Til hovedinnhold

PC Power & Cooling Silencer 750

Introduksjon

Det er ikke lenge siden OCZ kjøpte PC Power & Cooling, og dannet OCZ Technology Group. OCZ tar seg av "main stream"-markedet med sine egne strømforsyninger, mens PC Power & Cooling tar seg av premium-segmentet. Ifølge OCZ vil merkenavnet PC Power & Cooling leve videre, tross oppkjøpet.

At OCZ har kjøpt opp PC Power & Cooling betyr at det blir langt lettere å få tak i deres strømforsyninger her til lands.

På testbenken vår finner vi i dag en strømforsyning i PC Power & Coolings stillegående serie, Silencer 750 W. Den har tre års garanti og bringer et løfte om høy kvalitet med et lavt støynivå.

Takk til PC Power & Cooling som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Mer informasjon om strømforsyningen finner du på PC Power & Coolings produktsider.

Tilgangen på strøm fra +3,3 V- og +5 V-linjene er helt normal og akkurat som forventet. Som vanlig velger PC Power & Cooling én kraftig +12 V-linje, fremfor flere små linjer, for å redusere "tapet" i ampere som man totalt sett får ved bruk av mer enn èn linje.

Kabelsortimentet til Silencer 750 er helt normalt for en strømforsyning i dag. Av de totalt fire 6-pins PCIe-kontaktene, kan to konverteres til 8-pins PCIe. Det følger også med to kontakthetter.

Som vi kan bedømme ut fra tabellen over, er lengden på kablene helt fin. Ingen kabler er overdrevent lange, og ingen er for korte til normalt bruk. Det er trekt helt vanlige sorte kabelstrømper ned til første punkt på alle kablene.

PC Power & Cooling Silencer 750 har ikke modulære kabler, noe vi helst skulle sett på en strømforsyning i denne klassen.

En nærmere titt

PC Power & Cooling Silencer 750 er lakkert helt standard, matt sort uten noen form for "mikk-makk". Baksiden av strømforsyningen er noe perforert, og det er montert en 80 x 80 x 25 mm vifte i front. Strømforsyningen leveres i en meget enkel, men solid eske.

Viften PC Power & Cooling har valgt er fra ADDA. Modellen, AD0810UB-A71GL, har vi dessverre ikke lyktes å skaffe noe teknisk informasjon om. På en annen side vet vi at det er vanskeligere å få en 80 x 80 mm vifte til å operere støysvakt, fremfor f.eks. en toppmontert 120 x 120 mm vifte.

PC Power & Cooling begrunner valget med at de ønsker å få plass til større kvalitetskomponenter. Men, med tanke på at dette skal være den mest stillegående modellen til PC Power & Cooling, stiller vi oss litt skeptiske til akkurat dette. Andre produsenter har klart seg helt fint med både kvalitetskomponenter og en stor vifte i topplokket.

Strømforsyningen åpnes på helt vanlig måte. Fire skruer og topplokket er løst. Det er også presset inn et par splinter i kabinettet som gjør at det sitter bedre.

I strømforsyningens hjerte finner vi to store kjøleribber i aluminium, og et par små kjøleribber på enkeltkomponenter. Strømforsyningen har en aktiv PFC-krets og en Metall-Oksid-Varistor (MOV). Sistnevnte er et komponent mange billigprodusenter kutter vekk for å spare kostnader, men med en slik på plass er strømforsyningen beskyttet mot lynnedslag, samt at den vil få inn en renere spenning.

Som eneste produsent i verden har PC Power & Cooling lagt ved en unik testrapport for akkurat den strømforsyningen du har fått levert.

Resultater - Spenninger

Resultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Vi har nylig fått nye nye testrutiner. Vi anbefaler alle å lese om de nye rutinene for en grundig forklaring på hvordan vi tester strømforsyninger.

Spenninger

Som alltid starter vi med lav belastning, som i meget få tilfeller er realistisk for praktisk bruk, men gir et godt inntrykk av hvordan strømforsyningen oppfører seg fra et lavt stadium.

Ikke overraskende er spenningene helt upåklagelige ved så lav belastning, så vi går like gjerne videre med en gang.

I det vi skrur belastningen opp til 300 W ser vi ingen betydelige forandringer i spenningene. Så klart finner vi visse endringer, men disse er overhodet ikke beytdelige.

Heller ikke med en belastning på 500 W klager strømforsyningen. Alle spenningene er utrolig nok praktiskt sett perfekte.

Med en belastning på hele 600 W finner vi ikke noen spenninger vi kan klage på. Det største avviket vi finner er på +5 V-linjen, som legger seg 1,8 % fra sitt ideelle ståsted. +12 V- og +3,3 V-linjene er fortsatt meget stabile.

Ved strømforsyningens maksimale belastning finner vi fortsatt en meget stabil +12 V-linje. +5 V-linjen avviker nå med 2,2 %, mens +3,3 V-linjen nå ligger 2,4 % fra sin ideelle verdi. Dette er meget gode tall, bra PC Power & Cooling!

Under er en tabell som presenterer hvor mye spenningene avviker i prosent.

Resultater - Rippel

Rippel

Vi har målt rippelen ved de samme stadiene som vi målte spenningen. Først ut er +12 V-linjen.

+12 V 100 W / +12 V 300 W

+12 V 500 W / +12 V 600 W

Ved laveste belastning finner vi en rippel på 38 mV, og under maksimal belastning har +12 V-linjen en rippel på 55 mV.

Vi finner den største rippelen ved 500 Watts belastning, da på 72mV. Dette er ikke det beste vi har sett, men det er så absolutt godkjent.

Vi flytter blikket over på +5 V-linjen. Ved laveste belastning er rippelen på 17 mV, mens den ved maksimal belastning ikke er høyere enn 15 mV. Underveis i testingen finner vi også en rippel på 25 mV ved 500 W belastning, fortsatt så absolutt godkjent

På +3,3 V-linjen finner vi en rippel på ikke mindre en 12 mV, det samme som +5 V-linjen. Ved maksimal belastning har strømforsyningen en rippel på 18 mV. Dette er meget stabile tall, som går igjen gjennom hele testingen.

Resultater - Effektivitet og verdi

Effektivitet

Effektmålingene er gjort mens vi testet strømforsyningen, så det er ikke satt opp en egen målerigg for akkurat dette.

Strømforsyningen har et meget høyt effektivitetsnivå fra begynnelsen. Allerede ved 100 Watts belastning har strømforsyningen en effektivitet på hele 84,4 %. Strømforsyningen holder seg meget stabil, og har til tider en effektivitet på hele 86,2 %. Meget bra!

Krone per Watt

Krone per Watt er en graf som kun forteller oss hva hver enkelt Watt koster, uavhengig av andre kriterier. Dette forteller deg noe om prisen på strømforsyningen, i forhold til en strømforsyning som kanskje har bare halve effekten.

Silencer 750 W har en veiledende pris på 1700 NOK, noe som betyr at du betaler 2,26 kroner per Watt. Det er ikke så galt, men likevel et stykke bak de som gir mest kraft for pengene.

I bruk

Monteringen av Silencer 750 er det ingenting å si på. Den har helt vanlige fysiske mål og skulle ikke by på problemer under installering.

Strømforsyningen har som tidligere nevnt sorte kabelstrømper frem til den første eller eneste kontakten på alle kabler. Disse sitter som forventet meget godt, og løsner ikke med en gang.

PC Power & Cooling har lagt ved en unik testrapport for akkurat den strømforsyningen du kjøper, og resultatene vi fikk stemmer meget bra i forhold til denne. Det følger også med en strømkabel og et garantibevis sammen med en enkel manual.

Støynivå

Viften, som ikke er større enn 80 x 80 mm, er faktisk meget rolig - et godt stykke på veien i det minste. Viften er nemlig veldig stillegående til vi nærmer oss omtrent 500 W belastning, hvor den begynner å lage litt mer lyd. I praksis er det få som vil belaste strømforsyningen med så mye, men vi er fortsatt litt kritiske med tanke på at denne strømforsyningen skal være en spesielt stillegående serie.

Strømforsyningen ble ikke betydelig varm under testene, verken strømforsyningen i seg selv eller kontaktene. Viften spyttet bare ut kjølig luft. Ingen komponenter ble betydelige varme, noe som tyder på en god nok luftstrøm igjennom strømforsyningen.

Konklusjon

PC Power & Cooling Silencer 750 er en stilren og kraftig strømforsyning. Med hele 750 Watt å by på og et relativt lavt støynivå, er dette en strømforsyning som kan gjøre en meget god jobb i de aller fleste oppsett.

Linjene til Silencer 750 er utrolig stabile, for ikke å snakke om feilfrie. Med så marginale avvik som vi finner, kan vi ikke gjøre stort annet enn å bøye oss i støvet - dette er kanonbra!

Rippelen er også meget bra. Med rundt 20 mV på +3,3 V- og +5V-linjene er vi meget fornøyd. +12 V-linjen er ikke det beste vi har sett, men den er fortsatt så absolutt godkjent.

Strømforsyningen er meget energieffektiv, den er RoHS-godkjent og støyer lite frem til 500 Watts belastning. Med tanke på at strømforsyningen reklameres som en stillegående modell, stiller vi oss litt kritiske til akkurat sistnevnte. Men, med tanke på at alt annet er så bra som det er, kan vi ikke gjøre annet enn å anbefale strømforsyningen.

Veiledende pris er rundt 1700 kroner, og produktet vil komme på det norske markedet om kort tid. Søstermodellen i rød utgave er alt på plass. Hvis du er interessert kan du bestille en prisvarsling her.

PC Power & Cooling Silencer 750 W

+ Bunnsolide spenninger
+ Lav rippel
+ Stillegående ved normalt bruk
+ Energieffektiv

- En del støy ved kraftig belastning (>500 Watt)
- Prisen (ca 1700 kroner)

annonse