Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZotac Z68-ITX WiFi

Liten kraftpakke for deg med dårlig plass

Dette hovedkortet har det du trenger for en liten rakker av en spillmaskin.

Spesifikasjoner

Zotac Z68-ITX WiFi er navnet på hovedkortet vi skal teste i dag. Denne gangen er det nok en Z68-basert løsning vi skal titte på, et brikkesett som ble lansert 11. mai i år.

Les våre tidligere tester av : LGA1155-hovedkort.

Spesifikasjoner

  • Sokkel LGA1155 for Intel Core i3-, i5- og i7-prosessorer (LGA1155)
  • Intel Z68-brikkesett
  • 2 x DDR3-minnesokler for maks 16 GB DDR3 2133 (OC) / 1600 / 1333 / 1066 MHz
  • 1 x PCI Express 2.0 x16
  • 2 x SATA 6 Gbit/s
  • 2 x SATA 3 Gbit/s
  • 1 x mSATA

Les mer om kortet på Zotac.com

Zotac gjør det ikke lett for seg selv når de lanserer et LGA1155-kort med Mini-ITX-format. Mini-ITX betyr 17 ganger 17 centimeter med kretskort til disposisjon, og da kan man ikke kaste bort plassen. Nå har ikke Zotac stappet på så alt for mange komponenter på dette kortet, så det hele ser oversiktlig ut. En hel rekke med transistorer og ymse brikker er også plassert på baksiden av kretskortet

Kortets kjøling består av kjøleribber på hovedkortets brikkesett og spenningsregulatorer.

Dagens testkort er utstyrt med ett PCI Express x16-spor, samt et mini-PCIe mSATA. Sistnevnte er allerede i bruk til et WiFi-kort på vårt testkort, men her har man muligheten til å sette en SSD om man ønsker, husk da riktig grensesnitt.

Kortet er utstyrt med totalt fire SATA-kontakter, to med 6 Gbit/s og to med 3 Gbit/s. I tillegg finner vi 4 USB 3.0 og 8 USB 2.0. Utganger for disse er plassert like ved og på selve bakpanalet. Zotac har også fått plass til mini-DisplayPort og doble HDMI-utganger.

Vi finner også en egen start- og resettknapp direkte på kretskortet.

Siden hovedkortet har Z68-brikkesett er det også støtte for Intels Smart Response Technology. Dette innebærer at man kan la en SSD og en HDD kjøre i tospann, som en slags hybridenhet. Systemet vil på sikt lære seg til hvilke filer som bør ligge på SSD-en og hvilke som bør ligge på HDD-en. Dermed vil man kunne få relativt god ytelse og lagringskapasitet til en rimelig penge. Vi kommer tilbake med en egen test på Smart Response Technology om litt.

Tilbehør

Zotac Z68-ITX WiFi leveres med følgende tilbehør:

  • 4 x SATA-kabler

Ytelse

Vi har i denne testen sammenliknet kortet med en en rekke andre hovedkort. Produsent og brikkesett varierer, men fellesnevneren er at alle benytter LGA1155-sokkelen.

Når en ser på hvilken bussfrekvens hovedkortene kjører ved standard innstillinger så ser vi at kortet fra Zotac legger seg rett under de offisielle 100, men samtidig likt som de fleste andre kortene vi sammenligner med. Nå skal det legges til at vi har brukt et litt annet testoppsett enn vanlig. Utstyret er tilsvarende, men minnemodulene kommer fra en annen produsent. Vi har kjørt med to ulike produsenter, og presenterer snittet av de to i det følgende.

Det er ikke store forskjeller som viser seg når en tester minneytelse med testprogrammet AIDA64. Kortet fra Zotac havner midt i saueflokken.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan en få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4d. Her ser vi at testkortet stikker av i den rene prosessorbiten, mens blir liggende mer likt i OpenGL-biten. Dog er vi er såpass nært det de andre yter, at vi like gjerne skylde på bruken av andre minnemoduler.

I x246 HD Benchmark ser vi det samme som i Cinebench CPU-testen, kortet fra Zotac legger seg mistenkelig høyt opp, uten at det skal være noen spesielle grunner til det.

I PCMark Vantage legger Z68-ITX WiFi seg noe overraskende på bunnen av listen. Dog er det svært jevnt mellom alle kortene som er med som sammenligningsgrunnlag.

Med en runde Far Cry 2 i en oppløsning på 1680 x 1050 piksler havner Z68-ITX WiFi helt på toppen av resultatlisten. Likevel synes vi at dette er såpass i takt med de andre kortete at vi ikke reagerer på noe her.

Heller ikke en runde med Battlefield: Bad Company 2 i 1920 x 1080 oppløsning byr på store overraskelser. Kortene yter tilnærmet identisk, selv om Z68-ITX WiFi sniker seg helt til topps her.

Konklusjon

Zotac Z68-ITX WiFi er et solid og godt hovedkort, men de varme følelsene uteblir for vår del. Vi liker i utgangspunktet størrelsen svært godt. Her har du alt du trenger for liten rakker av en maskin, det være seg for spilling eller mer seriøse oppgaver.

Du får greit nok med tilkoblinger på Z68-ITX WiFi, selv om vi kanskje kunne ha ønsket oss litt flere SATA-kontakter, da spesielt SATA 6 Gbit/s. Likevel holder fire, to av hver, lenge for folk flest.

Vi gir også Z68-ITX WiFi et ekstra pluss for WiFi-kortet, samt dobbel HDMI og DisplayPort.

Prisen er for tiden på rundt 1250 kroner. Da betaler du for det du ikke får, og med det mener vi at det er den lille størrelsen du betaler for. Du får nemlig flere andre hovedkort med vesentlig bedre tilkoblingsmuligheter for samme pris, men da på et fysisk større kort.

+  Layout
+  WiFi
+  SATA 6 Gbit/s- og USB 3.0-støtte
+  Lite og søtt


-  Den lille størrelsen gir begrensninger i tilkoblingsmuligheter
-  Koster litt mer enn det smaker

annonse