Tek.no

Test

Samsung B7722

Audun M. Solheim
23 Sept 2010 12:38

Design, skjerm og menyer

Samsung B7722 er en type mobiltelefon du sjelden ser på vår kant av verden. B7722 har nemlig plass til to SIM-kort samtidig.

I motsetning til endel tidligere dobbelt-SIM-telefoner er du her på nett med begge SIM-kortene på en gang. Vi har også sett løsninger hvor du kan montere en SIM-kortholder med plass til to SIM-kort i din vanlige mobiltelefon, men da er du også kun på nett med ett SIM-kort av gangen, og må fysisk skyve på en bryter for å bytte SIM-kort.

B7722 er allikevel ikke den første telefonen med støtte for to samtidige SIM-kort. Blant annet har vi nylig testet den enklere modellen Samsung C5212.

Les hele testen av C5212 her.

Narkobaroner og dobbeltagenter

Så hvem i all verden har bruk for to SIM-kort? Du tenker kanskje umiddelbart på dobbeltagenter, narkobaroner eller andre med urent mel i posen, men det er ikke bare slike suspekte typer som er målgruppen til Samsung denne gang.

Faktum er at det er mange som har to mobilabonnement, mer eller mindre frivillig. Én god grunn kan være at du er på reise eller befinner deg utenlands i lengre tid. Da kan det være mye penger å spare på å opprette et lokalt abonnement eller kontantkort der du befinner deg, samtidig som du vil være tilgjengelig på ditt vanlige, norske nummer.

En annen vanlig grunn til å ha to mobilabonnement er dersom du har et eget abonnement på jobben og et eget privatabonnement. Både å kunne skru av jobbtelefonen klokken 16 og norske skatteregler gjør at mange er i denne situasjonen.

Siden muligheten for to SIM-kort er en viktig del av funksjonaliteten til Samsung B7722, har vi tatt den med på reise. En kanskje enda tøffere test av tvillingfunksjonaliteten er de som har både privat- og jobbabonnement. Siden vi ikke bruker to abonnement selv til daglig, lot vi også en testperson som er i nettopp en slik situasjon bruke B7722 en ukes tid for å sjekke hvordan B7722 fungerer med to SIM-kort i praksis.

B7722 er ikke spesielt fargerik.
Utseendet er på grensen til kjedelig.

Teori og praksis

Kort sagt fungerer B7722 utmerket med to SIM-kort. Ved første gangs oppstart velger du hvilket SIM-kort som skal brukes som standard, og du kan også gi hvert SIM-kort et eget navn og symbol som er lettere å forstå enn SIM1 og SIM2. I tillegg kan du sette på tidsstyring slik at telefonen bytter standard SIM-kort automatisk på gitte tidspunkt.

Selvsagt vil du til tider ha behov å å bruke et annet SIM-kort enn det du har valgt som standard-SIM. Dette har Samsung løst på en svært enkel og elegant måte. Bytte mellom SIM-kort skjer nemlig ved å trykke på en egen knapp på høyre side av telefonen. Du merker ikke annet enn at symbolene øverst på skjermen som viser hvilket SIM-kort som er aktivt endrer seg.

Disse symbolene gjør det også enkelt å se hvilket SIM-kort som er aktivt, med andre ord hvilket SIM-kort som blir brukt dersom du ringer ut eller sender en tekstmelding.

Ved en innkommende samtale eller tekstmelding trenger du ikke gjøre noen ting. Som nevnt er telefonen på nett med begge SIM-kort samtidig, og kan med andre ord motta samtaler på begge SIM-kort uten at du trenger å foreta deg noe. Det eneste du merker er at det står hvilket SIM-kort samtalen kommer inn på.

Helt perfekt er implementasjonen riktignok ikke. Det er kun det ene SIM-kortet som har støtte for 3G og super-3G. Det andre SIM-kortet kommer maksimalt opp i EDGE-hastighet, som i disse dager er å regne som svært tregt. Dersom du ønsker bytte hvilket SIM-kort du surfer med i skikkelig hastighet, må du fysisk bytte plass på SIM-kortene.

Bruker du B7722 på reise kan det også være verdt å merke seg at SIM-kortspor nummer 2 kun har støtte for 900 MHz og 1800 MHz-frekvensene i GSM-nettet. I enkelte land kan det derfor være at du ikke kommer på nett i det hele tatt med SIM-kort nummer to. SIM-kortspor nummer en har som seg hør og bør støtte for alle fire GSM-frekvenser.

Når trumfkortet er spilt

Bortsett fra muligheten til å bruke to SIM-kort er det fint lite spennende ved B7722. Ved siden av noen få kromdetaljer er hele telefonen sort og ser usedvanlig anonym ut. Ved første øyekast kan den nesten ligne litt på en eldre Iphone, bare litt mindre elegant. Den ser ser nesten litt enkel og billig ut, noe som ikke rimer med den friske prisen på nærmere 3000 kroner.

Skjermen er forholdsvis stor med sine 3,2 tommer, men Samsung har dessverre kun funnet rom for en resistiv skjerm. Det vil si at skjermen reagerer på trykk og ikke berøring. Dette gjør at brukeropplevelsen ikke blir fullt like god som på en telefon med kapasitiv skjerm. Blant annet merker du det godt hvis du skal bla opp eller ned i en liste i menyen, da kan du ikke bare ubekymret flikke opp og ned slik du er vant med hvis du tidligere har brukt en telefon med kapasitiv skjerm.

Allikevel fungerer skjermen forholdsvis bra, og også skarphet og fargegjengivelse er tilfredsstillende uten å være i nærheten av de beste og dyreste skjermene. I sollys kan det være vanskelig å se hva som står på skjermen, og her merket vi stor forskjell fra Super-AMOLED-skjermer slik som Samsungs egen Galaxy S har.

Vi sammenlignet skjermen direkte med skjermen på den eldre modellen Nokia N97, som også har en resistiv skjerm. Her synes vi faktisk at skjermen til N97 var hakket bedre å bruke.

Binderstest

Skjermen ble ikke spesielt oppripet i testperioden, men når vi dro en binders over skjermen lagde vi en skikkelig ripe.

Hvordan skjermen er å bruke henger selvsagt også sammen med menyene. B7722 har velkjente menyer fra Samsung. Denne gangen er det versjon 2.0 Plus av Touch Wiz-menyene du har til rådighet. Dette er ikke nyeste utgave av Touch Wiz-menyene, men de er stort sett enkle å bruke. Vi liker spesielt at du har fire praktiske snarveier nederst på hovedskjermen.

Overflødige tastetrykk

Ordboken fungerer greit med to måter å veksle mellom ordforslag på. Det blir noen unødvendige tastetrykk både når du skriver og skal sende meldinger, og dersom du skriver mye meldinger vil du nok irritere deg over et og annet overflødig tastetrykk.

Hvis du legger telefonen sideveis skifter tastaturet automatisk til et fullt QWERTY-tastatur slik at du kan skrive meldinger i høyere hastighet.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • CD-ROM med programvare
  • Øreplugger med overgang til minijack
  • Lader (ikke med på bildet)
  • USB-kabel
  • Brukerveiledning

Les også