Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

TestSamsung Odyssey 34" vs Philips Evnia 34"

To OLED-skjermer i duell: Samsung Odyssey vs Philips Evnia

Endelig har OLED kommet for alvor til gaming-markedet.

Ole Henrik Johansen, Tek.no

Frem til nå har en PC-skjerm du skal bruke til gaming stort sett kun vært mulig å kjøpe med LCD-teknologi. Og en av de aller beste vi har testet er denne råtassen fra Asus.

Men du har ikke fått en skjerm som kan gi deg i både pose og sekk. For har du ønsket deg en skjerm som er raskest mulig, har dette gått ut over bildekvaliteten. Mens du i andre enden har måtte ta til takke med en litt tregere skjerm om du vil ha best mulig bilde.

Her kommer OLED inn som et interessant alternativ. For i teorien er disse skjermene lynraske til å respondere, samtidig som de allerede har vist på mobiler og TV-er at bildekvaliteten kan være på aller øverste hylle.

Teknologien har brukt lang tid på å finne veien til spillskjermer, men under årets CES-messe fikk vi bekreftet at det vil komme flere modeller i butikkene i år.

Nå har vi fått inn to helt nye modeller med nettopp OLED. Skjermene kommer fra Samsung (Odyssey G8 S34BG850) og Philips (Evnia 34M2C8600), og er begge 21:9-skjermer på 34 tommer. Altså er de ekstra brede. Men ikke minst, de sikter seg inn på gaming ved å kunne tilby blant annet opp mot 175 bilder i sekundet. Noe enhver spiller vet å sette pris på.

Som med mye annet av ny teknologi koster det en solid slump å være tidlige ute. Her må du regne med å punge ut mellom 14.000 og 15.000 kroner for en av de to kandidatene.

Philips Evnia 34'' 175Hz (34M2C8600)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Philips Evnia 34'' 175Hz (34M2C8600)

8.5
Meget bra

Fordeler

  • +
    Meget bra bildekvalitet
  • +
    Meget god bildeflyt
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Godt med tilkoblinger, inkludert mulighet for USB-hub
  • +
    Lav inputlag
  • +
    Solid og stilig design
  • +
    En del gode gamingfunksjoner (inkludert "snikskytermodus")
  • +
    Billigere enn Samsungen

Ting å tenke på

  • Men fortsatt kostbar
  • Ingen "smarte" funksjoner som konkurrenten fra Samsung
  • Krever mer plass på pulten enn konkurrenten
Samsung Odyssey  34" 175 Hz (S34BG850)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Samsung Odyssey 34" 175 Hz (S34BG850)

8.5
Meget bra
sitatKnallgod spillskjerm som også kan kjøre apper på egenhånd.

Fordeler

  • +
    Meget bra bildekvalitet
  • +
    Meget god bildeflyt
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Greit med tilkoblinger
  • +
    Tar liten plass takket være smart fot og ekstern strømforsyning
  • +
    Lav inputlag
  • +
    En del gode gamingfunksjoner
  • +
    Fjernkontroll

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Stor, ekstern strømforsyning
  • "Bare" mini-DP og mini-HDMI-innganger
  • Ingen USB-hub-funksjon

OLED – en teknologi som passer gaming som hånd i hanske?

Undertegnede liker å spille en del, og har en forkjærlighet for skytespill. Det betyr at du oftest ender opp med en LCD-skjerm som bruker et såkalt TN-panel. Disse har rask respons, men du gir ofte avkall på bildekvalitet i form av dårligere sortnivå og slappere innsynsvinkel.

Det er først og fremst dette du merker enorm forskjell på om du kjøper deg en ny PC-skjerm med OLED-panel.

I starten var det likevel litt uvant å ha så bra sortnivå. Vi har jo opplevd dette i utallige TV-tester med den samme teknologien, men det er noe spesielt når du skal spille og sitte tettere på. Man får en slags fornemmelse av at bildet er for mørkt, men det er altså ikke tilfelle.

For man ser fortsatt alle detaljene, selv i mørke partier. Noe som ikke er vanlig med en LCD. Her liker ofte spillere å skru opp lysstyrken for å se hvem som sniker seg rundt i de mørke rommene, og heller leve med at sortnivå rykker nærmere en koksgrå affære.

Og etter litt bruk så er det lett å bli glad i det bunnløse sortnivået. Dog skal det sies at du kan måtte legge på litt lysstyrke for å få frem mer detaljer på enkelte spill, som for eksempel i den nyeste versjonen av Call Of Duty, men fortsatt så er sortnivået mange, mange knepp bedre.

Og dette smitter jo naturligvis over på fargene.

Når vi måler de to skjermene så det svært lite som skiller de to på bildekvalitet. Begge er meget habile til å gjengi farger, hvor du får full dekning på DCI P3-fargespekteret med de to kamphanene.

Også Samsung klarer også fint hele DCI P3-fargespekteret og litt til. Her målt i Standard-modusen som treffer ganske så godt.
CalMAN
Philips viser hele DCI P3-fargespekteret og litt til. Her har vi målt skjermen i Film-modus, og som du kan se så er lysstyrken på skjermen dempet litt vel i det meste laget.
CalMAN

Ser vi videre på lyskontroll så har begge en stabil og fin gammakurve å vise til, og du skal langt ned mot helt sort før vi savner noe lys. Noe som ikke er uvanlig for OLED. Og når vi setter bildet til å vise helt hvitt så er det lite «forurensning» å spore.

Med andre ord er disse to skjermene omtrent identiske hva gjelder bildekvalitet. Og det samme gjelder når vi tar en nærmere titt på bevegelse. Her kan begge skilte med opp mot 175 bilder i sekundet og en oppløsning på 3440 x 1440 punkter.

De aller best aktive spillerne vil nok si at 175 bilder per sekund er i snaueste laget, men for de aller fleste vil dette gi en god bildeflyt når du spiller spill med høy intensitet.

Samtidig viser inputlagmåleren vår at skjermene er blant de aller raskeste skjermene vi har målt med OLED-paneler, der du får rundt 13,5 millisekunders forsinkelse med en oppløsning på 1080p og 60 bilder i sekundet.

Generelt må vi si at det er nærmest dødt løp mellom Samsung og Philips på bildekvalitet. Her velger du skjerm fra øverst hylle.

Så hvorfor har det tatt så lang tid før OLED har kommet på banen?

OLED-teknologien har en stor sårbarhet, og det er innbrenning. Og selv om dette er blitt et mindre problem på TV-er, har åpenbart PC-bruk med sine mange statiske bilder, vært en hardere nøtt å knekke.

Under vår testperiode lot vi skjermene stå på med et statisk bilde på, og ingen av dem viser tegn til å ha brent seg inn. Her har begge skjermene funksjoner som gjør at de raskt går i hvilemodus om prøvelsene blir for store. Så problemet er neppe stort ved normalt bruk, men vi kan heller ikke utelukke det helt.

Dekke ulike behov

De to kamphanene er altså side om side hva gjelder bildekvalitet. Men ellers er det ikke helt like.

For mens Philips-modellen er en tusenlapp billigere, og kan brukes som en vanlig PC-skjerm, er Samsungs sitt alternativ litt mer funksjonabel om du vil ha apper og andre funksjoner direkte via skjermen.

Det høres kanskje litt ut som smør på flesk å kunne ha apper rett på skjermen når man allerede har koblet til en PC eller konsoll som også kan gi deg de samme mulighetene.

Men det følger med en kurant fjernkontroll, og skjermen har innebygget støtte for Wifi, så skjermen er ikke avhengig av hverken PC eller konsoll for å kunne brukes som en slags TV uten mulighet for å ta inn kanaler. Så for noen, kanskje studenter eller andre som vil kombinere denne skjermen som en rå gamingskjerm og «TV» utenom, vil dette være en mulighet.

Samsung-skjermen er aller enklest å bruke med fjernkontrollen, men har også knapper og en liten joystick som backupløsning. Vi liker responsen i fjernkontrollen, og har du erfaring med Samsungs sine nyeste TV-er, vil brukergrensesnittet være helt likt på denne skjermen.

Philips på sin side har ingen av disse funksjonene. Her er det en ren fremviser som møter deg, men den har samme type joystick-løsning og har en ryddig og grei menygrafikk.

Et lite pluss i margen for Philips-skjermen er at den har selskapets spesialitet ombord. Vi snakker selvfølgelig om Ambilight. En funksjon som mange liker å sette pris på, der lys plassert på baksiden av skjermen «utvider» fargene på skjermen videre opp på veggen bak skjermen.

Vi fikk til stadighet bruk for denne funksjonen da vi spilte Call Of Duty, siden du kan sette opp at skjermen skal følge grafikken på skjermen. Så når det blunker for at du er sett av en fiende, lyser også skjermen videre ut på siden så det bør være alle muligheter til å få med seg varslet.

Ser vi på tilkoblingsmulighetene til de to skjermene, må vi holde en liten knapp på Philips. Samsung sin skjerm leveres blant annet bare med mini-DP-inngang. Men før du setter kaffen i halsen, det følger med kabel som gir deg vanlig DP i den ene enden og mini i den andre. I praksis er det altså ikke så utfordrende, men likevel verdt å merke seg. Det er også en micro-HDMI-kontakt her, men uten en medfølgende adapter.

Jakter du en skjerm med vanlige USB-tilkoblinger vil Philips gi deg dette. Her kan du koble skjermen til PC-en med en kabel, og få flere uttak på selve skjermen. Slettes ikke dumt om du for eksempel vil ha minst mulig kabler ned på baksiden av PC-en. Men merk at begge har USB-C-porter, der Samsung har flere enn Philips.

En annen ting du kan merke deg er strømtilkoblingen. For mens Philips bruker en helt vanlig apparat-kabel så sender Samsung med en ekstern strømforsyning. Det gjør naturlig vis at selve skjermen blir mindre og nettere, men denne strømforsyningen havner fort i tungvektsklassen. Det er rett og slett en stor «kladd» du må ha på pulten eller klare å gjemme unna.

Når vi først er inne på praktiske løsninger, så er det også en del forskjell på selve designen mellom de to skjermene.

Samsung leverer med en ekstern strømforsyning tlil sin skjerm. Og den er massiv. Her ser du et nokså stor mobil, en iPhone 14 Pro Max liggende på den.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Philips har valgt å bruke aluminiumsfarge i rammene og en lys fot. Det er enkelt å montere på foten, og du får høydejustering og mulighet for å endre tilt. Med andre ord er det ikke mulig å vippe skjermen opp til et høydeformat. Men denne løsningen krever noe mer plass på pulten din enn Samsung trenger, siden skjermen blant annet har strømforsyningen innebygget.

Samtidig så har Philips en fot som legger igjen et større avtrykk på pulten din. Men vi liker utformingen, som er en slags bumerang-utførelse vi har på flere PC-skjermer.

Samsung har på sin side laget en meget nett og enkel fot. Og fordelen med denne løsningen er at skjermen krever mindre plass om du har en pult som er litt begrenset på dette.

Crosshairs følger med begge skjermene. Her ser du hvordan den ser ut på Philips sin skjerm.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Noen gaming-funksjoner det er greit å vite om

Begge disse skjermene er altså myntet på gamere – selv om dette er såpass gode skjermer at du uten problemer kan bruke begge disse modellene til å redigere video og bilder på.

Men tilbake til spilling så har altså begge godt med bilder per sekund, og de kan begge synkroniseres mot PC eller konsoll om du vil ha en feilfri grafikk. Dog må du huske på at denne synkroniseringen gjør skjermen tregere i responsen, så det er ikke alle spill man bør aktivere muligheten.

Slik kan crosshairen til Samsung se ut. Her har du flere former og tre ulike former å velge mellom.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Utenom dette så har skjermene noen andre funksjoner som kan være hendig for noen. En av disse hvor du kan aktivere crosshairs. Eller siktekryss om du vil.

I en del spill kan det være kjekt med et eget sikte. Spiller du for eksempel Call Of Duty, og vil spekke opp et våpen uten å ha et siktemiddel på, kan en crosshair være et alternativ. Samsung har en rekke varianter å velge mellom, mens Philips kun har et utseende. Men dette utseende har i tillegg en smartfunksjon, som skifter farge ettersom du sikter på ting og så videre.

Men Philips har i tillegg en annen modus som kanskje noen vil sette pris på. SharpShooter. Og som navnet kanskje avslører så er dette noe du kan bruke om du vil ha litt ekstra «zoom» når du for eksempel spiller skytespill. Alt ettersom hvor mye zoom du velger, alt fra x1.0 til x2.0, så får du en avlang boks i midten hvor du har zoomet deg ekstra inn. En funksjon vi prøvde, og kan se verdien av på enkelte spill.

Spiller du igjen for eksempel Call Of Duty eller Fornite, kan du med denne funksjonen lettere se fienden ved at boksen i midten av skjermen zoomer mye inn. Men, det er ikke bare hendig heller. Er brettet du spiller på en blanding av åpne områder og bebyggelse, blir du fort forvirret av å bruke funksjonen innendørs, selv om boksen er en anelse transparent så du kan se den vanlige grafikken bak. Men har du lagt deg godt til i en fjellside og vil ha bedre sikt til hva som rører seg lenger nede i dalen, så kan funksjonen være kjekk.

Konklusjon

OLED er en teknologi som ikke helt uventet viser seg å passe meget godt til å spille på. For muligheten til å kombinere knallgod bildekvalitet med kraftfulle farger og bunnløst sortnivå, med lynrask respons, god oppløsning og ikke minst mange bilder i sekundet, er en kombinasjon vi ikke har sett før.

Vi sliter dog litt i starten med å venne oss til det rå sortnivået. Man føler nærmest at skjermen «mangler» masse lysstyrke. Men det er rett og slett bare at man ikke er vant til at en PC-skjerm kan vise deg et så sort bilde. Spesielt om du er vant med skjermer som har TN-panel fra før.

Både Philips Evnja (34M2C8600) og Samsung Odyssey G8 (S34BG850) er meget, meget gode gamingskjermer. Her får du en kombinasjon av et lynraskt panel på 34 tommer som kan servere god oppløsning og opp mot 175 bilder i sekundet.

På ren bildekvalitet blir det nesten hipp som happ hvem av de to du velger. Her velger du fra øverste hylle, og får meget presise farger og god kontroll på lyset allerede ut av esken.

Så forskjellen mellom de to, og hvem du eventuelt bør velge, kommer litt an på behovet og bruksområdet ditt.

Samsung sin styrke er at den kan brukes som en «TV» uten behov for hverken PC eller konsoll. Så lenge du har tilgang på trådløst nett kan du bruke alt av apper og tjenester som du finner i TV-ene til selskapet. Forskjellen er altså at denne gamingskjermen ikke har noen tunermuligheter.

Du får en ryddig og fin meny, og ikke minst en fjernkontroll som gjør at du ikke nødvendigvis må sitte på armlengdes avstand for å bruke den. Samtidig er dette den netteste av de to om det betyr noe, men den har også et par ulemper i at du kun får Mini-DP og Mini-HDMI-innganger, samt en massiv, ekstern strømforsyning.

Philips på sin side er en mer tradisjonell PC-skjerm. Men du betaler også en tusenlapp mindre. Så er det primært en god skjerm du trenger til PC eller konsoll, så er dette en vel så god skjerm til dette isolert sett. Samtidig får du mulighet for å koble tradisjonelle USB-enheter direkte til skjermen, noe Samsungen mangler, selv om begge huser den nyeste USB-C-standarden.

Likevel sliter vi med å velge en favoritt blant de to. Begge har sine fordeler og ulemper, men det som er gledelig er at OLED virkelig er det friske pustet vi har ventet på i flere år. Og disse to skjermene gjør begge en god figur som ambassadør for den nye teknologien, og er skjermer vi fint kan anbefale deg.

Philips Evnia 34'' 175Hz (34M2C8600)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Philips Evnia 34'' 175Hz (34M2C8600)

8.5
Meget bra

Fordeler

  • +
    Meget bra bildekvalitet
  • +
    Meget god bildeflyt
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Godt med tilkoblinger, inkludert mulighet for USB-hub
  • +
    Lav inputlag
  • +
    Solid og stilig design
  • +
    En del gode gamingfunksjoner (inkludert "snikskytermodus")
  • +
    Billigere enn Samsungen

Ting å tenke på

  • Men fortsatt kostbar
  • Ingen "smarte" funksjoner som konkurrenten fra Samsung
  • Krever mer plass på pulten enn konkurrenten
Samsung Odyssey  34" 175 Hz (S34BG850)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Samsung Odyssey 34" 175 Hz (S34BG850)

8.5
Meget bra
sitatKnallgod spillskjerm som også kan kjøre apper på egenhånd.

Fordeler

  • +
    Meget bra bildekvalitet
  • +
    Meget god bildeflyt
  • +
    Enkel å bruke
  • +
    Greit med tilkoblinger
  • +
    Tar liten plass takket være smart fot og ekstern strømforsyning
  • +
    Lav inputlag
  • +
    En del gode gamingfunksjoner
  • +
    Fjernkontroll

Ting å tenke på

  • Kostbar
  • Stor, ekstern strømforsyning
  • "Bare" mini-DP og mini-HDMI-innganger
  • Ingen USB-hub-funksjon
annonse