Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestXiaomi Mi 11

En litt anonym toppmodellutfordrer

Xiaomi Mi 11 er god, men vi hadde forventet mer.

Den svarte varianten er pen, men litt konservativ.

Xiaomi har hatt en litt ujevn ferd inn i Europa, med noen telefoner vi virkelig har hatt lyst på blandet med noen telefoner vi ikke riktig har skjønt oss på. Den siste toppmodellen i rekken fra selskapet heter Mi 11. Den koster mye, men ikke mest - og skal forsøksvis hamle opp med vesentlig dyrere iPhoner og Galaxy S-er. Kan den det?

Det kommer helt an på hvordan du ser det, og hvilke egenskaper du setter pris på. Hvis kamera er viktigst for deg blir nok konkurransen for hard.

Men hvis ytelse, skjerm og «hverdagsfunksjonalitet» er det du har telefonen for kan Mi 11 være en helt ålreit tass. Det er forøvrig akkurat lansert en Ultra-versjon av Mi 11 med utvidet kamerafunksjonalitet.

Det er en flott og rask skjerm paret med gode menyer som kjører på Xiaomi Mi 11.

Anonym design og knall skjerm

Designen er det man kan kalle avmålt og pen. Her er det ingen store krumspring. En koksgrå glassbakside med en forsiktig avrundet skjerm foran. Kameratuten har ett enkelt og stort utstikkende kamera, med et litt mindre rett under. Ved siden av seg har den LED-belysningen og makrokameraet.

Av knapper er det kun volum og låsetast som er å finne på venstresiden av skjermen. Små griller for stereolyd er over og under telefonen, med USB-C-kontakten som den eneste fysiske kontakten. Ingen hodetelefonkontakt her, altså.

Alltid på-skjermen er til god hjelp om dagen. Den kan vise en mengde ulik informasjon eller faste budskap.

Ingenting stort hverken fra eller til på designfronten, med andre ord. Skjermen er imidlertid meget god, lyssterk og rask. Den har også en alltid-på-skjerm som lyser akkurat passe hyppig og mye, uten å ligge og tappe batteriet mens telefonen ikke er i bruk. En stund etter aktivitet eller bevegelse lyser skjermen, før den slukker og stort sett holder seg slukket til neste gang du tapper på skjermen eller noe skjer på telefonen.

Skjermen kan forresten også vise ekstra mange farger, som gjør at HDR-innhold tar seg ekstra godt ut.

Xiaomi Mi 11 (8GB RAM) 128GB

Xiaomi Mi 11 (8GB RAM) 128GB

Hauger av bildeforbedring

Menyene er fulle av bildeforbedringsløsninger. Kjekt å ha når skjermen er så god. Men løsningene føles kanskje litt mindre smarte enn de burde være. For bildeforbedring fungerer aller best når bildet ikke er allverdens godt fra før. Dermed blir titting på sylskarpe HDR-bilder fra Netflix eller Disney+ gjerne ikke så imponerende som det kan bli med disse funksjonene på.

Skjermen satt til 120 hertz, maks oppløsning og ellers ingen bildeforbedring gir de beste resultatene. Og skjermen gir en svært god opplevelse, selv om det hadde vært fint om bildeforbedringsfunksjonene styrte seg selv i større grad og skrudde seg på ved behov. For mange vil de nok enten bli stående av eller på.

En sølvfarget og perlemoraktig variant ser litt mer spennende ut enn den svarte utgaven.

Funksjonene du kan velge i er superoppløsning, som oppskalerer bilder til skjermens fulle oppløsning, en løsning som lager HDR-bilder av vanlige bilder uten høy dynamikk kodet inn og en funksjon som regner ut og legger til mellombilder for å gi deg jevnere bildeflyt. En egen bildeforbedrer finnes også. Den skal gjenkjenne typer fotografi og tilpasse farger og lyssetting, men den fungerer kun på bilder i bildegalleriet.

Såkalt DC-dimming er forøvrig også lett tilgjengelig, og innebærer mindre flimring på lavere lysstyrker. For enkelte kan måten telefoner flest demper belysningen på gi hodepine ved kveldsbruk. Toppmodeller flest har fått denne funksjonen, men det er fint å se den så prominent plassert i menyene.

Personlig foretrekker jeg å ha DC-dimming på, i tillegg til at HDR-«oppskaleringen» og funksjonen som hjelper med bildeflyt er på. De føles ikke som om de forringer bildet når kvaliteten er bra fra før, samtidig som de i visse fall kan forbedre et dårlig eller eldre opptak.

Ved første øyekast ser menyene ut omtrent som på en Google Pixel. Men det er bare til du titter litt dypere i menyene - se mer i bildegalleriet under.

Spesielle menyer

Xiaomis menyer er blant de mer unike i Android-verdenen. Kineserne har alltid gått sine egne veier med MIUI-menyene, og det gjør de fortsatt. Du kan velge å ha appskuff her, men i likhet med mange andre kinesiske merker er utgangspunktet egentlig at man klarer seg uten - og har alle appene på hjemmeskjermene, omtrent som på en iPhone.

For MIUIs del handler originaliteten om et par tre viktige ting.

1. Valgfriheten:

Svært få telefoner lar deg velge fullt så mye forskjellig. Ned til at du kan døpe om operatøren din og se tilkoblingshastigheten i toppmenyen på telefonen. Du har de nevnte detaljerte skjermvalgene. Alltid-på-skjermen kan detaljstyres, og det samme kan måten varslinger vises frem. Alt uten at mobilen blir for komplisert til å bruke. Xiaomi er flinke til å finne en mellomting som gir valgfrihet uten å forstyrre for mye.

2. Visuelt annerledes:

Spesielt nedtrekksmenyen med sine mange forskjellige designvalg skiller telefonen fra andre. Trekker du ned fra toppen av skjermen på venstre side får alle varslingene maksimal plass, og du kan utvide hver varsling ved å trekke i dem hver for seg. Trekk ned fingeren på høyre side av skjermen og du får noe som likner på kontrollsenteret på en iPad eller iPhone - bare med litt annen design og organisering. Det er pent, det er nyttig og det skiller seg nok ut til å ikke fremstå som noen direkte kopi av noe.

3. Smarte og ryddige valg

Hvis du bruker appskuffen organiserer telefonen automatisk appene dine på mange forskjellige måter. De nyeste appene samles øverst på skjermen under kategorien «Alle», mens du kan skrolle opp og ned i det som faktisk er samtlige apper under. Skroller du sidelengs kan du få automatisk organiserte apper under kategorier som «Kommunikasjon» og «Underholdning». Og søkefeltet? Det er i motsetning til i mange andre appmenyer nederst på skjermen, der tommelen din er.

Når man bruker MIUI er det veldig lett å forstå at Xiaomi har ganske dedikerte brukere og fans av telefonene sine. Få andre telefoner har en så vellykket personlighet som dette menysystemet utgjør.

Kameraet har veldig lyst til å ta bilder i skjermens fulle bredde. Det betyr smale bilder med til dels underlige komposisjoner, selv om oppløsningen er stor nok til å beskjære bildene etterpå.

Kameraet er greit nok

Alt i Xiaomi Mi 11 handler om det vanvittig høyoppløste hovedkameraet. Med 108 megapiksler og mulighet til å knipse råbilder burde utgangspunktet være godt.

I realiteten er det litt blanda drops selv for trekkplasteret her. Telefonen har mest lyst til å ta bilder i det den kaller «full»-aspekt, som betyr at bildet fyller skjermen. Det gir ganske smale striper av noen bilder - og for all del, med utgangspunktet her er det ikke noe galt med oppløsningen - men ofte blir utsnittet litt vanskelig å bruke til noe fornuftig etterpå. Man komponerer tross alt gjerne bilder slik man ser dem på skjermen, og jeg blir ikke riktig venn med resultatene ganske ofte. Da er 16:9 eller 4:3 lettere aspekter å jobbe med.

Jeg synes forøvrig heller ikke alltid bildene er så støyfrie som de helst skulle vært. Men det er heller ikke så verst. Midt på treet, og akseptabelt til å ikke være blant de aller dyreste toppmodellene. Men den koster fortsatt over 8000 kroner, som er en durabelig sum selv om det er mindre enn de 12–13 tusingene verstingene koster for tiden.

Frontkameraet tenderer noe mot å ville glatte ut ting. Det gjør det tidvis litt vanskelig å ta bilder der hudtoner ikke ser strukket og «plastikkaktige» ut. Jeg mistenker at kvaliteten på kameraet sammen med måten bildealgoritmene jobber på gjør at forskjellen på forskjønning og støyrens i bildet noen ganger er vanskelig å få øye på. Under solrike forhold, med hudutjevning av blir imidlertid bildene nokså naturlige og greie.

Vidvinkelen her er gjennomsnittlig grei. Jeg synes den kunne vært enda videre, og hatt enda et hakk kvassere kvalitet. Den er grei nok, men heller ikke så veldig mye mer. Gitt at det er hovedtrikset denne kamerariggen har opp ermet står ikke imponasjen opp i taket.

En egen makrolinse som knipser bilder med fem megapiksler hører til. Den er passe kjip, og lager bilder du neppe kommer til å se på mer enn et par ganger. Kan hende kan de være greie nok med noen filter til å gå på Instagrammen din, men hvis du må legge filter på makrobildene dine, er de da skikkelige makrobilder? Disse ekstra makrokameraene er mest gimmick - det beste hadde vært ultravidvinkel med autofokus, slik flere av konkurrentene har.

Forøvrig er det sannsynlig at vi kan få se et annerledes kameraoppsett med tele i en senere Pro-versjon av denne telefonen.

Usikkert om målt ytelse

I testperioden har vi hatt to Xiaomi Mi 11-telefoner på besøk på grunn av noe usikkerhet rundt programvare. Den siste en ren salgsversjon, oppdatert til siste programvare. Den andre en tidlig testversjon. Begge har hatt noe vaklende ytelse og programvare. Testen er oppdatert og basert på erfaringer fra den siste av disse - men like fullt har ytelsen i denne telefonen vist seg vanskelig å måle.

AnTuTu bruker særdeles lang tid på å kjøre gjennom, og etterlater telefonen varm, men gir en skår på over 800.000, mer enn vi noen ganger har målt, for en måling som har tatt uvanlig lang tid. Tilsvarende gir 3D Mark-målingene svært konkurransedyktige tall, men går så fort unna at vi nesten lurer på om den går gjennom alle arbeidslastene. Basemark GPU vil ikke kjøre ferdig i det hele tatt, men låser seg underveis.

Tallene under bør altså tas med en solid klype salt.

Det vi helt sikkert vet er at den deler prosessor, lagringstype og omtrentlig mengde RAM med telefoner som ROG Phone 5 og OnePlus 9. Med unntak for annerledes kjøling over tid skal altså generell ytelse ligge i omtrent samme nabolag, selv om ytelsestestene slår litt merkelig ut.

Lyden er det Harman Kardon som står for. Den er god, men ikke like høylydt som i andre toppmodeller. Til prisen er det likevel godkjent.

Som telefon

Lydkvaliteten under samtale er helt fin, og skjermen oppleves som litt mer presis og responsiv enn Android-skjermer flest. Dermed er tasting og navigering av menyer og e-poster kjapt og enkelt.

Fingerleseren bor under skjermen, og den er rask og presis. Den leser sjelden feil.

Batteriet på 4600 mAh lades lynraskt med laderen som følger med, og det er også støtte for rask trådløs lading på inntil 50 watt. Til det må du imidlertid ha Xiaomis egen trådløslader. Telefonen holder i et par døgn av gangen med litt bruk.

Med kraftfull maskinvare er ytelsen særdeles god, og lyden ut av de to stereohøyttalerne er god. Derfor er mobilen god til både spilling og småsnutter selv om du ikke har med deg hodetelefoner. Et forsiktig nedsig her er at selv om stereolyden er fyldig og fin, blir det ikke så voldsomt mye volum av den. Selv om det er nærme å være en selvfølge i dag er det greit å ta med at Xiaomi Mi 11 ikke har hodetelefonkontakt.

Av andre småting som oppleves som litt ufullendt her, er måten varslingssymboler vises ved kamerahullet på forsiden av telefonen, der symbolene kan flytte litt på seg avhengig av skjermbilde - som om ikke telefonen riktig vet at den har et frontkamera å ta hensyn til til alle tider. En liten skjønnhetsfeil som man kun av og til legger merke til.

Perlemorvarianten er nokså pen i tøyet.

Til slutt

Xiaomi Mi 11 er en flott telefon. Men den koster omtrent 8000 kroner, og det er ikke lenger nok å være god når du får finfine mobiler fra rundt 4000–5000 kroner.

Spesielt er mangelen på vanntetting litt kritisk i denne prisklassen, og selv om kameraet skilter med skyhøye 108 megapiksler er ikke alle valgene som er tatt rundt det de beste. Du får heller ikke en bildekvalitet som helt samsvarer med det kjempehøye tallet. Mi 11 tar gode bilder, men ikke spektakulære. Selvportrettene er dessuten vanskelig å skru vekk fra asiatiske preferanser, og man blir litt blankpolert i ansiktet samme hva man gjør.

Mi11 har flott skjerm og topp ytelse. Men heller ikke det er unikt.

Det du først og fremst får her er altså en telefon med et unikt menysystem, men der resten fremstår som ganske ordinært, endog litt kjedelig.

Tross færre megapiksler gjør for eksempel utmerkede Galaxy S20 FE 5G en bedre fotojobb til 1000 kroner mindre, uten tøysete makrokamera på kjøpet - og den er vanntett. Nye OnePlus 9 starter på samme pris som Mi 11 og virker noe mer gjennomarbeidet.

Og vil du bare ha en brukeropplevelse i toppklasse starter det på 4500 kroner i OnePlus Nord.

Selv om vi er litt lunkne til Mi11 er det heller ingen tvil om at en Xiaomi-fan vil bli godt fornøyd her, og ha mer å være fornøyd med enn i tidligere Mi-generasjoner. Men det er jo felles for nesten alle de ferske toppmodellene. Svaret på hvorfor du skal velge akkurat denne hvis du ikke er Xiaomi-fan melder seg imidlertid ikke.

OnePlus 9 128GB
Mer helstøpt

OnePlus 9 128GB

fra 5990:-

OnePlus 9 er foreløpig ikke ferdig testet, men har svært mye til felles med 9 Pro som vi alt har test av. I praksis oppleves den også som veldig lik, selv om den koster 2000 kroner mindre. Det betyr at du får et fabelaktig kamera som skyter gode bilder hele tiden - og du får en spektakulært god ultravidvinkel. Du får rask lading med i esken. Du får også støtte for trådløs lading, om enn tregere enn den som støttes av Xiaomi. OnePlus gjør et poeng av at de tester selv sine ikke vanntette telefoner mot kortvarig søl. Med solid fotfeste i Norge fra før kan du være noe sikrere på at en OnePlus 9 snakker pent med alle de store operatørenes funksjoner og nettverk. Den foreløpige konklusjonen er at den kanskje ikke så mye mer spennende enn Mi11, men den er litt bedre på mange områder - og spesielt på kamerafronten.

OnePlus Nord 128GB
Ytelse på budsjett

OnePlus Nord 128GB

fra 3790:-

Tidvis får du kjøpt OnePlus Nord under 4000 kroner. Da er den et røverkjøp. For OnePlus behersker kompromissets kunst til fingerspissene. OnePlus Nord er så nest best i alt at du omtrent må sammenlikne direkte for å legge merke til at den ikke er best. Mest merkes det imidlertid på kameraet - som tross gode nattfunksjoner og fin generell ytelse er litt svakere enn det du kan forvente fra Xiaomi Mi 11 eller de andre alternativene. Samtidig vil nok også det for de fleste gi tilstrekkelig gode bilder - det gir tilnærmet aldri virkelig dårlige bilder. Ytelsen? Vel, prosessoren måles ikke som like heftig som toppmodellene - men i praksis har den mer enn nok krefter. En knallbra rask AMOLED-skjerm er god å bruke og behagelig for øynene. Pen design som ikke ser nevneverdig annerledes ut enn dobbelt så dyre telefoner understreker hva dette er. Et tipp topp alternativ for deg som har annet enn mobiler å bruke pengene på.

Samsung Galaxy S20 FE 5G SM-G781B 128GB
Billigere, tettere og kvassere

Samsung Galaxy S20 FE 5G SM-G781B 128GB

fra 4821:-

En tett og fargerik 5G-telefon fra Samsung. Dette var fjorårets aller beste fra koreanerne, og den fortsetter å være ett av de beste valgene på markedet, med flott ytelse, ditto skjerm og et kamera som ikke gjør seg bort mot noen av de andre toppmodellene. Iallfall ikke før du kommer opp i Ultra-variantene til 12000 kroner. Skal du ha en ryddig telefon "med alt", som vil være oppdatert i omtrent tre år frem i tid, med god støtte og fornuftig holdbarhet med sitt tette ytre, er Galaxy S20 FE 5G antakeligvis det enkle standardvalget. Pass bare på at du ikke snubler i 4G-utgaven - selv om den er billigere har den noe mer trøblete maskinvare under skjermen, så her må du spørre etter, eller se spesifikt etter 5G-modellen.

annonse