Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Disse skal gjøre deg «usynlig» for mygg og knott

Og du trenger kun å lade dem opp med en mobillader.

Vi tester to dingser fra Moskitofree
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen

Med sommer og sol kommer også de to plageåndene mygg og knott. Lite er mer irriterende enn å sitte ute på en varm sommerkveld som konstant blir avbrutt av den velkjente summingen av mygg – og ikke minst de kløende stikkene dem etterlater seg.

Vi har tidligere testet en myggjager fra Thermacell som viste seg å holde myggen på betryggende avstand. Den brukte riktignok gassen D-allethrin, som Folkehelseinstituttet advarer mot at kan være helseskadelig i store mengder. En annen ulempe med denne løsningen er også at du må kjøpe inn refiller av gass og puter med myggmiddel. Og disse blir fort ganske dyre i innkjøp.

Så da vi ble kontaktet av Moskitofree, som sa de hadde et myggsystem hvor du ikke trenger annet enn å lade enhetene, ble vi naturligvis nysgjerrige. Vi har derfor testet modellene Family og Travel, som koster fra 900 til om lag 1.200 kroner. Og da slipper du altså å kjøpe refiller eller gass.

Moskitofree Travel

Moskitofree Travel

Fordeler

 • +
  Liten og hendig
 • +
  Egen bøyle gjør den kurant å sette fra seg
 • +
  Kan enkelt klipses i beltet, sekken eller lignende
 • +
  Gjør deg "usynlig" for mygg og knott
 • +
  11 timers driftstid
 • +
  Indikator for om den er påslått, og om den trenger lading
 • +
  Ingen behov for refill
 • +
  Ikke skadelig for dyr eller mennesker

Ting å tenke på

 • Holder ikke alle mygg og knott unna
 • Forholdsvis dyr å kjøpe
Moskitofree Family

Moskitofree Family

Fordeler

 • +
  God battertid på opp mot 32 timer
 • +
  Ganske hendig størrelse
 • +
  Gjør deg "usynlig" for mygg og knott
 • +
  Ingen behov for refill
 • +
  Ikke skadelig for dyr eller mennesker

Ting å tenke på

 • Burde hatt indikator for om den er slått på
 • Holder ikke alle mygg og knott unna
 • Forholdsvis dyr å kjøpe inn.

Små og hendige

De to modellene er ganske små av seg.

Om vi starter med Travel-modellen så er denne såpass liten og nett at du fint kan klipse den fast til lommen, beltet eller genseren din ved hjelp av klipset som sitter på baksiden.

Den har også en bøyle som kan svinges ut fra enheten slik at du kan sette den fra deg. Den har med andre ord en størrelse som gjør den fin å ha med seg på for eksempel en telt- eller fisketur.

De nye produktene til Moskitofree (til høyre) er mindre i fysisk størrelse enn Thermacell sin myggjager.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Moskitofree Travel veier om lag 80 gram, og det er ikke mer enn at du fint kan ha den i lommen uten at den merkes nevneverdig. Utvendig har du en enkel av- eller på-bryter, samt en lysdiode som for eksempel varsler når enheten er ferdig å lade. I tillegg har du en mikro-USB-port for å lade opp myggmaskinen mellom slagene.

Om vi ser på Family, så er denne en større enhet. Men fortsatt langt fra noe ruvende kloss du kan sette fra deg på bordet. Den er rund i kantene, og av en eller annen grunn får vi assosiasjoner til enkle nettverksrutere når vi ser på den.

Også denne enheten har en av- eller på-bryter på baksiden, men så langt vi kan se ingen indikator for når den er slått på eller av. Setter vi den til å lade så kan vi se et rødt lys inne i maskinen, som skifter farge til grønt når produktet har fått batteriene ladet opp. Men vi savner en diode utvendig som kunne vist oss dette, samt om produktet er slått på, og eventuelt kunne varsle om batteriet begynner å nærme seg tomt.

Travel har bryterne på siden, og viser også at den står på og om den trenger lading.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

God batteritid

Da vi testet Thermacell hold den seg gående i opp mot 12 timer på en liten gassbeholder. Kjøper du en av Moskitofree-produktene så vil du få enda lengre levetid enn dette om du velger Family-modellen.

Denne bruker du nemlig om lag fire timer på å lade opp dersom den er helt tappet for energi, og når den er ferdig ladet så kan du bruke den opp mot 32 timer før den må ha nytt påfyll. Vi testet denne, men det var vanskelig å si nøyaktig når den konket ut, men den holdt i alle fall noen timer mer enn et døgn.

Velger du Travel, vil du få noe lavere brukstid mellom turene til laderen. Men likevel kan du forvente at den holder koken i rundt 11 timer. Det må sies å være innenfor det også. Og skulle du legge ut på en lengre tur der du må lade den, vil en solid nødlader berge deg. Travel bruker også rundt fire timer i laderen før den er toppet opp og klar til bruk.

Moskitofree Family er større enn Travel, og har heller ingen indikator som sier om den er på eller ei.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Skal gjøre deg «usynlig» for mygg og knott

Da vi fikk forespørselen om å teste disse, så het det at disse to enhetene skal gjøre deg «usynlig» for mygg og knott.
Vi har fått en kort forklaring på dette fra produsenten:

«Elektroner i apparatet genererer negative ioner. I luften rundt deg finnes det positive ioner som du utskiller sammen med varme og karbondioksid som tiltrekker myggene. Når positive og negative ioner trekkes til hverandre, blir de tyngre og faller til bakken som kald plasma. Myggenes lukteorganer blir derfor distrahert og du blir «usynlig».

I drift kan du lukte at Moskitofree-enhetene er i gang. Lukten er vanskelig å forklare, men lukten minner om når du kom for nær en bilderørs-TV i gamle dager. For de som skjønner hva vi mener.

Moskitofree sine produkter fungerer overraskende godt.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Så, ble vi usynlige?

Begge disse enhetene er først og fremst myntet på bruk innendørs. Family skal fungere i opp mot 15 kvadratmeter, mens Travel ligger på om lag halvparten av dette.

Likevel så ble vi nysgjerrige på hvordan denne fungerer når vi er på fisketur. For undertegnede er i alle fall dette et scenario hvor mygg og knott kan være såpass pågående at fisketuren kan kortes ned om vi ikke har noen jager eller myggmiddel med.

Til dette prøvde vi med Travel. Og vi må si at det fungerer overraskende godt. Riktignok kom en og annen mygg forbi, men det var markant mindre av dem når enheten sto på. Merk at det var vindstille, og vi fisket med mark og dupp – så vi satt for det meste rolig.

Etter en stund slo vi av Travel og flyttes oss 100 meter for å se hvordan det ble uten enheten aktivert. Og da ble det en god del mer mygg og knott rundt oss etter hvert. Så Travel kan også fint brukes i det fri, når det ikke regner, selv om det er innendørs den nok fungerer best.

For vi har også testet de to dingsene inne, hvor pågående mygg og knott fort kan forsure stemningen. Vi lot med vilje både dører og vindu stå åpent, i håp om å lokke inn flest mulig av de ellers så uvelkomne gjestene.

Etter hvert kunne vi se mange mygg i rommet, noe vi også fikk føle på kroppen da vi satte oss ned i sofaen. Derfor fyrte vi opp Family-enheten. Det tok litt tid før myggen startet å miste interessen for oss, og noen svirret forbi etter det også. Men vi må si at resultatet likevel var overraskende bra. Vi fikk stort sett sitte i fred.

Moskitofree Travel har et klips på baksiden som gjør at du han henge den i for eksempel beltet.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Konklusjon

Du blir ikke hundre prosent kvitt alle mygg om du kjøper en av disse to produktene fra Moskitofree. Men at den gjør det langt mindre attraktiv for mygg og knott å slå seg ned på deg og stikke, det er det liten tvil om.

Det vi kanskje liker aller mest med disse produktene er at du ikke trenger å kjøpe noen refiller av myggmidler eller gass. Og enhetene skal være ufarlige for dyr og mennesker ifølge produsenten. Det eneste du trenger å passe på selv er at de har nok batteri til å få jobben gjort når du vil holde myggen unna.

Ut ifra våre erfaringer så fungerer disse maskinene ganske så godt. Og de er små og portable, og ikke minst har de rikelig med batteritid. Det tar litt tid å lade de opp, så er du på tur og vil ha konstant beskyttelse mot myggen, er du avhengig av å ha to stykker som kan brukes i rotasjon.

Så dette er helt klart et godt alternativ til deg som vil holde myggen unna, spesielt når du er innendørs, være seg på hytta, i campingvognen, bobilen, båten, teltet eller hjemme. Siden maskinene er lette og enkle å ta med seg, har de blitt mye brukt – og de har gitt oss mindre plager med mygg og knott.

Prismessig av de to er det Travel-modellen som er billigst, og samtidig er det denne vi har tatt oss i å bruke mest.

Moskitofree Travel

Moskitofree Travel

Fordeler

 • +
  Liten og hendig
 • +
  Egen bøyle gjør den kurant å sette fra seg
 • +
  Kan enkelt klipses i beltet, sekken eller lignende
 • +
  Gjør deg "usynlig" for mygg og knott
 • +
  11 timers driftstid
 • +
  Indikator for om den er påslått, og om den trenger lading
 • +
  Ingen behov for refill
 • +
  Ikke skadelig for dyr eller mennesker

Ting å tenke på

 • Holder ikke alle mygg og knott unna
 • Forholdsvis dyr å kjøpe
Moskitofree Family

Moskitofree Family

Fordeler

 • +
  God battertid på opp mot 32 timer
 • +
  Ganske hendig størrelse
 • +
  Gjør deg "usynlig" for mygg og knott
 • +
  Ingen behov for refill
 • +
  Ikke skadelig for dyr eller mennesker

Ting å tenke på

 • Burde hatt indikator for om den er slått på
 • Holder ikke alle mygg og knott unna
 • Forholdsvis dyr å kjøpe inn.
annonse