Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus ZenBook S13

Ingen annen PC er så liten, med så stor skjerm, som Asus ZenBook S13

Dette er en virkelig perle.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Da vi dro over andedammen i januar for å besøke CES-messen i Las Vegas stiftet vi bekjentskap med en rekke nye bærbare.

Bærbare som i så godt som alle tilfeller slo oss som vesentlige forbedringer over daværende generasjon.

Det kunne være at de kom med nye ingeniørbragder skjult på innsiden, eller virkelig syltynne skjermrammer og enda større fokus på byggekvaliteten og design på utsiden.

Asus' nye ZenBook S13 var én av de mange CES-bærbare som imponerte oss. Men hvordan går det når vi får bruke en uke, og ikke bare 15 minutter, på maskinen? Ganske så bra, viser det seg!

Designet for 2019

Én av de største nyhetene hos ZenBook S13 er at panelet nå strekker seg enda lenger ut mot kantene enn tidligere. Med hele 97 prosent skjerm-til-kropp-forhold kan Asus faktisk notere seg en verdensrekord på området.

Grepet bidrar til at maskinen ser langt mer moderne ut enn tidligere ZenBooker, og også mange av konkurrentene. Viktigere er det imidlertid at størrelsen på panelet er økt fra de vanlige 13,3 tommene til 13,9 tommer, altså med 4,5 prosent, uten at maskinen har blitt fysisk større.

Tynne skjermrammer på under 2,5 millimeter og webkamera går ikke spesielt godt sammen, så Asus har gitt ZenBook S13-panelet en «omvendt skjermleppe» for å få plass til et. Løsningen hvor du har en liten utvekst i toppen av skjermen er kanskje noe du tenker på som en nødløsning, men vi liker den.

Kamerautveksten fungerer nemlig også som et håndtak når maskinen er foldet sammen, og gjør det lett å vippe opp skjermen med en finger. Det er altså slutt på å måtte ta tak i maskinen med to hender, finne en liten glippe og forsøke å bryte skjerm og tastaturdel fra hverandre. Og, utveksten er dessuten så liten at du raskt slutter å tenke over at den er der.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ellers må vi si Asus har laget et smykke av en maskin. Kombinasjonen med overflate i blank skinnende sølv – eller Utopia Blue som Asus kaller den – og de stramme, elegante og diamantslipte kromlinjene, bidrar til å gi maskinen et litt sart inntrykk. Fronten har som alltid fått det lekre spunnede metallmønsteret, og sammen med logoen i krom forsterkes inntrykket vi også har av at denne maskinen er designet som et livsstilsprodukt. Altså at den er laget for deg som synes det unike designet er like viktig som ytelsen i seg selv.

Vi skulle ønsket oss en mørkere og hakket «røffere» farge også, men uansett viser Asus at de har sans for elegant design. Byggekvaliteten er det dessuten ingenting å si på, for her er det kun metall og glass som gjelder over hele linjen. Ergolift-hengselen, som skyver tastaturet litt opp fra bordet, er svært solid, og det samme kan sies om selve skjermen og basen.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Knallsterkt panel med superblank overflate

Det at IPS-panelet med Full HD-oppløsning måler 13,9 fremfor 13,3 tommer er ikke noe vi tenker mye over under bruk. Men vi tar alt det ekstra skjermarealet vi kan få, og ingen skal i alle fall si at ikke panelet leverer svært skarpe bilder.

Noe av det vi har klaget mest på hos Asus-bærbare har vært skjermen, hvor vi lenge har etterlyst høyere lysstyrke og bedre kalibrering som kunne eliminert blåstikk og alt for mettede farger.

Nye ZenBook S13 har imidlertid forbedret seg på alt dette. Skjermen skinner som ei sol der vi måler den til gode 430 nits, noe som faktisk er høyere enn de 400 nits Asus selv oppgir. I tillegg er skjermen langt bedre kalibrert enn tidligere. Den har perfekt hvitbalanse uten antydning til blåstikk, og gjør også en ganske god jobb med å vise resten av fargespekteret.

Panelet trenger imidlertid den ekstra lysstyrken, for her snakker vi polert og blank skjerm. Selv på maks lysstyrke vil du legge merke til mye reflekser i panelet, og med mørke farger på skjermen får du inngående mulighet til å studere ditt eget ansikt gjennom dagen. Den blanke skjermen gjør det dessverre helt umulig å bruke maskinen utendørs, og svært vanskelig å bruke ved store vinduer. Langt inne i kontorlandskapet er det et mindre problem, men vi forstår ikke hvorfor Asus ikke får øynene opp for gode antirefleksjons-filter, som selskaper som Apple og Huawei bruker på sine maskiner med stort hell. Særlig er det uforståelig fordi skjermen ikke er berøringssensitiv, der blanke skjermer ofte er vanskelig å gardere seg mot.

Se hvordan panelet er kalibrert her.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Noen hakk bak rivalene på interaksjon

Interaksjonen, altså hvor behagelig det er å navigere rundt på maskinen og skrive, er utrolig viktig. På dette punktet føler vi Asus klarer seg greit. Tastene byr på dyp vandring, gir god respons og har stilig baklys i gullfarge som matcher resten av designet godt. Samtidig synes vi det lager for mye lyd. Uansett hvor forsiktig du skriver låter tastene på samme måte, så vi må gi trekk for svak demping.

Glasspekeplaten er av den såkalte presisjonstypen og kan derfor støtte flere «gestures», eller snarveier, og settes opp med ulike sensitivitetsnivåer. Den er helt fin, men den mangler finessen som pekeplatene til Apples MacBooker har. Den kommer heller ikke helt opp til nivået Huawei, med sine MateBooks, og Microsoft med sine Surface-produkter, har lagt for Windows-baserte bærbare.

Fingerskanneren som ligger øverst i høyre hjørne på pekeplaten kan av og til komme i veien, men dette blir en vanesak. Den har en relativt beskjeden størrelse og fungerer i alle fall ypperlig for å logge deg lynraskt inn i Windows uten passord. Snart får den etter all sannsynlighet flere muligheter også.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Prosessorytelsen til nye ZenBook S13 er god og har ikke noe problem med å matche andre 13-tommere. Grunnen til at vi sier «matcher» og ikke «leder an over» er fordi prosessoren sakker farten noe mer enn enkelte konkurrenter når den blir skikkelig varm og dermed oppleves som mer på linje med alternativene.

Til tross for at ZenBook S13 bare veier 1,15 kilogram og er tynn som ei høvelflis, har Asus klart å klemme inn muligheten for dedikert Nvidia-grafikk. Grafikkbrikken, av typen MX150, er dobbelt så kraftig som den integrerte grafikkløsningen til prosessoren, forteller selskapet, som også kan skryte av den letteste maskinen på markedet med dedikert grafikkløsning.

Men, på spillytelse havner ZenBook S13 likevel et stykke bak Huaweis også MX150-baserte MateBook 13. Rare greier?

Men Nvidia lager faktisk to versjoner av MX150-brikken. En på 25 watt og en på 10 watt. Asus har utstyrt sin ZenBook S13 med sistnevnte, som genererer mindre varme og krever mindre strøm enn den kraftigere 25-wattvarianten Huawei har gått for. Det er ganske spekulativt å ikke presisere forskjellen dette medfører overfor kundene, men her er det mulig Nvidia – og ikke Asus – er riktig klageinstans.

24 prosent høyere ytelse hos MateBook 13 er ganske merkbart. Dette kan være forskjellen på jevn FPS gjennom hele spilløkten eller stadig småhakking på samme innstillinger. Så, er spillytelsen viktigere for deg enn eksempelvis batteritid og lysstyrke i skjerm, er det MateBook 13 du skal velge i dette segmentet.

Du kan likevel fint spille både Fortnite, CS, Overwatch, LoL og andre middels krevende spill på begge maskiner, som takler Full HD-oppløsningen greit med middels detaljnivå. Dette er jo egentlig ganske imponerende, med tanke på at maskinene er til forveksling like kompakte som andre bærbare med stusslig integrert Intel-grafikk.

Ettersom ZenBook S13 leveres uten en Thunderbolt 3-port har du dog ikke mulighet til å koble til en ekstern grafikkakselerator for å få enda bedre spillytelse i fremtiden, så her må du lære deg å elske det du har eller velge noe annet.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

En superlekker bærbar er ikke særlig tess om den støyer eller om de kraftige komponentene tapper batteriet på noen få timer. Heldigvis har ZenBook S13 full kontroll på mer enn utseendet. Batteritiden er det mest imponerende, og legg merke til forbedringen på omtrent to timer siden forrige ZenBook-modell. Her målte vi over 12 timer kontinuerlig videoavspilling, og i mer realistiske bruksscenarioer kan du forvente at batteriet holder en vanlig arbeidsdag uten problemer.

Til tross for lite plass til kraftige kjøleløsninger og at maskinen leverer langt kraftigere spillytelse enn den gjengse 13-tommers bærbare på «kiloen» produserer den ganske lite støy. Under spilling hører du viftene, men støyen er aldri av den høyfrekvente og plagsomme typen, og utenom tung last hører vi ikke et fnugg fra den.

Interessert i SSD-ytelsen? Sjekk den her.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Det er ingen tvil om at Asus har løftet sin ZenBook-serie til nye høyder med S13. Den har fått en stor designoverhaling 2019 verdig, med en praktisk talt heldekkende skjerm med gode farger, svært solid byggekvalitet over hele linjen og virkelig gjennomført ytre i metall og glass. I forhold til vekten er dessuten ytelsen utrolig god, og vi digger at Asus har klart å kombinere spillytelse og lang batteritid i en 13-tommer. Faktisk uten mye støy også.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Selv om vi savner en Thunderbolt-port har du godt med andre tilkoblinger og vi setter pris på at Asus inkluderer både en adapter med HDMI, USB-A og USB-C, samt et omslag i imitert skinn for transport av maskinen. Pålogging med fingerskanner forenkler også pålogging.

Du får godt med lagring og minne, men vi forventer strengt talt såpass for prisen. For vi har å gjøre med en dyr maskin.

Selv om Asus har forbedret flere ting har de forbedringspotensial. Tastaturet støyer mer enn ønskelig, pekeplaten føles ikke fullt så presis og raffinert som vi ønsker oss og skjermen er svært blank. For blank for mange.

ZenBook er verdens tynneste og letteste maskin med dedikert grafikk, men er grafikk og spillytelse viktigere enn design og portabilitet for deg har Huaweis 300 gram tyngre MateBook 13 merkbart høyere ytelse til en langt hyggeligere pris.

Alternativ

Huawei MateBook 13
Sprekere og billigere

Huawei MateBook 13

Nye MateBook 13 er maskinen for deg ønsker så rå ytelse som bare mulig fra en fortsatt svært kompakt maskin. Sammen med den imponerende prosessor- og spillytelsen får du dessuten med alt det andre Huaweis MateBooker er kjent for.Vi nevner den klare og mettede 3:2-skjermen (som er bedre enn 95 prosent av skjermene konkurrentene tilbyr i prisklassen), god batteritid, pent design i solide materialer, et veldig behagelig tastatur og en god pekeplate. Men, også unike funksjoner som sømløs fingerpålogging, samt enkel og nyttig programvare, trekker i riktig retning.Skjermen er ikke av de aller mest lyssterke, noe støy under spilling må påregnes og det er også synd at maskinen bare leveres med 8GB minne. Mange bør likevel kunne se forbi disse punktene for å få en maskin som i det store og hele leverer et lass av kvaliteter til en svært hyggelig pris. Denne maskinen koster nemlig bare 12 000 kroner og legger seg dermed i en helt annen prisklasse enn Asus' nye ZenBook S13.Les testen av Huawei MateBook 13 her »

Asus ZenBook S13 UX392F-AB003TS
8
Meget bra

Asus ZenBook S13 UX392F-AB003TS

8
Meget bra
sitatValget for deg som setter unikt design like høyt som ytelse.

Fordeler

 • +
  Svært pent og unikt design
 • +
  Solid bygget
 • +
  Både USB-C og USB-A
 • +
  Lyssterk og godt kalibrert «heldekkende» skjerm
 • +
  Skjermen åpnes med én finger
 • +
  Fingerskanner
 • +
  Lang batteritid
 • +
  Høy prosessorytelse
 • +
  Kan kjøre mange populære spill
 • +
  Lett og tynn
 • +
  Medfølgende adapter og bag

Ting å tenke på

 • Mye refleksjoner i skjermen
 • Støy fra tastaturet
 • Konkurrenter med bedre pekeplate
 • Dyrere enn andre like kraftige maskiner
annonse