Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia XZ

Hvor bra er egentlig Sonys nye flaggskip?

Ingeniørene lover at de har gjort store kamerafremskritt.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Introduksjon og førsteinntrykk

Sonys Xperia-modeller er i endring. Tidligere i år skrotet de Xperia Z-serien til fordel for Xperia X, og plutselig var ikke vanntetthet noe man fikk på tvers av modellene lenger. Det tok en god stund før de lanserte modellene var på markedet, og bare et par måneder etter at Xperia X Performance dukket opp i salg, er det tid for nye Xperia XZ.

Denne gangen er imidlertid Sony klare på at det dreier seg om toppmodellen, noe det sto en del forvirring rundt i forrige runde.

Med navnet Xperia XZ kan man kanskje tenke seg at målet denne gang er å bygge en bro mellom Xperia Z- og Xperia X-seriene, slik at entusiastene kan krysse tørrskodd over til den nye serien. Så hvor godt kan denne telefonen fungere til slike formål?

Helt ny Xperia-design

Det alle Sony-kjøpere vil legge merke til er en drastisk designendring. Alle spor etter den gamle Omnibalance-designen fra Xperia Z-serien er vekk, og både materialer og utforming er endret. Telefonen har avrundede kanter på langsidene, men er spissere i topp og bunn. Den kan kanskje minne litt om en sterkt modernisert utgave av Huaweis U9000 Nero fra noen år tilbake, en telefon enkelte syntes var litt for skarp i topp og bunn.

Nok en gang har japanerne funnet frem pakninger og annet tettemateriale. Xperia XZ er nemlig vanntett etter IP68-standarden, og dermed tåler den klassisk norsk dritvær om du skulle snuble i det.

Det er litt ergelig at Sony har gitt fra seg tronen som mobilprodusenten som alltid er vanntett. Tidligere år ville som regel alt med Xperia-logo og prislapp over 2000 kroner være tett. I Xperia X-generasjonen er det to av seks modeller som er tette, så her må du plukke med omhu om du vil være sikker. Likevel skal det være en viss værsikring også i modellene som ikke er tette, uten at de har noen sertifiseringer for slikt.

Xperia XZ er tett slik at den skal tåle uvær. Produsenten anbefaler likevel ikke at du bader med den.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Med sine 5,2 tommer er skjermen litt større enn den i Xperia X Performance, samtidig som oppløsningen er den samme. Lysstyrken er svært kraftig, så Xperia XZ bruker du uten problemer i kraftig sollys, om du vil. Fargegjengivelsen er forholdsvis god, og hvis du misliker det du ser finnes det flere forskjellige måter å styre dette på. Du kan blant annet trinnløst justere hvitbalansen i skjermen. En mulighet vi sjelden ser på mobiltelefoner.

Aluminium, plast og glass

Aluminiumsmaterialet på baksiden ser virkelig pent ut under riktige lysforhold, men det samler også fingermerker som et uvær.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonens bakside er laget i et aluminiumsmateriale som kalles Alkaleido. Et tøft navn på det som føles som en nokså ordinær metalloverflate på telefonen. Litt annerledes gjenskinn under enkelte typer lys kan man kanskje få fra det, men ellers er det ikke så mye å lage ståhei rundt. Det er pent, men ikke fryktelig uvanlig nå til dags.

En ting vi noterte oss gjennom dagene med Xperia XZ er at metallet på baksiden samler noe voldsomt med fingermerker, og kanskje burde vært satt inn med ett eller annet olefobisk materiale, slik at ikke hver eneste lille fettflekk ble sittende fast.

Flere striper preger designen, med en plastramme mellom glasset foran og metallet bak. En liten stripe som også virker å være i plast er det blitt plass til nederst på baksiden. Designen er uvanlig nok, og du står i hvert fall ikke i fare for å ta feil av Xperia XZ og en av de gamle Xperia Z-modellene. Knapt noen annen telefon har en linjeføring som likner.

Vi ser imidlertid linjene fra Xperia XZ også i Xperia X Compact, så det er naturlig å mistenke at vi vil se mer til denne designen i modellene som kommer.

Vi tester et tidlig eksemplar

Det er litt mange striper og sømmer mellom de ulike materialene her.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

OBS: Telefonen vi tester denne gangen er et tidlig eksemplar som er undersøkt og godkjent for feil av Sonys egne ingeniører. Det eneste som skiller denne og andre tester er at tidlig programvare ikke vil la seg ytelsesteste - men både maskinvare og programvare har mye til felles med Xperia X Performance, så vi velger likevel å sette karakter med en forventet ytelse på omtrent det nivået.

Det betyr dessuten at det kan være ørsmå forskjeller i kvalitet mellom denne og modellen som kommer i salg. Det er også sannsynlig at programvaren rekker å få seg en oppdatering før telefonen er i salg, men siden den har oppført seg klokkerent i flere dager her i Berlin, tar vi utgangspunkt i telefonen slik den er nå, og oppdaterer testen hvis noe skulle endre seg vesentlig senere.

Programvareversjonen vår telefon kjører er 39.0.A.1.186

Kjapp og enkel i bruk

Menyene flyter raskt og godt, slik de gjør på nesten alle Xperia-modeller. Det følger med en del skrot her, så som en sikkerhetsløsning fra AVG og en shopping-app fra Amazon. Disse kan i stor grad skrus av, men ikke fjernes helt. Det er i og for seg greit nok, med tanke på at telefonen kommer med ganske greie mengder lagringsplass og støtter minnekort. Det hadde blitt ryddigere uten dette slagget i menyene, men i de siste Xperia-modellene har vi måttet leve med enkelte slike roteapper i programvaren.

Det er enkelt å finne frem i Xperia XZ, men det foregår av og til litt i overkant mye i varslingsfeltet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Der for eksempel HTC og Samsung har en nyhetsside dersom man sveiper så langt til venstre som man kommer i hjemmeskjermene, er det i stedet Google Nå som regjerer på Xperia XZ. Google Nå er hakket mer nyttig enn en del av de andre tjenestene, men kan være litt kronglete å skru av. Der andre hjemmeskjermer legges til eller fjernes på tradisjonell måte, må man inn i en egen innstillingsmeny for hjemmeskjermene for å skru av Google Nå. Ellers er det den tradisjonelle fordelingen mellom appmenyer og hjemmeskjermer du tilpasser selv som regjerer her.

Veksling mellom apper og inn og ut av innstillinger, nedtrekksmenyer og appmenyer går uten merkbare forsinkelser. Det er også forholdsvis enkelt å finne frem her, ettersom Xperia-menyene har en del til felles med helt rene Android-menyer.

Sony Xperia XZ
8
Meget bra

Sony Xperia XZ

8
Meget bra
sitatSony er definitivt på sporet av noe med Xperia XZ, men det blir litt dyrt.

Fordeler

  • +
    Svært lyssterk og fin skjerm
  • +
    USB type-C
  • +
    Vanntett
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Stabilisert kamera med laserfokus
  • +
    Lynrask og fin i bruk
  • +
    God batteritid
  • +
    Stereohøyttalere foran
  • +
    Ålreit lyd i hodetelefonkontakten
  • +
    Meget god videostabilisering

Ting å tenke på

  • Utsatt for fingermerker
  • Ikke like godt kamera som Galaxy S7 i mørket
  • Litt skrot i menyene
  • Dyr sammenliknet med nest heftigste Xperia
  • Mangler støtte for RAW-opptak
  • Litt skarp øverst og nederst?

Bruk, ytelse og foto

Sony Xperia XZ er en påkostet telefon med kraftig maskinvare under panseret. Her får du en Snapdragon 820-brikke fra Qualcomm som sammen med 3 GB RAM skulle være tilstrekkelig til å holde koken ganske så bra. Det kraftig oppgraderte kameraet ser vi nærmere på på slutten av denne siden.

En ting vi umiddelbart merker oss er at RAM-mengden er litt lav med tanke på prisen. Android-telefoner i dette prisområdet begynner å melde overgang til 4 GB RAM nå, og selv om man sjelden får bruk for så mye, er det slik at det kan bety en mer fremtidssikker telefon og man får det uansett inkludert i prisen hos for eksempel Samsung og en rekke andre. Noen produsenter går enda høyere enn det for flaggskipene sine, uten at det strengt tatt er nødvendig.

Det er forresten viktig å ta med at siden telefonen vår kjører tidlig programvare, er den også feiende allergisk mot ytelsestester. Så fort en ny test blir lastet ned, slettes den av Sonys sikkerhetsprogramvare som ligger i bakgrunnen. Men siden maskinvaren er nær identisk med Xperia X Performance, tar vi det for øyeblikket for gitt at også ytelsen er det, og setter karakter med den forutsetningen. Ytelsestester vil bli lagt til så fort vi får tilgang på et fiks ferdig salgsprodukt.

Spill

Xperia XZ klarer å drive heftige spill uten problemer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Maskinvaren under panseret her burde være kraftig nok til det aller meste, og telefonen har heller ikke mukket selv på svært krevende spill. Et stort fortrinn Xperia XZ har over mange andre mobiler er stereohøyttalerne i front. Disse er ikke veldig sterke, men de gjør jobben greit. Spesielt når man spiller.

Et spill med stemningsfull kombinasjon av musikk og lydeffekter tar seg ekstra godt ut med stereolyd rett fra enheten, og den lyssterke skjermen som boltreplass.

Aller best blir det naturligvis med hodetelefoner på, men gitt at man ikke alltid har slik luksus for hånden er det godt at mobilen fungerer bra på egen hånd også. Opplevelsen er vesentlig bedre enn den man får med en enkel monohøyttaler. Det skal sies at HTCs Boomsound-høyttalere er vesentlig kraftigere, men så er det ikke så mange som i det hele tatt sysler med stereolyd rett fra mobilen.

Tregheter eller andre problemer har vi ikke merket noe til under spilling, noe som langt på vei bekrefter at ytelsen er der den skal være.

Grafer med ytelsesmålinger legges til i denne testen så fort endelig produkt er tilgjengelig. Men vi har ikke sett noe som tyder på at opplevd ytelse eller spillytelse er svakere enn den vi kjenner fra Xperia X Performance.

Underholdning

På underholdningsfronten samarbeider Sony med Spotify, så den svenske strømmeappen er forhåndsinstallert. I tillegg har telefonen en egen Sony-spiller for det lokale innholdet, og Google Play Music er også lagt ved. Dermed har du mye å velge mellom når du skal lytte til godlåta.

En spennende ting med Sonys telefoner er at de forsøksvis tilpasser seg hodetelefonene man bruker. Så fort man kobler til noe med vanlig hodetelefonkotakt får man spørsmål om man ønsker at telefonen skal tilpasse lyden, og over de neste minuttene forsøker telefonen å måle hva slags lyd de elektriske signalene omsettes i. Dette forklarer Sony blant annet ved at membranene i svært korte perioder brukes som mikrofoner, slik at hodetelefonene sender strøm tilbake til telefonen. Dernest tilpasses lydsignaturen gradvis.

Du kan stille lydprofilen slik du ønsker den, eller la telefonen tilpasse seg hodetelefonene dine. Tre forskjellige musikkspillere følger med.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Denon-klokkene jeg ofte benytter meg av er litt bassige, så med Xperia XZ er resultatet at de låter litt mindre som en subwoofer på hodet. Bassen avtar noe, selv om de fortsatt buldrer fælt om musikken har mye bass i utgangspunktet.

Sony-spilleren er omtrent så avansert som en innebygget musikkspiller kan være. Den henter ned ekstra informasjon og albumgrafikk til innholdet ditt. Den lar deg sortere på alt fra låttitler til mappestruktur og en svær haug lydinnstillinger er også tilgjengelig.

Google Play Music både er og høres ut slik den pleier på de fleste telefoner. Altså som en musikalsk avlegger av appbutikken Google Play. Den kan også brukes til lokalt innhold, og avhengig av vaner kan det hende du ønsker det. Men på Xperia XZ er Sonys egen musikkspiller den klart mest kapable spilleren for musikken du tar med deg.

Lydmessig spiller denne telefonen forholdsvis høyt, og muligens med litt ekstra fokus på diskanten sammenliknet med andre telefoner. Et pent stereoperspektiv hører til, og ellers er resten omtrent slik vi er vant til fra andre påkostede telefoner. Alt i alt en god musikkopplevelse.

Stereohøyttalerne i front er et greit tillegg hvis du har glemt hodetelefonene, men for musikk der detaljer er noen hakk viktigere enn i spill, kommer de til kort av og til. Det er uansett en oppgradering som er veldig kjekk å ha hvis du har glemt hodetelefoner og høyttalere, men likevel vil ha litt lyd på hotellrommet, for eksempel.

Har det meste du trenger av funksjonalitet

Xperia XZ er utstyrt med Google Docs som Office-løsning. Den virker fint til skylagring og lokalt innhold, men du kan risikere at filene dine ikke ser helt like ut i andre Office-løsninger. Skulle du ha behov for å være helt sikker, er uansett Microsofts egen Office-pakke gratis å laste ned til Android-enheter, og i praksis bransjestandarden.

Regneark, tekstbehandling og presentasjonapp følger med, og tilsvarer løselig Excel, Word og Powerpoint.

Office-pakke fra Google, og en relativt grei slump lagring hører til. Du kan sette i minnekort om du trenger mer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

E-post finnes det to ulike klienter for. En av dem er Sonys egen med støtte for manuell innlegging av en mengde ulike leverandører, mens Googles Gmail-klient støtter de viktigste og vanligste. Det inkluderer Microsoft Exchange som mange bruker som jobbløsning.

Sterkt fokus på batteri

Telefonen har forholdsvis god batteritid, og klarer seg et par dager på en lading. Det er selv om du bruker den en del, og dermed burde ikke batteritrøbbel være noen stor bekymring her. Skulle du likevel se frem til noen dager med ekstra dårlig tilgang på strøm, kan du aktivere Stamina Mode, som demper både hastighet og strømforbruk noe.

Akkurat hvor lenge du kan drøye en lading med Stamina Mode på er litt vanskelig å si. Vi har hatt telefonen i fire dager, og har ikke følt behov for å aktivere funksjonen underveis. Det er også vanskelig å gjøre konkrete målinger av slike funksjoner, ettersom de som regel går ut på å tone ned ytelsen, slik at enkelte ting også tar lengre tid å gjøre. Men som regel pleier slike funksjoner å gi alt fra noen timer til en dag med ekstra bruk.

Lang batteritid får du i utgangspunktet, men den kan bli enda lenger om du aktiverer Stamina-funksjonene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
En egen funksjon prøver å sørge for at batteriet ikke er fullt hele tiden når telefonen er koblet til lader.

Det finnes en egen Ultra Stamina-modus, som skal gi betydelig bedre batteritid, men da får du kun bruke et utvalg av basisfunksjonene på telefonen ,der kamera og musikk er de mest avanserte. Litt snodig er det at hele telefonen må starte på nytt for å gå ut av denne modusen.

Du kan forresten be batterisparingen starte automatisk ved en tilmålt mengde strøm på batteriet. Alternativt starter du den manuelt selv.

Rett ut av esken kan Stamina Mode på Xperia XZ bli litt masete, med gjentatte beskjeder om at du nærmer deg tom for strøm så fort telefonen bikker under 30 prosent strømreserver. Dette ser ut til å gå over etter en tids bruk.

Forsøker å forlenge batterilevetiden

For at batteriet ikke konstant skal ligge på rundt 100 prosent når telefonen er koblet til laderen, kan telefonen selv beregne når den tror du trenger den. Dermed ligger den heller på rundt 90 prosent før den begår sluttladingen slik at den erfaringsmessig vet at den rekker å bli ferdig til du trenger den. Hvis ikke telefonen har nok statistisk materiale til å vite dette, lader den helt opp. Det har den gjort i testperioden, slik at jeg aldri har måttet ta den med meg ut med mindre enn 100 prosent. Hvor godt dette virker er vanskelig å si før man har brukt telefonen vesentlig lenger tid enn vi har til rådighet.

Hvis det virker etter planen er i hvert fall meningen å unngå slitasjen andre batterier utsettes for gjennom et langt liv. Nyere forskning peker på topp og bunn i ladingen av litiumsbatterier som punktene der slitasjen ofte inntreffer, mens kortere ladeperioder med på midten av kapasitetsstigen påvirker levetiden mindre. Kan hende har Sony ordene sine i behold når de mener at Xperia XZ skal ha tilnærmet lik batteritid når den er to år gammel som når den er ny.

Forbedret kamera

Ett av bildene vi tok i 23 megapikslers oppløsning. I full størrelse ser man den digitale støyen som ofte gjør seg gjeldende i bilder fra Xperia-produkter.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er gjort store endringer på kamerafronten i Xperia XZ. Sony har lagt til elektronisk stabilisering som virker i alle retninger for videoopptak. Og i samme slengen har de lagt til en fargesensor som skal hjelpe til med hvitbalanse og eksponering, samt en lasersensor som hjelper til med fokusinformasjon.

Selve sensoren er ellers den samme som har vært i Xperia Z5, Xperia X og Xperia X Performance tidligere. Den lyder navnet IMX300.

Siden vi aldri ble helt fornøyd med kamerafunksjonaliteten i de andre X-modellene, og Sony de siste årene har slitt litt med mye støy i bildene sine, er det store spørsmålet om teknologiene som er lagt til rundt nå kan heve kvaliteten noen hakk. Eller om det kan være noe annet, så som sensoren i seg selv, digital etterbehandling eller komprimering som har stått for støyen vi har sett.

Under ser du et knippe bilder vi har tatt med telefonen og noen av dens konkurrenter her i Berlin.

Kameraappen er av og til litt rotete. Men det er mye funksjonalitet her, så det kan lønne seg å gå gjennom menyene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Inntrykket vi får av Xperia XZ er at den kan gi en del bedre eksponerte bilder når du har både høylys og middels belysning i samme bildet. Det ser også ut til at lasersensoren gjør jobben sin, slik at fokusering sjeldnere er et problem her enn i tidligere Xperiaer.

Samtidig hever det velkjente støymonsteret hodet sitt igjen også her. Det er først og fremst på full 23-megapikslers oppløsning at vi merker noe til det, men ved visning i full størrelse får disse bildene store mengder skjemmende digital støy. Nå kan dette motvirkes ved å krympe bildene igjen, men da gir det ikke egentlig så mye mening med det voldsomme megapikselantallet i utgangspunktet.

Fortsatt ikke like lyse bilder som konkurrenten

Vi hadde både et slags stativ og en (slags) vinduskarm for hånden her nede i Berlin, så dermed måtte vi prøve toppmodellene i dårlig lys.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lar man telefonen jobbe ved lavere oppløsninger blir fullstørrelsesvisningen vesentlig bedre, og det maleriske preget forsvinner. I karusellen under ser du både bilder tatt med åtte megapikslers oppløsning og 23. Se dem i helt full størrelse for å få et inntrykk av detaljrikdom og skarphet.

På noen fronter virker altså dette å være en grei forbedring over tidligere Xperia-modeller. Ufokuserte bilder får man tross alt ikke gjort så mye med, mens støy ved maks oppløsning kan la seg avhjelpe.

Det man derimot ikke får her er spesielt lyssterke bilder. Sammenliknet med Samsungs Galaxy S7 er det tydelig at koreanerne fortsatt har et tydelig overtak. Legg merke til sammenlikningsbildet av en iPad med hodetelefonforsterker i karusellen under. Der ser man tydelig hva slags dings det er snakk om på Galaxy S7-bildet, mens Xperia XZ-bildet blir for mørkt. Så vet vi også at Samsung trikser en del for å komme rundt de små bildebrikkenes begrensninger, men resultatet er like fullt et vi oppfatter som langt bedre.

OBS! I den første utgaven av denne saken ble det sagt at Sony hadde lagt til en optisk stabilisering i kameraet sitt. Det stemmer ikke. I realiteten er det snakk om en noe forbedret utgave av selskapets digitale videostabilisering, og du må altså fortsatt se til konkurrentene hvis du vil ha optisk stabilisering for eksempelvis bedre stillbilder i dårlig lys.

En demonstrasjon av videostabiliseringen kan ses i denne eksempelvideoen fra telefonen »

Sony Xperia XZ
8
Meget bra

Sony Xperia XZ

8
Meget bra
sitatSony er definitivt på sporet av noe med Xperia XZ, men det blir litt dyrt.

Fordeler

  • +
    Svært lyssterk og fin skjerm
  • +
    USB type-C
  • +
    Vanntett
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Stabilisert kamera med laserfokus
  • +
    Lynrask og fin i bruk
  • +
    God batteritid
  • +
    Stereohøyttalere foran
  • +
    Ålreit lyd i hodetelefonkontakten
  • +
    Meget god videostabilisering

Ting å tenke på

  • Utsatt for fingermerker
  • Ikke like godt kamera som Galaxy S7 i mørket
  • Litt skrot i menyene
  • Dyr sammenliknet med nest heftigste Xperia
  • Mangler støtte for RAW-opptak
  • Litt skarp øverst og nederst?

Konklusjon og alternativer

Xperia XZ er Sonys nye flaggskip. Telefonen har fått helt ny design, og i likheten med eldre Xperia-modeller er den tett, slik at du kan bruke den ute i regnet.

Den nye designen er en god blanding av fine materialer som glass og aluminium, med en ramme i plast til å holde alt sammen. Utseendet er alltid en smakssak, men jeg synes kanskje det blir litt i overkant mange linjer mellom de ulike panelene her.

Lyssterk og god skjerm

Pen i tøyet. Selv om Sony har endret designen kraftig, er det stadig vekk snakk om en Xperia som kler litt klassiske og avmålte materialer. Det er ikke mye som er skrikende ved denne telefonen her.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefonen har en 5,2 tommer stor full-HD-skjerm. Den er meget lyssterk, og tar seg ellers godt ut. Misfornøyd med fargene? Da kan du justere alt fra bildeforbedring til hvitbalanse manuelt. Svært få telefoner lar deg gjøre dette like detaljert som Xperia XZ.

Telefonen ligger ellers godt i hånden, tross at den ikke er blant de aller minste.

Dette er på et litt snodig vis en toppmodell som må dele tronen med en annen ganske lik modell fra samme selskap. Xperia X Performance er nemlig lik på systemspesifikasjoner. Det er fortsatt noen grunner til å se på Xperia XZ. Den nye designen, større skjerm og oppgradert kamera er blant dem.

Sistnevnte hevder Sonys ingeniører at de har forbedret mye i denne generasjonen toppmodell.

Forbedret kamera

Xperia XZ har en voldsomt lyssterk skjerm, og du kan stille fargegjengivelsen slik du vil ha den.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er lagt til en ny type elektronisk stabilisering, slik at video rister betydelig mindre. Laserfokus gjør at telefonen langt oftere enn tidligere Xperia-modeller treffer riktig. Sony er definitivt på riktig vei her.

Samtidig er det slik at konkurrentene i Samsung fortsatt får til å lage lysere bilder med liknende maskinvare, og optisk stabilisering. Begge aktørene forsøker å bedre bildene digitalt i etterkant, noe man av og til merker, men at nok en konkurrent må sies å ha problemer med å nå opp til Galaxy S7 viser hvor godt de koreanske ingeniørene gjorde jobben sin i forkant av Samsung-lanseringen i februar.

Noe støy dukker opp i bildenes fulle oppløsning, men den ville vi muligens sett også hos konkurrentene dersom deres telefoner tok bilder i like stor oppløsning. Ved lavere oppløsninger er ikke støy noe særlig problem så lenge telefonen har hatt tilstrekkelig lys.

Praktisk med stereohøyttalere

Hvis du bruker telefonen til underholdning vil du sette pris på de fine stereohøyttalerene i front, og muligens også at den tilpasser seg hodetelefonene dine for å gi best mulig lyd. Denne løsningen ser ut til å virke fint, og gjør i hvert fall mine litt bassige hodetelefoner mindre hissige.

Du får krefter nok i massevis til å spille de seneste spillene, og sannsynligvis vil du fortsatt ha en relativ overflod av krefter til slikt et godt stykke inn i 2017. Hvilke krav eventuell VR vil sette er vanskelig å si, men du får uansett ikke vesentlig kraftigere maskinvare enn dette.

En mengde nyttefunksjoner hører til, og du får forhåndsinstallert Office-pakke fra Google, samt batteristyring og hjelp til å holde oversikt over lagringsplassen din.

God batteritid

Enkel og fin å bruke, og med massevis av funksjonalitet for musikkelskeren. Men Xperia XZ fremstår likevel som litt dyr når lillebror Xperia X Performance er så god som den er.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På et fullt batteri holder Xperia XZ i et par dager, og du kan forlenge dette ved å aktivere Stamina Mode eller Ultra Stamina Mode. Sistnevnte er kjedelig i og med at den låser deg ute fra de fleste av appene dine, men den lover å skulle få telefonen til å holde mye lenger enn ellers.

På listen over irritasjonsmomenter noterer vi oss at Sony har lagt ved en del skrot i menyene som vi ikke trenger. Det er ikke mulig å fjerne dette helt, men appene kan deaktiveres, slik at de i hvert fall ikke oppdaterer seg automatisk, eller er synlige i appmenyene. Stamina Mode maser innimellom litt, men det har avtatt gjennom testperioden, og er sannsynligvis ikke noe problem ved lengre tids bruk.

Det som derimot er en konstant irritasjon er fingermerkene som setter seg på aluminiumsoverflaten bak på telefonen. Oljen huden setter igjen tørker, og blir vanskelig å få bort etterpå. Denne overflaten skulle vært vesentlig glattere enn den er.

Alternativene

Sony

Med en prislapp på rundt 7000 kroner er ikke dette noen billig telefon, og Xperia X Performance kan i skrivende stund kjøpes fra 5300 kroner. Det gjør den vesentlig billigere enn den nye toppmodellen. Hvis du bare trenger ytelse i et vanntett ytre, virker den som et opplagt valg fremfor Xperia XZ.

Sagt på en annen måte. Du får et helt ålreit kompaktkamera for mellomlegget mellom Xperia X Performance og Xperia XZ. Så mye bedre er egentlig ikke sistnevnte.

Samtidig har Xperia XZ et kamera som tross alt er bedre, og gitt at både større skjerm og den nye designen kan være viktige faktorer for deg er det ikke sikkert Xperia XZ er noe dårlig valg. At du får nye USB type-C i denne telefonen kan være en praktisk fordel eller en ulempe for deg, avhengig av om du har hoppet over til den nye standarden i andre produkter eller ei. I verste fall betyr det flere ladekabler enn du burde trenge på tur.

Hvis du vil ha best mulig mobilkamera for pengene er det Samsungs Galaxy S7 som gjelder. Da får du også en vanntett telefon, som ytelsesmessig er omtrent lik de to topp-Xperiaene. Fra 5500 kroner får du den vanlige S7-modellen mens du må opp i 6200 kroner for å få Edge-varianten. Begge varianter er vesentlig rimeligere enn Sonys Xperia XZ, for en telefon som matcher den på de fleste vis, og tar bedre bilder.

Men ulempen for noen vil være at Samsungs modeller er laget av glass både foran og bak, og dermed mer knuselige enn Xperia XZ er.

Hvis du ønsker å spare enda noen kroner kan du gå ned ytterligere tusen kroner fra Samsungs billigste, til Huaweis Honor 8. Modellen preges av et ålreit kamera og solid ytelse. Den har glass foran og bak, akkurat som Samsungs, men er ikke vanntett. Regn med å betale fra 4500 kroner for den.

Sony Xperia XZ
8
Meget bra

Sony Xperia XZ

8
Meget bra
sitatSony er definitivt på sporet av noe med Xperia XZ, men det blir litt dyrt.

Fordeler

  • +
    Svært lyssterk og fin skjerm
  • +
    USB type-C
  • +
    Vanntett
  • +
    Minnekortplass
  • +
    Stabilisert kamera med laserfokus
  • +
    Lynrask og fin i bruk
  • +
    God batteritid
  • +
    Stereohøyttalere foran
  • +
    Ålreit lyd i hodetelefonkontakten
  • +
    Meget god videostabilisering

Ting å tenke på

  • Utsatt for fingermerker
  • Ikke like godt kamera som Galaxy S7 i mørket
  • Litt skrot i menyene
  • Dyr sammenliknet med nest heftigste Xperia
  • Mangler støtte for RAW-opptak
  • Litt skarp øverst og nederst?
annonse