Tek.no

Test Netgear Nighthawk X8 (R8500)

Dette er utfordreren til Asus' toppmodell

Netgear Nighthawk X8 har ekstremt god ytelse og rekkevidde, viser vår test.

Kurt Lekanger
Kurt Lekanger
5 Mai 2016 06:01

Innledning

Trådløse rutere basert på 802.11ac-standarden har vært på markedet siden 2013, men snart kommer en helt ny generasjon ac-produkter ut i butikkene. Disse benytter det som kalles 802.11ac Wave 2 – og skal i teorien ha enda høyere ytelse.

Les mer om 802.11ac Wave 2»

Netgear Nighthawk X8 (R8500) støtter ikke Wave 2 fullt ut. Men den kommer med enkelte av funksjonene som ligger i Wave 2, som flere samtidige datastrømmer (for høyere hastigheter) og MU-MIMO (for bedre ytelse når du har mange enheter i nettet). I likhet med Asus RT-AC5300 støtter den også hastigheter opptil 5300 Mbit/s, eller rettere sagt: den støtter 1000 Mbit/s på 2,4 GHz-båndet og 2166 Mbit/s på to 5 GHz-bånd.

Asus RT-AC5300 og Netgear Nighthawk X8 er direkte konkurrenter, og begge to ligger i absolutt øvre prissjikt for denne typen produkter – nærmere 5000 kroner. Da er det store spørsmålet: er det verdt å bruke fem lapper på en trådløs ruter?

Stor – men ikke fryktinngytende

Nighthawk X8 måler 31,6 x 26,4 x 6,1 centimeter og veier 1,68 kilo. Dermed er dette en GIGANTISK ruter, men i motsetning til Asus RT-AC5300 har den et litt mer «sobert» utseende. Den er ikke like klumpete, og den har bare fire utvendige antenner – mot hele åtte på Asus-ruteren. I tillegg til de fire utvendige antennene er det også fire interne antenner på hovedkortet.

De eksterne antennene i X8 er såkalte aktive antenner, det vil si at hver antenne inneholder en liten forsterker. I praksis betyr det at senderen og mottakeren er flyttet fra hovedkortet og opp i selve antennene, noe som ifølge Netgear betyr at man unngår at signalet forringes på ferden fra antennen og frem til hovedkortet. Denne løsningen skal være spesielt fordelaktig når antennene skal kommunisere med små mobile enheter med svak sendestyrke.

På baksiden av ruteren finner du hele seks LAN-porter, i tillegg til én WAN-port. Dette er to LAN-porter mer enn Asus RT-AC5300 – og et kjempestort pluss, mener vi. To av LAN-portene støtter Link Aggregation (802.3ad), som betyr at du kan koble to Ethernet-kabler til én enhet som støtter Link Aggregation for å oppnå en forbindelse på 2 Gbit/s. Dette kan du forsåvidt også gjøre på Asus-ruteren, men med to færre Ethernet-porter vil behovet for en ekstra svitsj antagelig melde seg raskt.

Seks LAN-porter er et stort pluss.
Kurt Lekanger

Foran på ruteren er det tre knapper, én for å skru wifi av eller på, en WPS-knapp for kjapp tilkobling til andre enheter som støtter WPS, samt en knapp for å skru av alle LED-lys på ruteren. Sistnevnte er praktisk om du har ruteren stående et sted hvor lysene kan være forstyrrende. Lysene på X8 er imidlertid ikke så veldig plagsomme – det er en ganske diskret rad med lys på toppen som viser status for de tre frekvensbåndene, samt aktive LAN-porter. I tillegg er det blå lys øverst på hver av de fire antennene. Litt uvanlig – men ganske så stilig. Men du kan som sagt skru dem av.

MU-MIMO

Nighthawk X8 støtter MU-MIMO (Multi-User MIMO), som betyr at den kan sende og motta til flere enheter samtidig, uten at hver enhet må vente på tur. Les mer om MU-MIMO »

Det er støtte for fire samtidige datastrømmer på alle tre frekvensbåndene, eller 4x4 MU-MIMO – som det også kalles – på hvert frekvensbånd. Ellers er det også støtte for beamforming, som betyr at retningen til radiosignalet styres mot de tilkoblede enhetene, i stedet for å sendes like kraftig ut i alle retninger.

Netgear Nighthawk X8
9
Imponerende

Netgear Nighthawk X8

 • Krysse av
  Høy ytelse
 • Krysse av
  Svært god rekkevidde
 • Krysse av
  Enkel i bruk
 • Krysse av
  Tre bånd
 • Krysse av
  Seks LAN-porter
 • Krysse av
  Mange avanserte muligheter
 • Krysse av
  Link aggregation
 • Bytt
  Høy pris
 • Bytt
  Ikke like avansert programvare som konkurrenten

Les også