Test

Godsaker for ørene

Innledning

Hodetelefonforsterkere er et ukjent område av lydverdenen for folk flest. Imidlertid kan de være en nødvendighet for hodetelefoner i det øvre sjiktet. Hvorvidt man har behov for en forsterker avhenger av hvilken type hodetelefoner man benytter og i hvilken sammenheng de brukes. For øreplugger er det ikke nødvendig med en egen forsterker. Behovet dukker først opp når hodetelefonene blir såpass tungdrevne at utstyret man har ikke kan drive dem på en tilfredsstillende måte.

Når det gjelder bærbare MP3-spillere er strømressursene for lydgjengivelse forsvinnende små. Her vil øreplugger være det beste alternativet. Man kan naturligvis få lyd ut av både lettdrevne Koss Porta Pro og strømhungrige AKG K701. Imidlertid vil ikke forsterkerdelen i slike spillere være i nærheten av å utnytte potensialet i store hodetelefoner.

For å bøte på dette har det blitt produsert alt fra hjemmelagde CMoy-forsterkere til mer avanserte DAC-/forsterkerløsninger. En bærbar hodetelefonforsterker vil kun forsterke signalet som vanligvis ville gått direkte inn i hodetelefonene. Kvaliteten på signalet blir derfor i utgangspunktet den samme som tidligere. Imidlertid vil de økte strømreservene gi forsterkeren bedre kontroll over membranene til hodetelefonene. Her er det bare å prøve seg frem.

Hvis lyden høres like bra ut både med og uten forsterker drives hodetelefonene godt nok direkte fra utgangen på maskinen din. På dette området er det store forskjeller mellom ulike PC-er. Det varierer hvor mye hver produsent har lagt i lyddelen. På stasjonære PC-er kan det også finnes lydkort med utmerket gjengivelse direkte fra hodetelefonutgangen.

Det gir ofte et langt større løft i lydkvaliteten dersom man flytter hele signalbehandlingen ut av PC-en. Det produseres stadig flere USB DAC-er. Dersom du skal få maksimal uttelling av en hodetelefonforsterker må de digitale lydsignalene konverteres av en kvalitets-DAC. Hvis budsjettet er stramt eller skrivebordsplassen begrenset, finnes det også meget gode DAC/forsterker-løsninger.

Poenget med en forsterker er ikke å spille høyere, men at gjengivelsen blir mer kontrollert, dynamisk, åpen og detaljrik hvis forsterkeren kobles til en kvalitets-DAC.

Metode

I denne testen benyttet vi little Dot DAC_I til signalbehandlingen. Sennheiser HD 600, Grado SR225i og Denon AH-D2000 representerte tre hodetelefonkonstruksjoner med forskjellige forsterkerkrav.

Forsterkerne er testet over en periode på flere uker med de tre ovennevnte hodetelefonene. Musikken har variert fra rock til hip-hop og klassisk. Lydfilene som har blitt benyttet har vært enten Apple Lossless eller 320 kbit/s MP3.