TestUtforsk skogen med ViewRanger

Her får du dyr men god turnavigasjon

... og du får den til både iPhone og Android-telefoner.

Vi tester apper til bruk i skog og mark, som du kan dra nytte av på fisketur, jakt eller en tur i skogen. De nærmeste dagene vil vi finne ut hvilke som er aller best, og kåre en vinner. Den første appen vi har sett på er Google Maps for Android, og nå har turen kommet til ViewRanger Outdoor.

ViewRanger Outdoor - Android og iPhone

ViewRanger Outdoor er et program som kan være kostbart. Det kan i utgangspunktet lastes ned gratis, og du får da tilgang til Open Street Map over internett.

Kostbare ekstrakart

I tillegg får vi to "credits" som vi kan kjøpe et par kartområder med i ViewRanger Store. Her finner du rastekartene fra Statens Kartverk, men hver credit gir deg bare en rute på 5 x 5 kilometer. Prisen for øvrig er 700 til 900 kroner for et større område rundt for eksempel Oslo, Bergen eller Tromsø. For 219 kroner får du velge 25-kvadratkilometerruter på opp til 600 kvadratmeter totalt.

ViewRanger har en skikkelig navigasjonsløsning.

Brukervennlig

Under navigasjon dukker det opp et kryss og en pil slik at du enkelt ser hvor du er og i hvilken himmelretning du beveger deg i etter informasjon fra GPS-en. Ett enkelt skjermtrykk midtstiller posisjonen din, og ellers finner du egne skjermområder for zooming, meny og innstillingsmeny. I Android erstattes sitnevnte med en skjermtast for aktivering og deaktivering av rutevisning, siden Android-telefoner har en egen meny-tast som brukes til innstillinger og lignende i ViewRanger. Disse skjermtastene gjemmer seg under navigasjon, men kommer frem igjen ved skjermberøring.

Nederst på kartet finner du til enhver tid en målestokkanviser, slik at du alltid kan forstå deg på hvilken skala du viser kartet i.

Det er enkelt å lage og redigere ruter.

Les også: Ut på tur med Google Maps (Android)

Genial til navigasjon

I ViewRanger er det svært enkelt å opprette ruter, og du får muligheten til å klikke inn hvert eneste punkt i ruten rett på skjermen. Etterpå er det enkelt å finjustere hvert eneste punkt, og til slutt kan du markere ruten for å se hvor lang den er i kilometer.

Når ruten er opprettet kan du klikke på den og velge å følge den, og får i iPhone en blå pil på skjermen som viser i hvilken retning du skal gå mens du i Android-telefoner får en striplet linje på kartet som peker i retningen du skal gå. Du kan også reversere ruten, slik at du eksempelvis akkurat like enkelt kan navigere deg tilbake til bilen når fisken har sluttet å bite og kaffeforsyningen har gått tom.

Det er også enkelt å lage et interessepunkt, og om du velger å navigere til dette får du opp en stor og tydelig grønn pil oppe til venstre i iPhone, og igjen en striplet linje i Android.

De pekende pilene er basert på telefonens GPS-retning, men i Android-telefoner kan du legge et kompass nederst i venstre hjørnet av skjermen som viser nord basert på telefonens innebygde digitale kompass.

Senere kan du søke etter interessepunkter og ruter du har lagt inn i kartet. Det er også enkelt å velge om du vil lagre sporene på hver tur du har planer om å gå.

Offline

Kartene du kjøper for "credits" lagres i SD-kortet, og dermed er det bare å gå ut på tur uten bekymringer for annet enn batterikapasiteten. Open Street Map er imidlertid et gratis online-kart, men når ikke opp til Statens Kartverks Norgeskart.

Konklusjon

ViewRanger Outdoor er dyrt når du skal kjøpe kart, men det er også et svært fullstendig navigasjonsverktøy i skog og mark. Det er praktisk i bruk, og det har de fleste funksjoner du får behov for. Det å kunne lage ruter, sjekke hvor lang ruten er, navigere etter pil eller en linje på kartet, lagre interessepunkter og navigere til dem er funksjoner vi forventer av en håndholdt GPS for skog og mark, men som ikke altfor ofte ligger inne i mobilapplikasjoner som dette.

I tillegg er det mulig å bruke både Open Street Maps mens du er i mobilnettet så vel som Statens Kartverks bunnsolide topografikart med god detaljrikdom mens du ikke er tilkoblet mobilnettet. På den måten sparer du strøm på telefoner, penger på telefonregningen og batteri på telefonen under fjellturen. Dessuten har nasjonalparker en tendens til å ha gode fiskevann men dårlig mobildekning.

ViewRanger er et trygt og godt valg, men kartene er dessverre langt fra gratis. Dermed er nok dette alternativet for de som er mye på korte turer der mobilen kan brukes til å navigere.

ViewRanger Outdoor

Last ned ViewRanger Outdoor til Android eller iPhone »

Følg med videre denne uken på Mobilen.no: Vi har testet flere apper til bruk i skog og mark.

annonse