer det på ingen måte over i Ōkamidens handlingsforløp. Som i forgjengeren blir vi tatt med til en mytologisk fantasigjengivelse av fortidens Japan – her referert til som Nippon – hvor dyr og mennesker stort sett har det aldeles fortreffelig, helt til landet en dag blir rammet av en fryktelig katastrofe. Plantelivet visner, barna forsteines og den engang blå og skyfri himmelen farges lilla og urovekkende. Som om det ikke allerede var ille nok, dukker en gjeng rabiate demoner opp fra ingensteds, uten at det forbedrer situasjonen nevneverdig.

Storslått fargebruk

Valpegud til unnsetning

Når nøden er som størst, ser Nippons innbyggere ingen annen råd enn å ty til det guddommelige for å få hverdagen tilbake på rett kjøl. Solgudinnen Amaterasu blir tryglet om å hamle opp med den truende ondskapen, men har tydeligvis viktigere gjøremål på ferde, og sender dermed den uerfarne, men uimotståelig søte ulvevalpen Chibiterasu i sitt sted. Med sine glade byks og logrende hale kunne denne slikkmunnen av en spillprotagonist lett passet inn i en nusselig kjæledyrsimulator som Nintendogs, men i Ōkamiden er det altså forhindring av verdens undergang som står øverst på programmet. Stell, omsorg og loppekur får vente til neste oppfølger.

Vellykket minioppfølger

Ōkamiden er på de aller fleste måter en kompetent, vellykket minioppfølger til et av de aller beste eventyrspillene de siste årene. Legg dog merke til ordbruken, da Chibiterasus eskapade ikke på langt nær er noen storstilt videreutvikling, men snarere et bevis på at denne typen spill faktisk kan realiseres på en håndholdt konsoll med relativt beskjeden maskinvare.

Østen kaller

Lite kreativitet

Gjengen hos Capcom fortjener all skryt for å ha levert et av de største, peneste og mest sjarmerende spillene på Nintendo DS, men burde utvilsomt brukt mer tid i tenkeboksen i begynnelsen av utviklingsprosessen. Nyvinninger er dessverre en mangelvare i Ōkamiden, og spillet minner veldig om en håndholdt gjengivelse av den større forgjengeren. Chibiterasu er visstnok en uimotståelig liten krabat, og nye figurer og områder er velkomne tilføyelser, men det er ikke å nekte for at det skorter på innovasjoner i denne oppfølgeren.

Ser man imidlertid vekk fra at det meste av innholdet stammer direkte fra det snart fem år gamle Ōkami, er denne oppfølgeren en perle av et spill som lett kan konkurrere med de sterkeste utgivelsene i sjangeren. Her får du et gripende narrativ, spennende omgivelser og spillmekanisk innhold som bare må oppleves. Klar anbefaling.

Dom DS: 8/10 SVÆRT GODT

Les hele anmeldelsen av Ōkamiden på Gamer.no

annonse