Til hovedinnhold
TestSamsung Galaxy Tab 10.1

Nettbrettet Apple bør frykte

Gir deg både bedre skjerm og flere muligheter enn iPad 2.

Skjerm, design og menyer

Samsungs nyeste nettbrett skremmer vannet av Apple, som kjemper med nebb og klør for å få stanset salget av Galaxy Tab 10.1. Men har Apple virkelig noe å frykte? Vi har testet nykommeren.

Oppgavebehandling gir rask oversikt over applikasjoner som kjører.

Det første vi legger merke til når vi løfter Galaxy Tab 10.1 ut av esken er at nettbrettet er stort og tynt, samtidig som det er overraskende lett. Og mens Apple har valgt 4:3-format på sine iPad-er, så går Samsung for widescreen-formatet 16:9. Dermed blir skjermene fysisk omtrent like store. Men skjermen på Galaxy Tab 10.1 har omlag 30 prosent høyere oppløsning (1280 x 800 punkter mot 1024 x 768), og den er både skarpere og klarere enn skjermen på iPad. Men Tab 10.1 har ikke AMOLED-skjerm, slik Samsung bruker på sine heftigste mobiltelefoner.

Hvor stor betydning de ekstra skjempunktene har i praksis kan ganske sikkert diskuteres, men høyere oppløsning er i alle fall ingen ulempe. Du ser det fine rutemønsteret på begge skjermene, men legger ikke plagsomt merke til det på noen av dem, med mindre du gransker skjermene nøye.

Design

Samsung Galaxy Tab 10.1 har bunnpluggen plassert midt på langsiden, mens frontkameraet er plassert på motsatt side. Det betyr at brettet i utgangspunktet er ment brukt i breddeformat, på samme måte som en TV. Samsungs første nettbrett, Galaxy Tab 7, er til sammenlikning ment for stående format som en pocketbok. Det er også iPad, som i likhet med Galaxy Tab 7 har bunnplugg på den ene kortsiden. Alle de tre kan imidlertid vise bilde både i høyde og breddeformat, så den praktiske forskjellen ser du først når du skal plassere brettet i en dokk.

Samsungs nettbrett veier 565 gram og er med det 48 gram lettere enn konkurrenten iPad 2. Og mens iPad 2 bare er 0,88 cm tykk, er Tab 10.1 bare 0,86 cm tykk. At målene ligger like under iPad 2 er ingen tilfeldighet. Galaxy Tab 10.1 ble redesignet før lansering, etter at spesifikasjonene for iPad 2 ble kjent.

Samsungs nettbrett kan til forveksling minne om en iPad, i alle fall så lenge brettet er avslått. Eller du kan si det minner om en av Samsungs egne fotorammer fra midten av 2000-tallet. Hvem som egentlig var først ute med denne designen er for tiden mat for advokater. Vi nøyer oss med å påpeke at det er likheter, men også forskjeller på de to. Samsung har ingen fysisk tast på fronten av sitt nettbrett, Apple har ingen logo på fronten av sitt. I tillegg kommer forskjellene i format og plassering av betjeningstaster.

Men begge har en bred sort kant på skjermen, og begge har en aluminiumsramme som omkranser brettet. På iPad er chassiset i ett stykke aluminium, mens det på Galaxy Tab 10.1 er plast på baksiden. Du får brettet i hvitt eller sort. Den hvite overflaten er litt glattere enn den sorte, men ellers handler det mest om smak og behag.

Brukergrensesnitt og menyer

Tilbake, hjem, oppgavebehandling og skjemdump-tastene ligger nede til venstre.

Brukergrensesnittet på Galaxy Tab er Honeycomb (Android 3.1). Samsung kjører sitt eget TouchWiz UX-brukergrenesnitt på toppen av dette. Dermed blir brukergrensesnittet temmelig likt det du finner på Samsungs Android-mobiler.

I utgangspunktet har du fem startskjermer som du kan fylle med snarveier og miniprogrammer, såkalte Widgets. På Galaxy Tab 10.1 har du i tillegg såkalte miniwidgets. Disse kan du hente opp fra en menylinje i bunnen av skjermen, og på den måten kan du fra et hvilket som helst program raskt sjekke kalenderen, se verdensklokke, åpne kalkulator, sjekke hvilke programmer som er i bruk eller betjene musikkspilleren, for å nevne noe. Du kan ikke selv bestemme hvilke miniwidgets som skal ligge klare i bunnen av skjermen.

Statusbar for nedlastinger, batteri, klokke og nettforbindelser ligger nede til høyre på skjermen, og trykker du på denne, så dukker en større oversikt opp. Her kan du raskt bytte nettforbindelser, justere lys og lyd eller gå til brettets innstillingsmeny.

Nede i venstre hjørne er det en del snarveier du raskt vil lære deg å bruke. Det er nemlig her du må trykke for å komme til startskjermen, hente opp en liste over programmer som kjører i bakgrunnen, eller velge deg bakover i menyene. I tillegg finnes en funksjon som lar deg dumpe skjermbildet til en bildefil som du kan dele med andre.

Oppe til høyre på skjermen er det to ikoner. Det ene åpner oversikten over alle appene på bretttet, mens den andre er et plusstegn du berører om du vil endre innholdet på startskjermene.

Oppe til venstre har du snarvei til Google-søk. Her kan du også søke med stemmekommando, men denne er foreløpig ikke tilpasset norsk språk.

Innstillinger

Galaxy Tab 10.1 kan enkelt brukes uten at du behøver å sette deg inn i bruksanvisningene. Men mulighetene for å gjøre personlige tilpasninger er svært mange, og dette kan kanskje virke overveldende på noen. Her er det imidlertid bare å prøve seg frem.

Et par ting er det greit å være oppmerksom på første gang du skal bruke brettet. For det første bør du ha SIM-kortet i brettet når du setter det opp. Hvis ikke vil du ikke få lagt til kontoer som skal synkroniseres under oppstartsprosessen. Du kan imidlertid velge å gå tilbake til dette senere.

Velg også å sette tidssone når du stiller dato og tid. Selv om du har valgt Norsk som språk, så må du fremdeles sette tidssone og skrivespråk manuelt. Denne prosessen krever ikke mange tastetrykk, men det burde i utgangspunktet vært samsvar mellom språket på enheten, tidssone og layout på tastaturet. Så får de heller endre det manuelt, de få som måtte ha behov for det.

Dette finner du i esken - Lader, USB-kabel og bruksanvisning. Ikke noe headsett eller varetrekk.

Om du ikke retter tidssonen på nettbrettet, så vil alle avtaler i kalenderen bli forskjøvet. Det retter seg imidlertid når du korrigerer tidssonen.

Så snart brettet er satt opp med en Google-konto (registrer en gratis om du ikke allerede har), så vil du kunne sende og motta e-post, i tillegg til å laste ned innhold fra Android Market. Du kan også legge til andre kontoer du ønsker å synkronisere, som Exchange, Facebook eller Twitter, i tillegg til at du kan ha flere Google-kontoer.

Teknologi og funksjoner

Samsung Galaxy Tab 10.1 er godt utrustet med programvare for ulike oppgaver. Her er en svært god nettleser, ulike kontorprogrammer, kalender, kamera, navigasjon, kalkulator, musikkspiller, filmavspiller, kamera, bilderedigering, bokleser og sosiale nettverk.
En egen applikasjon som kalles Pulse gir deg oversikt over oppdaterte hendelser på så vel nyhetssider som på sosiale nettverk. I tillegg finnes kart og navigasjon (Google Maps).

Pulse gir god oversikt over hva som rører seg, også på sosiale medier.
Alt innhold på brettet kan krypteres.

Om dette ikke dekker dine behov, så har du et helt hav av applikasjoner du kan laste ned fra Android Market. De aller fleste applikasjoner vi kjøre helt fint på Tab 10.1, men enkelte vil ikke være optimalisert for skjermstørrelsen. Resultatet er at de virker som de skal, men at de enten ikke utnytter muligheten den store skjermen gir, eller at grafikken kan se litt bustete ut på den store skjermen.

Samsung Apps

Samsung har også lagt til en egen applikasjonsbutikk på brettet, og applikasjonene du finner her er spesielt anbefalt av Samsung.

Om vi savner noe i Android Market, så er det muligheten for å se om en app er tilpasset bruk på nettbrett.

Proffbruk

For den som bruker nettbrett på jobb, så er det verdt å merke seg at Samsung har lagt til en del sikkerhetsfunksjonalitet i nettbrettet. Det betyr blant annet at du kan låse og slette innholdet på brettet om det kommer på avveie. Du kan også pålegge brukeren sikkerhetspolicyer, dersom brettet skal ha tilgang til bedriftens interne systemer.

Tastaturet på skjermen fungerer bra, og du kan utmerket godt skrive tekst eller ta møtenotater i brukbar fart. Men skal du skrive mye anbefaler vi at du skaffer deg et tastatur. Du kan bruke Samsungs tastaturdokk til Galaxy Tab 10.1, eller du kan velge et originalt Samsung Bluetooth-tastatur som er innbygget i et omslag til nettbrettet. Alternativt kan du velge et hvilket som helst annet standard BT-tastatur.

Brettet er suverent for e-post, tekstbehandling, regneark, presentasjoner og andre kontoroppgaver. Du kan legge til flere e-postkontoer, og selv velge om du vil vise en eller flere av disse i innboksen.

Tastatur kommer i to varianter. Her er en dokk med ladekontakt og lydutgang. Fin å ha i stua eller på kontoret.
Denne tastaturløsningen fungerer via Bluetooth, og er integrert i et omslag. Fin å ha når du reiser.

Nettleser og oppkobling

Nettleseren på Galaxy Tab 10.1 støtter Flash, og i praktisk bruk opplever vi den som svært smidig. Du kan zoome på nettsider og i bilder ved å knipe eller sperre med to fingre, eller du kan holde en tommel på hver side av brettet og vippe det forsiktig fra deg eller til deg.

Begge løsningene fungerer bra, men siden brettet er såpass stort, så slipper du å holde det med bare en hånd for å betjene fingerzoomingen med den andre. Tokjerneprosessoren (1 GHz Arm Cortex-A9) og grafikkbrikken fra GeForce sørger for at skjermoppdateringen går raskt, og at bevegelser glir jevnt. Du vil likevel kunne se at det rykker litt i teksten når du flytter på den. Her er ikke det samme etterslepet som på iPad-skjermen, og som får iPad til å se en anelse mer polert ut.

Brettet støtter mobilt Internett (3G-versjonen) med hastighet helt opp til 21 Mbit/s. I tillegg har nettbrettet selvfølgelig støtte for Wi-Fi (802.11 a/b/g/n). Brettet er ment å kunne brukes som en del av et større miljø, med overføring av mediefiler på tvers av enheter, og som fjernkontroll og ekstraskjerm til Samsungs nyeste TV-er.

Oppkoblingen av slike løsninger er blitt svært enkel, ettersom du kan starte en egen applikasjon og bli veiledet frem til de forskjellige alternativene.

Vi hadde ingen problemer med å koble brettet til Internett, enten vi valgte mobilt Internett eller Wi-Fi.

Men selv om du kjøper 3G-versjonen av Galaxy Tab, så får du ikke ringt med den. Brettet støtter mobildata, ikke mobilsamtale. Alternativet er å bruke mobildata for å overføre tale, for eksempel ved å laste ned Skype eller et annet IP-telefon-program.

Multimedia

Galaxy Tab 10.1 er som skapt for underholdning. Her spilles videofilmer så det er en fryd for øyet, og alle de vanlige videoformatene er støttet. Det betyr at du ikke behøver å skalere eller konvertere filmene du har på PC-en, men kan laste dem rett inn på nettbrettet. Programvaren Kies gjør det enkelt å sortere og overføre mediefiler, men du kan utmerket godt koble brettet til en PC og overføre innholdet via USB-kabelen som følger med brettet.

Den eneste bakdelen vi ser her, er at du ikke kan sette inn et minnekort med filene dine på. Det er nemlig ikke noen minnekort-port på Galaxy Tab 10.1. Det at brettet ikke kan lese minnekort er kanskje den største svakheten ved Galaxy Tab 10.1. Det kommer riktig nok en minnekortleser som kan plasseres i bunnen av brettet, og som gir støtte for både lesing og skriving av data. Vi hadde likevel satt pris på at kortleseren var innebygget.

Brettet vi har fått teste inneholder heller ikke spesielt mye minne. 16 GB blir lite for den som vil ha musikk, bøker og filmer med på ferieturen. Det skal visst nok finnes 32 GB- og 64 GB-varianter, men disse selges av en eller annen grunn ikke i Norge.

Musikkspiller

Musikkspilleren fungerer utmerket, men hodesett er ekstrautstyr.

Samsung Galaxy Tab 10.1 har også en god musikkspiller. Spill musikken du har lastet over på brettet, eller stream fra tjenester som Wimp og Spotify. Lydkvaliteten er bra, og du kan bruke egne hodetelefoner med standard 3,5 mm plugg. Kontakten sitter på toppen av brettet når det holdes med bunnpluggen ned.

Vi liker at det er enkelt å komme til musikk-kontrollene, og at menyene i musikkspilleren gir god oversikt. Her er også equalizer med mulighet for egne tilpasninger av lydbildet.

Spill

Dette nettbrettet er også godt egnet for spill. Det kommer riktig nok ikke med noe spill når du kjøper brettet, men Android Market byr på en rekke forskjellige titler. Noen er gratis, andre må du betale for.

Den gode grafikken og presise bevegelsessensoren bidrar til en god spillopplevelse, også når spillene byr på avansert grafikk. Den store skjermflaten gjør at du også får bra oversikt om du spiller digitalvarianter av brettspill som sjakk eller Monopol.

Middelmådig kamera

Kameraet i nettbrettet har en bildeoppløsning på 3,15 megapiksler. Du kan ta bilder med det, men noe veldig godt kamera er det ikke. Du kan filme med en oppløsning på 720p. Men videokameraet overrasker heller ikke positivt. Kvaliteten blir omtrent som for snittet av mobiltelefoner med 720p-kameraer. Nettbaserte tjenester gjør det mulig å laste opp og redigere video med avanserte verktøy.

Galaxy Tab 10.1 har en ganske avansert fotoredigeringsapp.

Frontkameraet kan også brukes for selvportretter eller videomeldinger. I tillegg kan det brukes ved videochatting.

Skjermbilde til TV

Du kan koble Galaxy Tab 10.1 til en TV som har støtte for DLNA (trådløs overføring av medieinnhold) eller via en mediespiller med støtte for dette. Du kan også koble deg til TV-en med en HDMI-kabel, men da må du ha en spesiell overgang fra brettet. Denne følger ikke med i salgspakken. DLNA fungerer når du skal spille av medieinnhold. Vil du bruke andre applikasjoner på skjermen må du bruke en HDMI-kabel. Da vil skjermbildet på galaxy 10.1 bli speilet på TV-skjermen.

Her er en liten videosnutt vi har filmet med Samsung Galaxy 10.1 og lastet direkte til YouTube:

Konklusjon

Samsung Galaxy Tab 10.1 er etter vår oppfatning det beste nettbrettet på markedet i dag. Men avstanden ned til iPad 2 er ikke lang. For selv om det er forskjeller på de to brettene, så er likhetene desto flere. Begge fikser nettsurfing, multimediefiler, kontorapplikasjoner, navigasjon, chat, e-bøker og spill på en helt grei måte, mens ingen av dem kan skryte på seg å være særlig gode på kamerafronten. Når det kommer til pris er det heller ikke mye som skiller de to.

Kort sagt går forskjellene mer på de tradisjonelle skillene mellom Apples lukkede hage, og Googles åpne jungel. For noen vil enkelheten og stålkontrollen Apple har med sine nettbrett og applikasjoner gi en tilfredsstillende brukeropplevelse. For andre vil ønsket om å kunne dele filer og gjøre produktet mer personlig være av større verdi. Kort sagt er iPad litt mer oversiktelig og litt mer polert, mens du har noe bedre teknologi og flere muligheter om du velger Galaxy Tab 10.1.

For mange vil en Galaxy Tab 10.1 kunne erstatte en bærbar PC. Kjøper du i tillegg en tastatur-dokk eller et Bluetooth-tastatur, så blir forskjellene minimale. En bærbar PC vil ha mer lagringsplass og kraft til å kjøre mer avanserte spill og tyngre programmer. Samtidig vil en bærbar PC ikke kunne måle seg med Galaxy Tab 10.1s enkelhet, øyeblikkelige oppstart og fantastiske batterikapasitet. Fremdeles kan du ikke utføre alle nettbaserte oppgaver på et nettbrett, blant annet fordi det ikke er støtte for Java i nettleseren. Enkelte videotjenester er heller ikke optimalisert for nettbrett.

Skjermen på Galaxy Tab 10.1 er stor, skarp og lyssterk, og vi har under testperioden forsøkt å jobbe på brettet utendørs i sollys. Det fungerte overraskende bra, selv om det blir en del refleks i det blanke skjermglasset.

Å se film på Galaxy Tab 10.1 blir nesten som å se film på PC. Skjermen er langt mindre enn på PC-en, men til gjengjeld er betraktningsavstanden kortere. Dessuten er det lettere å frakte med seg et nettbrett på offentlig kommunikasjon, og du slipper oppstartstid. Overføring av filer fra PC til nettbrett via en USB-kabel går raskt, men sluker også mye av det begrensede minnet.

Galaxy Tab 10.1 har en god skjerm, lav vekt og bra batterikapasitet, sammenliknet med nettbrett som Asus Eee-pad og Motorola Xoom. At prisen på nettbrettet faktisk er lavere enn på selskapets dyreste Android-mobiler gjør at det for enkelte antakelig vil være like lurt å kjøpe en billig mobiltelefon, og heller bruke resten av pengene på dette nettbrettet.

Men en ting kommer du ikke unna; Samsung Galaxy Tab 10.1 går ikke ned i jakklomma.

Her er noen alternativer du også kan vurdere:

Asus Eee Pad Transformer. Denne er tyngre enn Samsung Galaxy Tab 10.1, og litt svakere batteri. Kan kobles til et tastatur som gir økt batterikapasitet og får nettbrettet til å minne om en bærbar PC. Tilsvarende løsning finnes i en omslag til Galaxy tab 10.1, men da er brettet og tastaturet koblet sammen med Bluetooth.

Motorola Xoom. Dette brettet har 32 GB minne, mot Samsungs 16 GB (versjonen som selges i Norge). Brettet er en god del tykkere og tyngre enn Galaxy Tab 10.1. Da vi testet Xoom var programvaren noe umoden, men med oppdatert programvare vil det kunne hente seg inn en del. Prosessor og brikkesett er det samme som i Samsungs nettbrett. Det har også støtte for minnekort.

iPad 2. Dette brettet kan du få med opp til 64 GB minne. Velger du 16 GB, slik du har i Galaxy Tab 10.1, så blir prisen omtrent den samme. iPad 2 er et brett det er enklere å komme igang med, samtidig som det har lavere skjermoppløsning og visse begrensninger knyttet til hva Apple vil la deg bruke brettet til.

Samsung Galaxy Tab 10.1 er på ingen måte perfekt. Likevel er den strået hvassere enn noe annet nettbrett, og dermed blir det toppkarakter. Så får vi håpe Samsung finner plass for minnekort i neste versjon av Galaxy Tab, slik det var i den første versjonen av Galaxy Tab 10.1 som ble vist på CeBit i vår.

annonse