Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Lenovo Thinkpad T400s

Introduksjon

Det er ikke lenge siden Lenovo lanserte det nyeste medlemmet i Thinkpad-familien, T400s. Den ultratynne maskinen er ikke mer enn 21 mm tykk, og skal være optimalisert for kontorbruk.

En 14,1" bred TFT-skjerm, opplyst med lysdioder gir deg en oppløsning på 1440x900 piksler. Denne oppløsningen er noe høyere enn 14-tommere flest, men etter vår mening passer denne oppløsningen ypperlig på denne skjermstørrelsen. Det er forøvrig den samme oppløsningen som X300 benytter.

Du kan selv velge om du vil ha en tradisjonell hardisk på 250 GB, eller en SSD-enhet på hele 128 GB i din T400s. Sistnevnte vil kanskje noen mene at er i minste laget, men den store fordelen i lav responstid kan man ikke se bort i fra. I vår testmaskin sitter SSD-enheten, sammen med en P9400 2,4 GHz Core 2 Duo prosessor

Når X300 ble lansert for over et år siden floret det rykter om at denne ville komme med innebygget GPS, men det var enda ikke på plass. T400s har fått med seg denne funksjonen, sammen med et 3g-kort fra Ericsson.

T400s virker spennende, la oss finne det hva den er god for!

I bruk

Det er ganske fantastisk hvor mye Lenovo har dyttet inn av småtterier i en så liten og lett maskin. Escape- og Delete-knappen er gjort betydelig større, en stor fordel med tanke på hvor ofte du faktisk bruker disse knappene. Avstanden mellom hver knapp forhindrer at småsøppel faller ned og sperrer tastene, mens drypphull på undersiden lar vann og kaffe gli rett igjennom maskinen om du skulle søle litt.

En fingeravtrykkleser er også på plass, samt volumkontrollere for både lyd som går ut og inn. Både en pekepinne og pekeplate har fått plass. T400s er laget i et karbonforsterket materiale, og vi vil omtale dette som meget komfortabelt og behagelig. Materialet føles mykt, samtidig som det er både hardt og solid.

Tastaturet er svært behagelig å skrive på, selv om det avgir noe lyd. For de som er vant til at FN-knappen befinner seg innenfor Ctrl-knappen kan det by på en tilvenningsprosess for få snudd en så innvendt vane som hurtigknapper er, men Lenovo tilbyr omprogrammering av knappene via Biosen slik at man kan bytte om fn og ctrl-knappene om man ønsker det.

Knappene for pekepinnen har like stor gange som de som tilhører pekeflaten, noe unormalt, men sjansen for feiltrykk er fortsatt lav. Samtlige museknapper avgir en lavtonet og behagelig klikkelyd. Pekeoverflaten er ru. Vi vil omtale denne som behagelig fram til et gitt punkt, hvor prikking i fingertuppen fort kan oppstå.

Tilkoblingsmuligheter

Vi setter pris på at Lenovo forstår brukeradferd. Høyre side av maskinen er rensket for kontakter som fort kan komme i konflikt med en ekstern mus, eller den optiske enheten. Sistnevnte spiller av og brenner de fleste varianter av både CD og DVD, og om du ønsker kan du kjøpe maskinen med Bluray-spiller.

Det er på baksiden de fleste kontaktene er plassert. Her kobles strømforsyningen til, ved siden av en skjermutgang. Nettverkstilkobling er på plass, det er også ekstern Sata samt en USB-kontakt med kontinuerlig strømtilgang. Display Port er også på plass, PC-industriens svar på HDMI.

På maskinenes venstre side finner vi de resterende kontaktene, men en mikrofonutgang ser ut til å glimte med sitt fravær. Denne tilkoblingen ligger faktisk i samme kontakt som lydutgangen, en 3 pins minijack. Maskinen har en integrert mikrofon for videosamtaler som også fjerner tastelyder. En liten minnekortleser er på plass, men den støtter ikke blant annet de populære CF-kortene.

Vi vil si at maskinen har et godt kontaktsortiment, men som alltid mye vil ha mer. Vi kunne ønsket mikrofoninngang, firewire og Expresscard.

Maskinen er beregnet for bedriftsbrukt, og at den da kommer med god støtte for videokonferanser ser vi på som en fordel. Kameraet byr på to megapiksler, støttet opp av to mikrofoner på hver side. I samme hull som kameraet er plassert ligger det også et lite lys. Dette lyset belyser tastaturet for de som skulle sitte i tussende mørke.

Vi setter pris på at maskinen har støtte for dockingstasjon, og av den skikkelige typen som ikke benytter seg av USB-tilkobling. Ved lanseringen av T400s ble det også sluppet tre slike stasjoner, hvor samtlige skal være like smidige som maskinen selv.

Skjerm

14,1 tommer med en oppløsning på 1440x900 er helt ypperlig, maskinen er fortsatt mobil samtidig som den kan presentere et stort bilde.

Bakgrunnsbelysningen er meget god, LED er virkelig veien å gå for et lyssterkt bilde. Skjermoverflaten er matt, så fargene som presenteres er reelle og avslappende. Overflaten skaper også minimalt med gjenskinn, samtidig som den gjør skjermen meget motstålig mot direkte sollys.

Temperatur

Under temperaturrestene holder T400s seg i de fleste tilfellene kjøligere enn hva X300 fra samme produsent gjør, selv om det ikke er snakk om de store marginene. Det vi bemerker oss er at området der du vil ha håndleddene dine holder seg på samme temperatur selv når maskinen er under belastning. T400s er også en maskin som ikke har en stor svingning i temperatur fra idle til belastning, spesielt sammenlignet med Dell Latitude E6400.

Ytelse

Lenevo T400s er ikke ment som noen spillmaskin, så at den til slutt ender opp med litt over 960 poeng i 3DMark 06 er ingen overraskelse. Den slår derimot X300 ganske godt, som hadde et Intel X3100 kort på innsiden. Denne gangen hadde Lenovo valgt et 4500M-kort fra samme produsent.

Noe som soleklart skiller seg ut ved denne maskinen, er harddiskytelsen. Med godt over 26.000 poeng i PCMark og 20.000 blank i Vantage er det tydelig at maskinen har lite å hente akkurat her. Det vi derimot vil bemerke veldig sterkt er at T400s har en SSD, noe som skiller den godt ut fra konkurrentene og dermed automatisk gir deg mer ytelse. Vi ser og tydlig at SSD-enheten i T400s er langt raskere enn den Lenovo hadde plassert i X300.

Maskinen har også god minneytelse, men her må Lenovo se seg slått av Dell sin E6400. Vi vil poengtere dette, fordi maskinen har bare 2 GB minne. Lenovo kunne godt ha montert med det dobbelte, selv om dette ikke hadde påvirket minnetesten i Sciencemark så alt for mye.

T400s har en helt akseptabel batteritid. 212 minutter med en skjerm satt til maksimal lysstyrke har du god tid på deg før maskinen ikke lenger er bærbar. Setter du ned lysstyrken til det laveste nivået blir skjermen riktig nok veldig lyssvak, men du får 50 minutter ekstra batteritid.

Konklusjon

Som en bedriftsmaskin er Lenovo Thinkpad T400s virkelig en god maskin. Maskinen har god batterilevetid, en knallgod skjerm og mange småfunksjoner som til sammen utgjør et godt inntrykk.

Det er tydelig har Lenovo har hatt brukeradferd i tankene når maskinen ble konstruert, noe de selv også påpeker. Kontaktene er plassert på venstre- og baksiden, noe som ikke skaper noen praktiske konflikter. Et godt tastatur og to muligheter for kontrollering av musepekeren setter vi pris på.

T400s har en uovertruffen lagringsytelse, noe SSD-enheten skal ha all æren for. Lagringskapasiteten er på 128 GB, men om du vil ofre ytelsen kan du få en vanlig harddisk på 250 GB. Som en kontormaskin ser vi også meget gode testresultater, men minne burde det virkelig ha blitt gjort noe med. Av en eller annen grunn ble vår testmodell levert med lave 2 GB internminne. Med en pris fra rundt 16 000 kr er det virkelig ikke for mye forlangt å få 4 GB som standard, i følge prisguiden koster det rundt 300 kr for 2 GB minne som passer i denne maskinen..

Maskinen har enprislapp fra rundt 16000 kroner inklusive moms. Det er en høy pris når vi ser mange andre bærbare i bedriftsklassen ligger mellom 8000 og 12 000 kr. Det man betaler ekstra for er at man har en stor og god skjerm om man tar vekten med i betraktningen. Lenovo har i tillegg X301 som ligner T400s på mange måter. X301 mangler på sin side dockingstøtte og skjermen er en tomme mindre. SSD-enheten gjør også sitt til den høye prisen, men du verden for en ytelse man får med SSD på en bærbar.

T400s er på mange måter en fantastisk bedriftsmaskin. Lav vekt, god skjerm med fin oppløsning, svært god byggekvalitet og en ypperlig funksjonell design gjør sitt. Når man i tillegg får en rask SSD, 3g, og alt annet av trådløs kommunikasjon som wlan og Bluetooth er man godt sikret. Det er rett og slett svært lite som vi savner på denne maskinen.

+ Innebygget GPS
+ Godt tastatur
+ Mange fine småfunksjoner
+ God skjerm
+ Solid konstruksjon
+ God bedrifts-ytelse


- Burde vært mer minne

annonse