Tek.no

Test

Test av ATI MOBILITY Radeon 7500 og NVIDIA GeForce

Mohammed Sourouri
18 Mar 2002 09:48

Introduksjon

Det som har vært en drøm for alle bærbare elskere, har i den siste tiden blitt en virkelighet. 3D-spilling på bærbare har lenge vært en drøm for de fleste av oss. Men akk som tiden endrer seg. Ting har endret seg fra drøm til virkelighet. I dag kan du spille spill med ganske heftig grafikk på bærbare uten problemer. Faktisk har dette begynt å bli en trend. Stadig flere drar med seg sin bærbare på "LAN-party". Bærbare PC-er er egentlig ideelt til dette formålet med sin lave vekt og små dimensjoner. Hvem vet, kanskje består fremtidens TG kun av bærbare PC-er?

I dag tilbyr de fleste produsentene som f.eks. Dell bærbare PC-er med GeForce2 Go og MOBILITY Radeon 7500. Vi skal dog ikke glemme at NVIDIA har allerede lansert oppfølgeren til GeForce2 Go under navnet GeForce4 Go og kan kjøpes via nettopp Dell.

Situasjonen i dag

NVIDIAs GeForce2 Go var selskapets første inntog på det bærbare markedet, mens ATI har hele tiden dominert markedet uten stor konkurranse. De største konkurrentene til ATI har vært vært brikkesettprodusenter som har levert integrert grafikk sammen med sine brikkesett. Og som de fleste vet er ikke ytelsen på slike brikke særlig god. ATI har vært best på ytelse med sine målrettede grafikkbrikker for bærbare som har levert bedre ytelse. ATI har per i dag en markedsandel på ca 55-60% (tall fra Mercury Research). Situasjonen er veldig annerledes for NVIDIA. NVIDIA er nykommere og selskapet har faktisk problemer med å finne seg til rette på det bærbare markedet til tross for at de har et veldig bra produkt i sin GeForce2 Go-brikke. NVIDIAs problemer skyldes at de fleste produsenter har gode relasjoner med ATI og vil ikke ødelegge sine relasjoner til selskapet ved å benytte brikke fra konkurrenten. Men for store produsenter som Dell og Toshiba er dette ingen problem. Disse tilbyr produkter fra begge parter.

Selv om ATI er størst betyr det ikke at de er best. Det er NVIDIA som skal ha all æren for at vi i dag kan kose oss med litt heftig 3D-spill på bærbare PC-er i dag. ATI var lenge en sovende bjørn før NVIDIA sjokkerte de fleste med den ytelsen man kunne oppnå via GeForce2 Go. GeForce2 Go kan sies å være den brikken som fikk ATI til å våkne. Resultatet av alt dette er så klart den markedssituasjonen vi ser i dag.

Tilbakeblikk

I vår test av Znote 2001, fikk vi for aller første gang se GeForce2 Go i aksjon og vi ble mildt sagt meget imponert over ytelsen, selv om spilling i høye oppløsninger som 1280x1024x32 eller 1600x1200x32 ikke var mulig pga for lite RAM på skjermkortet var det allikevel mulig å nyte rimelig avansert 3D-grafikk i 1024x768x32.

Takk til

for utlån av produktet!

Les også