TestSony NEX-5R

Mye kamera for pengene

Men det kan likevel hende du heller vil ha Nex-6.

Fysisk

Helt siden Sony slapp NEX-serien, har den vært et friskt pust i faunaen av speilløse systemkameraer. Et gjenkjennelig design, god tilgang på objektiver og bra kvalitet har vært stikkord som har gått igjen på de fleste kameraene i denne serien. Vi mente i Akams omtale av Sony NEX-6, at Sony praktisk talt hadde presset toppmodellen NEX-7 ut fra markedet. Hva er situasjonen for Sony NEX-5R? Den ligger priset en knapp tusenlapp under NEX-6, et kamera som vi i Akam var svært begeistret for, og som vi følte ga mye valuta for pengene. Vi har tatt nok et NEX-kamera under lupen.

NB!

Denne testen har vært publisert tidligere, som en omtale. Vi har nå oppdatert den med seksjonen om bildekvalitet, og oppgradert den til full test. Noen andre småting er også fikset på hist og her.

På grunn av at Sony NEX-5R på flere områder er mer eller mindre identisk med den noe dyrere NEX-6, har vi derfor valgt å hente noe innhold fra vår omtale av Sony NEX-6.

Aller først, noen spesifikasjoner:

Sony NEX-5R Sony NEX-6 Olympus OM-D E-M5
Oppløsning16,1 megapiksler16,1 megapiksler16,1 megapiksler
BrikketypeCMOSCMOSLive MOS
Brikke- størrelse23.5 x 15.6 mm (APS-C)23.5 x 15.6 mm (APS-C)17.3 x 13.0 mm (mFT)
Videooppløsning1920 x 10801920 x 10801920 x 1080
Batterikapasitet330 bilder360 bilder330 bilder
RAW-støtteKrysse avKrysse avKrysse av
Pris per 21/01 2013ca kr 4900,-ca kr 6000,-ca kr 7000,-

Sjekk flere spesifikasjoner på Sony NEX-5R i prisguiden

NB!

Denne artikkelen er en omtale - ikke en full test. Det vil si at den er identisk utført og skrevet som en full test, med ett viktig unntak: Vi har ikke vurdert bildekvaliteten. Det kan ha flere grunner - manglende støtte for råfiler, forsinkelser i tilgangen på representativt produkt, eller mangel på god nok optikk, for å nevne noen muligheter - men en omtale som denne vil uansett bli oppdatert med en side om bildekvaliteten når alt som skal til er på plass.

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

Sony NEX-5R har ikke bare tekniske spesifikasjoner som får det til å ligne på NEX-6, men det ligner også fysisk. Byggekvaliteten er så å si lik, hvor hovedingrediensen er polykarbonat. De har like proporsjonale forhold, men Sony NEX-5R er noe mindre. Der NEX-6 veier rett over 340 gram med batteri og minnekort, veier NEX-5R rundt 15 gram mindre. Vi sa i omtalen av NEX-6 at det var et relativt kompakt kamera, men med NEX-5R kan vi virkelig slå det fast. Med et tilsvarende kompakt objektiv, trenger du ikke store lommen for å få plass til kameraet. Det liker vi. Faktisk er NEX-5R såpass kompakt at fatningen er høyere enn selve huset. Når vi har montert Sonys 24mm f/1.8 Zeiss på, får vi nesten følelsen av at kameraet bare er en forlenget del av objektivet.

Sony har vært gjerrige når det gjelder antall betjeningsknapper på NEX-5R, i enda større grad enn med NEX-6. Knappene som er fordelt ut over bakdelen og toppen til kameraet er ikke bare smart plassert, men det er også de knappene du trenger for å utføre de mest grunnleggende og mer avanserte justeringer. På toppen av kameraet finner vi ingen integrert blits, men heller Sonys proprietære tilbehørsport, som du kan koble spesiallagd tilbehør til, som blant annet blits og optisk eller elektronisk søker. Denne tilbehørsporten må ikke forveksles med en standard blitssko, som blant annet sitter på Sony NEX-6.

Store deler av bakenden til Sony NEX-5R er viet til skjermen, som vi skal komme nærmere inn på i neste del. På høyre side av kameraet er det plassert et håndgrep som er belagt av gummi, og vi opplever at selv om håndgrepet kanskje er noe lite, føles det naturlig å holde kameraet i høyre hånd.

Skjerm

Tilbake til toppen

Sony NEX-5R er utstyrt med en tre tommers berøringsskjerm. I likhet med majoriteten av den siste tids nyslupne kameraer er den utstyrt med 921.000 bildepunkter. Dette er verken mer eller mindre enn hva vi forventer. Et punkt hvor skjermen derimot imponerer, er på respons og skarphet. Under live-view modus har skjermen en veldig rask frekvensoppdatering, og så fremt du har gjort ting riktig, vil bildet ditt se fint og skarpt ut på skjermen. At skjermen er berøringssensitiv gjør at du kan fokusere og utløse kameraet via skjermen. Dette er enkelt og greit, og en fin måte å sette fokus raskt på, spesielt om motivet ditt er plassert mot en av ytterkantene. En berøringssensitiv skjerm er et mye større poeng hos NEX-5R som ikke har innebygget søker, enn det er hos NEX-6 som har nettopp det.

Det er stort sett ikke behagelig å ta bilder i sterkt motlys, og Sony NEX-5R er forsåvidt ikke noe unntak i denne sammenhengen, men den lyssterke og skarpe skjermen er i hvert fall ikke med på å gjøre jobben vanskeligere. Dessverre har du søker å ty til om du ikke blir fornøyd med skjermen.

Skjermen kan også vippes ut fra kamera, og i likhet med Sony NEX-6 kan du bare vippe skjermen ut fra kameraet og vende det enten opp eller ned, det kan ikke snu skjermen. Til forskjell fra NEX-6 er skjermen montert i toppenden, mens skjermen til NEX-6 er montert i bunn. Konsekvensene av dette, slik Sony har valgt å gjøre det, fører til at du kan vende skjermen 180 grader for å ta et selvportrett av deg selv, mens den kan vendes rundt 50 grader ned. Slik Sony har gjort det, fungerer det for deg som vil ta bilder fra fugle- eller froskeperspektiv, men det er vanskelig å tilpasse den til andre behov, du kan blant annet ikke vri den sidelengs. Selv om skjermens bevegelighet er begrenset, er den vesentlig bedre en enhver låst skjerm. For øvrig synes monteringen av den vendbare skjermen å være noe skjør, men du skal være ganske klumsete dersom du klarer å ødelegge den.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.