Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestIntel NUC Kit NUC6i7KYK

Når smått blir rått

Vi har sett nærmere på Intels heftigste NUC.

Vegar Jansen, Tek.no

Intel NUC Kit NUC6i7KYK

Intels små NUC-modeller – Next Unit of Computing – har hatt en liten, men spesiell plass i våre hjerter siden vi for første gang fikk tafse på NUC DC3217IYE med Core i3-prosessor.

Modellbetegnelsene har vi dog ikke vært så spesielt begeistret for.

Men her har det med tiden heldigvis bedret seg. Dagens testobjekt har benevnelsen NUC6i7KYK, som jo nesten er forståelig. Vi snakker altså her om en NUC med 6. generasjons Core i7-prosessor.

Dette er en modell vi har hatt i kikkerten lenge – det er nesten ett år siden vi først fikk nyss om denne NUC-en med kodenavnet «Skull Canyon».

En liten kraftkar

Intels NUC-er har alltid vært små. NUC6i7KYK er også det, selv om den riktignok er noe større enn flere av de andre små datamaskinene vi har testet.

Størrelsen kan muligens sammenlignes litt med et eksternt harddiskkabinett for 3,5-tommers disker.

Dimensjonene er på 21,6 x 11,6 centimeter, og på sine fire gummiføtter står den omtrent 2,7 centimeter opp fra bordplaten. Den skal ha et indre volum på 0,69 liter, mens den rett ut av esken har en vekt på ganske nøyaktig 600 gram.

Uansett bør du ikke ha problemer med å kunne finne plass til den. Skulle du ha usedvanlig liten eller rotete pult, følger det også med et VESA-feste slik at du kan feste den bakpå skjermen din eller et annet passende sted.

Vegar Jansen, Tek.no

NUC6i7KYK har et ganske spennende utseende, der topplata i plast er dekorert med hodeskallen Intel setter på noen av sine heftigere produkter. Skulle du ikke ha noe til overs for denne typen «pynt», nevner vi at det også følger med en skalleløs topplate som ellers er i helt samme stil.

Har du en egnet 3D-skriver går det også an å printe ut en topplate etter eget ønske – kanskje prydet med en logo eller annen merking. En STEP-fil med tegningene finner du på Intels hjemmesider.

NUC-en virker ellers godt satt sammen, og under det sorte plastskallet som omgir sidene finner vi et metallchassis. Bunnplaten er også av metall.

Hovedmotoren i denne datamaskinen er en firekjernet Skylake-prosessor av typen Core i7-6770HQ. Den har Hyper-threading, grunnklokkefrekvens på 2,6 GHz og kan nå opptil 3,5 GHz når forholdene ligger til rette for det.

Dette er strengt tatt den samme CPU-en som Asus har puttet inn i ROG G701 – selskapets nye spillaptop til tretti tusen kroner. NUC6i7KYK har dog faktisk en enda sterkere grafikkdel: Intel Iris Pro Graphics 580.

Vegar Jansen, Tek.no

Av tilkoblingsmuligheter byr denne datamaskinen på det meste vi ønsker oss: fire USB 3.0-porter, en HDMI 2.0-port og Thunderbolt 3. Sistnevnte gir deg også både USB Type-C og 3.1 Gen 2 og DisplayPort 1.2 – og alle videoutganger støtter 4K-oppløsning med 60 Hz oppfriskningsrate.

I tillegg har PC-en en dedikert Mini-DisplayPort 1.2, SD-minnekortleser, gigabit LAN, infrarød mottaker i front og minijacker både for hodetelefoner og for den digitale lydutgangen.

NUC-ens trådløse egenskaper er det 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.2 som tar seg av.

Ryddig installasjon

Fire skruer i bunnen gir oss tilgang til datamaskinens indre, hvor ting er ryddig og oversiktlig. Her er det plass til to SO-DIMM DDR4 minnemoduler med opptil 32 GB totalt, samt to PCIe eller SATA M.2-SSD-er med lengde på 4,2 eller 8 centimeter.

Rett ved vifta har vi plass til RAM-modulene, mens det er gjort plass til to M.2-SSD-er på høyre side.
Vegar Jansen, Tek.no

Jepp, Intel NUC6i7KYK er en barebone der du velger noe av maskinvaren selv – samt operativsystem.

Det må ha vært fristende for Intel å gjøre NUC6i7KYK litt tykkere for å også gjøre plass til en 2,5-tommers disk, men det er det altså ikke lagt opp til her. Det betyr at du ikke kan bruke en av dine gamle snurredisker med denne datamaskiner, som igjen bidrar til holde ytelsen på topp.

Her er Intel NUC6i7KYK med to minnemoduker og en M.2-SSD installert.
Vegar Jansen, Tek.no

Etter å ha skrudd på plass en egnet M.2-SSD og satt inn 8 GB RAM installerte vi Windows 10 fra en minnepinne, noe som var en smertefri opplevelse. Det eneste som ikke helt automatisk kom på plass var den riktige grafikkdriveren – en ganske viktig detalj dersom du skal bruke NUC-en til spill eller andre grafikkrevende oppgaver.

For selv med integrert grafikk kan denne PC-en by på anstendig spillytelse, i hvert fall så lenge du ikke tenker VR og nyere spill i de aller heftigste oppløsningene.

Rask og artig å bruke

Når Core i7-prosessoren i NUC6i7KYK får jobbe sammen med en kjapp SSD får vi om en sterk og svært responsiv PC. Dette er uten tvil den kraftigste småtassen vi har testet – med tanke på ren prosessorkraft må vi tilbake til Mac mini fra 2013 for å komme i nærheten, men den Macen hadde en langt svakere grafikkdel.

Samtidig skal vi huske at det finnes små datamaskiner som er mer rettet mot spillere, som eksempelvis Zotac Zbox Magnus EN970, der styrken ligger mer i grafikkløsningen enn i prosessoren.

Intel NUC6i7KYK har på sin side både styrke i ren prosesseringskraft og grafikk, uten å være en utpreget spillmodell. Dette på tross av at Intel gjerne vil at den skal være det også.

Vi ville snarere kalt denne NUC-en for en sterk allroundmodell. På en måte lurer den oss med størrelsen – av ren prosesseringskraft har den nemlig mer til felles med en tradisjonell stasjonær PC enn en knøttemaskin.

Holder temperaturen nede

Datamaskinen har en UEFI/BIOS som lar deg gjøre det meste. Prosessoren kan riktignok kun underklokkes og ikke overklokkes, men du får uansett god kontroll på slikt som strøm, RAM og grafikkdelen av CPU-en.

Det er også mulig å stille litt på viftehastigheten og temperaturer for slippe litt viftesus. Prosessoren har nemlig en TDP på 45 watt, og siden varmen den utvikler under jobbing skal holdes i sjakk av en relativt beskjeden kjøleløsning, får vifta fort opp tempoet.

Vegar Jansen, Tek.no

Fordelen med en såpass aktiv vifte er at temperaturen aldri når et punkt der ytelsen får en knekk på grunn av høye temperaturer. Ulempen er at det ikke er til å unngå å høre at PC-en jobber.

Selv når PC-en ikke gjør noe særlig har du alltid det lille suset der – i hvert fall når du er i et stille rom. Jobber du i et kontorlandskap eller annet sted med litt bakgrunnstøy vil du trolig ikke høre vifta under lavere belastninger.

Oppsummering og konklusjon

Intel NUC Kit NUC6i7KYK er en barebone som gir store muligheter, samtidig som den tar liten plass. Her får du ikke noe gammelt tjafs blandet med litt ny teknologi, men en PC som føles moderne fra innsiden og ut: Skylake Core i7, Iris Pro Graphics 580, DDR4, plass til to M.2-SSD-er, Thunderbolt 3, HDMI 2, Bluetooth 4.2, digital lydutgang og DisplayPort 1.2.

Med i esken følger strømforsyning, VESA-feste, bruksanvisning, ekstra topplate, noen skruer og selve NUC-en.
Vegar Jansen, Tek.no

Dette gir deg en datamaskin som føles ny på de fleste måter, men sørger også for at vi ikke akkurat snakker om en rimelig tass. Du må ut med drøye seks tusenlapper for et eksemplar, og dette er altså uten RAM, disk(er) og operativsystem.

Du ender altså fort opp på åtte tusen kroner og gjerne litt mer før du er fornøyd, ettersom du for eksempel ikke kan gjenbruke dine gamle 2,5-tommers SSD-er med denne.

På den annen side er heller ikke NUC6i7KYK spesielt dyr dersom vi sammenligner den med «vanlige» stasjonære PC-er med tilsvarende datamuskler og utstyrsnivå. Men det spørs da om du i det hele tatt klarer å finne en slik datamaskin med både Thunderbolt 3 og alt det andre å måtte kjøpe et eller annet tilleggskort.

Bare for prosessor og hovedkort på omtrent samme styrke- og/eller utstyrsnivå kan du i hvert fall regne med å måtte ut med over fire tusen kroner, og når du så plusser på strømforsyning og kabinett blir det ikke så galt likevel; pluss at du får alt i en mindre pakke med bedre grafikkløsning på kjøpet.

Den store ulempen med NUC-en er at du i motsetning til større datamaskiner ikke kan å klemme inn en enda bedre grafikkløsning om du skulle ønske dette. Pluss at vi gjerne skulle sett en enda litt mer stillegående kjøleløsning her.

Alt i alt ser vi på Intel NUC6i7KYK som en PC med nok krefter til så å si alle typer bruk. Men for slikt som surfing og kontorprogrammer – eller om du vil ha en datamaskin i stua – vil du klare deg like godt med en rimeligere datamaskin. Således er det ikke nødvendigvis det beste valget.

Det samme vil gjelde dersom du i hovedsak vil bruke datamusklene til spilling. Da vil det være mer logisk å plukke seg ut en PC med dedikert grafikkort.

Du gjør derfor lurt i å tenke deg om to ganger før du løper etter akkurat denne NUC-en. Men hvis du etter begge gangene er like sikker i din sak, vit at dette ikke er noe dumt kjøp.

Intel NUC Kit NUC6i7KYK
8.5
Meget bra
Anbefalt

Intel NUC Kit NUC6i7KYK

8.5
Meget bra
sitatEn ulv av en PC i klærne til en mindre ulv.

Fordeler

  • +
    Liten og lett å plassere
  • +
    Enkelt å installere/oppgradere RAM og SSD-er
  • +
    Svært god prosessorytelse
  • +
    Anstendig integrert grafikkløsning
  • +
    Nyere teknologi er på plass
  • +
    Lav profil og spennende stil

Ting å tenke på

  • Noe viftestøy, spesielt under belastning

Ytelse

Intel NUC6i7KYK har altså en Core i7-6770HQ innabords. Denne prosessoren har fire fysiske prosessorkjerner og Hyper-threading, som betyr at den har åtte logiske kjerner.

Grunnklokkefrekvensen ligger på 2,6 GHz, men i de fleste tilfeller av normal bruk vil den kunne kjøre en eller flere av kjernene i turbomodus og komme opp i 3,5 GHz. Her har vi altså en knøtte-PC som i større grad minner om en «ordentlig» stasjonær PC mens de fleste andre stasjonære på denne størrelsen har prosessorer i samme familie som bærbare PC-er vanligvis benytter seg av.

For å ha noe å sammenligne NUC6i7KYK med har vi sammelignet med et ganske vidt spekter av forskjellige andre små datamaskiner – fra den rimelige ASRock Beebox via de mer «normale» MSI Cubi, Apple Mac mini med i5-prosessor, Asus VivoMini til den nye ASRock Beebox-S med Skylake-prosessor.

I tillegg til dette har vi tatt med den mindre konvensjonelle Zotac Zbox Magnus EN970, som er en PC med relativt svak prosessor og sterkt grafikkort.

Når NUC6i7KYK får leke seg i full fart er det ikke mye de andre datamaskinene i denne sammenligningen kan stille opp med. Men med unntak av Zotac Magnus EN970 snakker vi da også om PC-er i markant lavere prisklasser.

Den nevnte Zotacen er på sin side både dyrere og større, men selv om den ikke kan måle seg mot Intels råeste NUC når vi ser på ren prosessorytelse, vil vi se at den har kvaliteter på andre områder.

Når vi så ser på spillytelsen dukker det opp et artig fenomen i 3DMark, der Intel-maskinen gjør det veldig godt i Cloud Gate – den mindre krevende av disse testene. Grunnen til dette er at denne testen lar hovedprosessoren ta seg av mye av jobben.

Men med en gang vi skal ha med litt mer avanserte effekter stokkes det om på rekkefølgen. For ordens skyld nevner vi at kun Magnus EN970 og NUC6i7KYK har blitt testet med Fire Strike Ultra.

Både i Far Cry 2 og The Talos Principle begynner det i god favør av Zotacen med dedikert grafikkort, mens alle med integrerte løsninger får mindre og mindre å bidra med jo høyere oppløsninger vi får.

Når det er sagt er NUC-ens Iris Pro-grafikk samtidig i en egen liga over de andre løsningene med Intels HD Graphics. Dette er mer enn brukbart, spesielt på de lavere oppløsningene. Men hvis 4K-spilling er planen ville vi uten tvil sett på en modell med enda sterkere grafikkløsning.

Men når det er sagt er ikke spilling med 4K-oppløsning spesielt utbredt – eller strengt tatt nødvendig – så det vil da heller ikke være et stort poeng for de fleste brukere.

Vi du heller bygge selv?
Kunsten å plukke prosessor, hovedkort og minne >>>

Intel NUC Kit NUC6i7KYK
8.5
Meget bra
Anbefalt

Intel NUC Kit NUC6i7KYK

8.5
Meget bra
sitatEn ulv av en PC i klærne til en mindre ulv.

Fordeler

  • +
    Liten og lett å plassere
  • +
    Enkelt å installere/oppgradere RAM og SSD-er
  • +
    Svært god prosessorytelse
  • +
    Anstendig integrert grafikkløsning
  • +
    Nyere teknologi er på plass
  • +
    Lav profil og spennende stil

Ting å tenke på

  • Noe viftestøy, spesielt under belastning
annonse