Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Lenovo Ideapad S10

Introduksjon

Det er ikke lenge siden det ble konstatert at nett-PC-ene er kommet for å bli. De er små, lette og billige. Det virker som om etter at Asus definerte markedet med deres Eee PC, har alle de største PC-produsentene ønsket å være med på moroa.

Lenovo, tidligere IBM, er kjent for å lage bunnsolide bærbare PC-er. Da vi testet Lenovo SL300 kom vi fram til at selv de rimeligste Thinkpad-modellene deres har gjennomført kvalitet og gjennomtenkt design.

Det er med stor spenning vi tester ett av deres bidrag til nett-PC-markedet, Lenovo Ideapad S10. Og selv om maskinen ikke bærer Thinkpad-merket, forbeholdt bedrifts-PC-ene deres, har vi store forhåpninger til denne lille maskinen.

Som de fleste andre nett-PC-ene vi har sett det siste året, leveres S10 med en Intel Atom prosessor, 1 GB minne og integrert Intel grafikk. Harddisken er på romslige 160 GB og webkamera, bluetooth, WiFi og minnekortleser er på plass.

Lenovo S10 stiller seg i en lang rekke med nett-PC-er som alle skal gjøre det samme. De skal kunne kjøre et enkelt OS med lette programmer. Surfing, tekstbehandling, og underholdning.

Konkurrerende maskiner vi også har testet er for eksempel LG X110, ASUS Eee PC 1000H, Acer Aspire One, ASUS Eee PC 901 og MSI U100 Wind.

S10 leveres med en LED-baklyst skjerm som lover godt for bildekvaliteten, men som standard har den kun trecellers batteri. Om den klarer å skille seg ut fra mengden, gjenstår å se!

I bruk

La det ikke råde noen tvil, Lenovo Ideapad S10 er en lekker maskin. Den matte sorte hardplasten maskinen er innsvøpt i, samt detaljer som de integrerte høyttalerne, viftegrillen og hurtigtastene gir et veldig godt førsteinntrykk.

Kvalitetsfølelsen sitter fremdeles igjen etter en nærmere inspeksjon av kabinettet. Det er ingen knirking i plasten, og leddet til skjermen er stramt og har jevn aksjon. Vekten på 1,3 kg får maskinen til å virke akkurat passe robust, og er ikke for tungt.

Det følger ikke med så mye spennende i pakken til S10. Vi skulle gjerne sett at Lenovo spanderte på oss et futteral, en ekstern mus eller i alle fall en kabelsamler til strømadapteren. Men den gang ei.

Tilkoblinger

Av tilkoblinger på maskinen finner vi 2 USB-porter, Express port, VGA, 4-i-1 kortleser, 10/100M Ethernet, mikrofoninngang og hodetelefonutgang. Vi har enda til gode å se HDMI-utgang på en nett-PC, men alt i alt må vi si oss fornøyd med at S10 har det mest nødvendige på plass.

På venstre side ser vi en USB-port, minnekortleser, VGA-utgang og strøminntak.
På høyresiden ser vi Express port, hodetelefonutgang, mikrofoninngang, en USB-port og en ethernet-port.

Plasseringen av portene er helt grei, men vi skulle gjerne sett strøm, VGA og ethernet på baksiden, slik at disse ledningene ikke blir i veien når man har maskinen koblet til en ekstern skjerm for eksempel.

Taster og touchpad

Tastesettet på den norske utgaven av maskinen varierer litt fra bildet under, da æ, ø og å er på plass, samt enter-tasten er dobbelt så høy, akkurat slik vi liker det! Det er spor av svikt i tastaturet, men det er betraktelig mindre enn samtlige nett-PC-er vi har testet til dags dato. Tastene er gode å skrive på, og har en behagelig overflate.

Det er få hurtigtaster, kun et par over tastaturet som styrer WiFi og et recovery-program. Ellers kan man styre noen generelle systeminnstillinger som lys og lydstyrke med funksjonstast i kombinasjon med noen utvalgte taster.

Vi liker ikke helt plasseringen av funksjonstasten, og selv om det ikke finnes en formell standard på hva som er rett, synes vi at funksjonstasten og controltasten bør bytte plass. At control er nederst til venstre sitter dypt inne hos de fleste.

Pekerflaten er presis og god. Den er nedsenket i kabinettet slik at man lett merker hvor kantene går. Knappene er litt i hardeste laget, og lager litt lyd, men dette er helt klart en vanesak.

Høyttalere

Som med nett-PC-er flest, står ikke de store lydopplevelsene i kø når man har gått til innkjøp av en S10. Det er spinkel, flat lyd som skurrer ved høyt volum, og ikke gir rare lydbildet. Dette er som forventet, og skal man ha god lyd til PC-en kan et par gode høretelefoner eller eksterne høyttalere være en god investering.

Skjerm

Skjermen på S10 er veldig god. Den er passe lyssterk, gir dype og levende farger, og gjengir hudtoner veldig godt. Den LED-baklyste skjermen med 1024x600 pikslers oppløsning har også god innsynsvinkel både horisontalt og vertikalt.

Tallet for lysstyrken er midt på treet, men man trenger virkelig ikke sterkere baklys enn dette i normale omgivelser.

Temperatur og støy

Den relativt svake maskinvaren gjør underverker for temperaturene, og støyen selvsagt. Viften blåser stille, og vi ble aldri plaget av lyden.

Temperaturene er en smule høyere enn på MSI Wind, men knapt merkbart.

Programvare og ytelse

Operativsystemet som følger med Ideapad S10 er Windows XP Home. Det skal også være mulig å kjøpe en utgave med Linpus Linux Lite, som vi har til gode å se i norske nettbutikker. Ytelsen er veldig god, og den er kjapp i responsen. Ved mange programmer kjørende samtidig kan det gå litt tregt, hovedsaklig på grunn av lite minne, men også fordi prosessoren kan få litt vel mye å bryne seg på.

Det følger heldigvis ikke med så mye dill-dall som er forhåndsinstallert fra Lenovo. Det er program for webkamera, backup, og et par andre småting. Man vil tvilsomt plages av programmer som starter sammen med maskinen, siden Lenovo her har vært veldig nøkterne.

Vi setter også pris på en linuxdistribusjon installert på selve hovedkortet som gjør at man kan se bilder, høre musikk, surfe på nettet og chatte uten å starte Windows XP. Dette likner veldig på Expressgate som ASUS bruker, men har fått det velklingende navnet Quickstart.

Når det gjelder ytelsen i testprogrammene våre, er det begrenset med programmer som vil kjøre på en Intel Atom prosessor og integrert skjermkort.

S10 gjør det godt mot konkurrentene. Testene her er ikke så veldig representative for oppgavene man vanligvis utfører på en nett-PC, men det gir en viss idé om ytelsen.

Batteri

Med kun tre celler forventer vi ikke all verden av S10. Men et minimum på to timer uten strøm fra veggen er et minstekrav for enhver bærbar PC med respekt for seg selv.

To timer og en omgang med minesveiper er helt godkjent. Med minimal lysstyrke fikk vi 157 minutter, nesten tre timer. Det gir tid til en film, litt surfing og hva man ellers måtte begjære.

Det hadde vært spennende å teste batteriet på seks celler som selges separat til denne PC-en. Da kunne vi nok lett sett en dobling i kjøretiden. Dette større batteriet koster per i dag ca. 650 kr, og kan være vel verdt det om man trenger litt ekstra holdbarhet.

Konklusjon

Lenovo prøver med sin Ideapad S10 å trenge inn i et allerede trangt marked. For å vinne terreng her må man kunne tilby noe konkurrentene ikke kan skilte med.

S10 ligger per i dag på ca. 3200 kr, som er omtrent det samme som hovedkonkurrentene. Med den beste skjermen og tastaturet vi har sett på en nett-PC til dags dato, er det helt klart et godt valg for den kvalitetsbevisste.

Maskinen yter som forventet for en nett-PC å være. Den kan ikke kjøre mange programmer samtidig og sliter med avspilling av HD-filmer. Å spille grafikkintensive spill kan man bare drømme om, og Windows Vista ville neppe være en behagelig opplevelse. Den er kjapp til det den gjør best, et par notatprogrammer, noen faner og vinduer i nettleseren og en god gammel kabal.

Det vi ønsker å trekke fram som ekstra positivt med maskinen er den knallgode skjermen, tastaturet, designet og konstruksjonskvaliteten. Det ser ut som om Lenovo sin Ideapad-serie virkelig har arvet på Thinkpad-serien.

Dersom vi skal trekke frem noe negativt, må det bli at maskinen ikke leveres med et batteri på mer enn tre celler. Prisen for maskinen pluss et seks cellers batteri havner på nesten 4000 kr, og da begynner det å bli dyrt!

Det er ikke ytelsen som er avgjørende for en nett-PC, det er funksjonalitet, design, kvalitet og selvfølgelig smak. Vi synes Lenovo gjør det godt på samtlige punkter, og det eneste som mangler er et større batteri. Det er derimot ikke alle som trenger det, og dette kan derfor være en god måte å spare penger på.

+  God skjerm
+  Behagelig tastatur
+  Lekkert design
+  Solid konstruksjon


-  Svakt batteri

annonse