Til hovedinnhold

Godsaker for ørene

Innledning

Hodetelefonforsterkere er et ukjent område av lydverdenen for folk flest. Imidlertid kan de være en nødvendighet for hodetelefoner i det øvre sjiktet. Hvorvidt man har behov for en forsterker avhenger av hvilken type hodetelefoner man benytter og i hvilken sammenheng de brukes. For øreplugger er det ikke nødvendig med en egen forsterker. Behovet dukker først opp når hodetelefonene blir såpass tungdrevne at utstyret man har ikke kan drive dem på en tilfredsstillende måte.

Når det gjelder bærbare MP3-spillere er strømressursene for lydgjengivelse forsvinnende små. Her vil øreplugger være det beste alternativet. Man kan naturligvis få lyd ut av både lettdrevne Koss Porta Pro og strømhungrige AKG K701. Imidlertid vil ikke forsterkerdelen i slike spillere være i nærheten av å utnytte potensialet i store hodetelefoner.

For å bøte på dette har det blitt produsert alt fra hjemmelagde CMoy-forsterkere til mer avanserte DAC-/forsterkerløsninger. En bærbar hodetelefonforsterker vil kun forsterke signalet som vanligvis ville gått direkte inn i hodetelefonene. Kvaliteten på signalet blir derfor i utgangspunktet den samme som tidligere. Imidlertid vil de økte strømreservene gi forsterkeren bedre kontroll over membranene til hodetelefonene. Her er det bare å prøve seg frem.

Hvis lyden høres like bra ut både med og uten forsterker drives hodetelefonene godt nok direkte fra utgangen på maskinen din. På dette området er det store forskjeller mellom ulike PC-er. Det varierer hvor mye hver produsent har lagt i lyddelen. På stasjonære PC-er kan det også finnes lydkort med utmerket gjengivelse direkte fra hodetelefonutgangen.

Det gir ofte et langt større løft i lydkvaliteten dersom man flytter hele signalbehandlingen ut av PC-en. Det produseres stadig flere USB DAC-er. Dersom du skal få maksimal uttelling av en hodetelefonforsterker må de digitale lydsignalene konverteres av en kvalitets-DAC. Hvis budsjettet er stramt eller skrivebordsplassen begrenset, finnes det også meget gode DAC/forsterker-løsninger.

Poenget med en forsterker er ikke å spille høyere, men at gjengivelsen blir mer kontrollert, dynamisk, åpen og detaljrik hvis forsterkeren kobles til en kvalitets-DAC.

Metode

I denne testen benyttet vi little Dot DAC_I til signalbehandlingen. Sennheiser HD 600, Grado SR225i og Denon AH-D2000 representerte tre hodetelefonkonstruksjoner med forskjellige forsterkerkrav.

Forsterkerne er testet over en periode på flere uker med de tre ovennevnte hodetelefonene. Musikken har variert fra rock til hip-hop og klassisk. Lydfilene som har blitt benyttet har vært enten Apple Lossless eller 320 kbit/s MP3.

Velg hodetelefoner først

Det er viktig å gå riktig frem ved valg av forsterker. Det man bør gjøre aller først er å finne et par hodetelefoner med en lydsignatur man liker. Ingen endring i DAC eller forsterker vil gi like store forskjeller i lyd som det ulike hodetelefonene gjør.

HD 600

Med tanke på at hodetelefoner kan variere fra lavimpedante Denon på 25 ohm til høyimpedante Sennheiser HD 600 på 300 ohm og enkelte studiomodeller på 600 ohm, sier det seg selv at man må være ekstra oppmerksom ved kjøp av forsterker. Hodetelefoner med lav impedans kan trekke en del mW, men krever kun små utslag i volt. Med høyimpedante hodetelefoner skjer det motsatte. Grunnet den høye motstanden trekker de lite mW, men krever desto mer volt.

Et par praktiske konsekvenser av dette er at mye bærbart utstyr ikke vil være i nærheten av å kunne kontrollere HD 600 grunnet deres ekstremt begrensede voltressurser. Det er langt enklere å levere nok kraft til å drive for eksempel Denon eller Grado, som er lite voltkrevende hodetelefoner. I tillegg til dette vil også følsomheten til hodetelefonene spille inn på hvor lettdrevne de er.

Velg forsterkertype ut ifra bruksområde

Ønsker du mer kraft fra MP3-spilleren, slik at du kan bruke den sammen med store hodetelefoner når du er på farten, eller er målet kvalitetslyd på kontoret? Vi har prøvd ut den bærbare Corda 3Move, vesle Nuforce uDAC, den solide stasjonære Corda Swing og Argons no-nonsense HA1.

Corda 3Move

Dette er en massiv håndfull av en bærbar forsterker/DAC. De ytre målene er omtrent som en 20-pakning sigaretter. Corda er kjent for å lage gode forsterkere til hodetelefoner og 3Move er intet unntak.

Lydbildet er ryddig men smalere enn på den stasjonære Swing fra samme produsent. Med et 9V-batteri er det uproblematisk å drive Grado og Denon. Med Sennheiser blir resultatet imidlertid for svakt og innelukket.

Crossfeed

Et crossfeed-filter kan koples inn for å skape et mer "naturlig" lydbilde. Normalt oppfattes ikke lyd som om den kommer enten fra høyre eller venstre side. I det daglige liv vil normalt begge ører høre lyden slik at vi enklere kan retningsbestemme den.

Crossfeed blander lyden fra høyre og venstre kanal for å gi en illusjon av at scenen befinner seg foran oss istedenfor inne i hodet. På opptak med svært tydelig deling av høyre og venstre kanal (spesielt fra stereolydens barndom) vil crossfeed være effektivt, mens på andre opptak kan det virke som om lydbildet kun blir smalere og mer utydelig.

Skuffende DAC

Corda skuffer med DAC-en i denne enheten. Man kan nemlig velge mellom å koble forsterkeren til en hodetelefonutgang eller bruke den medfølgende USB-kabelen og la 3Move ta seg av de digitale signalene. Ved sistnevnte alternativ endrer lyden fullstendig karakter til å bli tynn, hard og metallisk. Det finnes langt bedre DAC/forsterkere til PC-bruk, som for eksempel uDAC.

Oppsummering

Corda 3Move er en meget god bærbar forsterker med en dårlig DAC på kjøpet. For dem som er ute etter godlyd fra et par store hodetelefoner på togreisen vil dette være et godt valg.

nuforce icon uDAC

Dette er en mikroskopisk sak som endog er mindre enn Corda 3Move. Den er utviklet i California av nuforce, som er kjent for velspillende utstyr i liten skala. I tillegg til en DAC med RCA-utganger inneholder uDAC en forsterkerdel. Videre har den også en digital RCA-utgang, slik at den kan fungere som en omkoblingsboks fra USB til RCA.

uDAC er relativt strømsterk med tanke på at den kun får kraft fra USB-porten. Den analoge stereoutgangen gir 2 V mens hodetelefonforsterkeren gir 2x80 mW ved 16 Ohm. Forsterkerdelen er likevel ikke noe kraftverk i forhold til de stasjonære forsterkerne i testen.

DAC-en kommer fra anerkjente Sabre og er av typen ESS9022.

Uforskammet mye for pengene

Vi kan bare slå fast at dette er et av de beste kjøpene man kan gjøre i stereoverdenen for tiden. uDAC er rett og slett sjokkerende bra på alle områder!

Lyden er mer frempå enn hos de andre forsterkerne i testen. Spesielt vokaler kommer tydeligere frem. Dette er med andre ord ikke en helt nøytral forsterker. Samtidig er den ikke farget nok til at det er plagsomt. Den gjør det rett og slett gøy å lytte til musikk. Ikke nok med det. Nuforce presterer også å male et enormt stort og luftig lydbilde.

Bassen er punchy og man blir raskt dratt inn i musikken. Med uDAC er trampefaktoren høy. Underholdningsverdien var faktisk så betydelig at vi ofte tok oss selv i å digge musikken direkte fra den vesle forsterkeren fremfor å kun benytte DAC-delen til å fore de større forsterkerne med musikk.

uDAC er den første lille forsterkeren vi har hørt som har maktet å åpne opp lyden til Sennheiser HD600. I tillegg spilles det med en entusiasme og kontroll vi ikke hadde trodd var mulig fra noe med så beskjedne mål, og ikke minst beskjeden pris.

DAC-en stiller forøvrig i en klasse for seg selv. Man omgår forsterkerdelen ved å koble til et par signalkabler på baksiden av uDAC. Lyden blir da mer nøytral enn når den går gjennom forsterkeren. Det store lydbildet beholdes og vi kan ikke finne noen svakheter ved bruk av uDAC som DAC.

Grundigere lytting etter at den første begeistringen har lagt seg viser at det likevel er mer å hente på å investere i en dyrere DAC. Men da snakker vi om DAC-er som er over fem ganger så dyre. Vår referanse, DAC_I, spilte med mer autoritet og flere detaljer, men var ikke betydelig bedre på noen måte.

Oppsummering

Vi kan ikke forestille oss en bedre introduksjon til kvalitetslyd med hodetelefoner enn uDAC. Her får man en DAC/forsterker i toppklasse som kan drive til dels vanskelige hodetelefoner med stor spilleglede. Dersom man skulle bli angrepet av behovet for å oppgradere kan uDAC med fordel brukes som DAC til en stasjonær forsterker av høy klasse.

Corda Swing

Swing er den rimeligste stasjonære forsterkeren fra Corda. Den er utstyrt med en gain-bryter. Low gain brukes da til lavimpedante, lettdrevne hodetelefoner som for eksempel Grado, mens high gain benyttes til høyimpedante modeller som Sennheiser HD600.

Swing fremstår som solid og velbygget. Her kan man finne kvalitetsdeler i alt fra Alps-volumkontrollen til ringkjernetrafoen. Imidlertid har Corda valgt å benytte opamps (AD8610), men det er noe som man kan forvente i denne prisklassen. Det er nok av krefter tilgjengelig til å drive de fleste hodetelefoner til øredøvende nivåer.

Mørk klangbalanse

Det første som slår oss med lydbildet er at det er stort og heller mot det mørke. Her er det viktig å være oppmerksom ved matching av hodetelefoner. Varme hodetelefoner som Sennheiser HD650 vil antakelig bli for dunkle og tilbaketrukne med denne forsterkeren. På den annen side går de fint sammen med Grado SR225i, som er meget lyse i utgangspunktet.

Corda markedsfører Swing som en forsterker med rytme, timing og fottrampende kvaliteter. Og det swinger da også skikkelig med jazz og blues. Samtidig blir det for tilbaketrukket til å frembringe de samme rykningene i kroppen som uDAC presterer.

Dette dreier seg imidlertid mer om personlige preferanser enn at det er noe direkte "feil" med lyden fra Swing. Det er ingen risiko for lyttetretthet med en slik forsterker. Det er også en fordel med en tilbakelent lyd ved avspilling av de mange harde, komprimerte opptakene som har blitt utgitt det siste tiåret.

Oppsummering

Corda Swing er forsterkeren for deg som vil ha en behagelig og tilbakelent, men likevel kraftig lydgjengivelse hjemme eller på kontoret. Forsterkeren kan for eksempel være en naturlig oppgradering fra uDAC, der sistnevnte utelukkende benyttes som DAC.

Argon HA1

HA1 er en solid forsterker av beskjeden størrelse. Den er enkelt og greit konstruert med en inngang for signalkabler, valg mellom high og low gain, ekstern strømforsyning og en volumkontroll av god kvalitet.

Rimelig inngangsbillett til hi-fi

HA1 spiller med en klarere og litt hardere lyd enn Corda Swing. Dette låter meget bra med for eksempel klaverinnspillinger via Sennheiser HD600. Samtidig oppleves lydbildet som smalere enn på Swing, og den lille eksterne strømforsyningen gjør at forsterkeren mangler noe av den tyngden og autoriteten man får med større forsterkere utstyrt med solide ringkjernetrafoer.

Men for all del, dette er mye kvalitet for pengene. Dersom kjøpet av en nuforce uDAC gir mersmak, kan man koble DAC-en til HA1 og oppleve en mer nøytral og detaljrik lyd med bedre instrumentseparasjon.

Med Grado SR225i blir lyden litt for skarp i kantene etter vår smak. HA1 mangler også noe av frasparket til Corda Swing. Denon AH-D2000 trives imidlertid godt med denne forsterkeren.

Oppsummering

HA1 gir en åpen og fin lyd med Sennheiser HD600, men kan låte i hardeste laget med lystklingende Grados. Dette er absolutt et godt kjøp med de rette hodetelefonene. Ta en tur innom Hi-Fi Klubben og prøv forsterkeren med ditt hodesett før du bestemmer deg.

Konklusjon

Alle forsterkerne i testen har sine bruksområder som de utmerker seg på. Corda Swing gjør en god jobb dersom man allerede har en DAC av skikkelig kvalitet. Argon HA1 er et godt valg for dem som skal kjøpe sin første stasjonære forsterker. Corda 3Move fungerer dårlig som DAC, men har en vellydende forsterkerdel. Den har mye av den samme lydkarakterestikken som Swing og kan med fordel benyttes som bærbar forsterker.

Den beste inngangsbilletten til store lytteopplevelser er også den billigste: uDAC spiller svært engasjerende på egenhånd. Hvis man senere vil oppgradere til en større forsterker vil uDAC fremdeles kunne brukes som DAC. Dette er det beste fra begge verdener til en skammelig lav pris.

annonse