Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRazer Naga 2012-Edition

Denne musen gir deg tommelgymnastikk

Vi tester MMO-spillernes våte drøm, med tolv tommelknapper.

Niklas Plikk, Hardware.no

Introduksjon

Alle spillsjangre ser ut til å trenge hver sin spesialdesignede mus for tiden. Noen spill krever høy sensitivitet, andre krever godt grep, mens alle tilsynelatende trenger god ergonomi og blinkede lys. Skal vi tro museprodusentene er i hvert fall én ting sikkert. De som spiller MMO-spill, altså online-spill med tusenvis av andre spillere, er ute etter én ting: Mange knapper.

Her holder det ikke med én knapp til peke- og langefinger, ett klikkbart skrollehjul og kanskje et par knapper til tommelen. Her snakker vi et halvt alfabete bare til tommelen, slik at skrive en halvgod novelle uten å flytte hånden fra spillmusen.

Razer var nok den første tilbehørsprodusenten som skjønte dette, og lanserte allerede i 2010 den populære MMO-musen Razer Naga. Nå har den den kommet i en 2012-versjon, med høyere sensitivitet, nye knapper og en design du kan endre på, for å passe til alle mulige hender.

La oss ta en titt på spesifikasjonene, før vi tar for oss det nye utseendet:

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Spesifikasjoner: Razer Naga 2012 Edition-
-
Sensor Laser, 5600 DPI
Innstillingsmuligheter Alle knapper kan stilles inn, samt lys av/på
Tilkobling 1,8 meter flettet USB-kabel
Vekt 138 gram med største sidepanel
Ekstra Innstillinger lagres i Razers nettsky, tre ulike høyregrep

En knapp for alt

Akkurat som forgjengeren har Razer Naga 2012 Edition hele 17 knapper du kan leke deg med, hvor tolv av dem er plassert ved tommelen. For en MMO-spiller er dette som en våt drøm, da hver eneste knapp kan knyttes til en egen makro eller egenskap, slik at du plutselig har haugevis av ekstra knapper til rådighet. Spiller du for eksempel World of Warcraft, Star Wars; The Old Republic eller nylanserte Guild Wars 2 vet du hva vi snakker om.

Etterhvert som du kommer lenger og lenger i spillet får du stadig flere ting å holde styr på, og det er i slike tilfeller en mus med 17 knapper skal komme deg til unnsetning.

Uten høyrepanelet ser Razer Naga 2012-Edition ganske naken ut. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Utbyttbar sidedel

I tro Razer-stil har deres nye MMO-mus en matt overflatebehandling på toppen og på de to hovedknappene. Nytt er imidlertid det skinnende plastmaterialet de har brukt på begge sidene. Det ser veldig lekkert ut på bilder, men føles fort litt klamt ut etter mye spilling.

En av nyvinningene til 2012-Nagaen er den avtagbare høyresiden. Her kan du enkelt nappe vekk hele den skinnende plastdelen som stikker ut av musen, og bytte den ut med én av de to andre medfølgende sidedelene. Sidedelen som er på når du vi pakker ut musen er den største, og passer ypperlig i vår hånd. De andre ligger også fortsatt godt i hånden, og her er det selvfølgelig en smakssak hva som passer deg best.

Sidepanelene er festet med magneter, og sitter akkurat passe hardt fast.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Ikke for alle

Allerede fra et ergonomi-synspunkt kan vi imidlertid raskt si at dette neppe er en mus for deg som liker å holde spillmusen med et såkalt klo-grep. Den tynneste av de medfølgende sidedelene vil nok gjøre musen fin å holde i, men med tanke på at du samtidig skal kunne klare å holde oversikt over hele tolv knapper med tommelen, vil du nok raskt miste grepet. For oss var den eneste løsningen å hvile hele hånden over musen, slik at tommelen ligger fri til å sprette rundt på de tolv knappene mens vi spiller.

Med en liten bryter på undersiden av musen kan du velge mellom siffermodus eller numpadmodus. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

På undersiden av musen finner vi litt av hvert. I midten finner vi selvfølgelig lasersensoren, mens kantene rundt har fått fem teflonføtter å skli rundt på. I tillegg er det en liten bryter ved siden av sensoren for å bytte mellom siffertaster og numpad-tastene. Når musen kommer ut av esken er tommelknappene automatisk bundet til disse knappene, og du kan selv velge hvilken modi du skal ha aktivert.

Bli med over til neste side, så tar vi en titt på den medfølgende programvaren, og hvordan Razers spillmus er i bruk.

Oppsett

Som med alle datamus er det bare å plugge Razer Naga 2012-Edition rett inn i en USB-inngang i PC-en din for å få den til å fungere. Lysene på skrollehjulet, ryggen og tommelknappene lyser opp i vanlig Razer-grønn farge, og selv de tolv makroknappene er klare for bruk. Før du har satt opp knappene slik du vil og bundet de til ulike hurtigtaster, fungerer de som siffer-taster. Lyst til å skrive et telefonnummer uten å bruke tastaturet? Ikke noe problem, bruk tommelen!

Du kan velge mellom tre ulike sidepaneler. Med den største ligger alle fingrene våre på musen, noe vi likte godt med en mus som dette.

Installer programvaren

De aller fleste MMO-spill har også bundet alle siffer-tastene på tastaturet til ulike egenskaper, slik at hvis du bare vil at de tolv knappene skal styre de tolv knappene over bokstavradene på tastaturet, er det bare å sette igang å spille. Men hopper du over innstillingene til musen vil du gå glipp av mange små finurligheter, og vi vil som vanlig anbefale deg å installere de medfølgende driverne og programvaren til musen, for å få mest mulig ut av produktet ditt.

Som resten av Razers nye produkter bruker Razer Naga 2012-Edition Synapse 2.0 for å holde seg oppdatert. Synapse er Razers nettskytjeneste, som tar hånd om innstillingene til alle Razer-produktene dine, og som automatisk oppdaterer dem hvis en ny driver blir tilgjengelig. Du kan konfigurere alt inne i ett program, noe som gjør det hele veldig oversiktlig og greit, spesielt hvis du har flere produkter fra Razer.

Det var ikke lenge siden vi testet det mekaniske tastaturet Razer BlackWidow Ultimate, så vi hadde allerede Synapse 2.0 installert på testmaskinen vår. Da vi plugget inn Naga-musen ble den registrert av Synapse, og driverne ble automatisk lastet ned.

Med en gang installeringen var ferdig kunne vi gå inn i programmet og velge produktet vi ville konfigurere.

Foto: Razer

Oversiktlige menyer

Som med de fleste spillmus kan du stille inn på ting som DPI-sensitivitet, lys-funksjoner og makroer. Første gang du bruker Naga-musen vil de første ni siffertallene ved tommelen representere tallene én til ni, mens de resterende tre knappene varierer. De to knappene bak skrollehjulet er forbeholdt til å navigere seg fremover og bakover i nettleseren – funksjoner som vanligvis er satt til knapper ved tommelen.

Vi byttet om på innstillingene så vi kunne bytte DPI-en med de to knappene bak skrollehjulet, mens 9- og 12-knappen ved tommelen fikk ansvaret for å gå bakover og fremover i nettleseren. Det fine med Synapse er at du kan knytte spesifikke knapper til hvert enkelt program. Det er litt som profiler, men her byttes de til automatisk hver gang du er inne i programmet. På denne måten kan vi sette det opp at hver gang vi åpner opp nettleseren Chrome kan 9- og 12-knappen brukes for å navigere seg rundt i nettet, mens i spillet League of Legends kan de åpne opp et butikkvindu eller bruke en gjenstand.

Foto: Razer

Dette er imidlertid en mus for seriøse MMO-spillere, og småting som bak- og framknapper i nettleseren er ikke det denne musen er laget for. Det er ikke uten grunn at den har 17 knapper spredd rundt på overflaten. Vi setter derfor opp musen for litt hardbarka MMO-spilling, og ser om denne musen faktisk har noe for seg, eller om det er litt for mye av det gode.

Bli med over til neste side, så ser vi hvordan Razer-musen takler febrilsk trykking og et par runder igjennom spillene våre.

I bruk

Razer Naga 2012-Edition er en MMO-mus, og når sant skal sies var det en stund siden vi var innom MMO-sjangeren. Det hindrer oss likevel ikke fra å fyre opp World of Warcraft: Cataclysm, og se hvordan det var å spille våre gamle karakterer.

Med den største av de tre høyresidene på plass blir musen ganske stor, men til gjengjeld svært god å holde.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Vanskelig overgang

For MMO-spillere ligger så mange av handlingene og knappene man trykker på dypt lagret i muskelminnet. Du trenger ikke å tenke engang, du bare gjør. Å plutselig få 12 tommelknapper å forholde seg til er dermed mildt sagt en utfordring i begynnelsen, og å prøve å bruke tommelen til å trykke på ting vi ellers har brukt fingrene på venstrehånden til å gjøre, føles uvant.

Men etter et par timer spilling begynner ting virkelig å løsne, og flere ting føles raskt mer naturlig. Vi skal ikke skryte på oss å bruke alle de tolv knappene. Sju knapper er nok mer riktig. 1-6-knappene, samt 8-knappen, som ligger fint rett under tommelleddet. De andre føles litt kronglete å nå, selv om dette selvfølgelig varierer fra hånd til hånd, og grep til grep.

Musen lyser i klassisk Razer-farge.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Mer frihet

Det mest merkbare med det hele er at du kan fokusere mer på å flytte deg rundt og posisjonere deg riktig enn med en vanlig mus. For oss har tastaturhånden alltid gjort det meste av arbeidet i et MMO-spill, ved å både flytte seg rundt med WASD-knappene, samt trykke på alle mulige knappekombinasjoner for å fyre løs skudd, slag og magiangrep av ulike typer. Nå som flere av disse har blitt flyttet over til musen, står venstrehånden mer fritt til å navigere deg rundt i en kamp. Det blir en ganske befriende følelse etterhvert.

Selv om Razer Naga 2012-Edition er en spillmus myntet på MMO-spillere, fungerer den også fint i andre spill. Du kan også sette opp knappene til å utføre helt forskjellige ting i ulike spill. Ettersom tidligere versjonen av musen har vært ute en stund, er det mange spennende forslag til knappeoppsett å finne ute på nettet.

Ikke bare for MMO-spill

Vi prøvde å spille både Diablo 3 og League of Legends, begge svært musefokuserte spill, og satte opp ulike knappeoppsett til hvert av spillene. Selv etter en del spilling skjønner vi fort at det bare er å glemme å prøve å bruke alle de tolv knappene til noe nyttig. En av grunnene til dette er at det rett og slett ikke er så mye nyttig du kan bruke knappene til, men også fordi det krever veldig rask respons. For oss føles det fortsatt raskere og smidigere å trykke på en tast på tastaturet enn på musen, når vi faktisk har valget.

Det endte opp med at vi bare brukte et par knapper ved tommelen, og brukte den som en vanlig spillmus. Heldigvis fungerte dette ypperlig. Musen ligger knallgodt i hånden, og ettersom høyresiden av musen kan byttes ut, kan den passe til de aller fleste hender. Plastdelen er festet med magneter, og den sitter akkurat hardt nok til å føles solid i bruk, men enkel å ta av og på.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Musehjulet er hakket for mykt for vår smak. Her har tyske Roccat gjort det bedre, og Roccat Savu-musen vi testet har fortsatt et av de beste skrollehjulene på markedet.

En annen ting vi også vil poengtere er det glatte materialbruket Razer har valgt på sidene av Naga 2012-Edition. Dette er virkelig smussmagneter, og de små mellomrommene mellom tommelknappene, samt høyresiden av musen, blir fort ganske uglamorøse. Høyresiden kan du lett ta av og skrubbe av og til, men det er litt vanskeligere med venstresiden. Dette er ikke noe som går utover funksjonaliteten til musen, men likevel noe det kan være greit å være klar over når du skal velge den perfekte spillmus.

Bli med til neste side for konklusjonen.

Konklusjon

Selv om Razer Naga 2012-Edition har mange fine funksjoner å by på, som godt materialbruk, nøyaktig laser og utbyttbart grep for bedre ergonomi, er det ingen tvil om at fokuset egentlig ligger på de tolv tommelknappene. Det store spørsmålet de fleste stiller seg er nok "er det vits i?", og "er det noe jeg får bruk for?". La oss svare med et rungende kanskje.

Ypperlig for MMO-spillere

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Naga-serien til Razer er uten tvil en nisjemus, og er spesialdesignet nettopp for de som vil ha haugevis av knapper tilgjengelig, slik at hver eneste egenskap, makro og gjenstand er tilgjengelig med ett trykk, med én hånd. For å mestre et MMO-spill og komme til nye høyder krever det ofte at du har stålkontroll over alle egenskapene dine, og Naga-musen er laget for nettopp dette. Og det klarer den utmerket.

Spiller du ikke MMO-spill, eller ikke føler du trenger 17 knapper på musen, skal du vite at Razer Naga 2012-Edition fortsatt er en knakende god spillmus. Den er veldig godt å holde i, og selv om den kan virke litt stor ut på skrivepulten din, ser den ganske lekker ut.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Den har ikke like kraftig lasersensor som andre konkurrenter på markedet, som for eksempel Gigabyte Aivia Krypton eller CM Storm Sentinel Advance II, men 5600 DPI bør likevel være godt nok for de aller, aller fleste.

Den utbyttbare høyresiden av musen gjør den også svært fleksibel, og kan brukes av de fleste høyrehendte. Har du et ønske om å bruke alle de tolv tommelknappene kan du imidlertid bare glemme å bruke et "klo-grep", da tommelen trenger mye spillerom for å kunne rekke alle knappene raskt nok.

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Ganske dyr

For oss, som bare en sjelden gang er innom MMO-spill, er Razer Naga fortsatt en svært god mus. Ja, det er kanskje litt for mye av det gode, og vi trenger ikke 17 knapper, men den fungerer fortsatt svært godt til alle de andre spillene vi testet den i også. Den er imidlertid et godt hakk dyrere enn de fleste andre spillmus på markedet, og når det er et såpass spesifikt nisjeprodukt er det vanskelig å gi den en generell anbefaling.

Er du interessert i MMO-spill og bruker mye tid i en virtuell verden er det imidlertid liten tvil om hvilken mus du bør kjøpe. Razer har lenge visst hvordan de skal lage en skikkelig spillmus, og Razer Naga 2012-Edition er intet unntak.

Er du bare ute etter en god spillmus, og ikke bare en MMO-mus, finnes det mange gode alternativer. Blant de siste vi har testet kan vi for eksempel peke deg i retning av Roccat Savu, som er en herlig liten sak med god ergonomi. CM Storm Sentinel Advance II er også et særdeles godt valg for den som vil ha "alt".

+  Ekstremt programmerbar
+  God programvare
+  Utbyttbar høyreplate
+  Responsiv og nøyaktig
+  Behagelig ergonomi


-  Dyr
-  Blir fort møkkete på sidene

Mer om
annonse