Tynn, rask og rimelig Android-telefon
Denne toppmodellen koster mye mindre enn konkurrentene.
Den kinesiske telefonprodusenten Huawei har stort sett laget prisgunstige telefoner med middels spesifikasjoner. Huawei Ascend P1 er den første i en rekke virkelige kraftplugger fra produsenten, men duger den?
Det korte svaret er ja. Ascend P1 er en knallgod underholdningstelefon der det meste sitter som det skal.
God skjerm
Telefonen henter tydelig inspirasjon fra andre telefoner i utformingen, uten at vi synes det gjør noe særlig. Den er svært tynn, og har et fast bakdeksel. Her kan du ikke bytte batteri, men det er et kraftig batteri som sitter i telefonen fra før.
Skjermen er en Super-AMOLED-variant med 960 x 540 pikslers oppløsning. Dette er ikke best i klassen, men det er likevel ikke mange telefoner som har høyere oppløsning på samme skjermstørrelse.
Ascend P1 kommer med en fullverdig kontorpakke som du slipper å betale for å låse opp. Her finner du en god notatapplikasjon, og du finner også smarte sikkerhetsløsninger på telefonen.
Lite rot i menyene
Det er lite overflødig slagg i menyene her, og det er som regel kun én app for hvert gjøremål installert. Det betyr at du slipper å bla deg frem i skjerm etter skjerm med rot.
Unntaket fra regelen er musikkapplikasjonene. Det fins nemlig to av dem i Ascend P1. Hver av appene har noen egne muligheter som den andre ikke har, men med mindre du er veldig kravstor går det for det samme hvilken du velger.
God på underholdning
Til tross for at Ascend P1 har like elendige øreplugger som de fleste andre mobiler, er telefonen knallgod på musikk hvis du velger et annet sett øreplugger eller hodetelefoner.
Les testen av Starkey HF-2 formstøpte ørepropper
Heller ikke på videofronten har vi noe særlig å utsette på denne telefonen. Den spiller de fleste videoformater og den kan uten videre sende innholdet videre til storskjermen – enten trådløst over nettverket, eller via en overgang til HDMI.
Ascend P1 er også den første telefonen fra Huawei som stiller med et godt kamera. Vanligvis er innendørsbilder den største utfordringen til mobilkamera. Ascend P1 gjør det helt greit innendørs, men den imponerer aller mest i situasjoner med mye og vanskelig lys. Flere ganger har vi opplevd at Ascend P1 har klart seg i kraftig motlys, der både andre telefoner og kompaktkamera virkelig sliter.
Irriterende ordliste
Etter en såpass lysende merittliste er det på de grunnleggende funksjonene Ascend P1 har litt å hente. Ringing fungerer uten problemer og med god lydkvalitet i samtale. Men tastaturet Huawei har lagt inn på telefonen kunne vært bedre.
Vi plages av at ordlisten henger fast i ord på skjermen, slik at vi ikke kommer oss tilbake i meldingen for å rette på skrivefeil. I tillegg er hjemtasten veldig nært bunnen av skjermen. Det betyr at det er lett å gå ut av meldingsappen når du skal trykke på mellomromstasten.
Disse problemene kan til en viss grad løses ved å laste ned et alternativt tastatur til telefonen. Så sterk som telefonen ellers er hadde vi helst sett at også dette var på stell.
Alternativene
De fleste telefoner med tilsvarende eller bedre innmat starter på rundt 3500 kroner, altså er de vesentlig dyrere enn Huawei Ascend P1. Én av konkurrentene som kommer ganske nærme er imidlertid Sony Xperia P.
Xperia P har svært god og ekstremt lyssterk skjerm med samme oppløsning som skjermen i Ascend P1. Den er imidlertid litt mindre enn Huaweis telefon, og du må leve med en eldre Android-versjon en liten stund frem til Sony oppgraderer til Android 4.0.
Samsungs Galaxy Nexus er kanskje det skarpeste alternativet til Ascend P1. Den koster rundt 300 kroner mer enn Huaweis telefon, og gir deg en større skjerm med høyere oppløsning. Samtidig får du vel så kraftig innmat, og den siste versjonen av Android. Med Galaxy Nexus må du imidlertid klare deg uten støtte for minnekort.
Les testen av Samsung Galaxy Nexus
Vil du vite mer?
Les hele testen av Huawei Ascend P1 på Amobil.no »