TestSennheiser Ambeo Soundbar

Den 18 kilogram tunge lydplanken fra Sennheiser leverer varene

Men prisen er ekstrem.

Når du skal se film er lyden et viktig element av opplevelsen. Uten nok trøkk og klarhet vil filmopplevelsen fort falle igjennom. Derfor trenger du et godt lydalternativ med på laget for å gi lyden den oppmerksomheten den trenger. En tradisjonell flatskjerm blir rett og slett for slapt.

For de som ikke vil ha enorme høyttalere plassert ved siden av TV-en, er lydplanker et godt alternativ. Her får du solid lydkvalitet pakket inn i et plassbesparende produkt som fint kan henges opp under TV-en, eller settes på TV-benken foran.

Her har vi allerede testet en rekke modeller til under 7000 kroner.

Nå har vi imidlertid testet Sennheisers nye Ambeo Soundbar, som er den dyreste lydplanken som har besøkt vår testlabb noen gang. I skrivende stund må du punge ut nesten 24 000 kroner for et eksemplar av det enorme beistet.

Massiv enhet

Noe av det som slår oss først ved denne nye lydplanken er den fysiske størrelsen. Dette er ingen småtass som kan gjemmes unna hvor som helst. Langt ifra. Men skal man få plass til hele 13 høyttalerelementer, vil det jo naturlig nok ta litt plass.

Denne lydplanken har nemlig et 5.1.4-oppsett, altså kan den gi deg Dolby Atmos med alle elementene i sving.

Sennheiser Ambeo Soundbar tar opp mye plass på benken.

Tar du frem målebåndet vil du se at enheten er om lag 126,5 centimeter lang, 13,5 centimeter høy inkludert føtter, og rundt 17 centimeter dyp. Spesielt kan det være lurt å ha høyden på enheten friskt i minne, for skal du legge planken foran TV-en på et bord, kan den fort være høyere enn undersiden på TV-en, slik at den blokkerer for bildet.

I tillegg veier den omtrent 18,5 kilogram, så skal denne på veggen bør du forankre den godt. PS: Det finnes et eget veggfeste som du eventuelt må kjøpe utenom.

Selve enheten er likevel stilren og flott å se på. Hele siden som peke ut mot rommet er trukket i stoff, og har små innsnevringer der som elementene skjuler seg på baksiden. Det eneste som bryter opp stoffoverflaten er en liten og snerten skjerm.

Oversiden har en litt annen løsning. Her har du perforert metall på sidene som også skjuler elementer på under siden, mens midten av enheten er i børstet metall med noen få funksjonsknapper.

Fjernkontrollen er enkel og ryddig.

Med i esken følger det også med en liten fjernkontroll, som på lik linje med lydplanken er ganske stilren av seg. Her finner du bare noen få knapper, men alt du trenger for å bruke planken er således på plass.

Greit med innganger

Du har godt med innganger å velge blant.

Alt du trenger av innganger sitter plassert på baksiden av planken. Og der finner du det aller meste av det du trenger.

Du har blant annet tre HDMI-innganger å velge blant, der den ene også har ARC (audio return channel) for HDMI ut. Videre har du en optisk inngang, samt analoginngang, USB og nettverkskontakt.

I tillegg har du også en sub-utgang. Utenom dette har du også godt med muligheter for å strømme innhold trådløst. Her finner du både støtte for Bluetooth og Wifi. Når du skal pare enheten mot telefonen din så må du holde to av navigeringsknappene på toppen av enheten inne frem til det står i skjermen at enheten er i parremodus.

Denne mikrofonen bruker du til å justere klangen i lydplanken

Justerer seg etter rommet ditt

Sammen med en enkel fjernkontroll følger det også med en merkelig skapning. En lang pinne som har en lite mikrofon på tuppen, solid forankret til en plate som lar deg vippe stangen opp og ned.

Denne er ment som et ledd i en automatisk funksjon som justerer lyden fra lydplanken ettersom hvordan rommet ditt er.

Denne akustikk-justeringen er relativt raskt unnagjort, og gjøres ved at du kobler mikrofonstativet til lydplanken ved hjelp av en liten jackinngang på siden av skjermen i fremkant.

Når mikrofonen er koblet til kan du skru på lydplanken og holde Ambeo-knappen på fjernkontrollen inne noen få sekunder. Så trykker du på samme knapp en gang til før den automatiske prosedyren setter i gang.

Lyden vil da bli justert optimalt der hvor du har plassert mikrofonen, så her gjelder det å sette den i samme nivå som hodet ditt blir når du ser film.

Mens justeringene foregår lønner det seg å gå ut av rommet, eller eventuelt sitte muse stille mens lydplanken gjøre de nødvendige justeringene.

PS: Man skal også kunne gjøre en rekke endringer via Sennheiser sin egen app. Denne fikk vi imidlertid ikke til å fungere under vår testperiode. Hverken via Bluetooth eller Wifi ville enheten bli detektert.

Kremlyd – når den er plassert riktig

Utenom at lydplanen er diger, er den også litt vanskelig å plassere med tanke på å få utnyttet lydkvaliteten som ligger gjemt i denne enheten.

I starten prøvde vi å plassere lydplanken foran TV-en, altså ganske så langt ut på TV-benken vi har i testlabben. Og da mister du fort litt trykk i bassen, som da blir noe fraværende.

Først når vi flytter planken nærmere veggen, og kjører en ny akustikk-justering, melder bassen seg mer på. Men likevel er ikke lydplanken overøst med bass, så dersom du vil at det virkelig skal treffe deg i mellomgulvet når heftige eksplosjoner går av i kampens hete, er en ekstra subwoofer noe vi vil anbefale deg.

Når det er sagt blir du neppe skuffet når du setter på musikk eller film på denne lydplanken. Vi har aldri før opplevd en lydplanke med så rå dynamikk og kontroll så lenge du ser bort fra de dypeste tonene.

Vi må si vi syns designen er helt innenfor. Lyden er til tider himmelsk.

Vi setter på en liveinnspilling av «wish you where here» med Pink Floyd, og her kan man virkelig sette seg ned og plukke ut hver enkelt instrument og vokal. Selv når du vrir volumet oppover, mister ikke Ambeo-planken fatningen – selv om det skal sies at den ikke spiller avskrekkende høyt.

Samspillet mellom mellomtoner og diskant er forbausende presise og markante, og når du aktiverer Ambeo-funksjonen gir det god mening selv når du hører på musikk. Dog skal det sies at ikke alle sjangere passer like godt inn med denne modusen, hvor låten «Still DRE» med Dr. Dre ikke blir like oppløst og romslig som når du spiller noe akustisk.

Når vi penser over på film kommer også den solide dynamikken og detaljrikdommen til sin rett. Med Ambeo-modusen aktivert kommer tale meget presist frem, samtidig som detaljene «skyves» ut på siden av senter, hvor talen holder hus for det aller meste.

Lydplanken har få, men nok funksjonsknapper på toppen av enheten.

igjen ville vi ønsket oss mer trykk i bassen, slik at man hadde fått litt mer krefter fra «bunnen av». Men for all del, utover dette, er det lite vi har å setter fingeren på. Diskanten er skarp og oppløst, og mellomtonene er potent på alle måter.

Kort oppsummert

Sennheiser har i mange år vært blant produktene som har scoret jevnt over høyt på våre tester.

Selskapet lykkes også godt med sin nye lydplanke Ambeo Soundbar.

Selv om Ambeo Soundbar nok mangler litt dypbass for å gi deg helt bakoversveis, er resten av lyden noe av det bedre vi har hørt – og ikke minst det beste vi har hørt fra en lydplanke.

Dette er et produkt som takler det aller meste av hva du mater den med. Uansett om det gjelder film eller musikk, så er dette en aktør som serverer deg lyd av høyeste kvalitet.

Samtidig er både byggekvaliteten og muligheten du har via blant annet tre HDMI, Wifi og Bluetooth helt på høyde med hva du bør forvente av et produkt i denne prisklassen.

Det at lydplanken er stor og tung kan vi altså fint leve med når lydkvaliteten er så god som den er. Men vi vet ikke helt om prisen er noe vi klarer å svelge helt.

Av den grunn får ikke produktet noe anbefalt av oss, men likevel, om du først har spytter i de nesten 24 000 kronene den koster, blir du neppe skuffet.

Sennheiser Ambeo Soundbar
8.5
Meget bra

Sennheiser Ambeo Soundbar

sitat"Ekstrem lyd til en ekstrem pris"

Fordeler

 • Krysse av
  Fantatisk oppløsning
 • Krysse av
  Meget god dynamikk
 • Krysse av
  Gir et luftig lydbilde
 • Krysse av
  Enkel og ryddig design
 • Krysse av
  Godt med tilkoblingsmuligheter
 • Krysse av
  Enkel og ryddig fjernkontroll

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dyr
 • Bytt
  Mangler dypbass – krever subwoofer utenom for å gi maks filmopplevelse
 • Bytt
  Litt krevende å plassere riktig
annonse
Sennheiser Ambeo SoundbarI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse