TestXiaomi Mi 9

Mi 9 kunne vært den perfekte billigmobilen

Gir deg masse maskinvare for pengene, men ytelsen skurrer.

Hvis du vil ha mest mulig mobil for pengene er det noen få kinesiske produsenter som prøver å hjelpe deg. Xiaomi er en sånn, og Mi 9 er deres toppmodell på budsjett.

Her får du ny og lynrask prosessor, lovnader om meget godt kamera og et stort batteri for rundt 5000 kroner.

Billige toppmodeller er vanligvis en sjanger som OnePlus og andre kinesere, så som Meizu, er kjent for å drive frem.

Men spesielt OnePlus har fått tyn for å hoppe oppover i prisklasser i det siste, og deres 6T-modell kostet rundt 6000 kroner i fjor - rett under der de vanlige toppmodellene starter.

Lekker og lilla

Ved første øyekast er vår Mi 9-telefon et ganske lekkert beist. Baksiden er i metallisk lyselilla glass og hele greia ser ut som et sukkertøy. Kreative farger på glassbaksidene av telefoner har blitt en greie i det siste, så sukkertøyfaktoren her er ikke unik. Men i denne prisklassen er den et pluss i boken.

Du kan også kjøpe Mi 9 i kjedelig svart hvis du vil det.

Øverst til venstre på baksiden sitter det tre kamera. Det øverste kameraet tar bilder med 2x zoom og har en blank ring rundt seg. Hovedkameraet er en 48-megapikselsensor fra Sony og sitter i midten. Nederst er det et ultravidvinkelkamera.

Med både Samsung, Xiaomi og Sony på samme konsept, og rykter om trippelkamera også fra Apple, er det tydelig at flokken følger Huaweis fløyte om dagen.

Forsiden av telefonen er betraktelig kjedeligere. Viser du noen låseskjermen på en Mi 9 uten å vise baksiden eller låse den opp, kunne den vært hvilken som helst mobiltelefon fra i fjor sommer og utover.

AMOLED-skjermen kommer fra Samsung og støtter HDR. Men den er nok likevel ikke av Samsungs aller mest lyssterke, for selv på en overskyet vårdag sliter Mi 9 litt med å hamle opp med lyset fra omgivelsene. Den er ikke dårlig, spesielt ikke med tanke på prisen. Men dette er ett av punktene der de dyrere telefonene viser hvor penga har gått.

Av knapper er det de vanlige mistenkte og ein te; her får du egen knapp for Google-assistenten ved siden av volum og lås.

MIUI er lynende raskt og enkelt nok å finne frem i til vanlig. Men når Samsung drar fra med OneUI-menyene sine blir det tydelig at Xiaomis menyer hadde tålt en overhaling - spesielt om man ser til innstillingene.

Litt middels i bruk

Mi 9 er lynende rask i bruk. Hele telefonen bærer preg av å være stappet med krefter. Xiaomis MIUI-menyer er som alltid en smakssak. De skiller seg litt fra Android-menyer flest.

Telefonen leveres ferdig rotete med et hav av apper på hjemmeskjerm nummer to. Du kan ikke velge å gjemme bort appoverfloden din i en appskuff, slik du kan med for eksempel Huawei. Dermed blir løsningen å avinstallere det man får lov til og å dytte resten inn i en katalog.

Eventuelt kan du installere din egen Android-meny, eller «launcher» om du vil.

Det er også et lite hav av innstillinger her, og ikke alle er like enkle å finne. Jeg setter stor pris på å kunne velge mellom navigasjonsknapper og sveip, for eksempel. Og å se tilkoblingshastigheten i topplinjen er praktisk når man vil være sikker på at ikke apper går over datakvotens støvleskaft.

MIUI er moden for en overhaling

Her får du bare hjemmeskjermer å legge appene på. Uten en appskuff til å skjule appene som brukes en gang i skuddåret blir det lett rotete.

Men MIUI bærer litt preg av at det er en stund siden forrige overhaling. Det ser litt rotete ut i sammenlikning mot de beste Android-menyene, og det er ikke åpenbart hva som er hvor. Jeg måtte lete en del før jeg fant innstillingene som byttet mellom sveip og skjermsnarveier. De er ikke under «Knapper- og bevegelsessnarveier» og de er heller ikke under «Skjerm» - i stedet skjuler de seg under valget «Fullskjermsvisning».

Det er ikke helt unaturlig at løsningen skjuler seg under en slik beskrivelse, men det er irriterende at kategoriseringen er så dårlig at de samme valgene kunne passet inn mange steder. I motsetning til andre menysystem gjør også MIUI lite for å lede deg til riktig plass. En Samsung-telefon vil for eksempel ha lenking internt mellom relaterte menyvalg, slik at du finner det du leter etter også selv om du trykker feil.

Et irritsjonsmoment den er alene om er at den ganske ofte leser hjem-sveipet opp fra bunnen feil. Jeg må gjenta det med større presisjon for at telefonen skal reagere.

Kinesiske telefoner har en del dobbelfunksjonalitet. En egen Xiaomi-nettleser hører for eksempel til på lasset. Slikt finner du også på Huaweis telefoner. Google Chrome, og de andre Google-appene, legges tross alt til bare på telefonene som skal selges utenfor Kina.

Men akkurat nå må seieren for beste Android-meny deles mellom ren Android fra Google og Samsungs OneUI-menyer. Xiaomi og MIUI skulle hatt en liten overhaling.

Den lyselilla utførelsen er svært lekker å se til, men du kan naturligvis også få Xiaomi Mi 9 i svart.

Kjapp å åpne

For ansiktslåsen er det egentlig mest dårlige nyheter å melde om.

I motsetning til Mi 8 avspiser Mi 9 oss med et helt vanlig frontkamera som til ansiktslåsen. Dermed er den ikke like sikker som sin forgjenger. Som et enkelt sikkerhetstiltak kan det likevel duge greit for mange. Hvis du trenger noe mer avansert er det iPhone Xs eller Huawei Mate 20 Pro som gjelder.

Den gode nyheten er at Xiaomi har endelig begynt å åpne for bruk av ansiktslås uten at vi må stille regionen til Hong Kong, slik vi tidligere har vært nødt til.

Fingerlåsen bor i AMOLED-skjermen, og er en vanlig optisk variant. Xiaomi skryter av at den er 20 prosent raskere enn tidligere fingerlesere i skjerm. Og den oppleves i hvert fall rask og god. Det er sjelden den leser feil eller bruker ekstra tid på opplåsingen. MIUI sørger dessuten for at det alltid er markering der du skal trykke når telefonen er i bevegelse - i motsetning til Galaxy S10, som jeg ofte har trykket feil (sted) på.

Det er ikke stereolyd her, slik vi så smått forventer fra de dyreste toppmodellene. Men den ene høyttaleren som er i bunnen av telefonen spiller svært høyt. Du får dessuten også støtte for Netflix i HD, men du får ikke utvidet skjermbildet forbi kamerahakket på toppen av telefonen.

Mi 9 har ikke vanlig minijack men du får med overgang til å bruke med kablede hodetelefoner.

Enkel høyttaler og USB-C i bånn. Her får du ikke minijack. Men du får IR-fjernkotnroll i toppen av telefonen, så du kan fjernstyre stereo og TV.

Som telefon

Batteriet er på 3300 mAh, noe som er nokså middels for en såpass stor og kraftig telefon. Bruksmessig holder Mi 9 i rundt én dag med aktiv bruk, men den er ikke en telefon du kan satse på at holder ut også dagen etter at du tar den av laderen. Det er en egenskap som i dag hovedsakelig domineres av Huawei.

Men i en så rimelig telefon er det imponerende at du får støtte for markedets raskeste trådløse lading, på opptil 20 watt. De fleste ladere topper ved 15 watt, men Xiaomi lager en matchende lader til Mi 9 som vi foreløpig ikke har sett i salg her på berget.

Lyden under samtale er helt kurant, og volumet kan bli høyt. I Norge sertifiserer Ice Mi 9 for tale over 4G, mens det ikke i utgangspunktet er åpnet for 4G-tale med de andre operatørene i mobilene som selges åpne.

MIUI-menyene har sett like ut i noen år nå, og både Huawei og spesielt Samsung drar fra på design og gode løsninger. Hvorfor en del av de kinesiske merkevarene elsker å klistre sine egne logoer på bildene du tar er stadig uklart - på Xiaomi-telefoner må man skru av «funksjonen». Men Mi Fjernkontroll-appen er supernyttig til alle dingsene som ikke har nettverks- eller appstyring ennå.

Vanvittig høy målt ytelse

Den nye Snapdragon 855-brikken gir Mi 9 ytelse på linje med de dyreste toppmodellene. Denne kan hevde seg mot Galaxy S10, Huawei P30 Pro og iPhone Xs på ren, målt ytelse. I vanlig bruk spiller det imidlertid ikke fryktelig stor rolle om du har årets eller fjorårets toppytelse - det er som regel mer enn godt nok til å drive både menyer og apper.

Det er i spill som PUBG eller Fortnite du merker om telefonen er god eller ikke.

Bilder per sekund i Fortnite går titt og ofte ned mot 15-16 bilder per sekund. Det gjør at selv om maskinvaren her kan yte godt og raskt, er ikke dette noen optimal telefon å game på.

Denne mobilen velger selv Epic i kvalitet på Fortnite, og du kan velge 60 fps i menyene hvis du tåler at kvaliteten stilles ned ett hakk. Men ytelsen i spillet veksler mellom 16 og 62 fps, og til tider hakker og står det i. I tillegg blir telefonen raskt veldig varm oppe ved høyttaleren.

Det avslører at prosessoren ikke har så god hjelp til å bli kvitt varmen. En varmespreder på innsiden hadde gjort hele telefonen lunken over vesentlig lenger tid enn Mi 9 bruker på å bli varm.

Det hadde også gjort at det tok lenger tid før den ble helt kald igjen. Og sannsynligvis hadde det gitt Mi 9 bedre og jevnere ytelse under belastning.

Her får du altså ekstremt høy teoretisk ytelse i korte blaff, men telefonen holder ikke helt det den lover over tid. Så langt er det Huaweis nyeste toppmodeller som har ytt best i denne disiplinen, med representanter som Honor View 20 og P30-telefonene.

Det er tre kamera på baksiden av Mi 9. Et zoom-kamera, et hovedkamera på inntil 48 megapiksler og et vidvinkelkamera.

Middels kamera

I vanlig dagslys kan kameraet gjøre en meget god jobb, men det går fort nedover når det skumrer og selfie-kameraet kunne vært bedre.

Når mørket faller på faller også nytteverdien av kameraet relativt raskt. Den innebygde nattmodusen gjør en grei jobb ved første øyekast, men skal du beskjære bildene eller se dem på storskjerm ser du raskt at kvaliteten ikke er allverden.

Men på dagtid tar Mi 9 meget gode bilder. Den øker noen ganger kontrasten i bildene, slik Huaweis telefoner gjerne gjør når de er i AI-modus. Ofte kler det bildene ganske godt.

Det er ofte ikke helt enkelt å se forskjell på bildene med og uten HDR, selv under vanskelige lysforhold. Det virker mer som om HDR alltid står på enn at funksjonen ikke virker, for det er sjelden et savn at Mi 9 skulle håndtert vanskelig lys bedre - så lenge det handler om mye lys og ikke altfor lite er den tross alt relativt god på akkurat dette.

Du kan hvis du vil hente ut bilder i de fulle 48 megapikslene kameraet leverer. Det er ikke så stor vits i å gjøre det, siden støyen i bildene øker dramatisk ved full oppløsning.

Frontkameraet er derimot ikke like vellykket. Det sliter en del med å finne riktig eksponering i vanskelig lys, og bildestøyen melder seg fort når det blir mørkt.

Til slutt

Med pris ned mot 5000 kroner er det vanskelig å se for seg en bedre mobilpakke enn Xiaomi Mi 9. Den er lekker å se på, den har greit med krefter og den har en flott AMOLED-skjerm. Rask lading og trådløs lading er på plass. Kameraet er også ålreit, så lenge det ikke blir for mørkt.

På mange måter har den det meste vi egentlig kan forvente av en ny telefon i denne prisklassen.

Men Mi 9 har ingen sertifisering av vanntetthet eller værbestandighet - noe du gjerne får i dyrere konkurrenter. Stereolyd hadde vært et pluss. Og gitt resultatene på dagtid burde det kanskje være mulig å få mer ut av kameraet med den riktige programvaren.

Bedre kjøling av den raske prosessoren hadde sannsynligvis gitt mer stabil ytelse til spillbruk.

MIUI kunne også nytt godt av en overhaling nå. Totalt sett er den med andre ord en svært positiv opplevelse, men med noen skuffelser strødd inn i miksen.

En av de skuffelsene er at Mi 9 i utgangspunktet bare er sikret VoLTE eller 4G-tale med Ice som operatør. Dermed kan du etter hvert måtte klare deg med 2G og svakere talekvalitet når Telenor og Telia er ferdige med å stenge ned 3G-nettene i løpet av året.

Alternativer til Xiaomi Mi 9

Fortnite-telefonen

Honor View 20

Huawei har levert meget gode telefoner de siste årene, og undermerket Honor henter mye av teknologien sin fra storebror. Det betyr at du får den samme prosessoren og ytelsen som du finner i P30-telefonene i denne Honoren, og den er i særklasse den beste telefonen vi har testet for deg som vil ha god Fortnite-ytelse.At den ved siden av det har svært flott design og et kamera som er neeeesten like godt som det du finner i P30-modellene gjør dette til en fantastisk telefon. Den yter litt dårligere i de rene testene, men i praksis er den raskere enn Mi 9 når du faktisk skal bruke den ytelsen over tid.

Huaweis kamerahøvding

Huawei P20 Pro Dual SIM

P20 Pro snudde opp ned på hva vi forventet av et mobilkamera da den kom i fjor vår. Og det er fortsatt bare Huaweis egne toppmodeller som kan konkurrere med den på akkurat den fronten.Maskinvaren inni er litt eldre enn den du finner i Mi 9, men det kommer du sannsynligvis ikke til å merke. Hurtiglading er på plass, og P20 Pro er dessuten vanntett.Men du mister trådløs lading og fingerleser i skjermen - på P20 Pro ligger leseren rett under skjermen i stedet.

Kanskje en Samsung?

Samsung Galaxy S10e

fra 4990:-

Galaxy S10e koster egentlig ganske mye mer enn Xiaomi Mi 9, men den kan kjøpes mellom 6200 og 6700 kroner hvis du ser på litt mindre nettbutikker. Og da får du en særdeles god og kliss ny Galaxy S-modell med fantastisk skjerm, vanntett ytre og knallgod innmat.Kameraene på baksiden gir gode bilder både i vanlig og vidvinkelmodus, og trådløs lading og vennelading er på plass.

Xiaomi Mi 9 (6GB RAM) 64GB
8
Meget bra

Xiaomi Mi 9 (6GB RAM) 64GB

sitat"Mi 9 gir deg mye for pengene, men den har og sine dårlige sider."

Fordeler

 • Krysse av
  Lynrask maskinvare
 • Krysse av
  Flott byggekvalitet
 • Krysse av
  Tilgjengelig i lekre farger
 • Krysse av
  Trådløs lading (20W)
 • Krysse av
  God AMOLED-skjerm
 • Krysse av
  Deksel er inkludert
 • Krysse av
  Hurtiglader er inkludert

Ting å tenke på

 • Bytt
  Middels kamera
 • Bytt
  MIUI-menyene begynner å se slitne ut
 • Bytt
  Batteriet kunne vært større
 • Bytt
  Blir raskt varm og treg under tung belastning
annonse
Xiaomi Mi 9 (6GB RAM) 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
Les også
Galaxy Note 10 får lynhurtig lading
annonse