Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestShuttle XPC cube SZ270R9

Dette var jo egentlig en lysende idé

Men det er litt kjedelig med A når vi ikke får noen skikkelig B.

Shuttle XPC cube SZ270R9

Da vi for halvannet år siden testet den nokså nedtonede Shuttle XPC cube SZ170R8 skrev undertegnede at mangelen på røde fartsstriper muligens ville føre til at den ikke slo like godt an på dataparty som på kontoret.

Det ble også bemerket at overklokking via BIOS ikke var så enkelt og elegant som det kunne være i 2016.

Om dette har noe å gjøre med at dagens testobjekt fikk se dagens lys vites ikke, men denne nye utgaven av XPC cube har vitterlig fått en «ansiktsløfting». LED-striper i rødt – eller hvilken farge du enn foretrekker – inkludert.

Overklokking kan nå også gjøres via et fjongt overklokkingsverktøy for Windows, og en særegen «turboknapp» er også lagt til. Vi skal muligens være mer forsiktige med hva vi skriver heretter.

Liten PC, stort potensiale

Shuttle XPC cube SZ270R9 er det fulle navnet, og med unntak av det noe iøynefallende frontpanelet er det en relativt beskjeden PC – i hvert fall når vi tenker på at denne kan romme datakomponenter tilsvarende en vanlig gulvstående PC.

Med karosseriet og diskrammene fjernet er det relativt enkelt å sette inn nødvendige komponenter.

Selve boksen har et rammeverk av aluminium og er omtrent 35 centimeter lang, 22 centimeter bred og rager ikke mer enn 20 centimeter over bordplaten. Egenvekten er på nøyaktig fire kilogram, og dette inkluderer alt med unntak av prosessor, minne og lagring.

I begrepet «alt» ligger altså de ferdiginstallerte komponentene i form av strømforsyning, hovedkort, vifter og prosessorkjøler.

Fysisk sett er innsiden av XPC cube SZ270R9 nærmest en blåkopi av SZ170R8, så vi følte oss litt hjemme straks vi løsnet de tre tommelskruene som holder karosseriet på plass.

Strømforsyningen er for øvrig den samme modellen som holdt bolig i forrige generasjon av disse PC-ene, altså en ekstra smal 500-watter med 80 Plus Silver-sertifisering.

Hva som derimot er nytt, er hovedkortet. Dette har plass til en ekstra M.2-SSD og har det nyere Intel Z270-brikkesettet, mot Z170 på den første versjonen vi testet.

Frontpanelet er også nytt, med porter og knapper på toppen. Den ene knappen skrur selve datamaskinen av og på, mens den andre knappen slår av og på turbomodusen.

Det betyr at både Skylake- og Kaby Lake-prosessorer med LGA 1151-sokkelen er støttet. Kaby Lake kan også brukes sammen med Intels Optane-teknologi.

Men det vil også si at Coffee Lake, som er den aller siste prosessorgenerasjonen fra Intel, ikke kan brukes med denne datamaskinen.

Dette høres kanskje litt snevert ut, men faktisk finnes det en god del kompatible CPU-er til denne boksen – også de overklokkbare «K»-prosessorene med 95 watt TDP.

Av RAM er det 1,2 volts DDR4-moduler som støttes. Det er plass til fire av dem, og hovedkortet takler inntil 64 GB totalt.

Foruten dette trenger du noe å lagre data på. Det er plass til to M.2-SSD-er, og et tredje M.2-spor som eksempelvis kan fylles med et lite Wi-Fi-kort dersom du ikke synes noe særlig om kablet nettverk.

Videre er det plass til opptil fire 3,5-tommers harddisker, som også kan settes opp i forskjellige RAID. En dedikert NAS vil trolig både være mer praktisk og ikke minst rimeligere, men du har altså muligheten om det skulle være ønskelig.

Tar det meste som passer

Godt med inn- og utganger bak: 8 USB-porter, 2 x GBit LAN, HDMI, 2 x DisplayPort og 3,5 mm. minijacker for lyd.

Shuttles liste over støttede minnemoduler og grafikkort byr ikke på noen lang lesestund, men, men i det store og hele er det bransjestandarder som følges. Da vil i praksis det aller meste fungere så lenge det passer – og har de riktige egenskapene.

Men vi oppdaget også at BIOS er nokså sær på minnehastigheter. Offisielt er 2400 MHz støttet, men kun dersom dette faktisk er eksplisitt oppgitt i modulenes JEDEC-spesifikasjon. Ellers vil ikke minnet kjøre på mer enn 1833 eller 2133 MHz.

Prosessor, litt RAM og noe å lagre på er egentlig alt du trenger, ettersom disse prosessorene har integrert grafikkløsning. Maskinen har tre videoutganger – to DisplayPort 1.2 og én HDMI 1.4b – og alle kan brukes samtidig. Vel å merke så lenge du ikke trenger høyere oppløsning enn Full HD.

DisplayPort klarer 4K i 60 Hz også, men da får du pent nøye deg med å bruke den ene utgangen.

Skulle ikke dette holde, er det også mulig å stappe inn et dedikert grafikkort i dette kabinettet. Shuttle XPC cube SZ270R9 har to vanlige PCI Express-spor, hvorav det ene nettopp er tiltenkt en slik rolle. Også de grafikkløsningene som tar to kortplasser kan benyttes, men da blir det ikke mulig å benytte seg av det andre PCIe-sporet.

Ja, et «Founders Edition» Nvidia GeForce GTX 1080 Ti får plass. Ikke krever det for mye strøm heller.

Strømforsyningen på 500 watt og begrenset med tumleplass betyr at du ikke kan benytte de største og aller mest strømsugne grafikkortene. Kabelen som gir strøm til kortet har også 8 + 6 pinner, som uansett utelukker AMDs nyeste kreasjoner.

I stedet klemte vi inn en «Founders Edition» av Nvidia GeForce GTX 1080 Ti, som sammen med 2 x 8 GB RAM, en Samsung 950 Pro SSD og toppmodellen Intel Core i7-7700K skulle få kjøre seg i Shuttelen.

Litt om installasjonen og hvordan dette fungerte i praksis kan du lese mer om på testens neste side >>>

Den korte versjonen er at datamaskinen fint takler selv de mer strømsultne komponentene, men at du da må regne med at systemet under langvarig hard belastning kan bli ganske varmt med karosseriet på og viftene kjørende på standard dynamisk hastighet.

For å bøte på dette er det mulig å skru opp fartene på viftene, men dette betyr mer støy. Alternativt kan karosseriet fjernes helt, men det påvirker naturligvis utseendet en god del.

For de som ikke absolutt trenger å putte inn den heftigste maskinvaren stiller det seg naturlig nok annerledes, men med tanke på utseende og målgruppe ser vi jo for oss at det ikke blir de aller rimeligste komponentene som vanligvis blir plukket ut til en slik boks.

Konklusjon

Shuttle XPC cube SZ270R9 er en oppdatert og – alt etter øyet som ser – kulere eller mer glorete versjon av SZ170R8. Med sitt spesielle LED-opplyste frontpanel er det ingen tvil om at datamaskinen er ment å tekkes gamere og andre som liker flashy design.

Sammenlignet med forgjengeren er det egentlig ellers få nyheter å snakke om. Shuttle har fått på plass Z270-brikkesettet som kom med Kaby Lake, men det skulle jo også bare mangle i en tid da den enda nyere Coffee Lake allerede er på banen.

I praksis har den nye utgaven plass til en ekstra M.2-SSD og støtte for Intel Optane. Og så har altså Shuttle slengt på noen pyntelys, en turboknapp og snekret sammen et grafisk grensesnitt som gjør det mulig å overklokke litt uten å måtte rote i BIOS.

Dette gjør at SZ270R9 markedsføres mot spillere som en mini-PC med «overklokkingsegenskaper». Men med unntak av overklokkingsprogramvaren byr den egentlig ikke på noe spesielt mer enn forgjengeren på det punktet. Kjøleløsningen er den samme, strømforsyningen er den samme og RAM-støtten er fremdeles begrenset.

Prosessoroverklokkingen fungerer i kortere perioder av gangen, men uten en bedre kjøler på plass føles dette like mye som en gimmick som noe bra og funksjonelt.

Nei, her ville vi gjerne først sett en bedre kjøleløsning, og nevner at det bør være mulig å velge RAM-frekvenser manuelt også. I det minste har Shuttle anstendighet nok til å ikke direkte skryte av overklokkingsegenskapene ved denne boksen – det nevnes kun at den har visse slike egenskaper.

Likevel skaper dette forventninger som ikke helt innfris.

Så må vi ta med at temperaturene kan bli ganske så høye når vi putter inn den heftigste maskinvaren, smekker på karosseriet og lar vifta få gå i sin vanlige «smartmodus». I sommerhalvåret bør man da muligens vurdere lettelser i antrekket eller sette opp farten på viftene.

Men for de som ikke skal plukke de mest strømsugne komponentene vil det naturligvis ikke være like nødvendig å tenke for mye på gjennomtrekken.

Alt i alt er Shuttle XPC cube SZ270R9 en oppgradering fra forgjengeren med Z170-brikkesettet, men de faktiske forskjellene dreier seg vel så mye rundt utseendet som de praktiske løsningene. En oppgradring rundt vifte- og kjøleegenskapene hadde nok blitt satt mer pris på, i hvert fall når man først skal spille på overklokking.

For mange kan derfor forgjengen SZ170R8 være et vel så greit kjøp, spesielt med tanke på at SZ270R9 er en tusenlapp dyrere.

Et annet alternativ er vårt testobjekts toeggede tvilling XPC cube SZ270R8. Denne har den samme innmaten som SZ270R9, men har det «gamle» frontpanelet – som sikkert noen vil foretrekke – og koster en femhundrelapp mindre.

Og så kan du selvfølgelig ganske enkelt kjøpe et lite kabinett – Cooler Master har eksempelvis noe i samme størrelse – og bygge hele sulamitten selv.

Shuttles egne alternativer:

Shuttle SZ270R8 (Sort)
Den toeggede tvillingen

Shuttle SZ270R8 (Sort)

fra 1983:-

Kliss lik dagens testprodukt, i hvert fall innvendig. Har det mer diskre frontpanelet som vi også har på forgjengeren.

Shuttle XPC Cube SZ170R8
Den rimeligere forgjengeren

Shuttle XPC Cube SZ170R8

Minus en M.2 SSD-plass og Intel Optane-støtte, er dette stort sett den samme boksen som dagens testobjekt. Og ingen lys i fronten.Les testen »

annonse
Shuttle SZ170R8 (Sort)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager