Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Neo QLED QE65QN95B

Vi tester Samsungs nye 4K-flaggskip

Kan autojustere bildekvaliteten til nesten perfeksjon.

Den beste TV-en vi testet fra Samsung i 2021 var QN95, som blant annet hadde imponerende bildekvalitet.

Nå har vi fått inn oppfølgeren til denne modellen, nemlig årets utgave som seiler under navnet QN95B. Vi har tatt for oss 65-tommers utgaven av skjermen, men den vil også komme i størrelsene 55, 75 og 85 tommer.

Siden det er snakk om en toppmodell blant 4K-alternativene, koster den også ganske mye. Hvor du i skrivende stund må ut med rundt 37.000 kroner for et eksemplar i størrelsen vi har testet.

Samsung Neo QLED QE65QN95B
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung Neo QLED QE65QN95B

sitat"Fortsatt kongen av LCD"

Fordeler

 • Krysse av
  Særdeles god bildekvalitet
 • Krysse av
  Rammeløs design
 • Krysse av
  One Connect-boksen kan plasseres på foten
 • Krysse av
  Kan enkelt kalibreres med mobilen
 • Krysse av
  Meget lav inputlag
 • Krysse av
  Bedre lyd enn de fleste flatskjermer
 • Krysse av
  Masse lysstyrke
 • Krysse av
  Velfungerende antirefleks
 • Krysse av
  SmartThings-hub innebygget

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler støtte for Dolby Vision
 • Bytt
  Fortsatt noe blooming
 • Bytt
  Krever egen dongel om du skal styre Zigbee
 • Bytt
  Det nye brukergrensesnittet føles som et lite steg tilbake
Samsung Neo QLED QE65QN95B

Samsung Neo QLED QE65QN95B

Rammene på årets QN95B er knapt synlige.

Flott design

Når du pakker ut selve TV-en så virker den ganske lik fjorårets modell ved første øyekast. Men den har likevel arvet et par ting fra fjorårets 8K-modell som kan være hendig.

Du får en nærmest rammeløs TV, hvor det bare er en bitte liten ramme som slutter seg rundt selve skjermpanelet. Siden du kan ha tilkoblingene i en egen «One Connect»-boks ved siden av, får du muligheten til å henge skjermen klistret på veggen hvor TV-en bygger mindre enn to centimeter – akkurat som 8K-modellen i fjor.

One Connect-boksen kan festet i baksiden på foten. Når alt er koblet til, kan du gjemme kablene med et deksel på siden av boksen.

Skal du ha TV-en stående på en stereobenk kan du sette One Connect-boksen på baksiden av foten – slik du kunne med 8K-skjermen QN900.

Det gjør at du får enkel tilgang til tilkoblingene, hvor kablene vil kunne strekkes ut under et eget beskyttelsesdeksel. Merk at de følger med to systemkabler som brukes mellom TV-en og One Connect-boksen, en kort og en lang. Alt ettersom du velger å henge den på veggen eller bruke foten.

Dette er menyen som venter deg når du trykker på Home-knappen på årets Samsung-modeller.

Nytt utseende på brukergrensesnittet

En av tingene vi har likt lenge med Samsung er måten Tizen-brukergrensesnittet har vært satt opp. Med et enkelt trykk på fjernkontrollen fikk du opp en egen linje nederst i bildet med apper og funksjoner du bruker mest.

Men nå har Samsung gjort store endringer i brukergrensesnittet, slik at det ligner en god del mer på Google TV. Du får mye av den samme oversikten når du trykker på Hjem-knappen, der ulike linjer med funksjoner listes opp hvor du kan bla deg nedover og sidelengs i en egen meny.

Vi har litt blandede følelser for denne løsningen, som i starten var veldig uvant. Og vi må si vi savner løsningen med apper og funksjoner på samme hurtiglinje uten å måtte gå ut i den nye hovedmenyen.

Fjernkontrollen er fortsatt liten og nett.

Men du kan fortsatt komme til funksjoner og innstillinger uten å gå helt ut i den store menyen. Klikker du på knappen merket med «123», som sitter til venstre over selve navigeringssirkelen, så kan du fortsatt hente opp linjen med justeringsmuligheter.

I tillegg har Samsung integrert SmartThings-huben direkte i TV-en i år, slik at det nå er enda enklere å koble sammen smartdingsene i huset ditt. Merk dog at dersom du vil kontrollere Zigbee-dingser så må du kjøpe en liten dongel til noen hundrelapper utenom.

Samtidig er Workspace-funksjonen nå lett tilgjengelig. Slik at du kan bruke TV-en din som en gigantisk monitor trådløst fra PC-en din ved bare et par tastetrykk.

Les også
Hvilken av disse TV-toppmodellene bør du kjøpe?
Bruk mobilen til å kalibrere.

Bruk mobilen til å kalibrere TV-en din

En av funksjonene som vi virkelig satte pris på, og som kommer til å glede mange, er funksjonen «Smartkalibrering» som du kan få tilgang til via SmartThings.

Det lar deg bruke mobilen din som sensor slik at TV-en kan hente inn målinger og gjøre kalibreringer av bildet etter miljøet skjermen står i.

Når du åpner funksjonen i SmartThings-appen på telefonen, vil TV-en respondere med å sette på et skjermbilde med en liten telefon i midten av skjermen. Det eneste du trenger å gjøre er å holde mobilens hovedkamera 1–3 centimeter fra panelet og trykke Start.

Modusen du har kalibrert med blir merket i menyene når du er ferdig.

Du kan velge å gjøre en vanlig kalibrering eller en litt mer omfattende, hvor du tar en 20-stegs hvitbalansekorrigering. Da må du holde telefonen i ro en god del lenger, så det lønner seg å feste den i et stativ eller lignende.

Funksjonen fungerer enkelt og virker uten problemer, og når du er ferdig vil modusen du valgte å kalibrere merkes med (kalibrert) slik at du enkelt kan se at jobben er gjort.

Les også
Liten og hendig: Vi har testet «The Freestyle»
Dynamisk-modusen gir deg et kraftig blåstikk i fargene.

Hvor bra blir justeringene med mobilen?

Før vi tar en kikk på resultatene av kalibreringen via mobilen, kan vi si at bildemodusene du får gir omtrent det resultatet som du fikk i fjor på QN95 hva gjelder presisjon i fargene.

Med andre ord vil Dynamisk være modusen som gir deg mest utagerende lys og kontrast, med et kraftig blåstikk i fargene. Standard-valget følger opp mye av den samme trenden selv om lyset og blåstikket er noe mer beskjedent.

Jakter du et mest mulig korrekt bildet med tanke på farger så er Kino eller Moviemaker de sikreste kortene du har å velge blant. Men også disse trenger en finjustering for la TV-en yte på sitt ypperste.

Resultatet av mobil-kalibreringen er slettes ikke verst. Mer enn bra nok vil vi heller si.

Så er det resultatene av kalibreringen med mobilen. Og vi må si det er imponerende bra. Du får meget korrekte farger, selv om de er litt lave på intensitet, samt en gammakurve som er farlig nære blink.

Alt i alt kan vi konkludere med at justeringene du får via mobilen er helt knall, og vi ville ikke brukt nevneverdig mer tid på å koste på enda mer kalibrering på bildet etter å ha brukt denne funksjonen.

Det mangler ikke på skarphet og gode farger om du ser naturfilm på QN95B.

Fortsatt kongen av LCD

Med skjermpanelet ferdigjustert viser Samsung at de fortsatt har stålkontroll på bildekvalitet. Her blir det dog interessant å se hvordan teknologien i selskapets kommende QD OLED-TV er i forhold, som vi håper å få til test ganske snart.

Med QN95B får du en LCD-TV med et meget imponerende sortnivå. Vi må studere skjermen i stummende mørke før vi ser at den ikke henger helt med en OLED-TV, men forskjellen er forsvinnende liten. I en vanlig belyst stue vil du ikke kunne se forskjellen mellom de to teknologiene.

Samtidig er fargene meget presise og livlige. Kombinert med mulighet for rikelig med lysstyrke, som Neo QLED-skjermene er meget gode til, vil du få en gnistrende HDR-opplevelse når du ser film. I et 10-prosent vindu måler vi over 1500 nits, hvilket er betydelig mer enn hva en OLED-skjerm normalt klarer.

Selv lavoppløsning blir oppskalert til å se bra ut.

Og skjermen kan friste med støtte for blant annet HDR10+, selv om vi fortsatt skulle ønske at Dolby Vision også sto på menyen.

Bevegelse og skarphet er det heller også lite å utsette på, dette er en TV som fint kan bli din beste venn når raske bevegelser fra fotball eller annen idrett skal inntas.

QN95B har arvet mye av den gode bildeprosesseringen fra fjorårets 8K-modell, der blant annet nevrale nettverk brukes for å lære seg og optimalisere innholdet du pleier å se på.

Skal du ha TV-en stående i en stue med mye naturlig lys så er skjermen god til å håndtere gjenskinn. Akkurat som den foregående QN95-modellen også var i sin tid.

Det eneste vi har å sette fingeren på, er at det fortsatt er noe blooming å spore om vi setter skjermen til å vise hvite gjenstander som beveger seg raskt på en sort bakgrunn. Selv om problemet er minimalt sammenlignet med mange andre LCD-er vi har testet, er det likevel noe vi må påpeke.

Samsung fortsetter å levere lav inputlag.

Knallgod spillskjerm

Samsung har vært fremme i skoene hva gjelder gaming, og QN95B vil henge med i svingene selv for de mest ihuga gamingentusiastene.

Inputlagmåleren vår viser at skjermen ligger rett i underkant av 10 millisekunder om du fôrer den med innhold i 1080p@60hz. Hvilket er blant det aller beste vi har målt.

I tillegg er panelet kapabelt til å gi deg 144 bilder i sekundet, og dette kombinert med støtte for alt av synkronisering og andre godsaker som de nyeste konsollene kan friste med, har du en TV som er klargjort for alt av gaming.

Skjermen har en rekke høyttalere som til sammen gir en god lyd.

Engasjerende lyd

Denne skjermen leveres med bedre lyd i form av OTS+, eller Object Tracking Sound. Det betyr at skjermen har flere kanaler om bord som til sammen gir deg en bedre romfølelse når du ser film, hvor to av kanalene skyter via taket. Oppsettet er et såkalt 4.2.2.

I praksis så gir dette en bedre romfølelse enn om du bare kjører stereo, og klangen i lyden er det også lett å bli glad i.

Helt siden Samsung hentet inn hjelp fra lydguruer i Harman, har kontrollen mellom diskant og mellomtoner blitt en styrke som også denne skjermen innehar.

Likevel savner vi litt dypbass for å gjøre filmkvelden komplett. Da kan det være verdt å merke seg at dersom du velger en lydplanke fra Samsung, vil denne kunne samkjøre med TV-en så du får lyd fra begge enhetene når du ser film.

Samsung QN95B viderefører de fleste av egenskapene til fjorårets modell.

Konklusjon

Årets QN95B viderefører de aller fleste av egenskapene som gjorde forgjengeren QN95 til en av de aller beste TV-ene i vi testet i 2021.

Fortsatt får du en TV som har gnistrende god bildekvalitet hvor lysstyrke og fargekontrollen er på øverste hylle. I tillegg er bevegelser og skarphet akkurat så bra som du bør forvente av en TV i denne prisklassen.

I tillegg har Samsung lagt ved en smart løsning hvor du bruker mobilen din til å kalibrere TV-ens bilde. Og denne løsningen fungerer overraskende godt, og gjør at du ender opp med en fargejustering som nesten er helt på nivå med proffutstyret vi bruker for våre justeringer.

Samsung har valgt å endre på utseendet på brukergrensesnittet i 2022, som nå ligner langt mer på Googles løsning. Det er en uvant overgang etter å ha testet en rekke TV-er over flere år der du fikk apper og funksjoner opp som en linje nederst i bildet, må du nå «ut» i menyene for å finne mye av det samme. Det synes vi rett og slett er en nedgradering fra tidligere modeller.

Riktignok kan du fortsatt hente frem en tilsvarende linje for innstillinger, ved å trykke på 123-knappen på kontrollen. Alt i alt syns vi endringene gjør det hele litt mer omstendelig.

Av andre ting du bør være klar over så har fortsatt ikke Samsung tilført støtte for Dolby Vision, og du kan oppleve å få noe «blooming» rundt lyse elementer på mørk bakgrunn – selv om det er forsvinnende lite til å være LCD.

Alt i alt er fortsatt QN95B en sterk kandidat til å bli en av årets beste TV-er, og selv om menyen et uvant, veies dette opp av en meget velfungerende kalibreringsfunksjon og fortsatt gnistrende bildekvalitet.

Samsung Neo QLED QE65QN95B
9
Imponerende
Anbefalt

Samsung Neo QLED QE65QN95B

sitat"Fortsatt kongen av LCD"

Fordeler

 • Krysse av
  Særdeles god bildekvalitet
 • Krysse av
  Rammeløs design
 • Krysse av
  One Connect-boksen kan plasseres på foten
 • Krysse av
  Kan enkelt kalibreres med mobilen
 • Krysse av
  Meget lav inputlag
 • Krysse av
  Bedre lyd enn de fleste flatskjermer
 • Krysse av
  Masse lysstyrke
 • Krysse av
  Velfungerende antirefleks
 • Krysse av
  SmartThings-hub innebygget

Ting å tenke på

 • Bytt
  Mangler støtte for Dolby Vision
 • Bytt
  Fortsatt noe blooming
 • Bytt
  Krever egen dongel om du skal styre Zigbee
 • Bytt
  Det nye brukergrensesnittet føles som et lite steg tilbake
annonse