Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus GeForce GTX 680 DirectCU II 4 GB

Dette er en iskald GeForce GTX 680

Asus nye kort har monsterkjøler og dobbelt så mye minne.

Introduksjon

I det siste har vi testet en rekke skjermkort med ekstra solide kjøleløsninger, og dagens modell fra Asus føyer seg fint inn i denne rekken. Dets fulle navn er Asus GeForce GTX 680 DirectCU II 4 GB, og ut fra dette kan vi fastslå at vi snakker om en skikkelig muskelbunt.

Asus' DirectCU II-serie er nemlig laget for å kjøre de nyeste spillene på høyeste oppløsning, og med maks detaljer – hevder nå Asus selv. Vi har for vane å teste skjermkort blant annet på akkurat disse instillingene, og vi har ingen planer om å la dagens testmodell slippe unna.

Asus GeForce GTX 680 DirectCU II: Produkteske.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kjøleren er diger, men vi kunne ikke skimte kobbersålen.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Kortet tar opp to ekspansjonsspor, og har både DVI, HDMI og DisplayPort-utganger.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Et solid skjermkort med kraftige kjølerør.Foto: Varg Aamo, hardware.no

DirectCU-delen av navnet henspiller på kjøleløsningen som står på kortet. Denne har kjølerør som er i direkte kontakt med grafikkprosessoren, som skal gjøre kortet både mer stillegående og mer effektivt på å kjøle seg ned. Dette skal i sin tur føre til et kort som yter svært godt, nettopp fordi det får lov til å generere mer varme.

At dette skjermkortet i tillegg kommer med dobbelt så mye internminne som et vanlig GTX 680, tilsier også at vi bør kunne se temmelig høye verdier når vi etter hver kommer i gang med målingene. Selv om 4 GB dedikert minne på grafikkortet kanskje kan fremstå som litt overdrevent, og neppe vil gjøre all verden på lavere oppløsninger, har vi forventninger om at på de aller høyeste nivåene vil dette kunne sparke skikkelig fra.

Kraftige saker

Rett ut av esken minner GTX 680 DirectCU II 4 GB litt om hva vi er vant med fra Asus' ROG-serie med superskjermkort. Det er solid og tungt, med en kraftig bakplate som hindrer skjermkortet fra å knekke i to under sin egen vekt. Nå er vekten nokså beskjeden sammenliknet med noen av de andre «superkortene» vi har testet, men med snaut 850 gram er det slett ingen lettvekter vi har med å gjøre.

Kortet måler 26,8 centimeter fra innenfor DVI-utgangene til ytterst på viftehuset. Kjølerørene stikker hele 2 cm ut til siden fra resten av kortet, som gir en bredde på 13 centimeter totalt. Høyden er 2 cm, som fyller to utvidelsesspor på en prikk.

Kjøleren fremstår på sin side som ventet – stor og solid, med kraftige kjølerør tytende ut til alle kanter. Uten å skru det fra hverandre kan vi dog ikke skimte noe som minner om kobber under kjølefinnene, og det later til at mesteparten av anordningen er bygd i aluminium. Det skal ifølge Asus være kobber i hjertet av det hele, men at det ikke skal være synlig rimer dårlig med hva vi er vant med fra DirectCU-serien.

Spill på kjøpet

Hvis du punger ut for et Asus GeForce GTX 680 DirectCU II 4 GB får du med et spill på kjøpet. Denne typen pakkeløsning har vi sett flere ganger før, og er en fin gest om man har lyst på det som følger med. Normalt har det dog vært litt leit for de som allerede har kjøpt hva enn som tilfeldigvis hører med, og for å bøte på dette gir Asus deg et fritt valg mellom fem forskjellige titler.

Siden Assassin's Creed 3 figurerer stort på utsiden av esken er dette naturligvis ett av valgene, men du kan også plukke fra strategispillet Ruse, Tom Clancy-titlene Splinter Cell: Conviction eller Rainbow Six: Vegas 2, eventuelt horrorspillet I Am Alive.

Ettersom skjermkortet fysisk passer perfekt i to utvidelsesspor – og du dermed kunne puttet to av dem i det kjempekompakte Silverstone Sugo SG09B-kabinettet – blir vi likevel skuffet av at vi ikke får noen SLI-kontakt med i esken.

Tekniske detaljer

Hjertet i dagens testmodell er en helt ordinær Nvidia GTX 680 grafikkprosessor. I motsetning til de aller heftigste modellene Asus tilbyr er ikke denne overklokket fra fabrikk, så kjernefrekvensen står på 1006 MHz. Vi benytter dog «boost»-modusen i våre tester, som hever denne til 1058 MHz når det er mulig.

Bortsett fra kjøleløsningen er det altså kun en dobling av mengde internminne som skiller akkurat dette GTX 680-kortet fra konkurrentenes standardmodeller, som tabellen nedenfor viser. Dette kan likevel fort tenkes å gjøre en betydelig forskjell når vi tester ytelsen.

Det begynner det å bli på høy tid å få gjort – men aller først skal vi se om denne kjøleren gjør jobben sin. Svaret finner du på neste side »

ModellRadeon HD 7970 GHz EditionAsus ROG Matrix HD 7970 PlatinumGeForce GTX 680 DirectCU II 4GBGeForce GTX 680
GrafikkprosessorTahiti XTTahiti XTGK104GK104
Kjernefrekvens1000 MHz1050 MHz1006 MHz1006 MHz
Boost-frekvens1050 MHz1100 MHz1058 MHz1058 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6000 MHz6600 MHz6008 MHz6008 MHz
Minnemengde3072 MB GDDR53072 MB GDDR54096 MB GDDR52048 MB GDDR5
Minnebusbredde384-bit384-bit256-bit256-bit
Streamprosessorer2048204815361536
Transistorer4,31 mrd.4,31 mrd.3,45 mrd.3,45 mrd.
TMU128128128128
ROP32323232
Maks strømforbruk250 W250 W-195 W