Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRazer Naga 2012-Edition

Denne musen gir deg tommelgymnastikk

Vi tester MMO-spillernes våte drøm, med tolv tommelknapper.

Introduksjon

Alle spillsjangre ser ut til å trenge hver sin spesialdesignede mus for tiden. Noen spill krever høy sensitivitet, andre krever godt grep, mens alle tilsynelatende trenger god ergonomi og blinkede lys. Skal vi tro museprodusentene er i hvert fall én ting sikkert. De som spiller MMO-spill, altså online-spill med tusenvis av andre spillere, er ute etter én ting: Mange knapper.

Her holder det ikke med én knapp til peke- og langefinger, ett klikkbart skrollehjul og kanskje et par knapper til tommelen. Her snakker vi et halvt alfabete bare til tommelen, slik at skrive en halvgod novelle uten å flytte hånden fra spillmusen.

Razer var nok den første tilbehørsprodusenten som skjønte dette, og lanserte allerede i 2010 den populære MMO-musen Razer Naga. Nå har den den kommet i en 2012-versjon, med høyere sensitivitet, nye knapper og en design du kan endre på, for å passe til alle mulige hender.

La oss ta en titt på spesifikasjonene, før vi tar for oss det nye utseendet:

Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Spesifikasjoner: Razer Naga 2012 Edition-
-
Sensor Laser, 5600 DPI
Innstillingsmuligheter Alle knapper kan stilles inn, samt lys av/på
Tilkobling 1,8 meter flettet USB-kabel
Vekt 138 gram med største sidepanel
Ekstra Innstillinger lagres i Razers nettsky, tre ulike høyregrep

En knapp for alt

Akkurat som forgjengeren har Razer Naga 2012 Edition hele 17 knapper du kan leke deg med, hvor tolv av dem er plassert ved tommelen. For en MMO-spiller er dette som en våt drøm, da hver eneste knapp kan knyttes til en egen makro eller egenskap, slik at du plutselig har haugevis av ekstra knapper til rådighet. Spiller du for eksempel World of Warcraft, Star Wars; The Old Republic eller nylanserte Guild Wars 2 vet du hva vi snakker om.

Etterhvert som du kommer lenger og lenger i spillet får du stadig flere ting å holde styr på, og det er i slike tilfeller en mus med 17 knapper skal komme deg til unnsetning.

Uten høyrepanelet ser Razer Naga 2012-Edition ganske naken ut. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Utbyttbar sidedel

I tro Razer-stil har deres nye MMO-mus en matt overflatebehandling på toppen og på de to hovedknappene. Nytt er imidlertid det skinnende plastmaterialet de har brukt på begge sidene. Det ser veldig lekkert ut på bilder, men føles fort litt klamt ut etter mye spilling.

En av nyvinningene til 2012-Nagaen er den avtagbare høyresiden. Her kan du enkelt nappe vekk hele den skinnende plastdelen som stikker ut av musen, og bytte den ut med én av de to andre medfølgende sidedelene. Sidedelen som er på når du vi pakker ut musen er den største, og passer ypperlig i vår hånd. De andre ligger også fortsatt godt i hånden, og her er det selvfølgelig en smakssak hva som passer deg best.

Sidepanelene er festet med magneter, og sitter akkurat passe hardt fast.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Ikke for alle

Allerede fra et ergonomi-synspunkt kan vi imidlertid raskt si at dette neppe er en mus for deg som liker å holde spillmusen med et såkalt klo-grep. Den tynneste av de medfølgende sidedelene vil nok gjøre musen fin å holde i, men med tanke på at du samtidig skal kunne klare å holde oversikt over hele tolv knapper med tommelen, vil du nok raskt miste grepet. For oss var den eneste løsningen å hvile hele hånden over musen, slik at tommelen ligger fri til å sprette rundt på de tolv knappene mens vi spiller.

Med en liten bryter på undersiden av musen kan du velge mellom siffermodus eller numpadmodus. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

På undersiden av musen finner vi litt av hvert. I midten finner vi selvfølgelig lasersensoren, mens kantene rundt har fått fem teflonføtter å skli rundt på. I tillegg er det en liten bryter ved siden av sensoren for å bytte mellom siffertaster og numpad-tastene. Når musen kommer ut av esken er tommelknappene automatisk bundet til disse knappene, og du kan selv velge hvilken modi du skal ha aktivert.

Bli med over til neste side, så tar vi en titt på den medfølgende programvaren, og hvordan Razers spillmus er i bruk.