Test

Eon: Lavmål mot nye høyder

Figurene i "Eon" har en tendens til å rote seg opp i, eller skape, sprø situasjoner.

Lars Lauvik er godt kjent for sine tegneserier der galskap må sies å være hovedingrediensene, og "Eon" er intet unntak. Serien ble først tatt inn som gjesteserie i Dagbladet og har siden 2000 vært en av de mest populære biseriene i bladet Pondus. Nå kommer et godt knippe av galskapen innbundet i en ny bok, som blant annet byr fansen på Lauviks egne kommentarer til ulike striper, og du kan for første gang få lese historien "Testing, testing!" i sin helhet.

Fra mentalinstitusjonen

"Om du vil lese hva Egmont har klart å smugle ut mellom sprinklene fra en mentalinstitusjon på Vestlandet må du gjerne lese denne boken ..." - Fra forordet av Frode Øverli.

Maurslukeren Tetra og vennene hans - røyskatten Freddy, forsøkskaninen Gonzales, den pensjonerte Gud, og Rosa, som er den eneste personen med relativt normal oppførsel og intelligens - blir stadig utsatt for nye prøvelser. Prøvelser som ofte ender i helsprø katastrofer. Her flørtes det med alt fra satanisme til Kjell-Magne Bondevik.

Herlig absurd

Det første som slår deg når du leser "Eon" er galskapen, som er både absurd, intelligent og til tider surrealistisk. Lauvik har blitt kalt "norges mest sensurerte tegner", og det stemmer sikkert. Mye av det han klarer å få på trykk er drøyt nok, men hele veien morsomt og underholdende for dem som ikke tar seg nær av det.

Navnet "Eon" er gammelgresk og kan oversettes til "evighet". Ifølge seriens opphavsmann ble serien skapt for «å kunne dele ut ballespark til makthaverne i det uendelige», noe den så absolutt gjør. Serien har gjennom tiden parodiert en rekke viktige personer, uten nødvendigvis de respektives samtykke. I denne boka er det blant annet Erna Solberg og ikke minst Kjell Magne Bondevik som får gjennomgå.

Lauvik har blitt kalt "norges mest sensurerte tegner", og det stemmer sikkert.

Fargerikt persongalleri

Persongalleriet i serien er fargesprakende og flott. Tetra og vennene er alle sære på sin egen spesielle måte, utenom Rosa, som er den eneste personen som kan sies å oppføre seg normalt. Figurene er så absolutt elskverdige og når du følger dem gjennom tykt og tynt i historiene, så skal du ikke se bort i fra at du til slutt begynner å bli litt glad i dem.

Denne boken tilbyr deg ikke stripene i kronologisk rekkefølge, som så mange tegneseriebøker gjør for tiden, men en god samling av historiene som serieskaperen selv har valgt ut. Når tegneserier blir innbundet og gitt ut som bok, så er det ofte noen som trenger penger og da lukter det ofte litt surt. Kanskje det er penger som ligger bak denne boken også, men den klarer i det minste å gi fansen noe nytt - du kan blant annet få lese historien "Testing, testing!" i sin helhet for første gang. Boken er også svært flott lesestoff for dem som ikke kjenner så godt til serien, men har lyst å bli bedre kjent med Tetra og co.

Konklusjon

Historiene i "Eon" er helsprø og fantastisk morsomme - humoren er både absurd og intelligent. Til tider kan det bli litt drøyt, men fortsatt fantastisk morsomt om du ikke tar deg nær av det. Boken er en flott samling for "Eon"-fansen og en mulighet for den uvitende til å bli bedre kjent med figurene i serien. Er du interessert i norske tegneserier, så er dette noe du absolutt burde ha i hylla.

annonse