Tek.no

Test

Den nye SpinRite 6.0

15 Juni 2004 16:00

Introduksjon

Utvikleren av SpinRite ordlegger seg selv omtrent slik om produktet (fritt oversatt fra engelsk):

"SpinRite bringer nå sitt legendariske datagjenopprettelses- og disk-vedlikeholdsmagi til de nyeste filsystemer, operativsystemer, og harddisker. Det kjører MYE raskere enn noensinne, kan hjelpe med vedlikehold av alle dine disker i tipp topp stand, kan varsle om forestående katastrofe, og fravriste data fra døden og på nesten døde disker... før det er for sent."

Programmet er operativsystem-uavhengig slik at det kan brukes på systemer med Windows XP, 2000, Linux, og alle andre Intel/AMD PC-plattformer (harddisker og filsystemer) hevder utvikleren.

Ved å kjøre SpinRite periodievis så hevder utvikleren at problemer som blir oppdaget blir tatt hånd om. Slik at områder på disken som ikke lenger fungerer tilfredstillende blir låst fra videre bruk. Programmet skal visstnok kunne flytte dataene til tryggere steder på disken. Harddisker som produseres i dag har jo allerede et lignende system hvor dårlige steder blir låst fra bruk, men jeg regner med at en harddisk i seg selv ikke redder data fra områder som allerede har svakheter. Når tabellen for dårlige områder ikke har plass til mer informasjon så blir harddisken ubrukelig, og det med eller uten SpinRite.

Steve Gibson ble ferdig med finpussen på SpinRite 6.0 den 7. juni etter mer en 7 måneder med utvikling. Steve sverger til å kode sine programmer i språket Assembly. Selv kaller han seg en dinosaur da assemblyprogrammerere er en utdøende rase. Programmer skrevet i assemblerkode har et stort potensiale til å bli kjappe og effektive. SpinRite er her intet unntak.

Historie

SpinRite versjon 1.0 ble til rundt 1988. Av funksjoner var muligheten til å lavnivåformattere lagringsenheter. Dette ble brukt til å optimalisere ytelsen på enheten. SpinRite var også ett viktig verktøy som kunne brukes av system-integratorer for å kunne finne overflate defekter på enheten, noe som var nødvendig under lavnivåformatteringen og systemoppsettet.

Hva er nytt?

Før versjon 6.0 ble påbegynt var det meningen å gi den følgende nyheter i forhold til versjon 5.0:

  • Skal kunne brukes på partisjoner som IKKE er FAT12 / 16 / 32
  • Skal kunne brukes inni og utenfor partisjoner
  • Skal ha avansert feilkorreksjon for å redusere skannetiden
  • Skal vise og overvåke harddiskens S.M.A.R.T. system
  • Skal kjøre med FreeDOS som bootsystem
  • Skal kunne skrive loggen til Floppydisk
  • NTFS støtte selvfølgelig (da WinNT / 2000 / XP kan baseres på dette)

Fremtidige planer

Versjon 6.1 planlegges å bli noe raskere ved å utnytte for eksempel "IDE bus mastering", og det vil komme en del andre optimeringer også. Ett oppstartsvalg fra Windows vil kanskje bli lagt til. Mulighet for RAID støtte vil kanskje bli lagt til. Forbedret diskett-håndtering og mulighet for å jobbe med den i Windows kan kanskje også komme. Steve lover også gratis oppgradering til versjon 6.1 når den er klar.

Les også