Til hovedinnhold
TestNødladere fra Avantree

En av disse redder dagen

Med en nødlader i lommen går du aldri tom for strøm.

Samme hvor store batterier produsentene setter i dagens smartmobiler går de som regel tom for strøm på et tidspunkt som ikke passer. Hjelpen du trenger kalles en nødlader, eller en power bank om du vil. I dag ser vi nærmere på to løsninger fra selskapet Avantree.

Les også: Holder ikke batteriet ditt dagen ut?

Den ene har et batteri på 2200 mAh, mens den andre har et batteri på 6000 mAh. Det betyr at du burde få litt i overkant av én fullstendig mobilopplading fra den første, mens den tredje kan gi deg et sted mellom tre og fire oppladinger med fullt batteri.

Laderne har en anbefalt utsalgspris på henholdsvis 499 for den minste og 899 for den største. Prismessig skiller det altså mindre enn man skulle tro mellom dem – det kommer vi tilbake til.

Svakt tilbehør

Produsenten har lagt ved en del tilbehør til nødladerne. En kabelspole med USB-kontakt i den ene enden og en universalkontakt i den andre er utgangspunktet. I tillegg kommer det fire plugger som kan settes i universalkontakten, inkludert Micro-USB og en Apple-kontakt.

Tilbehøret er kjekt nok hvis du ikke har noen av disse kablene fra før. Kabel på spole er også veldig kompakt og fint å ta med i lommen, men kvalitetsmessig gir ikke noen av disse delene noe godt inntrykk. Selve batteripakkene føles betydelig mer solide.

Du klarer deg med én kabel

Det kommer relativt ofte nødladere innom til test, og det er ikke alle vi rekker å teste, men felles for mange av dem er at de krever en spesiell lader eller ladekabel.

Avantree-produktene skiller seg litt ut i forhold til de mange nødladerne som lades med Mini-USB og runde kontakter. Her kan du nemlig bruke Micro-USB til ladingen. Det betyr at du i mange tilfeller kan klare deg med bare én enkelt kabel for å få full utnyttelse av utstyret.

Egentlig burde det være en selvfølge å bruke den standarden ladekabel som er vanligst. Vi vet ikke helt hvorfor konkurrentene stadig henger fast i den aldrende Mini-USB-standarden, men Avantree skårer viktige poeng på å ha gjort det enkelt for brukerne.

Under skal vi se nærmere på de tingene som er unike for hver av de to nødladerne fra Avantree.

Les også: Les om batterikongen Motorola Razr Maxx

Dual Port Power Pack 6000

Vi ser nærmere på den største av nødladerne først. Laderen er bygget i matt plast, med en blank plastoverflate på toppen. Den føles solid bygget, og vil nok i de fleste tilfeller tåle et fall eller to, men særlig lekkert er det ikke. Vi noterer oss også at andre produkter farger av på testproduktet.

Laderen har én hel knapp på den nederste langsiden av produktet. Knappen skrur av og på laderen hvis du holder den inne. Et raskt trykk aktiverer ladeindikatoren som viser hvor mye strøm som er igjen på batteriet.

Enkel å bruke

Vi synes ofte at det kan være vanskelig å finne ut hvor mye strøm som er igjen på nødladere. Ofte er de utstyrt med én eneste diode som skal gi all informasjon i form av lyssignaler i ulike farger. På den største Avantree-laderen indikeres nivå ved fire lys – low, mid, high og full. Enkelt og ukomplisert.

Det er tre tilkoblinger på den lille rektangulære boksen. To vanlige USB-kontakter sitter i den ene kortsiden, under statuslysene. Micro-USB-kontakten som brukes til å lade nødladeren sitter på motsatt langside av der styringsknappen sitter.

Lader to dingser samtidig

De to USB-kontaktene gjør at du kan lade to ting samtidig med denne laderen. Den ene kontakten kan levere ladestrøm ved 2,1 ampere, mens den andre kun leverer 1 amperes ladestrøm.

Hvis du bare skal lade én ting er det like greit å bruke den kraftigste utgangen uansett hva slags type ting du lader. Ladingen går en del fortere med denne som utgangspunkt, og hvis du skal lade en telefon som er dypt utladet våkner den fortere til liv igjen enn hvis du lader fra utgangen merket med 1 ampere.

Har du med deg flere ting du skal lade er den sterkeste kontakten spesielt egnet til mer strømkrevende produkter, så som nettbrett.

Grei byggekvalitet

Alt i alt er denne nødladeren enkel og god å bruke. Selve laderen har en byggekvalitet som virker ganske robust i forhold til å tåle en trøkk, men plasten er svært mottakelig for riper, og vi liker ikke at den blir misfarget når den kommer i kontakt med farget tøy eller andre dingser som måtte ligge i sekken.

Denne nødladeren har to viktige fordeler sammenliknet med mange av konkurrentene. Det er lett å se hvor mye strøm som er igjen til enhver tid og mange kan klare seg med bare én kabel. Lader du mobilen med Micro-USB-kabel kan du bare snu denne kabelen for å lade nødladeren fra PC eller en strømadapter med USB-kontakt.

Holder lenge mellom hver opplading

Hverken prisen på 899 kroner eller den fysiske størrelsen på produktet er avskrekkende når vi ser på hvor mye strøm du kan ta med deg. En stor fordel med denne typen kraftige nødladere er at du slipper å tenke på å lade den så ofte. Det holder ofte å være innom støpselet i veggen en gang annenhver uke.

Selv om denne nødladeren er et godt alternativ for deg som treker ekstra strøm på farten er det mulig å få enda kraftigere ladere med bedre byggekvalitet til uten å betale mer.

Universal Portable Power Bank (2200mAh)

Denne nødladeren er betydelig mer kompakt enn den kraftigere utgaven. Det kommer naturligvis av at batteriet rett og slett er mindre.

Siden batteriet er forholdsvis lite og i mange tilfeller kun holder til én fullstendig opplading av en mobiltelefon har heller ikke denne flere USB-tilkoblinger. Den har kun to kontakter – en Micro-USB-kontakt for lading av det innebygde batteriet, og en vanlig USB-kontakt for lading av dingsene dine.

Utgangen her har en ladestrøm på 1 ampere. Det betyr at mange nettbrett vil bruke strøm omtrent like fort som denne lader ut. Den er derfor ikke egnet til å lade nettbrettet ditt, hvis ikke du har en av de mer kompakte og strømsnille utgavene.

Vi synes ellers at knappen som skrur nødladeren av og på godt kunne vært større. Den er nemlig bare på størrelse med et bittelite spikerhode. Den berges litt av at den stikker greit ut, men enkelte kan få problemer med å betjene den.

Mangler batteriindikator

En annen forskjell opp til den kraftigste laderen er at du ikke har noen god måte å se hvor mye strøm som er igjen på denne laderen.

Det er lett å tenke at en batteriindikator ikke er så viktig når nødladeren kun holder til én opplading av et produkt. I praksis lader de fleste mobilene sine før de går helt tomme, og det er heller ikke alltid man venter batteriet er helt fullt før man avslutter. Derfor er det alltid ønskelig å vite hvor mye strøm som er igjen på nødladeren.

Byggekvaliteten på denne laderen virker både svært solid og pent gjennomført. Den er bygget i aluminium og den tar ikke til seg farger, riper eller fingermerker like enkelt som plasten den store nødladeren er bygget i.

Gjennomsnittlig og for dyr

Alt i alt er dette en gjennomsnittlig nødlader som hverken er bedre eller dårligere enn de fleste av konkurrentene. De største fordelene med denne er at den er solid bygget og at du klarer deg med én kabel både for å lade nødladerne og mange av produktene som du har med deg.

Likevel synes vi prislappen på 499 kroner skurrer litt for dette produktet. Nødladere med omkring samme størrelse batteri starter på omkring 200 kroner, og mange av dem har ikke særlige svakheter å nevne i forhold til denne. Avantree Universal Portable Power Bank er rett og slett for dyr uten at den skiller seg ut fra mengden.

Trenger du en enda kraftigere nødlader?

Les testen av Portable Power Bank fra Bestsound.no

Mer om
annonse