Tek.no

Test Nvidia Geforce GTX 650 Ti

Nvidias siste gullkort gir ikke nok

Det er spennende – men mangler det som trengs.

Hardware.no
Jørgen Elton Nilsen
18 Okt 2012 18:30

Introduksjon

Siden mars i år har Nvidia sluppet en rekke nye skjermkort i sin GeForce GTX 600-serie. Det startet med GeForce GTX 680, før modell etter modell har blitt sluppet igjennom hele spekteret. Alt mellom den tokjernende toppmodellen GTX 690 og lettvektere som GT 640, har fylt hver sin bit av den store markedskaka.

I forrige uke ble den absolutt siste modellen i GTX 600-serien sluppet, i form av GeForce GTX 650 Ti. Det er akkurat dette skjermkortet vi i dag har fått inn til test.

Dette er en budsjettmodell, priset til 1100 kroner, som skal fylle hulrommet mellom GTX 650 og GTX 660. Målet er at det skal servere deg nok ytelse til å kunne spille med full HD-oppløsning, uten for mye ekstra grafisk krutt.

Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Uten Boost

Skjermkortet vi nå har i hendene, tar i bruk den samme grafikkjernen som sine nærmeste brødre. Den heter GK 106, og er en nedskalert versjon av GK 104 som sitter i toppmodellene. Siden de er såpass like i blodet, får du med mange av de samme egenskapene i GTX 650 Ti som de råeste skjermkortene bærer, blant annet de nye formene for kantutjevning – TXAA og FXAA – og aktiv V-sync.

Én kjekk funksjon glimrer imidlertid med sitt fravær, GPU Boost. De fleste skjermkortene i GTX 600-serien bruker denne for å tilpasse klokkefrekvensen til belastningen, men det er altså ikke å finne i GTX 650 Ti.

For å levere god ytelse i spillene dine er skjermkortet bygget opp av 768 streamprosesorer. Her finner vi videre 16 ROPs og 64 teksturenheter. Kjernefrekvensen ligger på 925 MHz, en frekvens som altså kommer uten boost-muligheten.

Referansemodellen vi har inne til test har 1024 megabyte minne. Nvidia har imidlertid lagt inn støtte for det dobbelte, i tilfelle tredjepartsprodusenter har lyst til å slenge på litt ekstra minne. Busbredden vil uansett være 128 bit, og den effektive frekvensen ligger på 5400 MHz.

Lavt strømforbruk

Et skjermkort i budsjettklassen trekker normalt ikke mye strøm, og GTX 650 Ti er intet unntak. Med 110 watt under typisk høy belastning ligger skjermkortet et godt hakk under storebroren GTX 660, selv om det fortsatt ligger godt over lillebroren GTX 650. Strømmen kommer via PCIe-sporet i hovedkortet, og én 6-pins PCIe-kontakt.

Med et såpass lavt strømforbruk trenger ikke kjøleløsningen være spesielt stor. Det gjør at kortet kan lages relativt lite, med en liten kjøler. Trolig vil nok enkelte produsenter velge å gå for en lydløs variant. Hver produsent har valgt sin egen kjøleløsning, og den vi i dag tester er referansemodellen til Nvidia.

På tilkoblingsfronten titter det frem to DVI-kontakter og èn HDMI-plugg. Dette er standardutrustningen, og enkelte produsenter vil nok velge andre varianter også her – for eksempel DisplayPort.

Full oversikt over spesifikasjonene ser du i tabellen under. Bla om til neste side, så skal vi begynne testingen av skjermkortet »

Loading
Loading