Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Omnia W

God på det meste

Windows-mobilen Omnia W duger til både jobb og moro.

Omnia W er Samsungs rimelige telefon med Windows Phone 7.5 Mango. Den har bedre skjermteknologi og kraftigere prosessor enn sin nærmeste konkurrent, HTC Radar, og mer brukervennlige menyer enn Android-telefoner.

Kanonbra skjerm

Skjermen i Omnia W er en Super-AMOLED-variant med høy oppløsning. Den er 3,7 tommer stor, noe vi synes er en praktisk størrelse. Til filmtitting er likevel skjermen til Windows-telefonen HTC Titan å foretrekke, med 4,7 tommers størrelse.

Menyene imponerer også. Windows Phone 7.5 Mango er brukervennlig for de som er under middels interessert i teknologi. Samtidig er det et vell av avanserte funksjoner og muligheter på plass. Office-pakken er for eksempel svært god samtidig som den er brukervennlig, e-postleseren fungerer helt fabelaktig og telefonlisten synkroniserer med både Facebook og Google, og kobler sammen kontaktene dine til en fullverdig og oversiktlig telefonliste på et øyeblikk.

Samtidig er menyene raske, og det er kanskje ikke så rart i Omnia W. Prosessoren er nemlig blant de aller raskeste på markedet, klokket til 1400 MHz. Den kraftige grafikkbrikken Adreno 205 kjenner vi fra en rekke toppmodeller. Her får du umiddelbar respons i alle menyvalg du gjør.

Overraskende bra kamera

Selv om skjermen og prosessoren er av de bedre, er ikke hele budsjettet brukt her. Samsung har også tatt seg råd til et helt OK kamera, som stiller med hakket bedre bildekvalitet enn mange andre kameramobiler i denne prisklassen. Noen kamerakonge er den likevel ikke.

Se bilder tatt med Omnia W hos Amobil.no»

Til musikk og film er det også lite å klage på. HDMI-støtte for tilkobling til fjernsynsapparatet hadde vært en trivelig funksjon, men ikke noe vi kan forvente i denne prisklassen.

Ikke bare grønne skoger

Når du handler en mobiltelefon med Windows Phone må du godta endel ulemper. Applikasjonsutvalget er dårligere enn i Android og i Apples iPhone, og selv om det sannsynligvis bygger seg opp relativt raskt er det dagens situasjon vi må se på nå.

Når du skal koble mobilen til PC-en tvinges du til å bruke Microsofts Zune-programvare, slik iPhone-brukere tvinges til å bruke iTunes. I Windows Phone er det imidlertid enda vanskeligere å være for eksempel Linux-bruker, fordi telefonen ikke engang kan brukes som en enkel lagringsenhet uten Zune-programvaren som ikke finnes til Linux. For Mac fins det imidlertid egnet programvare. Telefoner med Windows Phone 7.5 har så langt heller ikke minnekort, og i Omnia W må du nøye deg med de innebygde 8 GB med minne.

Utseendet i Windows Phone-menyene er alltid likt, og du har svært få muligheter til å endre på hvordan menyene skal se ut. Mobilprodusentene får heller ikke lov av Microsoft til å gjøre endringer . Kanskje litt kjedelig, men på en annen side bidrar dette til at Microsoft sender ut oppdateringer direkte til deg som bruker. Da slipper du å vente på at Samsung skal fungere som et ekstra ledd.

Android er billigere

Kjøper du Omnia W, får du en meget kapabel Windows-telefon som er enkel å bruke. Åpner du opp for litt mer avanserte telefoner, bør du se på Android-telefoner. Sony Ericsson Xperia Pro gir deg fulltastatur, bedre kamera og koster litt mindre. Prosessoren her er noe svakere enn i Omnia W. Vil du ha en mer avansert telefon med større skjerm, anbefaler vi Samsung Galaxy SII, men for den må du ut med en tusenlapp ekstra. Legger du på en femhundrelapp på toppen av dette igjen får du kongen av Windows-telefoner, HTC Titan.

Terningkast: 4

Vil du vite mer?
Les hele testen av Samsung Omnia W på Amobil.no »

annonse