Tek.no

Test MovieMask (2018)

Alt vi ikke likte med forgjengeren har blitt bedre, bortsett fra den stive prisen

Niklas Plikk, Tek.no
14 Okt 2018 12:00

Du kan bruke mobilen din til det meste i dag, men å få en fullverdig filmopplevelse er nok ikke noe de fleste forventer å få ut av den lille mobilskjermen. Det er imidlertid akkurat det den norske gjengen bak MovieMask har som mål å få til.

Nordmennene Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim, som står bak MovieMask, slapp sitt første produkt for nesten to år siden. Vi testet brillene, og mente ideen var god, men produktet hadde for mange mangler, og prisen var for høy, til at den kunne få en god karakter.

I sommer kom den oppdaterte versjonen, og flere av våre største ankepunkter ser ut til å ha blitt adressert. I hvert fall på papiret.

Ikke VR-briller

Før vi begynner å beskrive produktet er det greit å vite hva MovieMask faktisk gjør. Det ser tross alt ut som de fleste VR-briller du spenner fast foran øynene, men i praksis er det noe helt annet.

Niklas Plikk, Tek.no

Der vanlige mobile VR-briller deler skjermbildet på mobilen i to, og gir et halvt bilde til hvert øye, gjør linsene i MovieMask at begge øynene kan se hele mobilbildet. Ulempen er at du ikke kan se 3D-innhold, men fordelen er at bildet blir betydelig skarpere.

Det er heller ingen form for sporing av bevegelsene i mobilen. Dette er bare en måte du kan se hele mobilskjermen i et stort format, rett foran øynene dine.

Fint materiale

Niklas Plikk, Tek.no

Akkurat som forgjengeren er det brukt tekstil og stoff fremfor plast på store deler av produktet. For å komme i gang trenger du bare å åpne opp glidelåsen på fremsiden av brillene, og feste mobilen ved hjelp av to stropper. Dette er en oppgradering fra forgjengeren som hadde en statisk mobilholder i plast, som satte en del begrensninger på hvor stor mobilen kunne være. I årets modell får du brukt selv de største mobilene på markedet.

Én ting som derimot ikke er fikset ennå er et hull eller en slire for hodetelefonkabler. Her er du nødt til å bruke trådløse hodetelefoner for å høre på filmene dine for å unngå at du får et lite lyshull i glidelåsen der kabelen stikker ut. Vi hadde helst sett at hodesettet kunne kobles til mobilen, slik at du for eksempel kunne plugget inn hodetelefonene dine fra utsiden av brillene.

Skarpt bilde og mer justeringsvennlig enn før

Det viktigste med et produkt som nesten utelukkende er laget for å forstørre mobilbildet foran øynene dine, er naturligvis at bildet blir skarpt og godt. Nå som den nye MovieMasken kan justere avstanden mellom mobilen og øynene har dette blitt betydelig bedre enn forgjengeren.

Vi tittet på noen TV-serier og filmer fra Netflix, og på sitt beste er MovieMask faktisk et ganske kult produkt. Bildet dekker ikke hele synsfeltet, men nok til at du virkelig kan fordype deg i innholdet og ignorere omverdenen. Med en skjerm bare centimeter fra øynene kan du naturligvis se et par piksler her og der, men det er ikke sjenerende. Her er det bare mobilskjermen som er begrensningen, og har du for eksempel en Sony-mobil med 4K-skjerm vil problemet være svært minimalt.

Niklas Plikk, Tek.no

Med avstandsjusteringen mellom mobilen og linsene er det også enklere for flere å finne et skarpt og behagelig bilde å se på. Det er bra. Det er imidlertid fortsatt forbedringspotensial her, nemlig avstandsjustering mellom linsene. Dette er noe bare dagens mest avanserte VR-briller har, som Oculus Rift og HTC Vive, for å kunne passe til så mange mennesker som mulig. Det krever imidlertid flere bevegelige deler og ville trolig økt kostnaden betraktelig. MovieMask skriver på nettsidene sine at de har benyttet seg av et patentert «single lens system» som passer for de aller fleste, men bare på vår runde rundt i redaksjonen var det flere som mente det ble ubehagelig i lengden å se på skjermen.

Det er for øvrig ingen måte å styre mobilen på når du først har satt den inn i holderen og lukker igjen glidelåsen. Så lenge du har tenkt til å sette på en film eller en TV-serie som automatisk hopper videre til neste episode, er ikke dette et særlig stort hinder. I hvert fall ikke for bruksområdet MovieMask er ment for.

Konklusjon: Prisen holder MovieMask tilbake

Niklas Plikk, Tek.no

MovieMask har blitt mye bedre siden vi testen den første varianten for to år siden. De har fikset våre to av våre tre største ankepunkt:

 • Du kan justere avstanden mellom mobilen og øynene dine
 • Du kan putte i langt større mobiler enn før

Det er bra. Det som ikke er like bra er at prisen ikke har endret seg. Det er ikke så lett å sammenligne MovieMask med andre produkter siden det ikke finnes noe helt tilsvarende, men likevel virker 1000 kroner for et såpass nisjeprodukt som ganske stivt. Det er litt kult, det fungerer for de fleste, men vi ser ikke helt hvem som kommer til å kjøpe det.

6.5
Helt greit

MovieMask 2

 • Krysse av
  Fortsatt en kul og unik idé
 • Krysse av
  Fint tekstilmateriale
 • Krysse av
  Kan justere avstand mellom mobil og øyne
 • Krysse av
  Støtter alle mobiler
 • Bytt
  Klønete å koble til hodetelefoner
 • Bytt
  Dyrt
annonse