På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Forgjengeren var fjorårets mest prisgunstige toppmodell
Kan Huawei følge opp suksessen?
Innhold
Honor 9 i korte trekk
Huaweis nye Honor 9 er her, klar til test og umiddelbart klar for salg. Forgjengeren var ekstremt prisgunstig, og var en av de første som begynte å flytte ned toppmodellytelse fra de aller heftigste prispunktene, men kan Huawei gjøre samme stunt to år på rad? Er virkelig Honor 9 så prisgunstig som man skulle tro?
Vel, det svaret er delt.
Til en pris på knappe 5000 kroner er ikke Honor 9 betydelig dyrere enn fjorårets Honor 8, men den er imidlertid svært lik.
Det vi først og fremst snakker om her er en Honor som har fått en stilendring. Endringen minner i grunnen mye om den Samsungs Galaxy S6 fikk da den ble til Galaxy S7 i fjor.
Vesentlig mer behagelig å holde
Honor 9 er ikke like kantete som sin forgjenger, og med avrundet glass på baksiden har den blitt vel så behagelig å holde i som Galaxy S7 var og er.
Huawei har også gjort noen endringer i måten hjem-knappen virker på. Snarveisfeltet kan brukes til å betjene alle de viktigste funksjonene i Android, så som tilbake, hjem og oversikt over kjørende apper. I tillegg starter den Google Nå hvis man holder den inne et lite øyeblikk.
Men det er en ganske stor vaneendring som skal til for å bruke denne knappen til absolutt alt. I de telefonene som så langt har hatt løsningen har man måttet velge mellom skjermsnarveier og alle snarveier plassert i hjem-feltet. Her kan man velge mellom hjem-felt og fysiske snarveier for tilbake og appoversikt. Praktisk – da slipper man å forsake skjermplass uansett hva man foretrekker.
At telefonen er lynende rask er i og for seg snart blitt en selvfølge for dyrere Huaweier. Selskapet lager selv noen av de sprekere mobilprosessorene en kan få tak i, og til prisen havner de nesten alltid ganske høyt. Både i opplevd og målt ytelse, altså.
God skjerm og ålreit kamera, men ...
Men 5000 kroner er ikke akkurat lavpris, selv om vi stadig er to-tre tusen unna de absolutt dyreste modellene på markedet. Da er det litt skuffende at ikke mer har skjedd her.
Skjermen er fortsatt den 5,15 tommer store full-HD-skjermen vi er vant til fra mange av Huaweis produkter. HDR eller høyere oppløsning må man til andre modeller for å få. Og programvaren som kjører er foreløpig den samme som før, altså har det hverken kommet til eller stukket av noe særlig funksjonalitet i denne Honoren.
Kameraet virker å være omtrent som før, med unntak for noen valg fra eller til i selve kameraappen. Det den egentlig skulle hatt var litt mer lysfølsomt glass, slik at den tok bedre bilder etter mørkets frembrudd.
Hverken zoom-løsningen eller muligheten til å velge fokusplassering er så fryktelig overbevisende. Det blir greit nok på mobilskjerm, men ikke fullt så fantastisk om man blåser opp til storskjerm.
Konkurransen er langt sterkere
Kort sagt er Honor 9 en telefon som yter litt bedre og ser litt annerledes ut enn Honor 8. Men de helt store forskjellene er vanskelige å finne. Hvis du stadig vekk bare er på jakt etter den mest prisgunstige nesten-toppmodellen i markedet er det verdt å få med seg at Honor 8 stadig selges, og koster mellom 1500 og 2000 kroner mindre enn Honor 9.
Og det er fryktelig vanskelig å finne gode grunner til å gå for den nye over den gamle. Der forgjengeren flytter grenser for hva man kunne forvente til en gitt pris, er dagens modell ekstremt forsiktig i så måte, og mer en Huawei P10 med alternativt design for deg som ikke er så glad i metall.
Men den er fryktelig fin å se til, og så langt er det mange som har lurt på hva slags telefon dette er. Og det kan jo være verdt det for noen.
Gode alternativ til Huawei Honor 9
Satte standarden
Huawei Honor 8 32GB
Da Honor 8 kom i salg i fjor flyttet den på hva vi kunne forvente fra en telefon til under 5000 kroner. Det var ikke vanlig å få den typen pen glassdesign uten å betale en liten formue, og også kameraet var vesentlig bedre enn det som har vært vanlig. Og, gitt at den nå lar seg kjøpe ned mot 3000 kroner er den fortsatt et fabelaktig tilbud til deg som vil ha en nesten-toppmodell, og vil du ha det aller største minnekortet som kjøpes kan til å sette inni - da har du antakeligvis råd til det for de 1500-2000 kronene du sparer på å velge forgjengeren fremfor Honor 9.
Toppmodell på billigsalg
Motorola Moto G5 Plus 32GB
Motorolas Moto G-serie har blitt tastet inn i disse boksene gang på gang. Og inntil noen har lyst til å overta tronen for rimelige telefoner som føles som toppmodeller, får de vel fortsette å dominere i testavslutningene. For rundtom 2700 kroner, eller drøyt det halve av en Honor 9, får du Moto G5 Plus. Den har et fantastisk kamera som er nesten på linje med det du finner i Galaxy S7, den er satt inn med stoff som gjør at den tåler å få seg en dusj og en byr på en lynrask og flott brukeropplevelse. Motorola krysser av i alle de riktige boksene, og hvis uhellet er ute kan du nesten kjøpe en til for det du sparer på å velge G5 Plus foran Honor 9.
Aller heftigst på markedet
Samsung Galaxy S8
Skal du først blåse månedsbudsjettet på en heftig telefon, kan det være like greit å se helt til topps. Akkurat nå er den toppen dominert av Samsungs Galaxy S8. En telefon som gjør alt riktig nesten på alle fronter. Fantastisk kamera, fantastisk ytelse, den er tett og den har skjerm som dekker så godt som hele forsiden av produktet. Stort bedre blir det ikke, men dessverre blir det ikke så veldig mye dyrere heller.
Der Honor 8 var et friskt pust i sin prisklasse er Honor 9 er et ganske hyggelig gjesp.
Fordeler
- +Rask både opplevd og målt
- +Ålreit kamera
- +Design som synes
- +IR-fjernkontrollen er her fortsatt
- +Plass for minnekort
- +Mange funksjoner
- +Mange valgmuligheter i menyene
- +Alle snarveier via hjemtast, eller snarveisfelter
Ting å tenke på
- —Ikke vanntett
- —Monolyd
- —Hva er egentlig nytt her?
- —Den er alvorlig glatt - glir av alt som ikke er helt i vater
Dypdykk i Honor 9
Huawei Honor 9 følger opp fjorårets Honor 8. Forgjengeren var en av de to aller mest prisgunstige telefonene rett under de virkelige toppmodellene. Dermed er det et heftig forventningspress som ligger på årets utgave med Honor-merkelappen på.
Honor 9 er en oppgradert utgave, men oppgraderingene er ikke enormt store. Den har fått Huaweis siste Kirin 960-prosessor, og selskapet markedsfører nå aktivt hybrid-zoomen sin, der det meste foregår digitalt. Men de voldsomt store endringene fra Honor 8 eller inneværende P10-modeller er det ikke å spore her.
Snakker vi først og fremst om en alternativ innpakning av Huaweis eksisterende telefoner her, eller er Honor 9 en krumtapp i egen rett?
Uansett hva svaret er; Huaweis andre telefoner som likner veldig på denne, P10-modellene og Mate 9 Pro, er alle tre innpakket i metall. Så skulle den ikke skille seg nevneverdig ut i bruk og innmat trenger ikke det gjøre så mye. Det er stor variasjon mellom mobilbrukere. Du foretrekker kanskje metall, mens naboen foretrekker glass. Mulighet til å velge er en fin ting.
Ålreit brukeropplevelse
Ytelsen i Honor 9 er helt kurant, men så er det også samme programvare, samme mengde RAM og allers omtrent akkurat samme maskinvare som står i P10 som driver denne her.
Alt her går veldig fort - enten det er veksling mellom hjemmeskjermer eller inn og ut av apper du skal. Nevneverdige tregheter har jeg ikke funnet i min knappe uke med telefonen.
Også for Honor 9 har det skjedd noen endringer i fingerleseren siden forrige generasjon. Honor 8 hadde fingerleseren på baksiden, og Honor 8 Pro hadde den fortsatt der, men denne gang var ikke fingerleseren montert på en knapp slik den vanlige åttern hadde den.
Nå er fingerleseren på forsiden, og i likhet med P10 kan du sveipe, holde inne og korttrykke på hjemfeltet for å få ulike reaksjoner fra telefonen.
Men i motsetning til i P10-modellene er det faktisk vanlige hurtigfelter også her. Blir du ikke komfortabel med å ha alle snarveisfunksjonene på én enkelt knapp? Vel, i Honor 9 har du Huaweis velsignelse til å gi beng i den nye styringsmetoden og holde på din gamle.
Som har blitt vanlig i denne versjonen av menyene deres (EMUI 5.1) kan du velge om du vil ha appskuff til å skjule dine sjeldnere brukte apper, eller om du vil ha alt liggende på skrivebordet, slik kinesiske mobilprodusenter pleier å ha som standard.
Noen forskjeller
Forskjellen på Honor 9 og Huawei-telefoner flest av det siste året er i grunnen minimal, og handler mest om det fysiske designet.
En funksjonsmessig ting som Huawei og Honor virker å være relativt stilsikre på, er imidlertid det lille IR-øyet oppå telefonen. Det finner du i Honor-modellene og i Plus-modellene fra den vanlige P-serien.
Det brukes til å fjernstyre TV-er, stereoanlegg og annen nips som fortsatt ikke har fått Wi-Fi og egen app. Huaweis egen fjernkontrollapp er faktisk blant de bedre. Peel som har blitt brukt av både Samsung, HTC og andre krever både postnummer og å få vite hvem som leverer kabelen din - hvis du i det hele tatt har kabel da. Deretter forsøker den å sette opp scenarioer som skal skru av og på hele stua.
Mens i hvert fall jeg egentlig bare vil skru ned lyden på anlegget for å høre hva det var naboene ville.
Huaweis er en av få slike apper som ikke krever å få styre hele livet ditt for å la deg få lov til å styre noe. Men hvorfor lydforsterkere magisk har falt ut av nesten alle slike apper er litt vanskelig å si. Man kan uansett laste ned en mengde apper for å styre denne funksjonaliteten fra Google Play.
Muligheter i programvaren
Vår testtelefon kom med et lass mer eller mindre unyttig programvare. Men det trenger neppe du å bry deg om, hvis ikke du kjøper telefonen i utlandet. Normalen er nemlig at Huawei legger ved relativt lite tredjeparts programvare i Norden, mens telefoner som selges utenfor vårt marked kan inkludere litt av hvert. Gjerne spesielt en haug innhold fra Gamelofts restekasse, som strengt tatt ikke er spesielt interessant på en lynkjapp toppmobil.
Skulle noe av denne programvaren bli med til telefonen du eventuelt kjøper, kan du i hvert fall fjerne appene helt, slik at de ikke tar opp dyrebas plass på internlagringen.
Noen trivelige Huawei-apper:
- Egen app med oversikt over nedlastinger
- Lydopptaker
- Helse-app med info om skritt, forbrente kalorier etc.
- Filutforsker
- Sikkerhetskopiering
- Telefonbehandling
- Tema-app lar deg velge utseende for menyene
Noen like trivelige Huawei-funksjoner:
- Tilpass varslingsskjerm og topplinje
- Tvillingapp lar deg logge inn på to kontoer samtidig
- Kontroller telefonen bare med hjem-knapp eller med fysiske snarveier
- Skru av og på telefonen til faste tider
- Egen nattmodus i kameraet
- Hjemmeskjermer eller appskuff - velg det du liker best
Det er mye her å ta av, og mange av funksjonene er slett ikke nye i Huawei-land. Strengt tatt har så godt som alle hengt med oss siden de første telefonene i forrige generasjon Huawei-produkter traff markedet.
Men det gjør det ikke mindre nyttig at telefonen kan skru seg av og på til utvalgte tider selv. Kanskje har du en jobb der du helst skal administrere både din egen og bedriftens Snapchat-konto.
Det er i det hele tatt svært mye du kan gjøre med disse telefonene, og gitt at dette er telefon nummer mange i rekken som prydes av Huawei EMUI 5.1 kan det være nyttig også å ta en titt på de andre testene:
Målt ytelse
untitled linkSom underholdningsmobil
Kabel- og hodetelefonprodusenten Monster er tilbake, og prøver seg på nytt i mobilbransjen. Du husker kanskje hvordan det gikk forrige gang. Den gangen var det Beats monster var med på å drive opp, og omtrent like fort som Beats Studio-hodetelefonene var å finne i alle blogger og alle musikkvideoer som betød noe, var også Monster kastet ut av det samarbeidet. Rettssaken i etterkant pågår fortsatt.
Men hva har så Monster-sjef Noel Lee og compani gjort inni her? Det er ikke så godt å finne ut av, og det tok meg saktens flere dager med bruk før jeg snubla i en Monster-referanse inni telefonen.
Under den nokså uvanlige merkelappen «Huawei Histen lydeffekter» skjuler det seg nemlig en equalizerinnstilling som har Monsters navn på seg. Den er én av mange, og ikke spesielt frontet i menyene hverken med logo eller annet.
Telefonen jeg tester har aller siste programvare før selveste Europa-lanseringen, så det kan hende noen små endringer kommer til ved salgsstart. Men foreløpig er det altså ikke mye her som tyder på at Monster har gjort så mye annet enn å lage en alternativ frekvenskurve for lyden inni her.
Og frekvenskurven er litt som ventet, når det er Monster trekker i spakene. Det er en solid bit oppover på høyreenden, så hodetelefonene får masse fins bass å jobbe med, og på motsatt side er det også en bitteliten knekk oppover. Mer eller mindre klassisk «loudness» altså.
Lydmessig syntes jeg ikke Monster-EQ-en tilførte allverden til lyttegleden, og jeg fant større glede i å leke meg litt med modusene for kunstig surround. Godlyd med massevis av romfølelse og et litt mer potent volum for tungdrevne hodetelefoner dukket opp så fort disse ble aktivert.
Skal du bruke trådløse hodetelefoner må du imidlertid klare deg uten mye av dette.
En ting jeg så smått har begynt å savne etter de siste måneders lanseringer er HDR-skjermen som du får i Samsungs Galaxy S8 og Galaxy Tab S3, samt Xperia XZ Premium og LG G6.
Det er vanskelig å overdrive hvor virksomt det er når mobilskjermen lyser så sterkt at blålysene fra politibilen blinker i veggene mange titalls centimeter unna.
Dette begynner å smått å bli funksjonalitet vi venter på også lenger ned i prisklassene - men foreløpig har den altså ikke rammet Honor 9.
Uansett er det en helt ålreit skjerm å se film på dette, men i det man kanskje kan kalle budsjett-premium-klassen må jeg tilstå at jeg begynner å vente på mer. Og kanskje eksterne stereohøyttalere også hadde vært kjekt?
Kameraet
Kameraet i Honor 9 er helt ålreit, men jeg skulle veldig gjerne sett at de to sensorene hadde litt bedre glass foran seg. F/2.2 er ikke fullt så lysfølsomt som man gjerne skulle ønske når det er mobiler i handelen med ned i f/1.7. Så lenge sensorene er av sammenliknbar størrelse er det relativt mye mindre lys som slipper gjennom med f/2.2 og det går nødvendigvis utover bildekvaliteten når man er helt på grensen av hva telefonen får til å ta gode bilder av.
Men det skal sies at telefonen ikke har de store problemene med vanlige godt belyste utefoto, eller innendørsbilder i godt lys.
Først når lyset svinner litt støter telefonen på trøbbel, og da er det litt tilfeldig om man opplever bevegelsesuskarpheter eller mer støyete bilder på grunn av den korte lukkertiden. Det virker som om telefonen tenderer noe mot støy fremfor lange lukkertider med bevegelsesuskarphet attåt. Det er i og for seg normalmodusen for de fleste mobilkamera.
Selv om Huawei i lang tid har markedsført en slags optisk zoom der kameralinse nummer to hjelper hovedsensoren, er dette så langt jeg vet om den første av telefonene deres der de faktisk har skrevet navnet på funksjonen på utsiden. Hybrid zoom står det å lese rett ved siden av kameraet.
Dette skal ifølge Huawei være tapsfri zoom, og vel. Når det tross alt uansett er digital magi med i bildet her, er det litt vanskelig å si hva som er tapsfritt og hva som ikke er det.
Det jeg har lagt merke til er at å bare blåse opp samme bildet på PC-en og å ta et utsnitt gjerne gir litt mer støy i sluttresultatet enn Honor 9-zoomen, men å si at den tapsfrie zoomen ikke legger til sin egen støy i regnskapet tror jeg ikke man kan si. Til det blir det lett litt for uklart og støyete - spesielt innendørs.
Alt i alt er det en god kamerapakke man får i Honor 9, men konkurransen har skjerpet seg siden i fjor. Når man nå får omtrent samme kvaliteter, og til dels bedre, i en Moto G5 Plus til drøyt 2500 kroner kroner blir inntrykket fort at dette gjerne skulle vært bedre.
Det hjelpes heller ikke så veldig av at Huawei har laget ekstremt like modeller det siste drøye året. På tide med noe nytt nå, Huawei.
Der Honor 8 var et friskt pust i sin prisklasse er Honor 9 er et ganske hyggelig gjesp.
Fordeler
- +Rask både opplevd og målt
- +Ålreit kamera
- +Design som synes
- +IR-fjernkontrollen er her fortsatt
- +Plass for minnekort
- +Mange funksjoner
- +Mange valgmuligheter i menyene
- +Alle snarveier via hjemtast, eller snarveisfelter
Ting å tenke på
- —Ikke vanntett
- —Monolyd
- —Hva er egentlig nytt her?
- —Den er alvorlig glatt - glir av alt som ikke er helt i vater