Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Buds+

Galaxy Buds+ byr på godlyd og «høreapparatfunksjon»

Ligner på forgjengeren, men det er bare utenpå.

Galaxy Buds+ trives best sammen med Galaxy-mobiler. Her lader blå Buds+ på baksiden av en rosa Galaxy S20. Dette er en utmerket kombinasjon både for den beste lyden, flest funksjoner og de mest iøynefallende fargene.

Galaxy Buds+ er navnet på Samsungs nyeste helt trådløse øreplugger. Hvis navnet klinger kjent er ikke det tilfeldig – vi snakker om en oppgradert variant av fjorårets Galaxy Buds. De to modellene øreplugger er nesten helt like på utsiden, men skjuler en del viktige forskjeller på innsiden.

Designen på fjorårets og årets Galaxy Buds er faktisk så lik at både ladekasse og plugger er identiske på størrelse. Du kan fint lade Galaxy Buds i en Buds+-boks, og omvendt. Den synligste forskjellen mellom dem er at fjorårets modeller har matt farge på ladehuset, mens årets er blank og fjong. Samsung har forsynt oss med én babyblå variant, og senere da undertegnede rotekopp trodde han hadde rotet vekk de blå dukket det opp et sett hvite. En rosa versjon fins og.

Selve proppene er fortsatt kompakte sammenlignet med mye du kan stappe inn i ørene. De har perlemoraktig farge på et blankt felt ytterst, som også tjener nytten som berøringsfelt for styring av funksjonene. Her kan du tildele funksjoner du selv ønsker, og hvis du liker å tre en varm lue ned over knollen på fuktige dager kan du deaktivere hele berøringsfeltet.

Kompakte og behagelige

Proppene er så små at de også sitter nokså greit og behagelig i ørene om du lener hodet på puten. Det er imidlertid ingen aktiv støydemping her hvis du er på tur og skal ta en lur. Du må sperre ute dur ved å velge propper og «vinger» som gir god passform og tetting.

Full tetting mot øregangen gir svært god isolasjon mot omverdenen, men konkurrenter med aktiv støydemping, som Sonys WF-1000XM3, har en ekstra snutelengde på Samsungs Buds+ når støy fra omgivelsene skal holdes ute.

Det hører ellers med at Galaxy Buds+ i likhet med forgjengerne er ganske greie å få til å sitte i selv vanskelige øreganger. Jeg har alltid hatt problemer med universalørepropper, og i mine ører sitter Sonys nevnte WF-1000XM3 svært godt, men Buds+ er rett bak. Så lenge jeg trykker dem inn i tørre ører og vrir godt om så vingen får gjenget seg godt inn i skallen blir de sittende trygt og rimelig behagelig.

At de er så kompakte og lette gjør dem også langt mindre sårbare for å bli ristet ut av ørene enn Sony-konkurrentene. Sistnevnte er også nær umulige å ta en blund med uten at det føles som man er i ferd med å begå en kjøkkenbenkslobotomi.

Formfaktoren er det altså lite å utsette på. Annet enn at det er akkurat den samme som i forrige generasjon, altså. Og det faktum at på året som har gått siden originale Galaxy Buds har det dukket opp enkelte enda mer kompakte modeller. Buds+ havner uansett i mer enn godkjent-kurven.

2x Galaxy Buds+, Galaxy Buds og Sony WF-1000XM3. Fjorårets Buds-modeller er den hvite esken som er blå inni.

Fyldig og engasjerende lyd

Buds+ har fortsatt den samme AKG-logoen på seg som forrige generasjon. Samsung kjøpte Harman-gruppen, der AKG hører hjemme, for noen år tilbake. Siden har de nærmest skutt logoen med hagle på sitt eget produktutvalg. Hvor lurt det er for AKGs eget image under Samsung-paraplyen kan man fundere på, men Samsung har heldigvis vært gode på lyd i mange år, så de gjør sjelden skam på logoen selv om de vanner den litt ut.

Samme AKG-logo betyr imidlertid ikke at lyden er den samme. Buds+ er bedre der det teller. Førstegenerasjon hadde én enkelt høyttaler, eller driver om du vil. Disse har to av dem og fordeler lasten med diskant til én og bass til den andre – og avhengig av hvordan delefilteret er satt opp mellomtonen til én eller begge.

Det hele låter fyldig og engasjerende. Faktisk mye mer engasjerende enn i forrige generasjon.

Noen ganger litt «skrikete», men ...

Jeg blir alltid litt ekstra håpefull når en produsent dytter flere elementer inn i ørepropper. Det kan under optimale forhold gi drastisk bedre topp og bunn i lyden. For Samsungs del er toppen, diskanten, blanda drops. Ofte virker den klarere enn i forrige generasjon, men den bevarer også samme tendens til å ville stikke av i skjærende retning som forgjengerne. Det er mindre uttalt, men tendensen er fortsatt der. Det virker dog å være veldig avhengig av hvor god forsegling du får mot øregangen. Tendensen blir aldri helt borte – men den blir langt mer merkbar om du ikke ... blir ett med dine propper.

Aooohm.

På sitt beste låter det hele virkelig flott. Også i toppen. Selv om det altså er flere forutsetninger som skal til for å oppnå det. I bunnen derimot. Der er Buds+ dynamitt, betong og andre kompromissløse materialer. Det er ikke det at de er (for) bassige – det kan du uansett justere kjapt og greit med forhåndsfiksede equaliserinnstillinger. Men hvis låta forutsetter det er bassen kjellerdyp. Her er det ikkeno av «tja»-bassen som kjennetegner mange av enkeltdriverproduktene der ute.

Å beskrive lyd er alltid litt som å beskrive vin. Disse smaker hverken fruktige eller med hint av tobakk, eller hva nå vinkjennerne har for seg. Men lyden er tidvis så engasjerende at man sent på kveldene må plukke Buds+ ut av ørene for å sjekke at det ikke er anlegget som rister huset i filler.

Rytmisk og moderne er best

Ellie Gouldings nye låt, Power, har en flott og uvanlig miks som er tilgjengelig i såkalt «Master»-kvalitet på Tidal. Buds+ elsker den låta, og foten tramper enten man vil det eller ei. Går man mer i retning av trap og glitch med låter som TroyBoi og Slumberjacks Solid sitter bånn, mens diskanten er i grenseland skarp. Afterhours av samme TroyBoi derimot kler pluggene perfekt, og lysten til å gå like bananas som folkene i musikkvideoen melder seg.

Robin Schultz’ nye svensktopp, In Your Eyes, blir aldri helt hundre enten det er i Spotify eller med Master-merking i Tidal. Diskanten tar litt for hardt i igjen. Du kan dempe denne tendensen litt ved å velge lydinnstillingen «Myk» i Galaxy Wearable-appen. Men det går på bekostning av oppløsning i toppen, og det som skal være krispe og detaljerte hihatter blir litt vekke. Ingen 100-prosent-fiks altså.

Disse proppene elsker dynamisk musikk og kommer virkelig til sin rett når det er litt rytmer og en god miks inne i bildet. Arrabs Sandwaves med sitt brede stereoperspektiv låter nesten som om den var en reklame for disse pluggene, og Foreigners gamle Urgent likeså.

Gammel metal er meh

Hvis det er én sjanger du kanskje bør være litt forsiktig med å kjøpe disse proppene til så er det eldre metal med sin skranglevorne og lite dynamiske produksjon. Det krever sitt utstyr for å låte bra – og det er ofte ikke det utstyret andre ting låter bra på. Høyttalere og plugger som tenderer mot skingrende diskant som disse her fungerer som kors og hvitløk mot åttitalls Metallica og Type O Negative. Moderne metall behandles langt bedre, så enten det heter Gojira eller Raubtier er resultatet engasjerende og bra. Dette er sjangre der produksjonen har variert veldig gjennom årene og lydkvalitet har vært vesentlig viktigere for den de senere årene enn i de tidlige årene.

Utover det kler Buds+ de fleste sjangre godt. Det er behagelig stemmelyd i dem, til podcaster og samtaler, og de har svært god batteritid.

Bruk dem som høreapparat?

Det er en irritasjon at Galaxy Buds+-avdelingen i Galaxy Wearable-appen er forskjellig fra telefon til telefon og har flest funksjoner i en Galaxy-mobil. Men alle de viktigste tingene virker enten det står Motorola, Samsung eller Apple på mobilen.
Apple er «ny» for Galaxy Buds i denne generasjonen. Du kunne fint koble til forrige generasjon, men du fikk ikke app med full styring. Det får du nå – men det er irriterende at iOS-appen uttrykkelig sier at den ikke vil virke for fjorårets Buds. Dette virker som en temmelig kunstig begrensning som Samsung har lagt inn bare fordi.

Men det virker, og alle appene kan oppdatere firmware for Buds+, bytte om på berøringsfunksjonene og aktivere omgivelseslyd.

Omgivelseslyden er forresten av det spektakulære slaget. Du kan nemlig kjøre forsterkingen av omgivelsene dine til himmels og late som du er spion. Vi forsøkte dette på kontoret rett før flaggermussyken kom til landet, og vi kunne omtrent hviske og bli hørt på tjue meters avstand. Hvis du ønsker å sosialt distansere deg kan du potensielt ha kaffeslabberas med naboen over veien og prate som om dere begge var i samme stue. I hvert fall helt til noen med bråkete motorsykkel kommer forbi og gir trommehinnene en traumatisk opplevelse.

Mer realistisk er det å se på dette som en gryende sammensmelting av funksjonene til høreapparater og ørepropper. Mange med dårlig hørsel vil nok sette pris på muligheten til å stille omgivelseslyden ekstra høyt. Bare vær obs på at Samsung ikke er helt fremme ennå. Filtreringen av støy er ikke særlig god, så alt blir veldig høyt, ikke bare stemmer.

Denne funksjonen gjør at du kan høre folk som hvisker på tjue meters avstand.

Støtter Samsungs mobiler best

Det er forresten ulik støtte for lydkodeker med Buds+ på ulike telefoner. Hos Samsungs egne telefoner får du den beste lyden, mens AAC-standarden tar over på andre mobiler og iPhone. I praksis låter det omtrent likt på tvers – det er langt oftere at Buds+ sin litt hyperaktive diskant ødelegger festen enn at noe som kan minne om kodekkrøll gjør det. Synkronisering til video fungerer greit uansett telefon, men raskere synkronisering for spillyd er uansett bare tilgjengelig på Samsung-mobiler og kanskje den mest irriterende mangelen ved at nyere AptX-varianter ikke er støttet. Hodetelefoner og mobiler med AptX Low Latency kan redusere forsinkelse uavhengig av merke. Med Buds+ merkes fortsatt den ønskede Galaxy+Galaxy-koblingen enkelte plasser – inkludert automatisk tilkobling av proppene med beskjed på Samsung-skjermen idet du åpner lokket til proppene.

Du kan imidlertid trådløslade Buds+ på baksiden av alle telefoner med støtte for strømdeling, enten det står Samsung, Huawei eller Motorola på dem.

Konklusjon

Bør du kjøpe Buds+? Hvis du har fjorårets modeller er svaret et tja. Forskjellen er ikke enorm for alle, men de nye er mer engasjerende og har små forbedringer over hele linjen, med lenger batteritid og bedre stereoperspektiv. Jeg hadde nok vurdert det, men om jeg hadde gjort det hadde vært sterkt avhengig av «penger til overs»-faktoren. Det føles ikke strengt nødvendig å bytte.

Men sammenlignet med fjorårets er forskjellen stor nok til at det er enkelt å si at det er disse du bør kjøpe hvis det skal stå Samsung på dem. De selges fra 1500 kroner i de billigste nettbutikkene, og vil du bare ha godlyd er det nesten halv pris av AirPods Pro til en iPhone – og nå er altså appstøtten og på plass.

For lyd og demping er Sony bedre, men ...

Det du ikke får er aktiv støydemping. Det kan både Sonys WF-1000XM3 og Apples AirPods Pro by på. Førstnevnte har også like engasjerende lyd som Samsungs propper, uten å ha to elementer og uten å tendere mot skingrende diskant. Den koster også fra 2000 kroner, som virker å være listepris for Buds+ hvis du bare skal plukke dem med deg fra en Elkjøp eller Power. Hvis alt handler om lyd, funksjonalitet og passform er Sonys plugger fortsatt de som gir deg mest. Det gjelder til og med med prisen i betraktning, siden variantene er jevnprisede i de største butikkene. Hvis valget står mellom Buds+ og WF-1000XM3 til 2000 kroner er det lett å velge Sonyene.

Men Sonyene er fysisk større, og kjipere å ha i ørene om du lener hodet inntil noe. De har også større og mindre lommevennlig ladeeske. Samsungene låter bedre under mobilsamtale enn Sonyene, og Sony har heller ikke den vanvittige omgivelsesmodusen Samsung har bygget inn.

Samsung har slett ikke gjort valget enkelt. Men hvis det praktiske teller mer enn de siste millimeterne lydkvalitet og støydemping for deg er Galaxy Buds+ et solid valg. Spesielt om du har en nyere Galaxy-mobil fra før. Er du villig til å vente litt på dem fra rimeligste nettbutikk er heller ikke prisen på 1500 kroner så avskrekkende.

Alternativer

Apple AirPods Pro
iProppene

Apple AirPods Pro

fra 2229:-

AirPods Pro gir deg mest og best funksjonalitet mot en iPhone. Automatisk paring og sammenkobling mot alle iDingsene dine hører til. Det samme gjør flott lyd og støydemping. De karakteristiske AirPods-rørene stikker ut av ørene, men det er jo nesten moteriktig for tiden og du skal jo ikke være nær nok andre mennesker til at de ser det med det første uansett.

Sennheiser Momentum True Wireless 2
Mest. Best. Dyrest.

Sennheiser Momentum True Wireless 2

fra 2995:-

Sennheiser kan lyd. De er ikke alltid så gode på programvare, og appen deres er ikke fantastisk. Men lyden bommer de nesten aldri på. Momentum True Wireless 2 vant nylig samletesten vår, og vi beskrev dem som nær perfekte. Men perfeksjonen har sin pris - drøyt 3000 kroner - og selv om den inkluderer støydemping er det ikke den aller beste dempingen du kan få. Men hva gjør vel det, så lenge foten tramper så fort og hardt at du nesten letter? Disse koster, men de gir deg fantastisk lyd uansett hvilken mobil du måtte ha, og de har ikke egentlig noen dårlige sider. Hvis pris ikke er en hindring bør du vurdere disse - men de koster altså det dobbelte av Buds+.

Sony WF-1000XM3
Fornuftig pris, fantastisk lyd

Sony WF-1000XM3

fra 1249:-

Med priser fra omtrent 2000 kroner er Sonys trådløse ørepropper meget gode alternativ. De spiller engasjerende og bra uansett musikksjanger, og de demper omgivelsene effektivt. De er litt store og synlige, men de er lette og sitter godt i de fleste ører. Skal du bare ha et enkelt valg som dekker alle typer telefoner og situasjoner stiller WF-1000XM3 sterkt. Vær obs på at ladeesken er vesentlig større enn for Galaxy Buds, og den har ikke trådløs lading.

annonse