Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus UX301LA

– Et portabelt kraftverk

Men koster det mer enn det smaker?

Innledning

Asus har de siste årene levert knallsterke ultraportable datamaskiner; skikkelige krafthus til denne formfaktoren å være. Asus filer tradisjonelt ikke bort de aller siste millimeterne bare for å ha den slankeste eller letteste maskinen, men leverer år etter år kompakte og ikke minst balanserte maskiner i et pent skall.

Med nyeste mann ut, UX301, signaliserer Asus at de opprettholder strategien fra de foradgående årene. UX301 er nemlig ikke tynnest eller lettest av årets portable modeller, men – i alle fall ved første øyekast – noe sprekere enn de øvrige.

Konkurransen i det ultraportable markedet har aldri vært større, og vi legger straks merke til to spenstige designvalg Asus har gjort for å skille seg ut. Oversiden av topplokket er nemlig av glass, og det samme er området som omkranser tastaturet, noe vi kommer tilbake til. Videre har Asus valgt å pryde årets modell i en mørk blåtone.

Når vi går på innsiden finner vi en tokjernet Intel Haswell i7 4558U-prosessor med integrert Iris HD 5100-grafikk. Denne grafikkløsningen er mer enn sprek nok for å drive de 2560 x 1440 pikslene som maskinens 13,3-tommers skjerm byr på, i alle fall til normal bruk på Windows-skrivebordet. Iris HD 5100 er en av de beste integrerte grafikkløsningene som finnes, og vi er forventningsfulle til spilltestene våre.

Lokket er helt glatt, men under glasset kan du se et mønster som minner om årringene i et tre.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Oppløsningen på 2560 x 1440 holder i lange baner på den lille IPS-skjermen, som er av den stadig mer utbredte berøringsfølsomme, reflekterende typen.

Prosessoren som sitter i UX301 er heller ikke til å kimse av, noe som vi tror vil komme godt til syne mot selv de fremste rivalene dens i prosessortestene. Det er selvsagt snakk om en av Intels nye og strømgjerrige «Haswell»-prosessorer.

Haswell er bygget fra bunnen av og opp med tanke på å optimalisere strømforbruket. Hver minste lille bit av prosessoren kan nemlig slås av om den ikke brukes, og den skal trekke veldig lite strøm når den jobber med enkle oppgaver. Lang utholdenhet er en av de viktigste egenskapene en Ultrabook kan ha, og vi er spente på hva våre batteritester vi vise.

Ellers kan UX301 skilte med lynrask trådløs overføring av data med sitt 802.11ac-nettverkskort. På vår testmodell kan vi dessuten nærmest bade i rask lagringsplass: Hele 512 gigabyte SSD-herlighet er på plass i RAID 0. Dette betyr at data skrives og leses på begge de to 256 gigabyte store enhetene samtidig, noe som potensielt nesten kan doble ytelsen vi får ved lesing og skriving av data. At dette sannsynligvis har en stor del av skylden for at prisen for maskinen har gått til himmels siden forrige modell er dog litt leit, men det finnes neste like konfigurasjoner med mindre lagringsplass for de som vil spare en god slump penger uten at det går på bekostning av ytelse.

Åtte gigabyte minne slår følge med de øverige komponentene, noe som skulle holde lenge for de fleste bruksområder. Litt rart er det at de bare arbeider med en hastighet på 1066 MHz, og ikke det vi nå trodde var blitt standard, nemlig 1600 MHz. Om dette får noen praktisk betydning gjenstår dog å se.

Størrelsesmessig synes vi ikke UX301 har noe å skamme seg over. Over bakken måler den nemlig bare 1,7 centimeter mens resten av målene er som ventet for en 13-tommer, da skjermpanelet også tross alt må få plass. Vekten er det heller ikke noe å si på, for selv om den undre delen av maskinen er i aluminium, veier den inn på bare 1,45 kilogram.

La oss finne ut om du vil trives med UX301 fra Asus »

TypeTestkonfigurasjon (Finnes også i andre konfigurasjoner)
ProsessorIntel «Haswell» Core i7-4558U (2,8 GHz – 3,3 GHz TurboBoost, 4 MB cache, 2 kjerner)
Minne8 GB DDR3L 1066 MHz RAM
Harddisk512 GB i RAID 0
Skjermkort Intel Iris Graphics (HD 5100)
Skjerm13,3 tommer WLED med berøring 2560 x 1440 pikslers oppløsning Semireflekterende
Trådløs tilkobling802.11ac WiFi Bluetooth 4.0
Batteri50,6 Wh, 6 celler
OperativsystemMicrosoft Windows 8 64-bit
Størrelse32,5 cm bred, 22,5 cm dyp, 1,7 cm høy
VektDatamaskin: 1 450 gram Strømforsyning: 228 gram
Pris18 500 kroner

Testmaskinen har vært på lån fra Asus.

I bruk

Utførelsen til Asus Zenbook UX301 er ganske dristig, men heldigvis både lekker og solid. Topplokket er av type GorillaGlass som skal være svært ripesikkert og til og med tåle å falle fra normal bærehøyde uten å knuse. Glasset gir et eksklusivt og ganske tøft inntrykk, og vi har ikke sett dette på noen andre bærbare før – litt må man jo få vise seg når man går Asus' toppmodell. Det keramiske glasset som omkranser tastaturet innvendig er både bahagelig og stilig, og du kan se langt etter fingermerker.

Resten av datamaskinen er i aluminium, så selve kroppen er dønn solid. Til tross for at maskinen dermed består av tre forskjellige materialer – i tillegg til plasten rett under tastene – og dermed har tre noe ulike blåtoner, ser det hele veldig pent og helhetelig ut. Vi skulle bare sett at skjermen ikke var så lett å bøye som den er.

Det følger med en mappe som beskytter Asus UX301 under transport. Den er foret innvendig og har en behagelig tekstur på utsiden. Lokket smetter igjen ved hjelp av magneter.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Om du er bekymret for riper og fingermerker er det omtenksomt av Asus å legge med en transportbag med maskinen. Denne er ganske så stilig, lett å åpne og lukke ved hjelp av magneter i lokket, og har et mykt materiale på innsiden.

Lydmessig utmerker ikke maskinen seg, dette til tross for at høyttalerne er signert Bang & Olufsen. Hele lydbildet høres ofte hult ut og bassen er totalt fraværende. Av og til glimter de to høyttalerelementene dog til og viser at de kan ha kontroll.

Det hele bunner nok også ut i hvilken type musikk du hører på, men vi fant ikke noe godt svar på hvilken sjanger som trivdes best i sammen med dem. Da vi spilte med høyt volum hørte vi hvordan lyden rikosjetterte inne i kabinettet, og satt direkte opp mot en MacBook Pro Retina 13 vant sistnevnte på alle punkter – både hva gjaldt diskant, bass og lydstyrke.

Til bruk for Youtube-klipp og nett-TV holder høyttalerne i lange baner, men det finnes bedre lyd der ute, selv for Ultrabooks.

Høyoppløst, men problematisk

Den lille skjermflaten på 13,3 tommer er fullstappet av bildepunkter, og oppløsningen på 2560 x 1440 piksler er mer enn nok for en bærbar på denne størrelsen. Ved normal avstand til skjermen kan vi ikke skjelne enkeltpikslene, og en høyere oppløsning kunne raskt resultert i at tekst og grafikk hadde blitt i minste laget for mange. Den høye oppløsningen tillater at du kan ha to nettleservinduer eller tekstdokumenter side-ved-side, noe som er svært nyttig.

Zenbooken leveres med Windows 8 ut av esken, men om du vil ha den aller beste opplevelsen bør du oppgradere gratis til nye Windows 8.1. Da får du den nye skaleringsfunksjonen som gjør alle elementene på skjermen mye lettere å lese i den høye oppløsningen.

sitat"Refleksjoner kommer ofte på besøk."

Da vi målte lysstyrken kom vi frem til 290 nits. Dette er et ganske godt resultat, men med sin blanke skjerm skulle vi helst sett at den strålte enda mer for å minske refleksjonene som ofte kommer på besøk. Spesielt de som sitter med et vindu bak seg eller med typisk kontorbelysning som lysstoffrør, bør tenke seg om et par ganger før de bestemmer seg for Asus Zenbook UX301.

På helt sort bakgrunn ser vi at skjermen lider av noe lyslekkasje langs sidene. Sortnivået er generelt godt, men vi har sett bedre forsøk. Asus har igjen gått for et panel av IPS-typen når de designet denne datamaskinen. Dette panelet gir gode og levende farger som ikke er for sprakende. I tillegg tillater IPS-panelet innsyn fra alle kanter uten at fargene endrer seg.

Etter en gjennomkjøring med vårt kalibreringsverktøy viste det seg dog at Zenbooken sliter litt med nøyaktigheten til fargene. Skjermen kommer nemlig med et skikkelig blåskjær fra fabrikk, og vi så tydelig forskjell på den ukalibrerte og kalibrerte profilen som testprogrammet vårt presenterte for oss. Dette er rett og slett svakt når vi snakker om en så dyr maskin som dette.

Skjermens berøringsfunksjon fungerer utmerket der vi navigerer fra artikkel til artikkel og ruller opp og ned i nettleseren. På startskjermen sveiper og forstørrer vi, og det hele går flytende for seg på den glatte skjermflaten.

Todelt følelse

Under det keramiske glasse står det også godt til skal vi tro Asus. Både en i7-prosessor og integrert Iris-grafikk er på plass fra Intel.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Tastene er høyere enn hos andre ultraportable, noe vi liker godt. Desverre bråker de en del. Spesielt mellomrom-tasten gir god gjenlyd, og man merker at gulvet under tastene er av plast som av og til svikter litt om man er ivrig på tastaturet.

Tastaturet er bakgrunnsbelyst for å hjelpe deg å finne rett tast også etter at solen har gått ned. En innebygget lyssensor styrer belysningen automatisk, men denne kan overstyres om ønskelig – For eksempel om du vil se en film i et mørkt rom uten å få innlevelsen ødelagt av det glødende tastaturet.

Selv om det er enkelt å treffe tastene, enten det er morgen eller kveld, er det som alltid frustrerende at Asus, som flere andre, har sett sitt snitt til å spare noen kroner på å utstyre sin Premium-modell med ett felles nordisk tastatur. Her svarer altså tastene Ø og Æ henholdsvis også til Æ og Ø avhengig av hvilket språk du har valgt i Windows. Penger spart for Asus, problematisk for deg, som stadig velger feil av de to tastene.

Nedenfor tastaturet finner vi en romslig pekeplate som vi har sansen for. Denne byr på den godt kjente rullefunksjonen, i tillegg til venstre- og høyreklikk-funksjonalitet som kan aktiveres ved å berøre platen lett, eller trykke den helt ned.

For å høyreklikke må du dog plassere en av fingrene dine nede i høyre hjørne, ellers registreres det som et vanlig klikk. Den er presis samtidig som glasset den er laget av lar fingrene dine gli over den uten motstand og humper i veien.

Tilkoblinger

Som på Ultrabooks flest er det smått med plass til porter. For mange av de må du også til med adaptere, men Asus er greie nok til hive to slike med på kjøpet. Den ene er en USB til Ethernet-adapter, den andre lar deg koble til en analog VGA-monitor.

TypeGrensesnitt
BildeMicro HDMI, Mini Displayport
Lyd3,5 mm minijack for hodesett og mikrofon (kombi)
Enhetstilkobling2 x USB 3.0
AnnetIntegrert webkamera med 720p-oppløsning og mikrofon Minnekortleser for SD-kort

På venstre side av maskinen finner vi inngangen for lader og en av de to USB 3.0-portene. I tillegg er det på denne siden du kobler til skjermen din om du foretrekker digitalt bilde via Mini-HDMI-porten. Den 3,5 millimeters minijacken kan du koble både hodesett og mikrofon, eller begge deler til.

Høyresiden bugner heller ikke over av porter, men også her får en USB 3.0-port selskap av en skjermutgang, som i dette tilfellet er den digitale Mini Displayporten. Lengst mot deg finner du en åpning du kan sette SD-kortene dine inn i.

Effektiv kjøling

Når du bruker maskinen til lette oppgaver som tekstbehandling, surfing på Internett, eller lett bildebehandling holder viften seg i absolutt ro. Når du virkelig tyner den med arbeid som videkonvertering eller 3D-spill hører du etter noen minutter det jevne suset fra viften, men det blir aldri plagsomt, og sjansen er stor for at glemmer lyden etter en liten stund.

Temperaturen holder den full kontroll på, og Asus' Zenbook legger seg inn på en fin plassering mellom de øverige maskinene i sjiktet når den ikke belastes.

Under belastning gjør den også en god jobb. Det er tross alt snakk om kraftigere komponenter å holde kjølige enn de som sitter i sammenligningsmodellene. Med en maksimal temperatur på 28 grader ved håndleddene merker du ikke varmen annet enn om du plasserer maskinen på fanget.

Mesteparten av luften forsvinner ut grillene i knekken mellom skjermen og tastaturet. Men det er også små ventilasjonshull rett under de varmeste komponentene i bunn av maskinen.

Godt batteri

Vi fyrer i gang våre to ulike batteritester. Det blir spennede å se hvordan en relativt kraftig Ultrabook plasserer seg i forhold til de med mer strømsparende og svakere prosessorer. For begge batteritestene setter vi lysstyrken til så nær 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk. I tillegg velger vi alltid maksimal batterisparing for den integrerte grafikkløsningen og deaktiverer den adaptive lyssensoren.

Den første måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp i 720p-oppløsning i mediespilleren VLC, hvor vi ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.

Deretter er det Futuremark sin «Work Battery life»-test som gjelder. Denne simulerer vanlige kontoroppgaver som tekstbehandling og Internett-bruk, pluss litt multimedia.

Resultatet fra VLC virker svært konservativt og vi mistenker at ett eller annet mystisk kan ha påvirket testresultatet i negativ retning. Vi har mye mer tiltro til resultatet fra PCMark som målte batteritiden til 5 timer og 25 minutter, noe som er svært respektabelt for en såpass kraftig Ultrabook.

Etter å ha jobbet med flere ulike maskiner testet med PCMark, er vi av den oppfatning at du ved normal bruk faktisk kan plusse på noen minutter på batteritiden snarere enn å trekke fra, som er tilfelle ved andre «snillere» batteritester enn den vi benytter oss av her.

Asus Zenbook UX301 har full kontroll så langt, men hvordan står det til på innsiden? »

Ytelse

Som alltid når vi tester nye maskiner kaller vi også inn tidligere kandidater for sammenligningens skyld. Disse skal aller helst ligge i samme vektklasse, både hva gjelder pris og formfaktor. For å møte dagens Asus UX301 har vi valgt ut en kvartett med maskiner som alle gjorde det godt på hvert sitt vis i tidligere tester.

Vi er allerede blitt godt kjent med Sonys Vaio Pro. Denne maskinen er med sitt karbonfiberkarosseri den letteste vi noen sinne har hatt inne til test. Men selv med sine lave 1,05 kilogram fikk den faktisk plass til en Intel Core i7-4500U-prosessor på 1,8 GHz med integrert HD 4400-grafikk og fire gigabyte minne.

Apples MacBook Air 13-tommer anno 2013 stiller villig opp til sammenligning den også. Innenfor aluminiumskroppen finner vi en Intel-brikke, men denne gangen en i5 av type 4250U klokket fra 1,3 GHz til 2,6 GHz med Turbo Boost aktivert. Air har integrert HD 5000-grafikk og fire gigabyte minne.

Samsung Ativ Book Plus 9 syntes vi var en fryd å teste, om ikke kun på grunn av ytelsen dens. Motoren er uansett en helt OK Intel i5-4200U med integrert HD 4400-grafikk.

Asus UX31A er dagens testmaskins eldre bror. Denne hadde vi stor sans for, der den med sin Intel Core i7-3517U 1,9 GHz prosessor av Ivy Bridge-typen og lekre utseende trollbandt oss. At den bare hadde fire gigabyte minne og den litt trause HD 4000-grafikken fikk så være.

Systemytelse

Første testen ut er Cinebench 11,5. Her brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med én prosessorkjerne og én prosesstråd, og deretter med alt den har av muskler.

Core i7-4558U klokket til 2,8 GHz er en 28-watt prosessor som trekker mer strøm enn de typiske 15-watt-prosessorene som vanligvis brukes i Ultraportable maskiner. Til gjengjeld gir dette straks utslag i testene våre, og resultatet i prosessormålingen er knallsterkt.

I videokonverteringsprogrammet Handbrake satte vi så i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for en prosessor, og vi ser at denne testen virkelig skiller klinten fra hveten. Det vi også ser er at UX301 igjen er i en klasse for seg selv. Her snakker vi altså om en Ultrabook som sabler ned konkurrentene med samme formfaktor, og dagens testmaskin viser at også små maskiner kan fekte om de vil. 15 minutter og 45 sekunder er det beste resultatet vi har sett hos en Ultraportabel 13-tommer. Dog, til samme pris som en UX301 får du Apples nyeste MacBook Pro 15 Retina. Denne må nevnes for sitt overlegne resultat i samme test på 8 minutter, selv om den selvsagt stiller i en annen størrelsesliga.

Vi har lagt Windows sin opplevelsesindeks på hylla og gått over til måleprogrammet ATTO for måling av diskytelse. Derfor har vi foreløpig et noe mangelfullt sammenligningsgrunnlag for dagens testkandidat.

ATTO sjekker lagringsmediets ytelse på filer fra 512 byte til 8 megabyte, og gir oss kort og greit maksimal overføringsytelse. ATTO konkluderte med at UX301 sine to SSD-er sammen skriver med en hastighet på imponerende 829 MB/s og leser med en hastighet på fantastiske 918 MB/s. Dette skyldes naturlig nok at de to SSD-ene er satt opp i RAID 0, som betyr at programmer kan fordele det de leser og skriver på to disker.

Maskinens oppstart og nedstengningstid er god. Det tar omtrent 6 sekunder å slå av maskinen og mellom 8 og 10 sekunder fra du trykker inn på-brytere frem til det trådløse nettverket er koblet inn og skrivebordet er lastet.

Syntetisk spillytelse

Nå braker de fem sammen i syntetisk spillytelse. Det vil si at ulike standardiserte måleprogrammer skrider til verks på Asus sin mest portable og gir karakter for hvordan den behandler grafikk. Med sin relativt sterke Iris-grafikkløsning regner vi med å se UX301 helt i toppen av grafene. Denne skal i alle fall på papiret være svært mye hvassere enn både HD 4000 og HD4400-brikkene som sitter i konkurrentene. MacBook Air bør også passeres med sitt HD 5000-kort, men med hvor mye?

Vi henter 3DMark 11 frem igjen fra de døde, da sammenligningsgrunnlaget vårt foreløpig er mangelfullt for den nye 2013-utgaven. I 3DMark 11 fyrer vi i gang «Entry»-testen, som er den letteste simuleringen programvaren kan by på. Her flyr UX301 rett i tet, og nesten like moro: viften la vi ikke merke til en gang.

Vi ser også hvordan den snaut et år eldre broren kommer til kort mot de moderne komponentene i dagens utgave.

Vi kjører to ulike tester i 3DMark 2013, Cloud Gate og Fire Strike. Disse simulerer henholdsvis normal og kraftig påkjenning på maskinen ved hjelp av ulike effekter som lys, skygger og vind, og teknologier som tesselering og DirectX 11.

Nye Zenbook gjør atter en gang rent bord, men vi lurer på hvor mye av differansen mellom denne og Air som skylles grafikkbrikken og ikke den enorme ytelsesforskjellen mellom prosessorene deres.

OpenGL-testen setter selvsagt grafikkkortets OpenGL-modus på prøve. Under simuleringen må grafikkkortet vise en mengde geometri i form av nesten en million polygoner.

I tillegg kommer et stort antall teksturer og effekter som gjennomsiktighet, lyssetting og skygger. Det overrasker oss ikke lenger å finne Zenbook på topp, men maskinen bekrefter hvilken potent liten rakker den er.

Spillytelse

Vi stilte grafikkinnstillingene til «High» over hele fjøla og aktiverte DirectX 10 med 2x kantutjevning i vår faste Far Cry 2-spilltest. Denne testen bekrefter i det store og hele hva de syntetiske målingene viste. Asusen vår i dag er kongen på haugen, og Half Life 2: Lost Coast gir godt spillbare verdier også på høyeste innstillinger.

Dette lover godt for å i alle fall kunne bruke maskinen til gamle klassikere og spill med 4 til 5 år på baken. Vi ser også at tiden på ingen måte har stått stille når det kommer til grafikkutviklingen i små maskiner siden fjoråret.

I Far Cry 2 opplevde vi en effektiv dobling av ytelse fra fjorårets modell til den som i dag står på testbenken vår. Selv ikke Asus Zenbook er noe for hardbarkede spillere, men den tøffer muntert fremover så lenge du behersker deg på oppløsningen.

Funksjon og ytelse er unnagjort. Det er på tide med noen avsluttende ord »

Konklusjon

Zenbook UX301 er Asus' tredje Ultrabook. Selskapet traff full blink med begge sine foregående modeller, og også denne gangen overbeviser deres utsendte på mange områder.

Designmessig gjør Zenbook et godt intrykk med sitt glass-tema. Selv om topplokket med sitt GorillaGlass er veldig blankt og er utsatt for fingermerker er det er vellykket forsøk fra Asus sin side, da det gir en litt eksklusiv følelse. Det keramiske glasset rundt tastaturet er i sin tur behagelig å hvile håndleddene på, og fingermerker har her ingen lett oppgave med å tilsmusse maskinen.

Tastaturet er det mer så som så med, og det er kanskje en smakssak, men bakgrunnsbelysningen er i alle fall sterk og fin. Pekeplaten får absolutt godkjent. Rulling og forstørrelse er jevn, og markøren flytter seg dit du vil at den skal flytte seg, når du vil at den skal flytte seg. Det samme inntrykket fikk vi at berøringsskjermen, som er presis og behagelig, og glassflaten er nesten på samme nivå som det vi fant hos Samsungs AtivBook Plus 9.

Når det kommer til selve skjermen er den lyssterk nok og har god oppløsning, men refleksjoner dreper mye av pikselfesten. De blanke IPS-skjermene på Apples maskiner er til nå de eneste som har overbevist oss ved å klare å servere sterke levende farger samtidig som refleksjonene ikke tar overhånd, så her er Asus desverre ikke alene om å ha et problem.

Vi har ved to anledninger opplevd at maskinenens skjerm har skrudd seg av og kun blinket ved berøring av tastene. Eneste måten å få jobbet med maskinen igjen etter dette var en full restart, og vi håper derfor at problemet er kjent og mulig å ordne med en programvareoppdatering, da dette ikke er noe særlig å oppleve om du driver med viktig arbeid.

Det er en utfordring å ta bilder av lokket på Asus UX301 – det er nemlig av glass som naturlig nok reflekterer lys svært godt. Dets egentlige farge er mørk blå.Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Størstedelen av tiden fungerte heldigvis maskinen feilfritt, og da imponerte den også. Samtlige av testene våre tok den på strak arm, og den demonstrerte at også Ultrabooker kan yte godt, til tross for den lille formfaktoren. Prosessoren er knallgod, og det samme er den integrerte maskinen. Det er heller ikke alle Ultrabooks som byr på åtte gigabyte minne eller et lass med lagringskapasitet.

Alt dette kommer dog til en pris, som desverre ikke er et like hyggelig syn som ytelsestestene. Vårt testeksemeplar, med etternavnet UX301LA, setter deg nemlig tilbake med omtrent 18 000 kroner, noe vi mener er over grensen for en 13-tommers maskin, selv med raske SSD-er og den spreke prosessoren.

Likevel, om du absolutt må ha en kraftig maskin med mye lagring, og ikke trives med en 15-tommer, har du her en god kandidat. Ytelsen tilsvarer i mange tilfeller hva du får i en fysisk større maskin, noe enkelte kan være villig til å bla opp noen ekstra lapper for. Byggekvaliteten er også god, og batteritiden slettes ikke så verst selv om vi nok ikke ville stolt på at den varer en hel arbeidsdag.

Asus Zenbook UX301 er en solid maskin med masse kraft i en stille og kompakt innpakning. Men om du er på jakt etter en Ultrabook, og ikke har behov for all lagringen, kan du gjøre et mye bedre kjøp om du for eksempel går for en litt mindre versjon av Asus Zenbook UX301 til omtrent 15 000 kroner. Denne har de samme komponenter som testobjektet, bortsett fra den høyoppløste skjermen og en SSD på mer folkelige 256 gigabyte. Likevel blir da veien til alternativene Samsung Ativ Book 9 Plus og MacBook Pro 13 Retina straks både kortere og rimeligere.

Her kan du se alle bildene fra da vi pakket opp vårt testeksemplar »

annonse