Tek.no

Test

Samsung Galaxy 3

Espen Irwing Swang
6 Okt 2010 06:00

Samsung Galaxy 3

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung Galaxy 3 har klare likhetstrekk med Samsungs flaggskip Galaxy S, en modell som fikk terningkast 6 da vi testet den.  Begge kjører i skrivende stund operativsystemet Android 2.1, med Samsungs eget grensesnitt, TouchWiz 3.0, på topp. Men selv om brukergrensesnittet, radioteknologien og funksjonaliteten er tilnærmet lik, merker vi fort hvorfor ”lillebror” bare koster omtrent det halve av hva Galaxy S gjør.

Krympet
Galaxy 3 har enklere prosessor og mindre skjerm med lavere oppløning enn S-modellen. Den har verken AMOLED-skjerm, stort innbygget minne eller kamera på fronten. Galaxy 3 har 3,2 megapiksler kamera, mens Galaxy S har 5. Galaxy 3 har heller ikke TV-utgang, slik det er på Galaxy S (kompositt). 
Begge modellene har en funksjon som lar oss spille til- eller spille av innhold fra en annen mediespiller eller medieserver over Wi-Fi. Funksjonen kalles AllShare, og er basert på DLNA-teknologi.

Design

Galaxy 3 har ikke en veldig spennende design. Testeksemplaret vårt er i sort og skinnende plast. Fasongen er ikke helt ulik den ultrabillige Corby-serien, med en skrå linje i siden. Nederst på baksiden har telefonen er forhøyning som vi ikke helt ser vitsen med. Den gir kanskje bedre grep på telefonen som ellers kan være litt glatt.

På venstre side har vi volumkontrollen, på høyre side er det ingen taster. På toppen finner vi av/på-tast og 3,5 millimeter lydutgang. Her er også MicroUSB-porten som er beskyttet med et lite plastlokk.

På baksiden sitter kameraet, som på denne modellen gjør lite av seg. Her er riktig nok et lite metallfelt som markerer kameraet, men Galaxy 3 prøver på ingen måte å se ut som noe kompaktkamera.

Fronten på telefonen er relativt høy og smal, og under skjermen sitter noe som ser ut som en navigasjonstast med vippefunksjon. Men metallringen rundt kvitteringstasten er bare til pynt. Skal du bevege deg i skjermbildet må du stryke over skjermen. Til venstre finner vi tasten som åpner telefonens meny, og til høyre er det en tilbake-tast.

Skjerm

Skjermen på Galaxy 3 er dekket av en hard glassflate. Denne har følere som reagerer på berøring, og det er ikke nødvendig å øve trykk for å få respons. Du kan bruke flere fingre på skjermen samtidig. Det er stort sett bare når du skal zoome i skjermbildet at du trenger denne funksjonen, men da er den til gjengjeld langt enklere å bruke enn det gamle trykk, vent og skyv-grensesnittet.
 
Skjermen er standard TFT med 16 millioner farger. Den fremstår som godt lesbar og relativt fargesterk, selv om den ikke kan måle seg med klarheten på en høyoppløst AMOLED-skjerm.

Menyer

Samsung Galaxy 3 har samme brukergrensesnitt som Galaxy S. Det betyr at vi finner flere startskjermer som vi kan bla mellom ved hjelp av strøk. På Galaxy S er det syv slike startskjermer, på Galaxy 3 er det bare 3. Men miniprogrammer (Widgets), snarveier og lenker kan plasseres på de tre skjermene på samme måte som vi gjør det på Galaxy S.

Utvalget av programvare på Galaxy 3 er noe redusert i forhold til det vi finner på toppmodellen, men siden dette er en mobiltelefon med operativsystemet Android, så kan du selv legge til det meste av programmer du måtte savne.

Det er litt merkelig at Samsung ikke klarer å dele lange ikontekster på en bedre måte. Det ser litt pussig ut når to av ikonene har navnene Innstillinge-r og lydopptage-r.

Litt langsom

Galaxy 3 reagerer presist på berøring, men er ikke like rask når du skal bla i store kataloger på minnekortet. Det tar også litt lenger tid å åpne nye applikasjoner, starte kameraet og veksle mellom ulike funksjoner. Men selv om ting tar litt lenger tid, så er ikke Samsung Galaxy 3 direkte treg.

Den smale skjermen gjør det litt vanskeligere å skrive tekstmeldinger på qwerty-tastaturet enn det er på mobiler med litt mer bredde. Telefonen støtter teksting med strøk fra bokstav til bokstav (Swype), og ordlista i telefonen er ganske omfattende. Det gjør at du med litt trening likevel kan skrive rimelig raskt på telefonen. Du kan selvsagt dreie telefonen 90 grader og skrive på hele telefonens bredde.

Kontor

Galaxy 3 har ikke stort flere funksjoner enn det du kan forvente på en rimelig Android-mobil. Noen godbiter er her likevel, som at du kan laste ned vedlegg til e-post og åpne filene i programmet ”Think Free Office”. I dette programmet kan du også redigere de vanligste Office-formatene.

Telefonen kommer også med funksjonen ”Layar”, som lar deg søke etter forskjellige interessepunkter og se på skjermen hvor de befinner seg i virkeligheten. Løsningen er koblet til GPS, kamera og kompass.

Fra Galaxy 3 får du også tilgang til en egen applikasjonsbutiikk fra Samsung. Denne kommer i tillegg til Android Market, og lar deg laste ned en del programmer som ikke er tilgjengelige i den ordinære katalogen.

Samtale

Galaxy 3 fungerer godt som mobiltelefon. Lyden er ren og klar, og brukergrensesnittet gjør det enkelt å finne og ringe kontakter. Adresseboka kan du koble mot sosiale nettsteder så du kan følge med på ulike oppdateringer. Stryker du mot høyre over navnet på en kontakt, så vil telefonen automatisk ringe kontakten. Stryker du mot venstre åpner du for å sende tekstmelding til vedkommende.

Batterikapasiteten er akseptabel, selv om smartmobiler med touch-skjerm må lades en del oftere enn standardmobilene. 

Underholdning

Telefonen viser film i DivX/XviD-format, i tillegg til de fleste andre medieformat. Men selv om du kan se film på Galaxy 3, så må du ikke regne med å få den helt store filmopplevelsen. Til det er skjermen litt for lavoppløst. Det samme kan være et problem om du vil studere detaljer i bilder. 240x400 punkter er litt beskjedent, men skjermen er likevel tydeligere enn på for eksempel HTC Wildfire, som har færre punkter på en større flate.
Telefonen fungerer bra som musikkspiller, i alle fall om du bytter ut ørepluggene som følger med. Menyene er enkle å finne frem i, og du får mulighet til å tilpasse lydbildet gjennom en equalizer-funksjon der du i tillegg btil å velge mellom ferdige oppsett også kan legge inn lydprofiler manuelt.
Telefonen støtter minnekort opp til 32 GB, så her skulle det være mulig å få med seg det meste av favorittmusikken. Du kan også lytte til FM-radio, og om du foretrekker å streame musikk, så kan Galaxy 3 kjøre både Spotify og Wimp (programmene må lastes ned fra Android Market, og du må ha et abonnement).
Kamera

Kameraet i Galaxy 3 er ikke noe Samsung skryter høylydt av. Det har nok sine grunner, ettersom du skal være svært heldig for å få knipset gode bilder med denne telefonen. Her mangler også fotolys, og telefonen er ikke god ved vanskelige lysforhold. Den har ikke egen kameratast, og det tar nokså lang tid å få kameraet klart. Særlig tar det tid om du vil aktivere makro, eller gjøre andre manuelle innstillinger.


Videokameraet er ikke egnet for annet enn små snutter til bruk på små skjermer. Til nød kan du få sendt en hilsen via YouTube, men selv her begynner folk flest å forvente litt høyere video-kvalitet enn det Galaxy 3 kan by på. Vi har filmet et lite klipp på høyeste oppløsning Galaxy 3 kan by på:

Alternativer

Om du synes skjermen på Samsung Galaxy 3 blir i snaueste laget, kan du vurdere om du heller vil gå for HTC Wildfire. Denne koster omtrent det samme, men har et litt sprekere design, optisk styrepunkt og større skjerm. Samtidig har den færre bildepunkter i skjermen, så den vil ikke fremstå som riktig like skarp.
Et annet alternativ er Sony Ericsson Xperia X10 mini. Denne er litt billigere, har sprekt design, men samtidig også mindre skjerm enn Galaxy 3. X10 mini har foreløpig ikke fått softwareoppgraderingen som skal gi den Android 2.1.


Her kan du sjekke prisen på Galaxy 3
Her kan du sjekke prisen på HTC Widfire
Her kan du sjekke prisen på Sony Ericsson Xperia X10 mini

Les også