Tek.no

Test Dali IO-6

Dalis hodetelefon-debut utfordrer de aller beste

Danske Dalis første sett hodetelefoner er IO-6, og kommer med aktiv støydemping. Lillebror IO-4 er relativt identisk, bare uten støydemping og med enda bedre batteri.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
25 Apr 2020 06:00

Tiden da Bose fikk regjere alene på hodetelefoner med aktiv støydemping er for lengst over, men i det siste har også stadig flere av de mer klassiske hi-fi-produsentene kastet seg på bølgen.

Hodetelefonene til Bang & Olufsen har lenge stått høyt i akt her hos oss i Tek.no, og nylig har vi sett på modeller fra blant andre Beyerdynamic og Sennheiser.

Sist ut er danske Dali, som debuterer med modellene IO-6 og IO-4 – med og uten støydemping. Det er førstnevnte vi har på testbenken i dag, altså modellen med aktiv støydemping.

Premium-hodetelefoner

Dali har lagt seg i det som må sies å være øvre prissjikt med en pris på 4.400 kroner – som attpåtil er økt fra 4.000 kroner ved lansering, men det får vi nesten anta skyldes den svake kronekursen. Prisen gjør uansett at Dali havner i direkte konkurranse med Bang & Olufsen H9, som inntil videre holder plasseringen som våre trådløse favoritt-hodetelefoner i redaksjonen.

I eska finner vi hodetelefonene, etuiet, en lade- og dataoverføringskabel med USB-C til USB-A, minijackkabel og flyadapter.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

IO-6 og H9 er også relativt like i utformingen, med sirkulære og velpolstrede puter rundt ørene. Vi synes kanskje B&O har et visst overtak på design og materialvalg – H9 ser hakket mer luksuriøse ut enn IO-6, men også dette er relativt pene og velbygde hodetelefoner. Den svarte og grå utgaven vi har til test må sies å være den mest trauste og kjedelige av de to, mens varianten i offwhite og karamell nok er hakket mer spennende.

I eska finner vi hodetelefonene, et mykt og fleksibelt bæreetui, miinijackkabel, ladekabel og flyadapter. Ladekabelen (USB-A til USB-C) dobler for øvrig som digital lydkabel om du kobler hodetelefonene til en PC eller Mac. Det skal i teorien gi den beste lyden og er potensielt et lite trumfkort for Dalis del.

IO-6 er med sine 325 gram et par ganske tunge hodetelefoner, men Dali har likevel oppnådd høy komfort. Polstringen rundt ørene er god og hodetelefonene virker å klemme akkurat passe. Utformingen gjør også at IO-6 er behagelige å bruke selv om du bruker briller, noe som langt fra er tilfelle med alle hodetelefoner.

DALI IO-6
8.5
Meget bra
Anbefalt

DALI IO-6

annonse
Prisjakt
4398 NOK
Sjekk nå
HiFiKlubben
4398 NOK
Kjøp nå
sitat"Kanskje et av de mest komfortable parene med hodetelefoner vi har brukt"
 • Krysse av
  Svært behagelige å ha på
 • Krysse av
  Varm og behagelig lyd
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Aktiv støydemping
 • Krysse av
  Relativt gode til telefonsamtaler
 • Krysse av
  Fint bæreetui følger med
 • Krysse av
  USB-C for digital lyd
 • Bytt
  Savner litt definisjon i vokalområdet og kanskje litt dypere bass
 • Bytt
  Kan ikke legges sammen
 • Bytt
  Ingen multipoint-bluetooth
 • Bytt
  Støydempingen er ikke helt på nivå med de beste
 • Bytt
  Kostbare

Behagelig å lytte til

Dali hevder at IO-6 skal være som å gå rundt med hi-fi-høyttalere på hodet, og vi er til dels enig. Det låter først og fremst stort, luftig og flott - de 50 millimeter store elementene gjør en god jobb med å omslutte deg med lyd, og det hele er både velbalansert og fyldig.

Dali IO-6 fungerer godt også for deg med briller.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Bassgjengivelsen er tørr og presis, men du vil nok neppe bli blåst av banen av hvor dypt IO-6 makter å gå. Til de aller mest basstunge låtene savner vi nemlig ørlite mer «punch» helt i bunnen av registeret. Den øvre mellomtonen er også hakket for tilbakelent, noe som blant annet gjør at vokalen i mange låter ikke står like godt ut fra resten av lydbildet som den bør.

Det er nok også grunnen til at ørene gjerne bruker litt tid på å bli «vant» til Dali-lyden hver gang man tar dem på, og i så måte er det litt synd at Dali ikke har noen app med tilhørende equalizer som kan brukes til å gjøre små tilpasninger.

Et resultat av den litt tilbakelente diskanten er dessuten at dette er veldig behagelig å lytte til, også i lange perioder av gangen.

Det kan nok også hevdes at dette er lyd som er skrudd for å fungere best mulig utendørs og i støyete omgivelser, og tross at vi har litt å pirke på synes vi også at dette låter meget bra og definitivt blant det beste av støydempende hodetelefoner. Det mangler bare litt for at vi skal la oss hengi helt og holdent - og det gjelder også om vi kobler til med USB-kabelen.

B&O H9 fremstår som hakket luftigere og med litt mer trøkk i bunnen, selv om den tredje generasjonen også her er litt vel tilbakelent når vi kommer lengre opp i registeret. Totalt sett er det ganske tett mellom de to, og det er i så måte en hedersbetegnelse for Dali. Lydmessig er dette en solid hodetelefon fra danskene, og vi må også nevne at de støtter både AAC og Aptx HD.

Dali-logoen på den høyre øreklokka huser en knapp som fungerer som fjernkontroll.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ingen touch

Dali har valgt å droppe touchpanelene som etter hvert har blitt så vanlige på hodetelefoner, og har i stedet plassert fysiske knapper på utsiden av den høyre øreklokka. Du trykker én gang på knappen i midten (der Dali-logoen sitter) for spill og pause, to ganger for å hoppe en låt frem og tre ganger for å gå tilbake en låt.

Plasseringen av støydempingsknappen (til høyre for USB-C-porten på bildet) er ikke optimal, etter vår mening.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

I tillegg sitter det skjulte volumknapper på den ytre ringen, og IO-6 har dessuten en egen knapp som bytter mellom støydempingsmoduser (av, på og «ambient»-modus) på undersiden. Den er riktignok litt kinkig plassert, og vi ender stort sett alltid opp med å bruke et par sekunder på å lete oss frem dit med fingrene. Hadde det vært opp til oss hadde vi plassert den på andre siden av øreklokka.

Støydempingen er faktisk ganske habil, spesielt på jevn, lavfrekvent støy. Sony WH-1000XM3 og Boses nyeste er begge en del bedre på å dempe mer ujevne lyder som knatring på et tastatur eller samtaler rundt deg, men dette er likevel ganske bra. Det samme gjelder også for støydempingen som for resten: Komfortabel er et stikkord. Her er ingen trykkende følelse på trommehinnene eller digital suselyd å spore.

Det må ellers bemerkes at Daliene lekker en del, så dette er ikke hodetelefonene for deg som liker å sitte på kontoret (eller hvor det nå måtte være) og spille høyt.

At selve puta som omslutter øret er fleksibel er en liten genistrek for komfortens del.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

God batteritid

Batteritiden er oppgitt til 30 timer med støydempingen aktiv, og det må sies å være mer enn nok for de aller fleste. 30 timer er helt der oppe med de aller beste i denne kategorien, som Sony og Jabra. Om du mot formodning ikke skulle synes det er nok, tilbyr lillebror IO-4 den samme lydkvaliteten og 60 timers batteritid, men ikke støydemping. Prisen er også en tusenlapp lavere.

Samtalekvaliteten er faktisk også relativt god. Vi har riktignok ikke hatt anledning til å bruke dem like mye i støyete bymiljøer som vanlig, men inntrykket er likevel at det fint går an å føre en samtale i IO-6 også utendørs. De er ganske følsomme for vind, men det er ikke så veldig uvanlig på denne typen produkter.

Dalis mikrofoner slipper gjennom en god del av omgivelsesstøyen, men det er i mange tilfeller en fordel; Det er bedre å høre stemmen din og noe omgivelsesstøy enn at algoritmene kansellerer vekk begge deler.

Dali leverer et solid par hodetelefoner, men IO-6 er en kostbar fornøyelse.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Førsteinntrykket av Dali IO-6 var litt middelmådig, men i løpet av testperioden har vi lært oss å like den varme og behagelige lyden de byr på. Vi skulle nok ønsket oss litt mer definisjon i vokalområdet og ikke minst en litt dypere bass, men dette er lyd som er egnet for å lytte i lange perioder av gangen. Det er også utformingen av hodetelefonene: Dali har laget hodetelefoner som er behagelige å ha på over lang tid, og det gjelder også om du (som meg) bruker briller.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Batteritiden er god, kontrollfunksjonene fungerer godt og de er ikke minst relativt habile til telefonsamtaler. Støydempingen er ikke helt på nivå med de aller beste, men kombinasjonen av aktiv og passiv demping gir spesielt god demping av de laveste frekvensene. Om du er ute etter den heftigste støyreduksjonen er det altså andre som er bedre, men totalpakken her er likefullt veldig attraktiv.

Å komme utenom sammenlikning med Bang & Olufsen Beoplay H9 er vanskelig, spesielt siden de nå koster akkurat det samme. Det valget er heller ikke enkelt. Undertegnede liker nok H9-lyden et lite hakk bedre, men om du ikke liker touchstyringen der kan det hende du vil føle deg mer hjemme hos Dali. Vi vil nok anbefale at du drar i en butikk og lytter på begge.

DALI IO-6
8.5
Meget bra
Anbefalt

DALI IO-6

annonse
Prisjakt
4398 NOK
Sjekk nå
HiFiKlubben
4398 NOK
Kjøp nå
sitat"Kanskje et av de mest komfortable parene med hodetelefoner vi har brukt"
 • Krysse av
  Svært behagelige å ha på
 • Krysse av
  Varm og behagelig lyd
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Aktiv støydemping
 • Krysse av
  Relativt gode til telefonsamtaler
 • Krysse av
  Fint bæreetui følger med
 • Krysse av
  USB-C for digital lyd
 • Bytt
  Savner litt definisjon i vokalområdet og kanskje litt dypere bass
 • Bytt
  Kan ikke legges sammen
 • Bytt
  Ingen multipoint-bluetooth
 • Bytt
  Støydempingen er ikke helt på nivå med de beste
 • Bytt
  Kostbare

Gode alternativer til Dali IO-6

Les også
Samsung fikser grønne skjermer med oppdatering
annonse

Les også