Til hovedinnhold

Nokia N-gage

N-gage fungerer på disse tre telefonene og varianter av disse.

Nokia relanserer i disse dager spillplatformen N-gage med brask og bram. Målet er å heve kvaliteten på mobilspill og sørge for at flere begynner å spille på mobilene sine.

Dette er ikke første gang vi stifter bekjentskap med navnet N-gage, som startet som en egen serie spillmobiler i 2003. Dette konseptet slo imidlertid aldri an. Nå prøver Nokia seg med en ny vri: Å lansere N-gage som en egen spillplatform du kan laste ned og installere på smarttelefonen din.

Spillsentral

N-gage er en slags spillsentral for telefonen. Her finner du alle spill samlet på ett sted, og du kan laste ned gratis prøveversjoner og kjøpe spill rett fra mobilen. Du trenger ikke å forholde deg til nettsider, nedlastingskoder og annet som gjør det plundrerte å handle.

Spillene er dessuten spesiallaget for de kompatible Nokia-telefonene, slik at de bedre utnytter telefonenes maskinvare enn vanlig Java-spill. Dette åpner for helt nye grafikkopplevelser på telefoner.

Vi har tatt N-gage under lupen, og testet hvor bra det fungerer, og om det i det hele tatt har noe for seg.

Under testen har vi brukt Nokia N95 8GB, N81 8GB og N82. N-gage fungerer like bra på alle telefonene, men N81 8GB har fordelen av to ekstra spilltaster over skjermen. Dette gjør at du i stor grad slipper å bruke nummertastene.

Installasjon

Startskjermen i N-gage gir det oversikt over nye spill og beskjeder fra medspillere.

Å installere N-Gage er forholdsvis enkelt, men ikke så intuitivt som vi kunne ønsket oss. Du må først åpne nettleseren på mobilen og gå til N-gage.com, for så å velge telefonmodell og deretter laste programmet ned og installere det.

Det hadde vært mer logisk om programmet kunne lastes direkte ned via den medfølgende N-gage-forhåndsvisningen som er installert på telefonen. Eller i alle fall via "Last ned!"-funksjonen med programvare til telefonen, men N-gage finnes ikke under disse menyene på verken N95 8GB eller N81 8GB.

Så snart du har lastet ned programmet får du spørsmål om å installere. Det hele er gjennomført i løpet av noen få minutter.

Nå skal det ha dukket opp et eget N-gage-ikon i hovedmenyen på telefonen, eller i undermappen "Programmer" eller tilsvarende.

I bruk

Du kan opprette din egen spillerprofil og holde styr på poengsummer.

En ting som skiller N-gage-løsningen fra andre telefoner du spiller på er at alle spill er samlet i ett program. Her trenger du altså ikke å forholde deg til et drøss med installerte spill i mappen for programmer på telefonen din.

Når du starter programmet får du opp en meny med fem faneark. Her får du en "hjemmemeny" med informasjon om poeng, rykte og venner. Dettte menyvalget brukes også til å promotere nye spill, og du kan få opp meldinger andre N-gage-spillere har sendt deg.

Det er videre egne valg for å vise spillene du har lastet ned, redigere spillerprofilen din, legge til venner og kjøpe eller prøve nye spill.

Programmet er logisk lagt opp, og enkelt å bruke. Du trenger ikke noen bruksanvisning for å skjønne hvordan programmet henger sammen.

Nedlasting og installasjon av spill

Nedlasting av spill er enkelt via butikken.
Du får enkel oversikt over hvilke spill du har installert, og om disse er fullversjoner eller prøveutgaver.

Noe av det som gjør N-gage til en smart spilløsning er at det er veldig enkelt å prøve og å kjøpe spill. På vanlige telefoner må du som regel finne et spill på en eller annen måte, for eksempel via en reklame, og i de fleste tilfeller får du ikke prøve før du kjøper.

N-gage løser dette på en elegant måte ved å tilby alle spill i ett og samme program. Her går du enkelt og greit inn i spillmenyen og sjekker hvilke spill som er tilgjengelig. Alle spillene kan prøves gratis, noe som er et stort pluss.

Sjekk anmeldelser

Før du laster ned kan du lese mer om spillet, eller du kan lese hva andre spillere syns om spillet gjennom anmeldelser.

I utgangspunktet er alle spillene du kan laste ned gratisprøver. Om du vil kjøpe hele spillet kan du gjøre dette i selve spillet.

Nedlasting gjøres via telefonens internettilkobling. Dette er i utgangspunktet 3G- eller Edge-tilkobling, noe som fort kan bli en betydelig post på telefonregningen. Mange av spillene er nemlig større enn en megabyte.

Spill kan lastes ned til PC-en

Alternativet er å laste ned programmet til PC-en din via e-post, og deretter overføre det til mobilen. Dette alternativet kan altså spare deg for store hopp i telefonregningen. Metoden krever at du har en PC med Windows eller Mac OS, og bruker Nokia PC Suite eller et N-gage-program til Mac. Dårlige nyheter for Linux-brukere der altså.

Du kan alternativt pakke ut programmet direkte, og overføre installasjonsfilen til mobilen via Bluetooth. Dette krever i utgangspunket at du har Windows.

Nokia har sørget for at det finnes alternative metoder for å laste ned spill, slik at du slipper å blakke deg på nedlastinger. Dette er smart og gjennomtenkt.

Kjøp av spill

Kjøp av spill gjøres enkelt rett fra N-gage. Her får du valget om du vil leie eller eie.

I skrivende stund er det kun ni spill tilgjengelig i N-gage-butikken. Dette er ikke akkurat et grensesprengende utvalg, men det vil komme flere etterhvert.

Når du har funnet et spill du vil kjøpe får du flere alternativer for kjøp. Du kan enten leie spillet i en dag eller en uke, eller kjøpe det slik at du kan spille det så mye du vil. Prisene er fra 15, 40 eller 80 kroner for henholdsvis én dag eller én ukes leie, eller fullt kjøp. Prisene kan imidlertid være lavere eller høyere enn dette avhengig av hvilket spill du skal kjøpe.

Selve kjøpet er enkelt å gjennomføre. Du velger enkelt og greit bare å kjøpe spillet når du får spørsmål om det. Dette skjer som regel når du har brukt opp gratisperioden eller når du starter spillet. Du kan kjøpe over telefonregningen eller via kredittkort direkte, noe som gjør det enkelt og smidig å handle.

Spillopplevelse

N-gage tilby enkle hjernetrimspill...
...eller fullblods fotballspill.

Noe som er relativt nytt med N-gage er muligheten for flerspiller over internett. At du også kan dele poengsummer med andre rett fra N-gage-programmet er også en kjekk detalj.

Om du vet brukernavnene til vennene dine kan du legge til disse i N-gage, og dele poeng, chatte og spille mot hverandre. Du får beskjed når venner logger på N-gage, slik at du enkelt kan følge med på hvem som er på nett.

Siden N-gage er tilknyttet internett kan du sjekke om dine poeng i spill når opp mot de beste poengsummene. Alle spillene har rankinglister. Du trenger ikke å være tilknyttet nettet om du ikke ønsker dette.

Laget for mobiler

N-gage-spillene er i og for seg ikke spesielt grensesprengende, men er generelt mer interessante enn det vi er vant til av mobilspill. Siden spillene er tilpasset mobilene, og ikke motsatt, er de laget for å utnyttet telefonenes maskinvare. Dette åpner for bedre grafikk og flyt enn på vanlige Java-spill.

Et av de mer spennende spillene i katalogen er fotballspillet FIFA08. Det er ikke ofte et fotballspill gjør seg på mobiltelefoner, men dette er et unntak. Grafikken kan selvsagt ikke sammenlignes med det du er vant til fra PC eller konsoll, men spillbarheten er absolutt tilstede.

Andre spill er igjen rimelig dølle, som for eksempel bilspillet Asphalt 3. Grafikken er god, men spillet mangler fartsfølelse og realisme. Det egner seg ikke spesielt godt for mobilskjermen, syns vi.

Noen perler

Du får også en andre spill, som klassikeren Tetris, hjernetrimspillet Brain Challenge og fiskespillet Creatures of the Deep. Alle disse tre syns vi er underholdende, og de passer bra i mobilformat.

At spillene i hovedsak er laget spesifikt for mobiltelefoner, og ikke er konverterte spill fra andre plattformer gir en økt spilleopplevelse. Vi ser også en klar fordel i at Nokia har valgt å tilby N-gage til et utvalg telefoner, og ikke til alle. Dette gjør nemlig at spillene i større grad kan utnytte maskinvaren uten at utviklerne trenger å ta hensyn til at de skal fungere på alle mulige telefoner.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Konklusjon

Alt i alt syns vi N-gage er et spennende konsept som tar mobilspill til neste nivå. Her får du interessante spill, og det er enkelt å teste dem før du eventuelt kjøper. At du har mulighet til å leie spillene er også et pluss.

Grafikk- og spillmessig er det imidlertid fortsatt et stykke unna PSP, Gameboy og andre bærbare spillkonsoller. Noen direkte konkurrent er N-gage ikke, men det er et klart steg opp fra vanlige Java-spill.

Vi syns det er negativt at N-gage ikke fungerer på alle Nokias smarttelefoner. Mobilspillene kan være like interessante for en som har for eksempel Nokia E65 som en som har en N95. Nokia lover imidlertid at flere telefoner vil støtte N-gage etterhvert, så dette kan bedre seg.

Spørsmålet vi sitter igjen med er om vi ville vært villige til å kjøpe en mobiltelefon spesifikt for å få tilgang til N-gage. Svaret på dette er nok nei. Selv om N-gage er et interessant prosjekt er det foreløpig for få og lite nyskapende spill til at N-gage skal bli et argument for å velge en mobil fremfor en annen.

Om du har en mobiltelefon som støtter N-gage er det imidlertid bare å laste ned. N-gage gir mobilspill en ny dimensjon, og med tiden kan dette bli riktig så bra.

annonse