Til hovedinnhold

Test: Koss CC01 – øreplugger med ny vri

Koss har videreutviklet sin legendariske øreplugg med det nokså selvforklarende navnet ”the Plug”. Mens originalen var kjent for sin spesielle skumpropp som ekspanderte inne i øret (måtte presses sammen først), så er CC01 utstyrt med en skrumekanisme som blokker ut skumgummien ytterligere.

Resultatet er en øreplugg som sitter som støpt i øregangen, og som isolerer ute all annen lyd enn den som kommer fra musikkspilleren din.

Det er i alle fall slik det er i teorien.

Keiserens nye klær

For i praksis virker skrumekanismen på ørepluggen mest som en gimmik. Skruen får riktig nok de myke putene til å ekspandere, men vi merker egentlig svært lite til den ekstra isolasjonseffekten. Nå skal vi ikke utelukke at andre kan ha en helt annen opplevelse ved bruk av disse skrukorkene, ettersom noen har problemer med å få ordinære øreplugger til å sitte godt i øret.
 
For vår del er pluggen ekspandert en gang for alle. Det er nemlig ingen vits i å skru pluggen sammen igjen før du tar den ut av øret, og når den skal inn i øret igjen må vi uansett klemme puten sammen. Men skruen ser barsk ut, og får settet til å virke litt mer avansert enn det egentlig er.

Minneskum

Putene er av samme type materiale som på ”The Plugg”, Det vil si at den består av et materiale som kan presses sammen, og som deretter langsomt gjenvinner sin opprinnelige form. Samme teknologi brukes av forsvaret i skumplugger som skal beskytte hørselen ved skyteøvelser, og av musikkjournalister som har forestillinger om å dekke flere konserter i løpet av sin karriere.

Koss kaller dette for Memory Foam.

Strømpe

Ledningen til CC01 er trukket med en tekstilstrømpe som har to funksjoner. Den beskytter ledningen så den tåler mer, og den motvirker at vi får harde knuter på ledningen om vi stapper settet i lomma. Det siste er det egentlig ingen grunn til å gjøre, ettersom det følger med både en myk bæreveske og et lite rundt metallskrin som vi kan ha settet i.

Pluggene kommer i rødt med sort skumpropp, og en ganske kraftig sølvfarget skruknott i bakkant. Knotten er lett å dreie, og på ca en omdreining oppnår vi full effekt.

Men pluggene er utført i plast, også den sølvfargede skruknotten, og det gjør at pluggen virker litt simplere enn den faktisk er. Med en prislapp på over 1300 kroner hadde vi forventet et annet materialvalg.

Bra lyd

Lydkvaliteten er det imidlertid ikke noe å utsette på. Settet gir overraskende bra bass og fyldige mellomtoner, men mangler kanskje litt effekt i de øverste frekvensområdene. De er med andre ord bedre egnet for popmusikk enn for klassiske arier.

Nå vil det alltid være delte meninger om hva som er bra lyd. For noen er det bare om å gjøre å pumpe på med mest mulig bass og diskant, mens andre kaller dette hengekøyelyd, og er mer interessert i det som skjer på mellomfrekvensene. De små elementene i slike øreplugger vil uansett slite med å gi like god lyd som et sett med større klokker, og dermed må man tåle enkelte kompromisser.

Stemmer i hodet

Mange synes også det er ubehagelig med øreplugger som stenger musikken inne i hodet og lyder fra omgivelsene ute. Å snakke (eller synge med) når du har CC01 i ørene høres sikker ille ut fra utsiden, men det låter garantert ikke bedre innenfra.

Uansett synes vi CC01 tegner et godt nok lydbilde til at vi kan anbefale disse.

Mer om
annonse