Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSonos Play:5

Vi har testet Sonos' nye Play:5

Sonos holder stand i et stadig tøffere marked for smarte multiromshøyttalere.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Sonos var tidlig ute med kompakte musikkanlegg for strømmetjenester. Det har skaffet dem et forsprang på konkurrentene, som nå kjemper hardt for å hente inn det tapte.

Festet grepet tidlig

Legger du til musikktjenestene du abonnerer på kan du lage spillelister der du plukker fra ulike kilder. Du får også et universalsøk, slik at du kan søke etter musikk og få treff på flere biblioteker. Nå er også Apple Music på vei inn i appen.

I utgangspunktet er det ikke så mye som skiller de ulike produsentene. De bygger høyttalere med aktive forsterkere, og gir dem mulighet for å koble seg til trådløse nett. Resten styres med en app du har på mobiltelefonen. Sonos har selvsagt en fordel av at de var tidlig ute, og kundene deres vil nok foretrekke å kjøpe en ny høyttaler til det eksisterende anlegget, fremfor å bytte fra Sonos til noe annet.

Da Sonos kom på markedet hadde de valgt en proprietær løsning, der du måtte koble én av enhetene til kablet nett, og så la høyttalerne kommunisere med hverandre i en lukket gruppe. Av praktiske grunner valgte mange å kjøpe en såkalt Boost (het tidligere Bridge), og koble denne til ruteren med kabel. På den måten kunne høyttaleren, eller høyttalerne, flyttes fritt fra rom til rom. Det eneste du trengte var en stikkontakt.

Stikkontakten trenger du fremdeles, men etter noen oppdateringer av programvaren i både høyttalere og app, er du ikke lenger bundet til å bruke nettverkskabler eller Boost.

Sonos Play:1, -3, -5, Amp, Sub og Playbar

Den første utgaven av Play:5 kom på markedet i 2009. Da het høyttaleren ZonePlayer S5, men noe senere ble den døpt om til Play:5. Siden har det kommet til en forsterker til tradisjonelle bokhyllehøyttalere, en litt mindre høyttaler som heter Play:3, og en enda mindre som heter Play:1. I tillegg får du nå både dypbass (Sonos Sub) og lydplanke (Sonos Playbar) som kan knyttes mot det samme systemet.

Sonos-systemet består med andre ord av de ulike avspillingsenhetene på den ene siden, og en app med musikktjenester på den andre. Til appen knytter du eksterne tjenester, som Goggle Play Musikk, Spotify, Wimp, Tidal, Deezer og mange flere. Her kan du også hente musikk fra medieservere i nettet ditt, eller du kan hente Internettradio fra et utall kilder over hele verden.

Ny versjon av toppmodellen

Sonos Play:5 har berøringskontroller så det er blitt lettere å kontrollere musikken. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

I denne omgang skal vi se nærmere på andre generasjon av Play:5. Denne kom i salg nå i slutten av november, og overtar etter den tidligere toppmodellen med samme navn.

Selv om høyttaleren heter det samme som før, dreier det seg om et helt nytt produkt. Den virker mer eller mindre på samme måte som før, men forsterkere, elementer og design er helt forandret. Den nye høyttaleren er tyngre og kraftigere. I tillegg er den mer plasseringsvennlig, siden den også kan stå på høykant. Dessuten har den fått berøringskontroller, så du enkelt kan styre musikken din rett fra høyttaleren. Sonos har valgt å kalle dette en smarthøyttaler, for å understreke at dette handler om mer enn bare å strømme musikk til flere rom.

Kan enkelt grupperes og settes i stereopar

To Sonos Play:5 i stereopar. Her kjører vi appen på et nettbrett fra Samsung. Skjermbildet på nettbrettet overfører vi til TV-en. Lyden går imidlertid direkte fra stømmetjenesten til høyttalerne. Appen fungerer som grensesnitt, og du kan kjøre appen på flere telefoner og nettbrett samtidig.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

I utgangspunktet trenger du bare én høyttaler. Det blir det selvsagt ikke noen multiromsopplevelse av, så antakelig vil du ha lyst på to eller flere. Har du to kan de settes opp som stereopar (en for hver kanal), eller du kan sette dem i partymodus, så de spiller helt likt. Partymodus er greit om du skal bruke høyttalerne i et stort lokale, eller om du vil spille samme musikk i flere rom.

Den siste muligheten er å droppe grupperingen, og kjøre enhetene som forskjellige anlegg. Da kan du spille en strøm på den ene høyttaleren, og en annen på den andre. Det du imidlertid må huske på er at strømmetjenester ofte ikke gir deg anledning til å kjøre mer enn én strøm om gangen. Du kan for eksempel ikke kjøre to forskjellige spillelister fra Spotify på Sonos-anlegget samtidig. Men du kan spille Spotify på den ene, og velge en annen kilde til den (eller de) andre.

Appen sørger for at det er enkelt å gruppere høyttalere og tildele dem gruppenavn. Flere grupper kan også kobles sammen, for eksempel om du har et stereopar i stuen, men vil spille samme musikk i entreen når gjestene kommer. Volumet kan justeres både samlet og separat.

Vi skal komme tilbake til appen, men først noen ord om de nye høyttalerne.

Baksiden har inngang for nettverkskabel, 3,5 millimeter aux og en tast du bruker når du settter opp eller nullstiller høyttaleren. Strømkabelen kan byttes ut. Det ser ut som en spesialkabel med rund plugg, men du kan bruke en helt vanlig apparatkabel. Høyttaleren finnes også i sort.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Seks drivere med hver sin forsterker

Den gamle modellen hadde to diskanthøyttalere, to 3-tommer mellomtonehøyttalere, og én 3,5 tommer basshøytaler, alle med sin egen forsterker.

Den nye høyttaleren har tre diskanthøyttalere og tre 4-tommers midwoofere. En midwoofer er et element som gir mellomtoner og bass, men som ikke spiller like dype frekvenser som en subwoofer.

De tre diskantene er plassert med én i senter og én på hver side. To av diskantelementene er plassert i hver sin «brønn», som peker ut mot sidene. På denne måten klarer høyttaleren å skape et bredere stereoperspektiv enn den kompakte størrelsen skulle tilsi.

Trueplay tilpasser lyden til rommet anlegget står i. Men du må ha appen på en iPhone for å kunne kalibrere høyttalerne.

Avansert romtilpasning

Overgangen fra den gamle til den nye høyttalerkonfigurasjonen er formidabel. I det gamle anlegget savnet vi litt i bassregisteret, noe som medførte at vi gikk hen og brukte alt for mye penger på en subwoofer til anlegget. De nye høyttalerne tar deg atskillig dypere. Med mindre du skal arrangere raveparty, vil du antakelig oppleve at bassen trykker tilstrekkelig.

Vi lot høyttaleren spille med «flat» innstilling, det vil si uten at vi gjorde noen tilpasninger i lydbildet. Deretter kjørte vi den nye kalibreringsfunksjonen TruePlay fra appen på en iPhone. Funksjonen finnes ikke i Android-versjonen av appen, fordi utviklerne ikke helt vet hvordan de skal forholde seg til at det er så mange ulike mikrofoner i Android-produktene. På iPhone er det bare én. Appen bruker nemlig mikrofonen til å tolke en testsekvens som spilles av, og sender nye innstillinger tilbake til høyttaleren.

Tilpasningen tar et par minutter, hvorav de første 45 sekundene handler om å se en instruksjonsvideo. Skal du stille lyden i flere rom er det litt kjedelig at du er nødt til å se denne filmen om og om igjen.

Etter filmen går du rundt i rommet og veiver med telefonen mens den nokså enerverende testtonen spilles på autorepeat i et minutts tid.

Når du har gjort ferdig kalibreringen, vil lyden fra høyttalerne automatisk tilpasse seg akustikken i rommet. Hvor stor forskjellen blir kan du enkelt høre ved å skru tilpasningen av og på mens du hører på musikk. Vi synes det ble en markant forbedring i lyden når høyttalerne stod konevennlig bortgjemt i hver sin krok innerst i rommet, mens forskjellen ble langt mindre da vi plasserte høyttalerne der vi helst ville ha dem; i passe høyde og rett i «glaninga».

Diskantene er plassert slik at de sprer høyre og venstre kanal til hver sin side. Tre 4-tommere gir brukbar bass.

Stående eller liggende

Du kan som sagt klare deg med bare én Play:5. Plasseringen av diskantelementene gjør at du med optimal plassering av høyttaleren vil kunne registrere at den kjører stereolyd. Men stereoperspektivet blir selvsagt et helt annet om du har to høyttalere. Da vil du heller ikke være så avhengig av optimal plassering for å få frem denne effekten.

Høyttaleren kan plasseres liggende eller stående. I en perfekt verden vil høyttalerne stående i stereopar skille høyre og venstre kanal best. Liggende vil den høyrevendte diskanten på venstre høyttaler spre venstre kanal mot høyre og vise versa. Men du skal lytte nokså intenst og kjenne låta godt før du hører forskjellen. De fleste låter er uansett ikke arrangert med helt separat høyre og venstre kanal, slik som for eksempel Barry McGuires «Eve of Destruction», der gitaren bare spiller i høyre kanal, mens vokal og munnspill bare høres i venstre kanal. Noe tilsvarende hører du i David Bowies gjennombruddslåt «Space Oddity», der Major Tom sendes rett ut i verdensrommets evighet etter en nedtelling du bare kan høre i venstre høyttaler.

Mye og god lyd

Sonos-høyttaleren spiller høyt. Veldig høyt, størrelsen tatt i betraktning. Men det fine er at den spiller bra også på lavere volum. Kliner du til med rock'n'roll på full guffe kan du forvente naboklager – i alle fall om bebyggelsen ikke ligger alt for spredt. Samtidig er det befriende å høre at bassen kan pumpe uten å stjele effekt fra diskanten. Det er unektelig irriterende med enkelte kompaktanlegg der du kan høre diskanten forsvinne hver gang det rykker i magneten på basselementet.

Om du ønsker et lydbilde uten ekstra klang og med en mer nøytral bass, kan du skru av Loudness-funksjonen i appen. Alternativt kan du justere de ulike frekvensområdene separat, i appens Equalizer-funksjon.

Om det ikke er noe negativt å si om Sonos Play:5? Egentlig ikke. Vi kan selvsagt lete opp noe, som at de mangler Bluetooth, og at du er avhengig av en mobil eller et nettbrett for å kunne bruke høyttaleren. Du får kraftigere høyttalere med mer virkelighetsnær lydgjengivelse. Men da snakker vi om en helt annen type utstyr. I kompaktklassen er Sonos helt ypperlig.

Appen gjør det enkelt å sette opp anlegget til å spille fra ulike tjenester til ulike rom med ulike høyttalerkonfigurasjoner.

Enkel app med mange muligheter

Strømmetjenester som dette krever at du har tilgang til Internett, og en app som lar deg bestemme hvordan anlegget skal være konfigurert. Her er det svært enkelt. Koble høyttaleren til en stikk-kontakt, og kjør Sonos-appen. Nå blir du veiledet gjennom oppsettet med en eller flere høyttalere, og du kan sette navn på dem, legge dem i grupper og tilordne stereokanaler.

Når det er gjort må du også knytte en musikktjeneste til Sonos-anlegget ditt. Har du en premiumkonto hos en eller annen strømmetjenesteleverandør, kan du være ganske sikker på at Sonos støtter den, eller snart kommer til å gjøre det. Har du ikke abonnement på noen strømmetjeneste vil anlegget ha mindre for seg. Men du kan fremdeles spille musikk fra andre kilder, som Internettradio, musikkbiblioteket på PC-en din, hjemme-NAS og mediesenter-enheter. Du kan også spille fra kilder som er koblet direkte til linjeinngangen på en av høyttalerne. Det eneste du vil trenge er en lydkabel med 3,5 millimeter jack-plugg. Slik kan du til og med strømme lyd fra den gamle kassettspilleren din. Men da vil ikke appen kunne hjelpe deg med spillelister, spillekøer eller hurtigspoling.

Festfyrverkeri

Vi tester høyttalerne i en nokså vanlig stue på ca. 40 kvadratmeter. Lyden fyller hele rommet, og når vi sitter i godstolen med øynene lukket kan vi forestille oss at høyttalerne er langt større enn de i virkeligheten er. Det er litt som med fyrverkeriet på nyttårsaften – det er ikke alltid de største rakettene som skaper det vakreste gnistregnet på nattehimmelen.

Sonos Play:5 koster 4990 kroner. Appen er gratis.

Dette gjerrigknarktrikset lar deg strømme Spotify og Tidal på stereoanlegget helt gratis

Sonos Play:5
9
Imponerende
Anbefalt

Sonos Play:5

9
Imponerende
sitatDe nye Sonos Play:5 klarer seg fint også uten separat subwoofer

Fordeler

  • +
    Svært god lyd
  • +
    Brukervennlig app
  • +
    Støtter svært mange tjenester

Ting å tenke på

  • Ikke Bluetooth
annonse