På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
JBL melder seg på helt i toppen med tungvekteren Club One
Innhold
«Alle» skal ha aktiv støydemping for tiden, og sjelden har vi vært borti en kategori hvor kvaliteten er så høy og konkurransen om kundene så tøff. Vel, den er i ferd med å bli enda verre. Møt JBL Club One, det nye flaggskipet til JBL. De ble lansert på CES-messen i januar, men etter litt corona og noe logistikktrøbbel har de endelig kommet til test.
JBL frister med elementer av grafén som skal gi strammere og mer nøyaktig lyd, og ikke minst det de kaller «adaptiv» støydemping som følger med på omgivelsene og tilpasser støyreduksjonen deretter.
Prismessig er vi godt inne i flaggskip-territorium - 4.200 kroner er definitivt ikke småpenger, og det virker også som om JBL har sett seg nødt til å sette opp prisen fra det som var varslet ved lansering. Den gang het det nemlig at de skulle koste rundt 3.500 kroner.
Solide og robuste
Byggekvalitetsmessig vil vi hevde at Club One er et flaggskip verdig, med solide stålbøyler, skinn og generelt høy kvalitetsfølelse. Designmessig like lekre som et Bang & Olufsen-par er de nok ikke, og spesielt synes i alle fall undertegnede at JBL kunne spart seg for den kromstripa utvendig, men smaken er selvfølgelig som baken.
Flaggskip-kvalitet er det også på tilbehøret som kommer med hodetelefonene. I tillegg til bæreveske i hardplast får du med ikke mindre enn to lydkabler (1,2 og 1,5 meter), flyadapter og 3,5–6,3 mm-adapter, i tillegg til ladekabel. Hodetelefonene har dessuten to minijack-innganger, slik at du kan velge hvilken side du vil koble dem til. Kjekt.
Etuiet som følger med er lite og kompakt, mye takket være at hodetelefonene er sammenleggbare, men det har ingen plass til tilbehør, kanskje med unntak av en kabel, toppen to.
Strålende lyd og god støydemping i JBL-flaggskipet
Fordeler
- +Fabelaktig lydkvalitet
- +Høy komfort, enkel å betjene
- +Grei aktiv støydemping
- +Finmasket equalizer
- +Sammenleggbare. Kompakt etui medfølger
- +God batterilevetid
- +Multipoint bluetooth
Ting å tenke på
- —Støydempingen ikke helt på nivå med de aller beste
- —Ingen Aptx eller LDAC-støtte
- —Høy vekt
- —Svak samtalekvalitet i støyete omgivelser
Nesten 400 gram med hodetelefoner
Seks knapper har JBL funnet plass til - en på-knapp, en egen knapp for bluetooth-paring, en for å aktivere ambient-modus og skru støydemping av/på og tre vanlige kontrollknapper slik vi kjenner dem fra hodetelefoner flest (med spill/pause i midten og volum på opp/ned. Holder du disse inne hopper du en låt frem eller tilbake). I tillegg er panelet (med JBL-logoen) utvendig på den venstre øreklokka egentlig en knapp, og brukes til å aktivere taleassistenten på telefonen din - enten Google Assistant eller Amazon Alexa.
Komforten er høy, til tross for at vekten er på ganske voldsomme 379 gram. Vekten er imidlertid fordelt på en måte som gjør at hodetelefonene ikke trykker på noe spesielt punkt, godt hjulpet av godt med (ganske fast) polstring over hodet. For lang tids lytting hadde det nok imidlertid vært gunstig om JBL hadde klart å barbere vekk noe av vekten her, det skal sies. De er for øvrig også komfortable selv med briller på, noe vi hadde store problemer med på hos søstermerket AKG nylig.
Støydempingen er kurant, men ikke helt på nivå med de aller beste. Undertegnede har for eksempel en luftrenser hjemme som blir ganske bråkete på høyeste nivå. Club One fjerner ålreite mengder av de laveste frekvensene, men det gjenstår mye av lyden høyere opp i registeret.
Det samme gjelder andre mer ujevne og høyfrekvente lyder - tastaturtasting og stemmer er det andre som reduserer i noe større grad enn JBL. Club One er dessuten ganske følsomme for vind når støydempingen er aktiv, og støydempingen lager i seg selv en ørliten egensusing, men denne må sies å være veldig lite plagsom.
Vi har ikke hatt anledning til å teste dem på fly enda. Det kan selvfølgelig hende at den «adaptive» støydempingen justerer opp nivået kraftig om vi snakker flymotorstøy, men vi får eventuelt oppdatere senere om det skulle være tilfelle.
JBL har ellers fått den samme løsningen for omgivelseslyd som vi så på AKG N700NC, med to ulike moduser kalt TalkThru og Ambient Aware. Den største forskjellen på disse er egentlig at TalkThru-modusen også reduserer volumet på musikken du spiller til et nivå hvor du kan ta imot beskjeder eller liknende.
Ambient-modusen tar på sin side kun i bruk mikrofonene utvendig til å slippe inn omgivelseslyd. Du kan velge hvilken du vil bruke i appen, og modusen aktiveres altså gjennom den ene knappen på den venstre øreklokka.
Strålende lyd
Etter nylig å ha testet Shure Aonic 50, som bød på den beste lyden vi har hørt i støydempingskategorien, var fallhøyden ganske stor for JBL, men vi er ganske imponert også av lyden Club One serverer. Dette er svært velbalansert, luftig og detaljert - og attpåtil med et ganske solid bassfundament i bunn.
Shure har en ørliten fordel på oppløsning og detaljnivå, men JBL tar igjen med mer bass og engasjement. De har dessuten en ganske rå, analytisk og ufiltrert tilnærming til diskant og mellomtone som kan være veldig fengslende å lytte til.
Vi noterte det samme med proppemodellen JBL Reflect Mini tidligere, men kombinert med den varmere klangen til Club One blir resultatet her veldig, veldig bra. Hodetelefonene balanserer hele veien på grensen til at det blir skjærende i toppen, men de trår svært sjelden over, og resultatet er lyd som egner seg til det aller meste.
Det låter stort, fyldig og overbevisende, og det er dessuten lett å gjøre små eller store justeringer i JBLs tilhørende Headphones-app. Club One kommer med fem predefinerte «DJ Signatures» fra navn som Armin van Buuren og Tigerlily, men disse fant vi ganske ubrukelige og hoppet glatt over. I neste fane finner du nemlig en equalizer du selv kan stille inn, og her kan du lage en kurve akkurat så finkornet som du ønsker.
Et lite irritasjonsmoment er at enhver bruk av equalizeren resulterer i at totalvolumet senkes , og før vi fikk oppdatert til fastvareversjon 1.9 ble det senket så mye at den nesten var ubrukelig. Etter 1.9 senkes volumet mindre, men fortsatt nok til at vi føler vi må skru opp et hakk på telefonen - og Club One er allerede ganske tungdrevne hodetelefoner, så det er ikke enormt mye igjen før vi når maks.
Bassen er i utgangspunktet svært fast og kontant, og allerede ut av esken har nok JBL dratt litt ekstra i bass-spaken, men ikke så så mye at det blir overdøvende. Vil du ha en litt mer «fysisk» bass er det heller ikke vanskelig å skru den ytterligere opp i equalizeren, men da løsnes også grepet om den litt og det flyter utover i noe større grad - og volumet senkes altså.
Skrur du av støydempingen forsvinner dessuten litt av basstrykket, og vi foretrekker nok lyden med støydempingen aktiv - om enn kun med en liten margin. Det låter fortsatt flott også med dempingen av.
Ingen støtte for Aptx eller LDAC
Det må også nevnes at JBL Club One støtter AAC-kodeken, men ikke Aptx eller LDAC. Sånn sett er det nesten enda mer imponerende at de låter såpass godt som de gjør. Det er heller ikke noe særlig mer å hente ved å koble til med kabel om du ikke har tilgang til en solid hodetelefonforsterker, etter vår erfaring.
Batteritiden er oppgitt til 23 timer med støydemping og trådløs avspilling og 45 timer uten støydemping, som begge er gode tall. Vårt inntrykk er enkelt og greit at de holder lenge, og at 23 timer ser ut til å stemme bra. De støtter også en viss form for hurtiglading - et kvarters tid tilkoblet skal være nok til rundt to timers avspilling. Lading gjøres ellers med USB-C, og kabelen som følger med er USB-A i én ende og USB-C i den andre.
Club One støtter ellers multipoint-tilkobling, altså tilkobling til flere enheter samtidig, og vekslingen når det for eksempel ringer på telefonen fungerer utmerket. Samtalekvaliteten er imidlertid ikke den aller mest imponerende. Innendørs og i stille omgivelser fungerer det godt, men i støyete omgivelser eller vind utendørs opplever vi at støyreduksjonen på mikrofonen er altfor ivrig og i mange tilfeller fjerner både støy og stemme. Motparten spurte ved et tilfelle «Sa du egentlig noe nå?», som vel er ganske beskrivende for hvordan Club One oppfører seg. Totalt sett relativt middelmådig her, altså.
Vi må også nevne at vi har opplevd ørlite kluss med tilkoblingen på disse hodetelefonene, men det har i hovedsak handlet om at vi tilsynelatende har vært for nært kilden, ikke motsatt. Det har heller ikke skjedd ofte nok til at det er verdt å trekke for. De lekker også litt, men du skal spille ganske høyt før det blir plagsomt for andre.
Konklusjon
Det blir bare tettere og tettere i toppen i markedet for påkostede trådløse hodetelefoner med støydemping, og JBL melder seg definitivt på med Club One. Til at de ikke har verken Aptx- eller LDAC-støtte låter de veldig bra, og støydempingen er god, om enn ikke helt på nivået til Sony og Bose.
Prisen på 4.200 kroner er noe stiv, men med unntak av talekvaliteten og kodekstøtten er det lite å trekke for her, selv om vi nok kanskje kunne ønsket oss at de veide 100 gram mindre. Uansett: JBL Club One er et meget kompetent sett hodetelefoner, og bør definitivt med i vurderingen om du synes lydkvaliteten er viktigere enn absolutt stillhet i hverdagen.
Samtidig: Sonys WH-1000XM4 er etter sigende like rundt hjørnet, så det kan være verdt å vente noen uker. Eventuelt kan du ta en kikk på alternativene under.
Strålende lyd og god støydemping i JBL-flaggskipet
Fordeler
- +Fabelaktig lydkvalitet
- +Høy komfort, enkel å betjene
- +Grei aktiv støydemping
- +Finmasket equalizer
- +Sammenleggbare. Kompakt etui medfølger
- +God batterilevetid
- +Multipoint bluetooth
Ting å tenke på
- —Støydempingen ikke helt på nivå med de aller beste
- —Ingen Aptx eller LDAC-støtte
- —Høy vekt
- —Svak samtalekvalitet i støyete omgivelser