Til hovedinnhold

Sony Ericsson Hazel

Sony Ericsson Hazel

Testresultater

Wi-Fi, GPS, FM-radio, enkelt brukergrensesnitt, spekket med funksjoner, sprutsikker, lav pris.
Gir litt plastfølelse. Mangler MicroUSB-port og 3,5 mm lydutgang.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Selv om touchmobilene har gjort et stort innhogg i mobilmarkedet er det fremdeles mange som sverger til standardmobilene. Og om du liker måten Sony Ericsson har utformet sitt brukergrensesnitt på, så er Hazel et fornuftig alternativ.

Grønn

Sony Ericsson Hazel er den del av den såkalte GreenHeart-serien. Det betyr at det er en miljø- mobiltelefon, produsert av resirkulerte eller resirkulerbare materialer, uten flammehemmende bromider og andre fysjomheter.
Sony Ericsson er blitt anklaget for å gjenta seg til det kjedsommelige, en anklage som måtte trekkes etter utgivelsen av modellene Satio, Vivaz og Xperia X10. Med Hazel (J20i) er imidlertid Sony Ericsson tilbake på gamle trakter. Her er smartkontakten tilbake, og har du brukt en Sony Ericsson-mobil før, så vil du umiddelbart finne frem i Hazel.
Hazel er likevel ikke bare gammelt nytt. Sony Ericsson har lagt til en funksjon de kaller Widget Manager. Denne sørger for at du får tilgang til Facebook, Twitter og MySpace direkte fra standby-skjermen.

Design

Men før vi går videre til de tekniske løsningene skal vi ta en kikk på designen. Telefonen er en nær slektning av Sony Ericsson Elm, med samme buede rygg i rillet sølvfarget plast (på Elm er baksiden i metall). Den største forskjellen mellom disse to er ellers at Hazel har skyvedesign, mens Elm er bartype (ingen skyve- eller foldemekanisme). I tillegg har Hazel frontkamera for videosamtaler.

Hazel er litt tung å åpne, og vi sliter med å skyve den opp uten samtidig å berøre tastene under skjermen. Når vi skyver fra bunnen merker vi at vi holder på å miste telefonen. Den enkleste måten å åpne den på er ved å skyve rett på skjermen. Da bør fingrene være rene.

Fronten på vårt testeksemplar er sort, men telefonen skal også komme i en rød variant. Sony Ericsson har aldri klart å kalle en telefon for sort eller rød. Denne gang heter variantene Superior Black, og Passionate Rouge.

Skjermen på telefonen er 2,6 tommer. Den dekker mye av telefonens front, men ikke mer enn at Sony Ericsson har fått plass til sine vanlige betjeningstaster. Navigasjonstasten er en firkantet sølvramme med kvitteringstast i midten. Tastene for rør av/på er egne litt konvekse taster, mens de såkalte soft-tastene på hver side under skjermen ligger under samme plastflate markert med to smale forhøyninger. Tilsvarende, men uten fysiske markeringer, ligger det to taster nederst på fronten. Den ene åpner dine personlige snarveier, den andre er tilbaketasten (C).

På høyre side finner vi volumtast (zoom i enkelte programmer) og en dedikert kameratast. Andre utvendige taster har telefonen ikke.

T9-tastatur

Åpner vi telefonen dukker det opp et flatt og glatt tastatur i plast. Tre og tre taster sitter sammen, og markeringen mellom disse er vanskelig å føle. Tastene gir heller ikke så mye tilbakemelding når vi skriver på dem.

Det er mye ved denne telefonen som minner om kameramobilen C905. Men kameraet har ikke like god oppløsning (5 megapiksler på Hazel). Hazel har heller ikke skikkelig blits, slik det er på C905.

Grensesnitt

Startskjermen på telefonen viser i utgangspunktet bare den helt vanlige informasjonen om nett-dekning, batteristatus, tid og dato. Ved innkommende meldinger, tapte anrop eller påminnelser, dukker det opp informasjon om dette også. Når vi er logget på et sosialt nettverk blir startskjermen med levende, med informasjon om hva vennene våre gjør i ulike nettsamfunn.

Venstre tast under skjermen åpner kontaktlisten, mens den høyre åpner for søk. Søk betyr i denne forbindelse nettsøk med Google.

Et trykk på kvitteringstasten åpner menyene i telefonen. Her dukker det opp 12 ikoner i et rutenett. Ikonene er lette å forstå. Programmer ligger fremdeles stort sett i mappen "Planlegger", mens spill, medier, navigasjon og kalender har sine egne menyer.

Under programmer finner vi:

 • AccuWeather – værvarsel
 • Calendar Wallpaper – En bakgrunn som veksler mellom å vise klokke, kalender, avtaler, siste bilde osv. Når denne bakgrunnen er aktivert virker imidlertid ikke menytasten. Du når likevel andre programmer fra snarveitasten.
 • Checkbook – Her kan du føre regnskap over hva du bruker penger på.
 • EcoMate – Dette programmet åpner med en lang formaning om hvor viktig det er å ta vare på kloden, etterfulgt av et spill som gjennom ulike oppgaver skal lære oss å bli mer miljøbevisste. Tipper det er mange som runder det spillet.
 • Facebook – Fjesboka fines også på Sony Ericsson Hazel.
 • Green Calculator – Regn ut hvor mye du forurenser
 • Grocerylist – Handleliste med ikoner for hva som skal kjøpes. Vi ble nesten litt lettet når vi fant egne ikoner for øl, vin, rusbrus, sprit og sjokolade, for ellers går det mye i fisk, frukt og grønnsaker.
 • NeoReader – Leser smartkoder og åpner nettsider knyttet til koden.
 • Standby World – Bakgrunn som viser klokker for ulike steder i verden.
 • Tracker – Treningslogg basert på GPS-informasjon
 • Wisepilot – Navigasjonsprogram som du kan bruke gratis i en kort periode. Deretter kan du kjøpe lisens om du vil fortsette å bruke programmet. Wisepilot er en ganske dyr navigasjonsløsning.
 • YouTube - Søk etter klipp, og se dem på mobiltelefonen.

I tillegg til dette har du programmer som tidsur, stoppeklokke, lommelykt, kalkulator, notater, filoverføring, filbehandling, alarmer, kamera, FM-radio, lydopptaker, TrackID, nettleser og kalender. Spill er det dårlig med. Bare Quadrapop er forhåndsinstallert (Tetris-variant), men du kan laste flere spill og annet innhold direkte til telefonen via PlayNow-applikasjonen.

Oppsett

Siden telefonene ennå er ny på markedet, fant vi ingen automatisk tjeneste for oppsett av MMS og Internett når vi skulle konfigurere telefonen første gang. Nå er det ikke vanskelig å konfigurere manuelt, for telefonen bruker de samme innstillingene som en hvilken som helst Sony Ericsson-mobil med dette grensesnittet. Kjøper du mobilen i butikk vil den antakelig være ferdig satt opp.

Synkronisering av telefonen mot Exchange Server gikk fint. Telefonen støtter Wi-Fi, og det kan være en fordel å være i et Wi-Fi-nett første gang du skal synkronisere. Da går prosessen svært raskt.

Det finnes langt mer avanserte e-postmobiler enn Hazel, men den løser de fleste oppgaver som man kan forvente av en mobiltelefon som ikke utgir seg for å være noen mini-PC. Du kan laste ned og lagre vedlegg, men du kan ikke åpne eller lese dem på mobilen.

Teksting

Det flate og glatte tastaturet er slett ikke håpløst å skrive meldinger på, i alle fall ikke så lenge vi kan se på tastene. Om du insisterer på å tekste i blinde eller med telefonen under bordet, så vil det være en fordel med bedre markeringer.

T9 fungerer bra på Hazel, og det er svært enkelt å lage fine MMS med både lyd, bilde og videoklipp.

Samtale

Sony Ericsson Hazel har aktiv støydemping, noe som gjør at den du snakker med slipper unna en del av støyen du måtte ha rundt deg. Det fungerer tålelig bra, men Hazel er ikke noen telefon for støyende industrilokaler og i sterk vind bråker det såpass at vi har vanskeligheter med å gjøre oss forstått.

Den innbygde høyttaleren gjør nytten sin, og er kraftigere enn på mange andre telefoner i samme størrelse.

Musikk

Hazel støtter minnekort opp til 16 GB, men noe minnekort fulgte ikke med vårt testeksemplar. Det vil du trenge om du skal bruke Hazel som musikkmobil. Minnekortleseren ligger under batterilokket, men kortet kan skiftes uten at batteriet må ut. 

Sony Ericsson Hazel leverer god lyd og har de samme musikkfunksjonene som andre Sony Ericsson-modeller. Ørepluggene som følger med er riktig nok noe søppel, og noen utgang for 3,5 mm finnes ikke. Du må enten kjøpe en overgang, eller bruke hodesett med Bluetooth.

DLNA

Telefonen støtter også DLNA, så når du er i hjemmenettverket ditt (Wi-Fi), så kan du spille musikk som ligger på en PC eller en annen medieserver uten først å måtte overføre filene til mobiltelefonen. Vi kan høre musikk og surfe på nett samtidig, men det er ingen musikk-kontroller som lar oss pause eller bytte musikk uten å gå via menyene på telefonen.

Kameraet i Sony Ericsson Hazel er slett ikke dårlig, selv om det ikke når helt opp til de råeste kameramobilene Sony Ericsson har levert. Her er egen kameratast, og innstillingene er enkle. Som vanlig savner vi muligheten for å tvinge fotolyset på. Her må vi velge mellom av eller auto, og det er ugunstig for eksempel når vi skal ta portrettbilder i motlys.

Videokameraet er ikke HD, men filmer VGA (480x640 punkter) med 30 bilder per sekund. Det gir klipp som er greie nok for YouTube. Her kan du se et klipp vi har filmet med Hazel og lastet opp direkte fra telefonen:

Når en video er lastet opp blir du spurt om du vil sende en lenke til filmen via SMS. På den måten kan du svært enkelt dele filmene dine med andre. Å sende feriefilm til slekt og venner går fint, men husk at opplasting av video medfører mye datatrafikk. Klippet over varer i 22 sekunder og er på 4,5 MB. Det ville med SIM-kortet som sitter i (Netcom) ha kostet nær 1000 kroner å dele det via mobilnettet fra Hurghada i Egypt. Fra et EU-land ville det ”bare” ha kostet rundt 150 kroner. Men finner du et åpent Wi-Fi-nettverk, så kan du sende det helt gratis.

Mye for pengene

Alt i alt er Sony Ericsson Hazel en meget god mobiltelefon. Den har Wi-Fi, GPS med navigasjon (gratis i 30 dager), Turbo 3G, FM-radio, musikkspiller, Facebook, bra kamera og meget bra batterikapasitet.
At den i tillegg er produsert og transportert på en måte som er mest mulig skånsom for miljøet er et ekstra pluss. Men kanskje viktigst av alt – den fungerer meget godt som mobiltelefon.
Her kan du selv sjekke prisen på Sony Ericsson Hazel i vårt prissøk.
Her er noen bilder vi har tatt med Sony Ericsson Hazel. Klikker du på dem kan du laste dem ned i original størrelse.

Bildeeksempler

Testresultater

Wi-Fi, GPS, FM-radio, enkelt brukergrensesnitt, spekket med funksjoner, sprutsikker, lav pris.
Gir litt plastfølelse. Mangler MicroUSB-port og 3,5 mm lydutgang.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Wi-Fi, GPS, FM-radio, enkelt brukergrensesnitt, spekket med funksjoner, sprutsikker, lav pris.
Gir litt plastfølelse. Mangler MicroUSB-port og 3,5 mm lydutgang.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse102 x 49.5 x 16 mm
Vekt120 gram
Standby-tid430/446 UMTS/GSM
Taletid4/10 UMTS/GSM
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portJa Ja, proprietær
Meldingsfunksjon-
TasteutformingLitt flate og stive
MMSKrysse av
EpostJa Ja, med Active Sync
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraBra
Bildegjengivelse inneMiddels bra
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning5 megapiksler
VideoopptakJa Ja, VGA@30 fps
Skjermstørrelse240x320, 2,6 tommer
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet319 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 16 GB
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbit/s
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANKrysse av
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkFunksjonsrik og rimelig.
PrisklasseLav
MenynavigeringMeget god
BrukervennlighetGod
DesignKjedelig
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRKrysse av
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse