Tek.no

Test

Sony Ericsson W910i

W910i er en tynn Walkman-mobil med stor skjerm.
Marius Valle
25 Okt 2007 18:00

Design, skjerm og menyer

Malingen flasser av.
Walkman-tasten er plassert på toppen, og skjules når skjermen er skjøvet opp.

W910i er en av Sony Ericssons mest avanserte musikkmobiler til nå, med en stor 2,4 tommers skjerm. Allikevel har man klart å holde den tynn.

Selv om W910i er tynn, er den på ingen måte i samme klasse som Samsungs Ultra-serie, men dette er utvilsomt noe av det slankeste fra Sony Ericsson. Den beskjedne størrelsen og den fjærlette vekten merkes derfor ikke spesielt godt i lomma.

Telefonen er laget utelukkende i plast. Baksiden har en gummiaktig flate som gjør at telefonen ikke sklir ut av hendene når du skyver skjermen opp og igjen.

W910i føles forsåvidt solid. Skyvemekanismen er godt konstruert, og det er ingen skraping, og lite slark. Vi opplevde av og til at dekselet over batteriet løsnet, noe som skyldes at dette dekselet er laget i et bøyelig materiale. Noe stort problem er det uansett ikke.

Malingen flasser av

Det er derimot et større problem at malingen på fremsiden flasser av. Etter en ukes bruk merket vi at det hadde dukket opp hvite flekker i øverste høyre hjørne av telefonen. Faktisk er lakken på vårt eksemplar er så dårlig at vi kan skrape den av med neglen. Hiver du den ned i en lomme med nøkler, penger og annet skrot vil det være kort prosess.

Glatte taster

Telefonens taster er store, men ikke spesielt godt markerte. De er dekket av glatt plast, og stikker bare såvidt opp av overflaten til telefonen. Dette gjør det enklere å bomme, men vi kan heller ikke påstå at det var noe voldsomt stort problem.

Vi registrerer også at Sony Ericsson har fjernet tilbake-tasten som har vært på nesten alle av selskapets telefoner til nå. Telefonene har også fått egne legge på- og svar-taster, noe som i Sony Ericsson-sammenheng er en nyhet.

Knotete Walkman-plassering

Som alle andre Walkman-telefoner, har W910i en egen tast for å starte opp musikkspilleren.  Men denne gangen har Sony Ericsson valgt en idiotisk plassering på toppen av telefonen, som forsvinner bak skjermen hver gang du skyver den opp.

På siden av telefonen finner du en egen snarveistast for å starte kameraet og ta bilder. Telefonen har også volumtaster på siden, som i tillegg brukes til å skifte sang når du spiller musikk.

Det skjemmer helhetsinntrykket ganske mye at malingen på fremsiden flasser av, spesielt med tanke på at telefonen i skrivende stund koster over 3500 kroner.

Det nye menysystemet er nesten helt likt det gamle i utseende.
Menytasten er nå i midten, i stedet for til høyre slik det var før.

Stor og skarp skjerm
Sony Ericsson sparte ikke på kruttet da de handlet skjerm til W910i. Med en størrelse på 2,4 tommer er den på ingen måte revolusjonerende stor, men den står godt til resten av telefonen.

At den er stor gjør at du får veldig god oversikt uansett hva du gjør. For eksempel er det en fryd å lese meldinger på denne.

Skjermen egner seg bra til bilder, spill, programmer, nettsurfing og video. Den er skarp, lyssterk og klar.

Nye menyer

Sony Ericsson har utstyrt W910i med sine splitter nye menyer (kjent som A200) - noe du neppe vil merke med mindre du har inngående kjennskap til Sony Ericsson-telefoner.

Det nye menysystemet er mer en oppussing av det gamle enn noe revolusjonerende nytt. Det første du legger merke til er at tilbaketasten er fjernet. I stedet må du trykke deg tilbake med menytastene, eller legge på-tasten for å komme tilbake til hvilemodus. I hvilemodus finner du nå andre valg på menytastene. Der det før var "anrop" og "meny", finner du på W910i "medier" og "kontakt". Ellers er det meste som før.

Hakkete animering

Eller, det vil si, nesten som før. Menyene virker litt trege. De reagerer raskt, men animasjonene er hakkete. Dette åpenbarer seg spesielt om du bruker flashmenytemaer. Noen av telefonfunksjonene, som anropsloggen og multimediamenyen, henger dessuten litt etter. Dette er lite annet enn et irritasjonsmoment, og vi har sett langt tregere menyer i vår tid som mobiltestere. Alt i alt fungerer det meste greit, og vi henger oss ikke opp i treghetene heller.

Sony Ericsson har beholdt den smarte snarveistasten som gir deg tilgang til funksjoner, hovedmeny, kjørende programmer, hendelser og internett. Tasten gjør det enkelt å hoppe mellom funksjoner og programmer.

Kjører flere programmer samtidig

W910i kan også kjøre flere Java-programmer samtidig. Dette gjør at du for eksempel kan ha en lynmeldingsklient kjørende i bakgrunnen. Denne funksjonene finner du stort sett bare på smarttelefoner, og sørger for at Sony Ericssons "usmarte" telefoner er et hestehode foran konkurrentene.

En unik funksjon ved Sony Ericssons telefoner er mulighet for flashmenyer. Dette lar deg endre utseendet på hovedmenyen radikalt. Du kan for eksempel se hovedmenyen som en rekke eller et hjul med ikoner.

Vi kan oppsummere med at W910i til tross for noen små svakheter alt i alt har et godt menysystem som er enkelt å bruke. At du kan kjøre flere programmer samtidig setter vi spesielt stor pris på.

Les også