Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia PureView 808

Det beste mobilkameraet på markedet

... dessverre henger ikke brukeropplevelsen på greip.

Nokia 808 PureView var en av de mest spennende telefonene som ble lansert på mobilmessen i Barcelona tidligere i år. Vi var spente både på grunn av den voldsomme kameraoppløsningen, og fordi telefonen faktisk slippes på Nokias aldrende Symbian-plattform – en plattform Nokia strengt tatt er på vei bort fra.

Nå er telefonen her, og spenningen er utløst. Nokias største lovnad holder – kameraet er faktisk helt fantastisk til å sitte i en mobiltelefon. Det er på mange områder sammenliknbart med et brukbart kompaktkamera.

Har skikkelig blits

Som for alle mobilkamera blir ytelsen dårligere så fort lysforholdene svikter. Kameraet er heldigvis utstyrt med både LED-lys og ekte xenon-blits. Disse hjelpemidlene fungerer imidlertid aller best når det begynner å bli veldig mørkt.

Det betyr at det gjenstår et område omtrent midt i der bildekvaliteten blir litt svakere enn med gode lysforhold eller god utnyttelse av blitsen. Kameraet er imidlertid så godt på denne telefonen at den også her gjør en markant bedre jobb enn konkurrentene.

Svært god på video

Også på videoopptak gjør telefonen en særdeles god jobb. Vi liker at zoom-funksjonene fra stillbildefunksjonen også er tilgjengelig underveis i filmingen, samtidig med at kameraet fokuserer fortløpende.

Kvaliteten på videoen som kommer ut av 808 PureView er veldig god også i full-HD-oppløsning. Hakking og andre problemer som dukker opp i mange andre telefoner plager ikke denne telefonen i særlig grad.

Alt i alt holder Nokia akkurat det de lover på kamerafronten.

– Dette er det beste mobilkameraet jeg har sett, forteller kameraekspert og redaktør for vårt søsternettsted Akam.no, Are Thunes Samsonsen, etter å ha sett på bildene og målingene vi hentet fra 808 PureView.

Krever tålmodighet

Det betyr imidlertid ikke at Nokias kamerakonge er helt uten problemer. Ved siden av å være et godt digitalkamera skal dette også være en smarttelefon som skal fylle de fleste av dine behov for kommunikasjon, og aller helst også underholdning, i løpet av en dag.

Det gjør den bare hvis du er veldig tålmodig.

Selv om Nokia har gjort noen endringer siden Symbian tok steget over på trykkskjerm, og senere berøringsskjerm, har de ikke endret nok. Mange av de gamle problemene er her fortsatt, og vi må mange år tilbake for å finne paralleller til problemene vi opplever med denne telefonen.

Den er utstyrt med en forholdsvis rask prosessor, men likevel er menyene trege. Telefonen tar pustepauser støtt og stadig, og ofte gjør den det på kritiske steder – som for eksempel når du tar den ned fra øret og skal legge på en samtale. Det krever tydeligvis sin maskinvare å skru på skjermen fort nok til at du kan legge på i fornuftig tempo.

Menyene er plaget av bugs, der hjemmeskjermene tegnes opp feil, eller bruker lang tid på å tegnes opp i det hele tatt. Skjermlåsen kommer heller ikke alltid på så fort som den skal, og dermed skrur vi den av igjen når vi prøver på nytt.

Kjempegod på storskjerm

Denne typen problemer dukker opp nesten overalt i telefonens funksjoner. Musikkspilleren er for eksempel av det ålreite slaget, men av og til reagerer ikke telefonen når vi forsøker å stille volumet – før det plutselig blir så høyt at vi må røske proppene ut av øret for å beholde hørselen.

Nokia har likevel gjort en forholdsvis solid jobb på underholdningsfronten. Denne telefonen spiller mange videoformater uten å kreve konvertering, og kobler du den til en storskjerm har den egen programvare som forenkler bruken. Den fremstår omtrent slik en moderne medieboks gjør, med ett bilde på storskjermen og et annet på mobilskjermen, som fungerer som fjernkontroll.

Knotete nytteprogrammer

Når det kommer til nytteprogramvare skjemmes inntrykket av at ikke alle de viktigste appene følger med rett ut av esken, men i stedet kommer som en oppdatering en stund etter at du har tatt i bruk telefonen. Setter du opp innstillingene slik du vil ha dem før oppdateringen kommer, vil ikke funksjonene i oppdateringen virke slik de skal før du har fjernet de gamle innstillingene.

Når telefonen gjør det den skal er imidlertid både talekvalitet og inntasting av SMS på stell.

Alt i alt er dette en telefon for svært spesielt interesserte. Du skal være villig til å leve med mye plunder for å få de gode bildene som 808 PureView kan levere. Er du det fins det imidlertid ingen andre telefoner som kommer i nærheten av bildekvaliteten du får ut av denne.

Alternativer

Det er altså ikke så mye annet du kan velge for å få like gode bilder. Men til en pris på over 4500 kroner fins det mange telefoner som er bedre kompromiss, der brukeropplevelsen er på stell.

Her kan vi plukke frem to av årets desiderte toppmodeller. HTC One X og Samsung Galaxy S III. Begge disse telefonene er svært enkle å bruke, og har kamera som tar greie øyeblikksbilder, selv om bildekvaliteten ikke når opp til det denne Nokia-telefonen disker opp med. Prismessig ligger de innenfor omtrent samme område.

Les testen av Samsung Galaxy S III

Hvis Nokia er favorittmerket er også Lumia-telefonene med Windows Phone svært gode valg. Det er imidlertid lurt å være obs på at en ny Windows-versjon er rett om hjørnet, og at du ikke vil kunne oppgradere for eksempel Lumia 900 til denne når den kommer.

Det finske selskapet har også flere ganger hintet til at en Lumia-modell med PureView-teknologi er på vei. Det er ventet at Nokia lanserer en ny serie telefoner under Nokia World i Helsinki tidlig i september.

Et giftemål mellom Windows Phone og PureView-teknologien vil koble sammen et av de beste mobile operativsystemene på markedet med den aller beste mobile kamerateknologien som fins. Foreløpig er ingenting bekreftet, men vi ville ventet for å se hva Nokia har i ermet.

Les testen av Nokia Lumia 900 med Windows Phone 7.5

Vil du vite mer?
Les hele testen av Nokia PureView 808 på Amobil.no »

annonse